Wat kan ik met deze ingredienten?

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Rick, Martine, jet

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8206
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Vegantastic » za apr 22, 2006 15:11

Heb je bepaalde ingredienten, maar weet even niet wat er mee te doen is?

Dat kan je hier vragen :)

Gebruikersavatar
Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8206
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Bericht door Vegantastic » za apr 22, 2006 15:12

Ik heb:

Aubergines

Wat kan ik daar voor lekkers mee maken? Iemand?

Ook heb ik nog iets van knolselderij ofzo.. iemand daar een lekker recept voor?

Aiko
Berichten: 96
Lid geworden op: zo mei 08, 2005 19:26
Locatie: Des Gravenhage
Contacteer:

Bericht door Aiko » za apr 22, 2006 15:15

H?, een Vegatopia onderwerp...!

Aubergines en knolselderij. Dat zijn nou net de twee groenen waar ik ongelofelijk op afgeknakt ben de laatste tijd...

Maar de knolselderij kun je in blokjes hakken en dan in je linzensoep pleuren. Ik gooi mijn restjes aubergine ook in mijn soep, bij gebrek aan beter.

Gebruikersavatar
Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8206
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Bericht door Vegantastic » za apr 22, 2006 15:20

Ik heb nog maar enkele keren dat gegeten :) Dus voor mij is het nieuw ;)

Is aubergine ook goed te doen in roerbak? Of niet?

Ik heb weleens iets van gebakken aubergine gehad. Misschien dat ik dat eens moet proberen.

blauw
Berichten: 625
Lid geworden op: wo apr 19, 2006 21:07

Bericht door blauw » za apr 22, 2006 15:25

Aubergines:

Aubergines kun je goed grillen, in de lengte doorsnijden in verschillende lange plakken, beetje olijfolie erover smeren en eventueel wat knoflook en provencaalse kruiden en dan onder de grill. Of je kunt er een stoofpotje van maken. In een pannetje met een uitje en eventueel een tomaatje/knoflook en ook wat olie en kruiden fruiten en dan laten stoven, lekker met zilvervliesrijst of bulgur.

Knolselderij:

Als je een keukenmachine hebt kun je het schillen, daarna raspen, wat citroensap erdoorheen, veganaise, een geraspte appel en (ongezwavelde) rozijntjes toevoegen en je hebt een heerlijke frisse zelfgemaakte salade.

Gebruikersavatar
Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8206
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Bericht door Vegantastic » za apr 22, 2006 15:36

Oh.. knolselderij heb ik toch niet. Ik doelde op venkel :)

Had een vitatas gewonnen (4 x zo een tas van 11 euro) en daar zitten voor mij redelijk onbekende dingen in :)

blauw
Berichten: 625
Lid geworden op: wo apr 19, 2006 21:07

Bericht door blauw » za apr 22, 2006 15:41

Venkel? Daar houd ik persoonlijk niet zo van. Je kunt het goed koken of roerbakken volgens mij. Het heeft een beetje zoetige anijsachtige smaak.

Gebruikersavatar
veglife
Berichten: 790
Lid geworden op: wo feb 12, 2003 20:37
Leefwijze: veganist

Bericht door veglife » za apr 22, 2006 18:28

Venkel is erg lekker, knolselderij en aubergine ook trouwens. De eerste 2 groente zijn heerlijk rauw te eten.

Gebruikersavatar
Arwen
Berichten: 92
Lid geworden op: zo apr 03, 2005 23:09
Leefwijze: flexanist

Bericht door Arwen » za apr 22, 2006 19:11

Er staat een heel lekker recept voor aubergine in het 'World Food Caf?' (dat moet je sowieso hebben): Aubergine met een saus van gepureerde dadels.Ik kan het je wel pm'en als je wilt, want ik mag het niet zomaar online zetten.
Het is in ieder geval een SUPER recept.

-gebruikergewist-

Bericht door -gebruikergewist- » za apr 22, 2006 19:18

Apraxia heeft op Vegatopia wel eens een recept voor Chinese aubergines gepost, is ook errug lekker!

Gebruikersavatar
Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8206
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Bericht door Vegantastic » za apr 22, 2006 19:23

Arwen schreef:Er staat een heel lekker recept voor aubergine in het 'World Food Caf?' (dat moet je sowieso hebben): Aubergine met een saus van gepureerde dadels.Ik kan het je wel pm'en als je wilt, want ik mag het niet zomaar online zetten. Het is in ieder geval een SUPER recept.
pm dan maar :) thanks

Gebruikersavatar
Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Bericht door Framboos » zo apr 23, 2006 9:21

Als je aubergines in blokjes snijdt en er een heleboel zout overgooit, trekt dat bittere eruit. Als je dat dan met kikkererwten, tomatenblokjes/-saus, een uitje, kaneel, koriander en komijn opbakt.... mjam!

Gebruikersavatar
veglife
Berichten: 790
Lid geworden op: wo feb 12, 2003 20:37
Leefwijze: veganist

Bericht door veglife » zo apr 23, 2006 15:49

Framboos, als je dit met zongedroogde tomaten doet, kan je dan het zout achterwegen laten?

Gebruikersavatar
Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Bericht door Framboos » zo apr 23, 2006 17:25

Ehh, zongedroogde tomaten ipv aubergines? Ja, dan hoef je dat bittere er niet uit te halen.

Bedenk me nu wel dat ik vergeten ben er bij te schrijven dat je het zout even van de aubergines moet afspoelen...

Het hoeft trouwens niet hoor, maar ik zag het zo in een kookboek staan en heb gemerkt dat de aubergines dan inderdaad veel lekkerder zijn.

Gebruikersavatar
veglife
Berichten: 790
Lid geworden op: wo feb 12, 2003 20:37
Leefwijze: veganist

Bericht door veglife » di apr 25, 2006 18:48

Framboos schreef:Ehh, zongedroogde tomaten ipv aubergines? Ja, dan hoef je dat bittere er niet uit te halen.
Nee, ik bedoelde eigenlijk geen zout en ipv tomatenblokjes zongedroogde tomaten omdat deze toch al zoutig zijn qua smaak. Dan kan je de hoeveelheid zout van de aubergines aflaten?

-gebruikergewist-

Bericht door -gebruikergewist- » di apr 25, 2006 18:51

Het zout onttrekt vocht aan de aubergines, dus het is niet alleen voor de smaak, maar ook voor de structuur dat je dat zout toevoegt. Je moet het ook afspoelen als het een tijdje heeft ingetrokken, en daarna de aubergineplakken droogdeppen, dus dan is het zoutige ook grotendeels wel verdwenen.

Gebruikersavatar
veglife
Berichten: 790
Lid geworden op: wo feb 12, 2003 20:37
Leefwijze: veganist

Bericht door veglife » di apr 25, 2006 19:00

Kiwi schreef:Het zout onttrekt vocht aan de aubergines
Is dit vocht juist niet essentieel?

-gebruikergewist-

Bericht door -gebruikergewist- » di apr 25, 2006 19:07

Meestal niet, het wordt er zo papperig van. Abergines bakken beter als het vocht er uit is.
En in het recept van Framboos haal je juist het essenti?le vocht uit die tomatenblokjes/-saus, dus wil je ook niet nog eens extra vocht door de aubergines (die daardoor ook bitterder smaken dan zonder dat vocht).

Gebruikersavatar
veglife
Berichten: 790
Lid geworden op: wo feb 12, 2003 20:37
Leefwijze: veganist

Bericht door veglife » di apr 25, 2006 19:12

Met het essenti?le vocht van de aubergines bedoel ik meer de voedingswaarde. De bitterheid wilde ik meer compenseren door zongedroogde tomaten, die al behoorlijk zout smaken, toe te voegen.

Kan je de aubergines niet roosteren ofzo?

blauw
Berichten: 625
Lid geworden op: wo apr 19, 2006 21:07

Bericht door blauw » di apr 25, 2006 22:17

Ja, dat stelde ik dus voor in mijn eerste post, roosteren in de oven...

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten