Zelfgebakken brood

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Rick, Martine, jet

Plaats reactie
Truus
Berichten: 1610
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Truus » zo apr 10, 2016 12:57

Doen jullie vet of olie bij het deeg? Daar wordt het bij mij korrelig van. Maar van pinda- of notenmoes weer niet. Het is alleen een gedoe om moes te maken van rauwe pinda's.

Gebruikersavatar
Mogenblue
Berichten: 228
Lid geworden op: wo okt 07, 2015 10:25
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Mogenblue » zo apr 10, 2016 13:40

Op een brood van 550 gram meel gebruik ik altijd 20 gram olie. Om het wat smeuiiger te maken. Ik heb geen last van korreligheid.

Heb daarnet mijn tarwe rogge brood gesneden en het zag er heel goed uit. Mooie zachte structuur, niet korrelig. Het was dus ook beter gerezen dan de vorige keer.
Deze keer had ik trouwens gebuild tarwemeel 80% gebruikt. Dus daar zit relatief iets meer gluten in.

Ik vraag me af wat ik nog moet doen. Het zou nog 1 centimeter hoger mogen rijzen, maar niet hoger want dan komt het tegen de aluminium plaat aan. Die beschermt tegen zwart blakeren.

Ik kan nog wat verbeteren aan het kneden, ik kan nog ietsje extra water toevoegen en ik kan ook nog ietsje extra gist erbij doen. Het ziet er eigenlijk al best aardig uit.

Ik denk dat ik me de volgende keer nog iets meer op het kneden moet toeleggen. En misschien dat ik bij 100% volkoren tarwemeel nog iets meer water nodig heb.

Truus: je kan die pinda's toch in de foodprocessor doen? Maar ik doe er olie en gekookte bonen bij. Ik maak er hummus van en smeer dat dan op mijn brood.
-Frits
Chocola en wijn, dat is het leven van een veganist...

Truus
Berichten: 1610
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Truus » zo apr 10, 2016 14:13

Mogenblue schreef:Deze keer had ik trouwens gebuild tarwemeel 80% gebruikt. Dus daar zit relatief iets meer gluten in.
Dat denk ik niet. Er zit alleen minder zemel in waardoor het brood wat lichter en luchtiger wordt. Dus relatief meer gluten.
Mogenblue schreef:Ik vraag me af wat ik nog moet doen.
Misschien minder perfectionisme ambieren? Mijn visie is dat het gaat om de voedingswaarde.
Mogenblue schreef:Truus: je kan die pinda's toch in de foodprocessor doen?
Ja zeker, in mijn Vitamix of Magimix machine maar het schoonmaken is altijd zo'n gedoe. Die vette pindakaas krijg je er maar met moeite uit.

Gebruikersavatar
Mogenblue
Berichten: 228
Lid geworden op: wo okt 07, 2015 10:25
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Mogenblue » zo apr 10, 2016 14:23

Truus schreef:
Mogenblue schreef:Ik vraag me af wat ik nog moet doen.
Misschien minder perfectionisme ambieren? Mijn visie is dat het gaat om de voedingswaarde.
Dat vind ik ook wel het belangrijkste. En smaak. Maar de vorige keer vond ik dat het toch wel iets te laag was gebleven na het rijzen.

Maar het is wel goed dat je het zegt.
Truus schreef:
Mogenblue schreef:Truus: je kan die pinda's toch in de foodprocessor doen?
Ja zeker, in mijn Vitamix of Magimix machine maar het schoonmaken is altijd zo'n gedoe. Die vette pindakaas krijg je er maar met moeite uit.
Daarom maak ik er hummus van. Dat lepel je er zo uit met een lepel of een spatel. Omdat het veel dunner is kun je de kom daarna ook gewoon omspoelen. Ik doe er meestal ook nog wat Indiase curry specerijen bij. Maar je kunt er dus van alles bijdoen. Veel meer variatie in smaak dan alleen pindakaas.
Qua calorieën zal het wel niet veel schelen omdat er ook nog olie bijgaat.
-Frits
Chocola en wijn, dat is het leven van een veganist...

Truus
Berichten: 1610
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Truus » zo apr 10, 2016 14:28

Mogenblue schreef:Daarom maak ik er hummus van.
Jawel maar die pinda's zijn rauw omdat ze nog met het brood moeten meebakken. Maar misschien in de soep. Pindasoep, is dat niet Surinaams?

Gebruikersavatar
Mogenblue
Berichten: 228
Lid geworden op: wo okt 07, 2015 10:25
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Mogenblue » zo apr 10, 2016 15:16

Truus schreef:
Mogenblue schreef:Daarom maak ik er hummus van.
Jawel maar die pinda's zijn rauw omdat ze nog met het brood moeten meebakken. Maar misschien in de soep. Pindasoep, is dat niet Surinaams?
Geen idee. Maar wat wil je nou eigenlijk: pindasoep of pindabrood?

:govegan:
-Frits
Chocola en wijn, dat is het leven van een veganist...

Truus
Berichten: 1610
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Truus » zo apr 10, 2016 15:24

Mogenblue schreef:Geen idee. Maar wat wil je nou eigenlijk: pindasoep of pindabrood?
Ik wil dat wanneer ik pindabrood bak, iemand anders dan ik de keukenmachine schoonmaakt.

Gebruikersavatar
Mogenblue
Berichten: 228
Lid geworden op: wo okt 07, 2015 10:25
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Mogenblue » zo apr 10, 2016 15:57

Truus schreef:
Mogenblue schreef:Geen idee. Maar wat wil je nou eigenlijk: pindasoep of pindabrood?
Ik wil dat wanneer ik pindabrood bak, iemand anders dan ik de keukenmachine schoonmaakt.
Interessant probleem.

Dreigen en hulp roepen helpt natuurlijk niet. Ze kennen je al veel te lang.

Ik denk dat je het op de smaak moet gooien. Je moet het LEKKER MAKEN.
En iets wat lekker is willen anderen meestal graag aflikken en schoonlikken.
Daarna wijs je ze op de voordelen van goede hygiëne en aangezien het HUN bacteriën zijn die er op zitten moeten ZIJ het schoonmaken.

Heb je daar wat aan?
-Frits
Chocola en wijn, dat is het leven van een veganist...

Truus
Berichten: 1610
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Truus » zo apr 10, 2016 16:15

Mogenblue schreef:En iets wat lekker is willen anderen meestal graag aflikken en schoonlikken.
Daar het je 't nou. Rauwe pinda's zijn niet lekker. Anders zou ik het zelf wel aflikken.

Gebruikersavatar
Mogenblue
Berichten: 228
Lid geworden op: wo okt 07, 2015 10:25
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Mogenblue » zo apr 10, 2016 16:43

Truus schreef:
Mogenblue schreef:En iets wat lekker is willen anderen meestal graag aflikken en schoonlikken.
Daar het je 't nou. Rauwe pinda's zijn niet lekker. Anders zou ik het zelf wel aflikken.
Met een beetje water erbij is het dacht ik gemakkelijk te verdunnen.

Maar anders kun je misschien de smaak maskeren:
suiker
sojasaus
tahin
paprikapoeder
sambal
voor mijn part een augurk...

net wat je lekker vindt.
-Frits
Chocola en wijn, dat is het leven van een veganist...

Truus
Berichten: 1610
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Truus » zo apr 10, 2016 16:49

Mogenblue schreef: suiker
sojasaus
tahin
paprikapoeder
sambal
voor mijn part een augurk...
Normaal gesproken gebruik ik afwasmiddel...

Gebruikersavatar
Mogenblue
Berichten: 228
Lid geworden op: wo okt 07, 2015 10:25
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Mogenblue » zo apr 10, 2016 16:58

Truus schreef:
Mogenblue schreef: suiker
sojasaus
tahin
paprikapoeder
sambal
voor mijn part een augurk...
Normaal gesproken gebruik ik afwasmiddel...
nogal logisch dat ze het niet willen aflikken. :idea:
-Frits
Chocola en wijn, dat is het leven van een veganist...

Gebruikersavatar
Mogenblue
Berichten: 228
Lid geworden op: wo okt 07, 2015 10:25
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Mogenblue » wo apr 20, 2016 12:06

Afgelopen vrijdag ook weer tarwe rogge brood gemaakt.

250 gram Roggemeel Odin
250 gram Volkorenmeel 80% bd Odin
22 gram Tarwebloem b.d. Odin
28 gram tarwegluten huismerk
406 gram water 25-30º C
20 gram olie: arachide 1 deBeste
13,8 gram gist Bruggeman
8,3 gram bakkerszout
8,3 gram suiker

De dag ervoor voordeeg van het gebuilde meel gemaakt: 250 gram meel en 230 gram water.
Vrijdags dan het brood bakken. Had het meel netjes gezeefd, voor het voordeeg ook, en het droge mengsel netjes gemengd in een plastic kom.
Ik was eigenlijk van plan om eerst het voordeeg 6 minuten te kneden en dan pas de rest erbij doen, maar door de gewoonte kieperde ik meteen de rest erbij en zette de machine aan.
Wat een gedoe zeg om alles een beetje op orde te krijgen. Dan weer de witte haak, dan weer de spiraalhaak.
Ik dacht dat het helemaal mis zou gaan.
Bij de witte haak kruipt het erin, en de spiraalhaak snijdt er doorheen. Dus dan gebeurt er niets meer.
Heb het deeg toen uit de kom gehaald en ben met de hand verder gegaan. Uitspreiden en opvouwen. Een paar minuten lang. Dat heeft best wel goed gewerkt.

Ik had best wel veel gluten gebruikt, 28 gram, zo'n 5,1%. Misschien was dat mijn redding.
Het deeg was goed te vormen en mooi elastisch toen het het blik in ging.
Buiten was het 13 graden, ik heb het 70 minuten laten rijzen. Toen was het al bijna tot de rand vh blik gerezen en het begon ook bobbelig te worden. Het leek een beetje in te zakken. Dus meteen de oven in. Die was inmiddels opgewarmd.

Helemaal geen ovenrijs. Waarschijnlijk dus omdat het te lang in de kamer had gerezen. Maar daardoor kon het dus ook niet stukbarsten aan de zijkant. Want gebeurt meestal als het te snel rijst, denk ik.

Brood was erg zacht toen het de oven uit kwam. Ik dacht dat ik het misschien teveel met water had besproeid nadat het de oven uitkwam. Dat doe ik dus voor een zachte korst.

Vandaag het brood voor het eerst gegeten. Ik maak altijd brood op voorraad. Nou, het was heel erg lekker. Compact maar wel zacht brood. En met een fijne smaak.
Zo lust ik er wel meer van.

Komt dat nou door de gluten? Door het kneden met de hand? Of doordat ik het meel heb gezeefd?
-Frits
Chocola en wijn, dat is het leven van een veganist...

Truus
Berichten: 1610
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Truus » wo apr 20, 2016 12:26

Mogenblue schreef:het was heel erg lekker.
Dat mag ook wel voor alle moeite die je er in stopt. Alleen al het verzamelen van al die verschillende ingrediënten, daar ben ik te lui voor.

Mijn laatste broden waren half roggemeel en half gebuild tarwemeel. Heb er dit keer een kwart potje melasse bij gedaan, en dat sloeg wel aan bij mijn eters.

Marianne
Berichten: 280
Lid geworden op: za dec 29, 2012 11:26
Leefwijze: veganist

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Marianne » wo apr 20, 2016 17:38

Mogenblue schreef:Afgelopen vrijdag ook weer tarwe rogge brood gemaakt.

Helemaal geen ovenrijs. Waarschijnlijk dus omdat het te lang in de kamer had gerezen. Maar daardoor kon het dus ook niet stukbarsten aan de zijkant. Want gebeurt meestal als het te snel rijst, denk ik.

Brood was erg zacht toen het de oven uit kwam. Ik dacht dat ik het misschien teveel met water had besproeid nadat het de oven uitkwam. Dat doe ik dus voor een zachte korst.

Vandaag het brood voor het eerst gegeten. Ik maak altijd brood op voorraad. Nou, het was heel erg lekker. Compact maar wel zacht brood. En met een fijne smaak.
Zo lust ik er wel meer van.

Komt dat nou door de gluten? Door het kneden met de hand? Of doordat ik het meel heb gezeefd?
Ik heb er niet zoveel verstand van, maar weet zeker dat mijn molenaar zou zeggen dat je de hoeveelheid gist moet halveren.
Ik gebruik op een pond meel nog geen vijf gram Bruggemangist, wel bij minder zout natuurlijk. En het brood rijst goed.

Gebruikersavatar
Mogenblue
Berichten: 228
Lid geworden op: wo okt 07, 2015 10:25
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Mogenblue » wo apr 20, 2016 17:42

Ja, dat kan wel, minder gist, maar dan moet het veel langer rijzen. Daar heb ik geen geduld voor.
-Frits
Chocola en wijn, dat is het leven van een veganist...

Truus
Berichten: 1610
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Truus » wo apr 20, 2016 17:58

Mogenblue schreef:Ja, dat kan wel, minder gist, maar dan moet het veel langer rijzen.
Ik laat een brood maximaal anderhalf uur rijzen. Anders ze de gist zich om in alcohol.

Gebruikersavatar
Mogenblue
Berichten: 228
Lid geworden op: wo okt 07, 2015 10:25
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Mogenblue » wo apr 20, 2016 18:42

Truus schreef: Anders ze de gist zich om in alcohol.
Alcohol??!! :yahoo:
-Frits
Chocola en wijn, dat is het leven van een veganist...

Truus
Berichten: 1610
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Truus » wo apr 20, 2016 20:13

Ik bedoelde zet de gist zich om in alcohol. Heb je dat nog nooit meegemaakt?

Gebruikersavatar
Mogenblue
Berichten: 228
Lid geworden op: wo okt 07, 2015 10:25
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Zelfgebakken brood

Bericht door Mogenblue » wo apr 20, 2016 20:26

Nee, maar het zal wel te weinig zijn om er echt lol van te hebben. :D
-Frits
Chocola en wijn, dat is het leven van een veganist...

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast