Zelf seitan maken

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Rick, Martine, jet

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Marla
Berichten: 3895
Lid geworden op: vr jan 10, 2003 11:07
Leefwijze: veganist

Zelf seitan maken

Bericht door Marla » ma feb 19, 2007 12:47

Ik dacht dat er al een topic over bestond maar ik kon het (met de zoekfunctie) niet vinden, dus ik open er zelf maar even een.

Ik wil vandaag weer zelf seitan gaan maken maar de vorige keren dat ik het deed werd het erg sponzig, tijdens het koken komen er allemaal gaatjes in, zelfs als je het vuur heel laag zet. Zijn er andere mensen die dat probleem ook hebben en er misschien een oplossing voor weten? Verder vroeg ik me af wat voor kruiden jullie er bij gooien, en op welk moment jullie dat doen.

-gebruikergewist-

Bericht door -gebruikergewist- » ma feb 19, 2007 12:51

Hier is wel wat te vinden denk ik.
Verder heb ik er geen verstand van, ik neem me regelmatig voor om het echt eens zelf te gaan maken, maar het komt er nooit van...

Gebruikersavatar
ingenting
Berichten: 1120
Lid geworden op: zo sep 11, 2005 16:05

Bericht door ingenting » ma feb 19, 2007 13:00

Wat ik tegenwoordig doe is de seitan 'deeg' stevig in folie wikkelen, zo goed dat er absoluut geen water bij komt, en het dan koken zoals je normaal zou doen in een pan met water...
well af en toe omdraaien zodat het deeg aan alle kanten gekookt wordt.
Je krijgt dan een heel stevige textuur...geen sponzige.
En dit kan je dan in plakjes snijden, kruiden en bakken etc.


met kruiden heb ik nog niet zoveel succes gehad aangezien ik het er zo weer uit was, en als het deeg klaar is het zo elastisch is dat je er nauwelijks iets bij kan doen (als je kleurstof toevoegt aan het deeg, en je wast het, blijft de kleur er wel in zitten.. blauwe seitan :D

MAAR.
ik heb dit gevonden,
dus misschien dat ik dat over een poosje bestel om mee te experimenteren^_^
het schijnt namelijk dat je dan wel heel makkelijk kruiden kan toevoegen.
La maquereau des petits g?teaux (h)

Gebruikersavatar
Marla
Berichten: 3895
Lid geworden op: vr jan 10, 2003 11:07
Leefwijze: veganist

Bericht door Marla » ma feb 19, 2007 13:06

ingenting schreef:Wat ik tegenwoordig doe is de seitan 'deeg' stevig in folie wikkelen, zo goed dat er absoluut geen water bij komt, en het dan koken zoals je normaal zou doen in een pan met water...
well af en toe omdraaien zodat het deeg aan alle kanten gekookt wordt.
Je krijgt dan een heel stevige textuur...geen sponzige.
En dit kan je dan in plakjes snijden, kruiden en bakken etc.

MAAR.
ik heb dit gevonden,
dus misschien dat ik dat over een poosje bestel om mee te experimenteren^_^
het schijnt namelijk dat je dan wel heel makkelijk kruiden kan toevoegen.
Gebruik je daar gewoon aluminium folie voor? En moet het dan ook ongeveer 45 minuten koken of doe je het wat langer?

Ja van dat glutenpoeder had ik weleens gehoord, maar het is natuurlijk een stuk duurder dan een pak tarwemeel.

Kiwi, je moet het gewoon een keer proberen, het is zo leuk om te zien hoe je van een grote klomp deeg uiteindelijk seitan weet te maken!

Gebruikersavatar
ingenting
Berichten: 1120
Lid geworden op: zo sep 11, 2005 16:05

Bericht door ingenting » ma feb 19, 2007 13:12

Het is inderdaad duurder, maar je kan er denk ik wel veel meer mee.
Kan het ook aan tofu mengels toevoegen etc. etc.:D
Maar zeker niet iets wat ik dagelijks zou gebruiken.

Ik wikkel het inderdaad in aluminium folie,
maar heb ergens gelezen dat een 'cheese cloth' ook werkt (niet uitgeprobeerd )..
en gewoon 45 minuten koken:)
La maquereau des petits g?teaux (h)

vegzie

Bericht door vegzie » ma feb 19, 2007 13:30

http://www.youtube.com/watch?v=5H2qzA50jZQ

Filmpje over hoe je seitan maakt.

Gebruikersavatar
judaluce
Berichten: 44
Lid geworden op: ma mei 16, 2005 18:00

Bericht door judaluce » ma feb 19, 2007 13:51

Glutenmeel werkt SUPER! Moet je echt eens proberen, je wilt niet meer terug naar die bonk meel onder de koude kraan brrrr. En je bent meteen van die sponzige seitan af, want je kunt zelf de consistentie bepalen, evt. er nog tarwe- of sojameel aan toevoegen en dan krijg je stevige yummie seitan.

@ingenting: bedankt voor de link naar Molen de Hoop, veel goedkoper dan de molen bij ons in de buurt!

Gebruikersavatar
Kirsty xvx
Berichten: 1999
Lid geworden op: ma jun 20, 2005 9:10
Leefwijze: veganist

Bericht door Kirsty xvx » ma feb 19, 2007 14:05

Het lijkt een beetje op kleien (in die video)

ik ga het eens doen

ik moet meer koken en bakken enzo >___<
Put a ribbon round my neck and call me a libertine
I will sing you songs of dreams I used to dream
I will sail away on seas of silver and gold
Until I reach my home

Gebruikersavatar
ingenting
Berichten: 1120
Lid geworden op: zo sep 11, 2005 16:05

Bericht door ingenting » ma feb 19, 2007 14:06

Judaluce no problem :D
ik kan niet wachten tot ik het in handen heb...
oooh the burgers I'll make.. ~happy sigh~

ik bestel ook meteen 18 zakjes, vanwege de verzendkosten etc. :oops:

Ik heb het ergens nog goedkoper gezien 2.50 voor 1 kg.
Maar dat is een beetje foute site naar mijn mening (voor vissers etc. :( + http://www.boilieservice.nl/index.php?p ... gredienten
)
La maquereau des petits g?teaux (h)

-gebruikergewist-

Bericht door -gebruikergewist- » ma feb 19, 2007 14:25

Oh, dat met die glutenmeel klinkt wel erg makkelijk inderdaad! Misschien moet ik toch ook maar eens wat van die zakjes gaan bestellen...

Gebruikersavatar
Joop
Berichten: 1402
Lid geworden op: di aug 01, 2006 7:56

Bericht door Joop » ma feb 19, 2007 15:09

Is zelfgemaakte seitan zoveel lekkerder dan gewoon de seitan van de hobbit?

fieke
Berichten: 67
Lid geworden op: ma jul 25, 2005 18:45
Leefwijze: veganist
Locatie: Gent

Bericht door fieke » ma feb 19, 2007 16:03

Ik heb vorige week ook zelf seitan gemaakt. Ik vond hem wel lekker, maar er is enorm veel werk aan :-)

Gebruikersavatar
Marla
Berichten: 3895
Lid geworden op: vr jan 10, 2003 11:07
Leefwijze: veganist

Bericht door Marla » ma feb 19, 2007 17:15

judaluce schreef:Glutenmeel werkt SUPER! Moet je echt eens proberen, je wilt niet meer terug naar die bonk meel onder de koude kraan brrrr. En je bent meteen van die sponzige seitan af, want je kunt zelf de consistentie bepalen, evt. er nog tarwe- of sojameel aan toevoegen en dan krijg je stevige yummie seitan.

@ingenting: bedankt voor de link naar Molen de Hoop, veel goedkoper dan de molen bij ons in de buurt!
Hoe moet dat dan precies? Wij hebben nog een zakje van dat gluten spul liggen maar het komt uit Portugal en mijn Portugees is vreemd genoeg niet echt geweldig....

-gebruikergewist-

Bericht door -gebruikergewist- » ma feb 19, 2007 18:18

Zie bijvoorbeeld hier (het eerste recept; Quick homemade gluten) of hier (Seitan maken met gluten, in hoofdstuk 3).

Gebruikersavatar
ingenting
Berichten: 1120
Lid geworden op: zo sep 11, 2005 16:05

Bericht door ingenting » ma feb 19, 2007 18:30

fieke schreef:Ik heb vorige week ook zelf seitan gemaakt. Ik vond hem wel lekker, maar er is enorm veel werk aan :-)
enorm veel werk? :?

ik vind het eigenlijk vrij therapeutisch^_^

beetje deeg kneden totdat je eindelijk zo'n gluten bolletje overhoudt.

(en in principe hoef je het water niet elke keer te verschonen btw.
kan ook net zolang in hetzelfde water doorgaan tot je gluten overhoud^_^)


Marla
Hier twee recepten die glutenpoeder gebruiken (heb ze niet getest):
http://postpunkkitchen.com/forum/viewtopic.php?id=15959
http://postpunkkitchen.com/forum/viewtopic.php?id=6799

en volgens mij is er ook een recept dat ongeveer zo gaat:

1/2 cup glutenpoeder
1/2 cup water
nog wat kruiden als je wilt

mengen etc. en dan koken.
(heel makkelijk/simpel)
La maquereau des petits g?teaux (h)

Gebruikersavatar
judaluce
Berichten: 44
Lid geworden op: ma mei 16, 2005 18:00

Bericht door judaluce » di feb 20, 2007 18:22

Even vriend gevraagd, hij maakt zo seitan in het restaurant waar hij werkt:

3 koppen glutenpoeder
2.5 koppen water
1 kop volkorenmeel

De droge ingredienten mengen met specerijen.
Het water kun je tomatenpuree en/of bouillonpoeder doorroeren voordat je het met de gluten mengt.
Roer alles goed door elkaar en kneed er een deeg van, als het te droog is, een beetje water erbij, te nat wat gluten.
Het deeg is het beste als je het zonder scheuren erin kunt kneden.

Je kunt hier gewoon stukjes vanaf snijden en koken, je kunt het geheel ook in een flinke 'worst' kneden en er dunne plakken vanaf snijden en die koken, dan heb je burgers die je weer kunt paneren etc

Je kunt ook gehakte pepers, zongedroogde tomaatjes, zout/bouillon en veel knoflook door de natte ingredienten doen en de rol licht in aluminiumfolie rollen, uiteinden dichtknijpen, en in een niet te hete oven(+/- 180*) een uurtje bakken. Dan heb je een soort pepperoni ofzo. Echt lekker voor op brood!

Ik gebruik alleen maar glutenpoeder, onder andere omdat je er veel meer smaak aan kan geven, en er een andere consistentie mee hebt en een vorm kan bepalen, wat bij kneedseitan niet kan.

Maar goed, bijna het belangrijkste is hoe je het kookt, te hard = spons, te zacht = rubberbal. Ik hou de seitan altijd maar nèt aan de kook.

* HiPpY * die niet inlogt

Bericht door * HiPpY * die niet inlogt » wo feb 21, 2007 18:03

zou je het ook met speltmeel kunnen doen? of zitten daar niet de goede gluten in? ik kan namelijk eigenlijk niet tegen tarwe... :(

fieke
Berichten: 67
Lid geworden op: ma jul 25, 2005 18:45
Leefwijze: veganist
Locatie: Gent

Bericht door fieke » vr feb 23, 2007 12:47

ik heb vorige week in Noorwegen seitan gemaakt met speltmeel
ging prima
en was heerlijk!

Gebruikersavatar
judaluce
Berichten: 44
Lid geworden op: ma mei 16, 2005 18:00

Bericht door judaluce » za feb 24, 2007 13:23

Fieke: was het pure speltmeel dat je gebruikt hebt? Wat leuk, dat ga ik ook proberen!

fieke
Berichten: 67
Lid geworden op: ma jul 25, 2005 18:45
Leefwijze: veganist
Locatie: Gent

Bericht door fieke » za feb 24, 2007 14:19

mijn vriend heeft het daar gekocht
het was een noorse verpakking dus ik snapte er niet veel van
maar het was bloem
en er stond op de verpakking spelt
en het kwam uit de biowinkel
dus ik vermoed wel dat het puur spelt is ja :-)
veel succes ermee!

Plaats reactie