De NVV kan bestaan dankzij de enthousiaste inzet van bestuur, medewerkers en vrijwilligers. Samen maken zij zich sterk om het veganisme en de vereniging te promoten.

Wil je zelf ook meer doen? Stuur dan een vrijblijvende e-mail aan: info@veganisme.org. We komen o.a. graag in contact met vrijwilligers die in hun eigen omgeving invulling willen geven aan activiteiten.

Bestuur
Medewerkers

Vrijwilligers:
VeganChallenge
Melk, je kan zonder!
Vegan Magazine
Vegan Magazine
Vegan Wiki


Bestuur

Het bestuur bestaat op dit moment uit vijf personen.


 Will Fris (1984) – Voorzitter Voorzitter Will Fris

“Het is beter iets dan niets te leren”

Na een boeklezing van Stijn Breurs over zijn boek ‘Het Dierendebacle’ in Zaal 100, Amsterdam had ik geen argumenten meer nodig. Niet alleen de mensen om mij heen maar ook de andere dieren hebben gevoel en een wil om te leven. Als het niet nodig was om het leven van een dier te verkorten, niet nodig was om zijn of haar vrijheid te beperken, waarom zou ik dat dan doen? Na die lezing op 22 december 2010 waagde ik het er op. Met gevaar voor eigen leven begon ik met plantaardig eten. Maar dat viel tegen, oftewel: mijn leven ging gewoon door, ik at er niet minder om en ik voelde me er niet beroerd bij, dus ging ik er mee door.
Het veganisme wekte mijn interesse en ik begon me er in te verdiepen. Er stond veel informatie op het internet en daar vermaakte ik me prima mee. Daarnaast praatte ik met andere mensen over veganisme, sommigen vonden het vreemd, anderen vonden het de normaalste zaak van de wereld. Ik leerde in ieder geval steeds meer over hoe we als mensen omgaan met dieren en op m’n gemak stopte ik met wat ik niet meer wilde doen en begon ik te doen wat ik wèl wilde doen, zoals me als vrijwilliger inzetten voor de promotie van het veganisme.

In het verlengde daarvan, werd ik tijdens de algemene ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) in 2013 gekozen tot algemeen bestuurslid en in 2015 gekozen tot voorzitter van de vereniging. Voor mij is de NVV hoofdzakelijk een middel om het veganisme onder de aandacht te brengen en ik zet me er ook binnen het bestuur voor in om dat prettig en soepel te laten werken. Daarbij zie ik er het belang van in om de verschillende aspecten die komen kijken bij veganistisch leven duidelijk te presenteren aan geïnteresserden maar vooral het belang van het opwekken van die interesse.


Sonja Rijs (1973) – Secretaris  Secretatis Sonja Rijs

“Life is life – whether in a cat, or dog or man. There is no difference there between a cat or a man. The idea of difference is a human conception for man’s own advantage.” – Sri Aurobindo

Jarenlang was ik vegetariër omdat ik niet wilde dat er dieren werden uitgebuit en gedood, alleen maar zodat ik lekker kon eten. Hoe het met eieren en zuivel zat wist ik niet precies, ik dacht door daarin te kiezen voor biologisch dat het oké was, dat die dieren een prima leven hadden. Toen ik erachter kwam dat ook voor biologische eieren en zuivel dieren worden uitgebuit en gedood, ben ik overgestapt op een veganistische leefwijze. Mijn belangrijkste motivatie is dus rechtvaardigheid voor dieren. Alle levende wezens hebben recht op een leven zonder onnodig lijden.

Ik denk dat door mensen te overtuigen een veganistische leefwijze te omarmen, de grootste vooruitgang op het gebied van dierenwelzijn geboekt kan worden. Belangrijk hierbij is dat men zich realiseert dat ook bij een vegetarisch eetpatroon dieren worden gedood, dat je geen dierlijke producten nodig hebt voor je gezondheid en dat je evengoed heerlijk kunt eten. Daarnaast is het van belang dat men weet dat overstappen op een veganistische leefwijze niet alleen positief is voor dieren, maar ook essentieel in de strijd tegen klimaatverandering en dus goed voor het milieu en de medemens. Als bestuurslid van de NVV wil ik me inzetten om het veganisme te promoten en zo een bijdrage te leveren aan een beter bestaan voor dier en mens.


