De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Rick, Martine, jet

Plaats reactie
Gebruikersavatar
alledaagsedagen
Berichten: 10
Lid geworden op: za mei 07, 2011 17:09
Leefwijze: veganist
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door alledaagsedagen » zo okt 23, 2011 16:53

Ik heb een kookboekje gemaakt voor mijn vleesetende ouders en vrienden haha
Zodat we nog wel gezellig kunnen eten,

http://issuu.com/marinanke/docs/vegankookboek

Staan ook veel recepten uit dit topic in!

Gebruikersavatar
alledaagsedagen
Berichten: 10
Lid geworden op: za mei 07, 2011 17:09
Leefwijze: veganist
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door alledaagsedagen » zo okt 23, 2011 16:55

cavia schreef:
Volkorenontbijtmuffins
400 ml sojamelk
250 gram havermout
200 gram volkorentarwemeel (deze en de haver kun je ook omdraaien, qua gewicht, maar net wat je lekkerder vind)
100 gram ruwe rietsuiker (al gebruik ik meestal ahornsiroop, gewoon, een flinke scheut)
100 ml rijstolie (olijfolie kan vast ook wel)
zakje bakpoeder
kaneel
walnoten
twee bananen oid
en eventueel nog wat tarwezemelen, lijnzaad etc

alle natte ingredienten bij elkaar, alle droge bij elkaar, dat dan weer bij elkaar mikken en in een muffinbakvorm doen. ongeveer 20 minuten of 200 graden in de oven.


je kan natuurlijk de walnoten, kaneel en bananen ook vervangen. appel/kaneel/walnoten/rozijnen doet het ook goed. even als appel/vers sinasappelsap/walnoten. blauwe bessen/banaan wil ik ook nog steeds een keer proberen.
en je hoeft het natuurlijk niet in een muffinbakvorm te doen, een brood/cakevorm of een spingvorm kan ook, krijg je alleen plakken of stukken ipv hompen (want ja, echt muffins, dat worden het niet)

Ik heb deze vandaag gemaakt, (maar ipv suiker agavesiroop gebruikt en ipv rijstolie, olijfolie)

Ze waren heel lekker! En heeel makkelijk!
http://img833.imageshack.us/img833/9229 ... leiner.jpg

Fynnya
Berichten: 2759
Lid geworden op: zo jul 01, 2007 15:20
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: Utrecht

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door Fynnya » di okt 25, 2011 12:03

Een heel snelle maaltijd die ik lekker vind is Macaroni met Zoete Paprika Saus.

Ingrediënten:
Macaroni (of andere pasta)
Erwten uit de vriezer (de fijne erwten van de AH zijn érg lekker)
Mais uit blik
Rode paprika
Teentje knoflook
Basilicum
Tofugehakt of een andere 'vleesvervanger'

Bereiding:
Het is heel weinig werk, het enige is eigenlijk de macaroni koken en de tofugehakt bakken.
De mais is al klaar, de erwten hoeven alleen even ontdooid te worden (eventueel door ze aan het eind bij de kokende macaroni te gooien). De paprika, knoflook en basilicum samen door de blender gooien. Klaar!

De saus van rauwe rode paprika met knoflook en basilicum is echt onovertreffelijk, zo heerlijk zoet en die zorgt dat de rest van de ingrediënten niet erg boeiend hoeven te zijn om een heerlijk gerecht te krijgen. Ik vind de erwten en mais er ook lekker bij passen. De gehakt is voor wat hartigheid en lekkere bite.

grig
Berichten: 14
Lid geworden op: di nov 08, 2011 17:51
Leefwijze: veganist
Locatie: aachen

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door grig » di nov 08, 2011 19:44

courgette-roomsaus voor bij de pasta...
benodigheden:

Keukenmachine/staafmixer
1 courgette
halve blok tofu
half pakje soja-cuisine (oatly-cuisine mag natuurlijk ook)
beetje nootmuskaat, zout en peper
gistvlokken

Snijd een courgette in 6-8 stukken en kook het ongeveer 4 minuten in water met een beetje zout (zodat ie zachter wordt), haal vervolgens de stukken courgette uit het water (het water kun je namelijk gewoon voor de pasta weer gebruiken)
Doe de tofu en de soja-cuisine in de keukenmachine (of in een kom en dan pureren met de staafmixer), totdat het een zachte massa is. Vervolgens kun je de courgette erbij doen en verder gaan met pureren, totdat er geen grote stukken courgette meer over zijn.

