Iedereen die de beelden over het slachthuis in Tielt heeft gezien, kan het erover eens zijn dat de beelden verschrikkelijk waren. Pure horror. Iemand zo intens zien lijden doet pijn. Het kan je een machteloos gevoel geven. Het slachthuis is zelfs gewoon weer open! Kon je er maar iets aan doen… 

Macht aan de consument

Elke keer dat jij geldt uitgeeft, breng je een stem uit over hoe de wereld eruit zou moeten zien. Wanneer je geld uitgeeft aan dierlijke producten zoals vlees, melk of leren schoenen, dan steun je met jouw geld de vee-industrie. Deze industrie verdient letterlijk geld over de rug van anderen, door dieren te fokken en exploiteren vanwege hun vlees, melk of huid. Dieren zouden, los van de behandeling, überhaupt niet gebruikt en gedood moeten worden. Wreed en onnodig. En toch gebeurt het aan de lopende band.

Hebben we dierlijke producten nodig?

De meeste mensen zijn opgegroeid met het idee dat ze dierlijke producten nodig hebben. Dat jij dit wellicht denkt is niet vreemd. Inmiddels kunnen nagenoeg alle mensen op deze planeet prima leven zonder dierlijke producten, ook jij. Veel onderzoeken zoals deze onderschrijven dit en benadrukken de gezondheidsvoordelen van plantaardig eten. Dat betekent dat we dieren – voelende wezens die niet dood willen – niet hoeven te gebruiken en doden voor ons eten, kleding en andere doeleinden.

Het kan ook anders

Ook het omgekeerde is waar: als jij jouw geld uitgeeft aan plantaardige producten, stimuleer je deze producten. Of het nu gaat om groenten, fruit of een pak rijstmelk. Dat is niet moeilijk, al kan het in het begin even wennen zijn. Mocht je alvast een kicksstart willen maken, schrijf je dan in voor de VeganChallenge. Je ontvangt elke dag recepten en tips in je mailbox. Ook in het artikel ‘Hoe word ik veganist’ vind je veel tips om aan de slag te gaan. Sluit slachthuizen met je portemonnee!

Stel je voor dat de toekomst er ooit zo uit zou zien (of zoals in de film Carnage), dat zou toch fantastisch zijn? Geen slachthuizen meer begint bij jezelf.