Lize Jansen (1987) – PenningmeesterAlgemeen Bestuurslid Lize Jansen

In 2010 las ik het boek Vegan Freak en kwam ik op de chat van hun website terecht. Daar lieten de vegans me zien dat veganisme helemaal niet zo moeilijk of raar hoefde te zijn. Direct daarna vertrok ik als vegan naar Duitsland op vakantie, en in Berlijn ging er een wereld voor me open; vegan pizza, mayo etc. Al snel wilde ik meer doen dan alleen dierlijke producten niet consumeren, dus heb ik me bij de NVV aangemeld. Ik zet me in het bestuur in voor het effectiever en efficiënter promoten van veganisme en stel bij de VeganChallenge de nieuwsbrieven samen. Daarnaast zet ik mijn hobby, fotografie, graag in ter promotie van veganisme.

Voor beginnende vegans is volgens mij het belangrijkste dat ze vegan worden op een manier die vol te houden is. Het is dus belangrijk om vegan producten te leren kennen en je vragen bij ervaren vegans kwijt te kunnen. Volgens mij is de VeganChallenge daar heel handig voor.

We zijn nog op zoek naar een nieuwe penningmeester in aanvulling op ons huidige bestuur.


Dewi Meekes (1990) – Algemeen bestuurslidAlgemeen Bestuurslid Dewi Meekes

Veganism is not about giving anything up or losing anything; it is about gaining the peace within yourself that comes from embracing nonviolence and refusing to participate in the exploitation of the vulnerable. – Gary L. Francione

Toen ik mij ben gaan verdiepen in het veganisme (boeken, docu’s, lezingen etc.) kwam ik er al snel achter dat ik geen enkele reden kon bedenken om niet vegan te zijn. Voor de dieren, voor de toekomst van de Aarde en ook voor mijn eigen gezondheid. Al volstaat voor mij elk van deze redenen afzonderlijk om vegan te zijn.

De omslag naar plantaardig eten (zomer 2014) vond ik dan ook niet lastig. Ik heb het uitproberen van nieuwe recepten in de keuken altijd leuk gevonden en zag dit als een nieuwe uitdaging (lasagna, vegan kaasfondue, chocoladetaart, bananenijs etc.). Wel merkte ik dat er veel onbegrip was in mijn omgeving. Mensen wisten niet wat het was of snapten niet waarom ik dit deed. Daarom wil ik mij als bestuurslid van de NVV inzetten om meer bewustzijn in de samenleving te creëren over hoe er in de wereld wordt omgegaan met dieren en over de voordelen van de vegan lifestyle voor het milieu en je gezondheid. Gelukkig is de vegan movement sterk in opkomst en dat maakt het steeds makkelijker en leuker!


Emile Dingemans – Algemeen bestuurslidAlgemeen bestuurslid Emile Dingemans

Meer informatie over Emile volgt!


Medewerkers

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme telt op dit moment twee betaalde part-time medewerkers.


Debby van Velzen (1984) – CommunicatieDebby van Velzen

“Knowing what’s right, but not acting like it is the greatest cowardice” – Confucius

Na bijna mijn hele leven (sinds mijn derde) vegetariër te zijn geweest, besloot ik in oktober 2010 om veganist te worden. Dat ging geleidelijk. Eerst informatie inwinnen, vervolgens minder dierlijke producten gebruiken en tot slot kreeg ik door dat er geen dierlijke producten bestaan zonder leed. Schuldgevoel of een nieuwe weg inslaan? De quote Knowing what’s right, but not acting like it is the greatest cowardice trok me over de streep om veganisme te proberen.

Inmiddels is veganisme zo logisch als ademen geworden. Mensen hebben geen dierlijke producten nodig. Dus het gebruiken en doden van niet-menselijke dieren is niet ethisch te verantwoorden.

Sinds mei 2014 zet ik me in als communicatiemedewerker voor de NVV. Ik draag zorg voor de online kanalen zoals de website, Facebook en Twitter. Daarnaast ben ik aanspreekpunt voor pers en media. Ik wil de vooroordelen over veganisme wegnemen door te laten zien hoe leuk en lekker het kan zijn.

Mijn tip? Denk simpel! Er zijn zoveel recepten die je ook als veganist kan maken met een kleine aanpassing. En geef jezelf de ruimte om foutjes te maken. Het belangrijkste is dat je het probeert.


René Beemer (1965) – Werving en administratie

“Wees de verandering die je in de wereld wilt zien.” – Mahatma Ghandi

Eind 2007 heb ik met tranen in mijn ogen gekeken naar een filmpje op YouTube over het villen van een wasbeertje. Tijdens dit proces werd het dier om de zoveel tijd op het hoofd getrapt omdat het maar bleef bewegen… Wat mij vooral raakte was de minachting voor het dierlijke leven, het volledig ontbreken van enig mededogen. Ik trok voor mezelf de parallel naar hoe wij omgaan met dieren in de vee-industrie en ben die zelfde dag vegetariër geworden. Het was het begin van een pad dat in de twee jaar erna naar het veganisme leidde.

Omdat ik meer wilde dan alleen mijn eigen levenswijze aanpassen heb ik in 2010 contact gezocht met de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, met de vraag of ik ergens bij kon helpen. Sindsdien ben ik er vrijwilliger en vanaf 2012 ook parttime in dienst. Ik zet mij in voor verschillende taken die te maken hebben met werving en administratie. Daarnaast ben ik op beperkte schaal betrokken bij Varkens in Nood, de PvdD Arnhem en twee jongerenprojecten in Suriname en Sierra Leone.

Tip voor nieuwe vegans? Lees het boek Ik ben een planteneter van Boele Ytsma.


Marieke de Beus (1986) – Werving & Coördinator Events en VrijwilligersMarieke de Beus

“The time will come when men such as I will look upon the murder of animals as they now look upon the murder of men.” – Leonardo Da Vinci

Om mij fitter te voelen ben ik in 2015 overgestapt op plantaardige voeding. Naarmate ik mij meer verdiepte in de kracht van plantaardige voeding, zag ik ook de impact van het eten van dierlijke voeding, op de dieren, de natuur en het klimaat. Ik herinnerde me de adembenemende koraalriffen in de Great Barrier Reef, die ik tijdens mijn trip in Australië heb mogen zien. Ik besefte dat ieder dier liefde verdient, zoals de liefde die ik aan mijn twee katten geef. Ik wilde niet langer ook maar enig aandeel hebben in het veroorzaken van dierenleed of het aantasten van het milieu en werd veganist.

Begin 2016, tijdens een reis door Azië, nam ik een radicaal besluit. Ik wilde mijn capaciteiten gebruiken om het veganisme te bevorderen. Ik heb me omgeschoold van econometrist tot veganistisch kok om zo invloed uit te oefenen op het maatschappelijk consumptiepatroon. Inmiddels wil ik mij graag nog actiever inzetten om het veganisme te bevorderen. Dit kan ik doen bij de NVV. Daarnaast ben ik overgestapt van de koksfunctie naar een marketingfunctie en hoop ik vele gasten aan te trekken naar de vegan lunchroom waar ik werk.

Twijfel je of je veganist wilt worden? Zorg dat je jezelf onderwijst door het lezen van boeken, blogs, kijken van documentaires, kijken van Youtube filmpjes. Kennis is de sleutel om de keuze te kunnen maken waar jij achter staat.


Wendy Korten (1970) – Administratie- en webshopmedewerkerWendy Korten

“Niets is genoeg” (meerdere interpretaties mogelijk; welke is de jouwe?)

Na een periode van ongeveer 25 jaar als voornamelijk vegetariër, heb ik in 2014 besloten veganist te worden. Ik kon en wilde niet langer mijn ogen sluiten voor het leed dat kleeft aan álle ‘producten’ van dierlijke oorsprong. De beoefening van Vipassana (inzichtsmeditatie) en Metta (liefdevolle vriendelijkheid voor alle levende wezens) heeft mij geholpen deze keuze als onvermijdelijk en vanzelfsprekend te beschouwen.

De functie van administratie- en webshopmedewerker die ik nu bij de NVV vervul, is voor mij een logische vervolgstap om mijn werkzaam bestaan meer te verbinden met mijn dagelijks leven. En op deze manier actiever bij te dragen aan meer bewustzijn over de wegen naar een compassievollere levensinstelling.

Wil je veganist worden? Begin gewoon! Is het lastig, lukt het niet (altijd)? Begin weer opnieuw. Zoek jouw manier in je eigen tempo. Een mede-veganist in je omgeving kan zeker ondersteunend werken! En vergeet niet je goed te informeren over noodzakelijke voedingsstoffen. Maar vooral: heb er plezier in!


Vrijwilligers

Dankzij deze en vele andere fantastische vrijwilligers, kunnen wij het veganisme promoten en groot maken!


veerlemjkz

Stephan Stegeman (1983) – Teamcoördinatie & Promotie VeganChallenge

“Don’t do nothing because you can’t do everything. Do something. Anything.” – Colleen Patrick-Goudreau

Toen ik in 2014 als experiment een vegetarische levensstijl aannam, ging er een wereld voor me open. Ik voelde me beter, viel enorm af (ik had zwaar overgewicht) en ontdekte hoe gemakkelijk het was om vlees te laten staan. Sterker, ik leerde dat het leven zonder vlees mijn gezondheid juist verbeterde. Omdat ik toch wat onzeker was over wat vegetarisch eten op de lange termijn met mijn gezondheid kon doen begon ik me echt in te lezen. En toen ontdekte ik veganisme in oktober 2015. Het was alsof Morpheus me de ‘red pill’ gaf en ik ineens de waarheid onder ogen te zien kreeg.

Ik wilde vanaf dat moment met mijn keuzes niet bijdragen aan oneerlijke voedselverdeling, klimaatverandering en dierenleed. Een veganistische levensstijl voelt voor mij zodoende ook niet als volhouden. Het is niet moeilijk. Het is het enige pad dat ik zou willen bewandelen. Omdat ik graag een onderdeel wil zijn van ‘de oplossing’ help ik het geweldige team van de VeganChallenge, Nederlanders op een laagdrempelige en leuke manier kennis te maken met het veganisme.

Flirt je zelf een beetje met veganisme? Wees dan niet te streng voor jezelf: “Don’t do nothing because you can’t do everything. Do something. Anything.”

Op de website van de VeganChallenge vind je alle vrijwilligers!


veerlemjkz

Matthijs van Klaveren (1989) – Projectcoördinator Melk, je kan zonder!

“All the arguments to prove man’s superiority cannot shatter this hard fact: in suffering the animals are our equals.”  ― Peter Singer

Melk, je kan zonder! is mij op het lijf geschreven. De vraag ‘maar denk je dat een koe voor haar plezier melk geeft?’ was voor mij namelijk het laatste zetje om veganist te worden. Dat ik op dat moment in Berlijn woonde, waar op praktisch elke straathoek veganistisch eten te verkrijgen is, maakte de overstap nog makkelijker. Er ging in positieve én negatieve zin een wereld voor me open. Positief omdat het supermakkelijk en leuk was om veganistisch te leven, maar ook negatief omdat ik zag dat veel mensen niets wisten van het dierenleed dat kwam kijken bij hun eten, kleding en verzorgingsproducten.

Bij terugkomst in Nederland heb ik daarom besloten mijzelf in te zetten voor de NVV. Mensen informeren over dierenleed vind ik heel belangrijk, maar ik vind het net zo belangrijk om te laten zien dat veganistisch leven helemaal niet betekend dat je alleen nog maar gras eet. Integendeel, ik heb nog nooit zoveel hamburgers gegeten (maar ze zijn plantaardig, dus in feite een salade. Toch…?). Ik hoop dat we in Nederland snel op Berlijns niveau zijn, en vervolgens op weg gaan naar een plantaardige toekomst!

Ik denk dat veel lezen je het meeste leert over veganisme: De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool Eating Animals van Jonathan Safran Foer en Animal Liberation mogen in geen enkele boekenkast ontbreken.


Esther Verhoef (1969) – Eindredacteur VEGAN Magazine

“The world is vegan! If you want it.” – Gary L. Francione

Net als veel vegans was ik eerst vegetariër. Ik had wel een vaag vermoeden van dierenmishandeling in de zuivelindustrie, maar verdiepte me er niet echt in, omdat ik aannam dat een vegan leefwijze te lastig was. En omdat ik dacht dat ik met biologische zuivel wel goed zat. Toen ik besloot me toch beter te informeren, schrok ik en ben ik bijna op slag vegan geworden. Dat was in 2014.

Het boek Eat Like You Care van Gary L. Francione (in het Nederlands: Eten met geweten) was voor mij een eyeopener. Nadat ik dat had gelezen, begreep ik niet waarom ik het gebruiken en doden van andere dieren zoveel jaren normaal heb kunnen vinden. Willen immers niet álle dieren leven, zonder pijn?

Omdat ik graag help de wereld vegan te maken en omdat informatieverstrekking daarbij essentieel is, werk ik als eindredacteur mee aan VEGAN Magazine. Bovendien maak ik onder de naam Stouthandel illustraties voor het magazine.

Voor beginnende vegans is de website www.howdoigovegan.com een fijn vertrekpunt. Vraag verder vooral ook medevegans om hulp. Online zijn er veel vegan groepen te vinden die hun kennis en ervaring met je willen delen. En… lees VEGAN Magazine! 🙂


Lobke van Meijel (1995) – Hoofdredacteur VEGAN Magazine

“I respect the environment, and I do my best to spread the importance of such an issue.” – Jared Leto

Als twaalfjarig meisje keek ik in 2007 een filmpje over de bio-industrie. Het filmpje duurde tien minuten en ik heb er anderhalf uur over gedaan het te kunnen afkijken. Direct besloot ik voor dierenwelzijn te gaan. De overgang van vleesliefhebber naar vegetariër was gemakkelijker dan ik als voormalig vleesliefhebber aanvankelijk dacht! Vleesvervangers zorgden ervoor dat ik vlees gauw niet meer miste, en ik heb nooit meer teruggekeken. Sinds 2007 ben ik steeds vaker zaken omtrent vegetarisme en veganisme tegengekomen, en kwamen issues als klimaatverandering en het milieu vaker naar voren. Die bewustwording heeft langzaam maar zeker geleid tot mijn overgang naar een plant-based leven, waar ik sinds kort volledig voor ben gegaan.

Ik ben er volledig van overtuigd dat mensen zich fijner in hun vel zullen voelen als zij minder bijdragen aan het leed op deze wereld. Of dat nou mensen, dieren of het klimaat betreft. Ik wil me als hoofdredacteur voor VEGAN Magazine dan ook inzetten voor het bevorderen van de algemene bewustwording, op een positieve en supporterende manier.

Naast mijn werk bij de NVV ben ik tevens bezig met (internationale) politiek, vooral omtrent ontwikkelingssamenwerking en conflictsituaties. Daarnaast werk ik bij het COC, waar ik advies en een luisterend oor bied aan LGBTQ+ mensen.

Mijn tip? Investeer wat tijd in je bewustzijn over de issues die veganisme betreffen, en klik eens wat door op Wikipedia of kijk eens wat docu’s als Cowspiracy en Earthlings. Vegan, plant-based of vega leven is een stuk fijner én gemakkelijker als je weet waar je het voor doet!


Barbara Tscharnidling (1974) – Hoofdredacteur VEGAN magazine

“Beschaving lees je af aan de manier waarop een samenleving met zijn zwaksten omgaat” Mahatma Ghandi

Jaren geleden begon ik als vanzelf minder vlees en eieren te eten; het begon mij tegen te staan en door een zoektocht naar de beste voeding voor mijn lichaam en geest kwam ik er achter waarom. Ik stuitte op youtubefilmpjes van de inhumane manier waarop wij omgaan met dieren, en gek genoeg begreep ik na het zien van beelden uit slachthuizen pas waar het vlees, dat ik jaren had gegeten, vandaan kwam. Ik had voor het zien van de beelden een plaatje in mijn hoofd van een kleine, gezellige boerderij, waar alle dieren vrij en blij leefden. Daarna volgde niets en vervolgens was er het vlees op mijn bord.

Ik moet het ergens wel hebben geweten, maar ik kon of wilde daar niet bij stilstaan. Eerst voelde ik mij knap machteloos omdat het dierenleed op zo’n enorm grote schaal plaatsvindt, en vervolgens werd ik pislink en besloot dat ik er op mijn manier iets aan wilde doen. In eerste instantie door zo min mogelijk bij te dragen aan het dierenleed, door mijn voeding hierop aan te passen. Daarnaast begon ik mij in te zetten voor de Partij voor de Dieren in Arnhem.

Nu wil ik een deel van mijn tijd graag geven aan de NVV, en aangezien ik in het verleden met veel plezier een underground tijdschriftje heb opgezet, leek het mij logisch en prettig om een hoofdredacteurschap bij VEGAN Magazine te verbinden aan mijn idealen.


Emile Dingemans – Coördinator Vegan Wiki

Meer informatie over Emile volgt snel!