Breng het op smaak met een beetje nootmuskaat, zout en peper.
Zet het op laag vuur (anders gaat het enorm spetteren) en voeg alroerend gistvlokken toe, totdat je de structuur goed vindt(ongeveer 3/4 kopje).

smakelijk;)

Gebruikersavatar
marjan
Berichten: 2633
Lid geworden op: wo jan 21, 2004 21:53
Leefwijze: veganist
Locatie: Winterswijk

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door marjan » vr nov 11, 2011 17:27

Dit blijft één van mijn favoriete topics hier! Bedankt Grip! :)

Gebruikersavatar
marjan
Berichten: 2633
Lid geworden op: wo jan 21, 2004 21:53
Leefwijze: veganist
Locatie: Winterswijk

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door marjan » vr nov 11, 2011 17:45

O, ik heb zelf ook nog wel een leuke. Van mijn vriendin gekregen :)

Kook groente naar keuze (zij gaat vooral voor bloemkool maar ik heb al vanalles genomen) gaar in sojamelk met wat bouillonpoeder en garam masala. Zet de staafmixer er in en klaar! Je hebt een heerlijke romige en gezonde soep... :D

Alles wat in mijn huishouden op moet gaat op dit moment op deze manier in de soep. De wildste combinaties :wink:

Berti
Berichten: 502
Lid geworden op: di okt 06, 2009 18:36
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: blerick

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door Berti » vr nov 11, 2011 18:40

hee.....dat is een idee......ga ik ook doen, dankeschoen....

Gebruikersavatar
jet
Moderator
Berichten: 3881
Lid geworden op: vr jun 08, 2007 21:52
Leefwijze: veganist

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door jet » zo nov 13, 2011 13:09

Ghehe, dat is altijd mijn oplossing voor de groenten uit het groentepakket die ik nog niet ken. Zo van, het is een knol, maar ik weet niet hoe het smaakt, huppetee, in de bouillon, blenderen, broodjes erbij, en voila lekker soepie :mrgreen:
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.

Gebruikersavatar
Annikka-Ayla
Berichten: 1422
Lid geworden op: do feb 28, 2008 12:10
Leefwijze: flexanist

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door Annikka-Ayla » zo nov 13, 2011 20:32

Ik vind sojamelk altijd wat lastig met koken. Het kookt snel over en brandt snel aan.
Vandaag heb ik met soep gemaakt van knolselderij. Op smaak gemaakt met gefruite ui, knoflook, preitje, paddestoelbouillonpasta, peper. Niet al te veel water erbij. En toen de soep gepureerd was heb ik er een scheut sojamelk en wat aardappelzetmeel bij gedaan.

Gebruikersavatar
Gnoe
Berichten: 383
Lid geworden op: di feb 22, 2011 13:23
Leefwijze: veganist
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door Gnoe » vr nov 18, 2011 19:08

jet schreef:Ghehe, dat is altijd mijn oplossing voor de groenten uit het groentepakket die ik nog niet ken. Zo van, het is een knol, maar ik weet niet hoe het smaakt, huppetee, in de bouillon, blenderen, broodjes erbij, en voila lekker soepie :mrgreen:
LOL bij mij blijven die dan eerst liggen en komen vervolgens terecht in een schotel 'ovengeroosterde wortelgroenten'. :) Dan proef je wel beter nog de eigen smaak van de knol. Maar ik tegenwoordig ken ik het meeste wel en zoek ik een ander recept. ;)
.....................................................
Kom eens langs op Graasland!

Gebruikersavatar
Gnoe
Berichten: 383
Lid geworden op: di feb 22, 2011 13:23
Leefwijze: veganist
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door Gnoe » vr nov 18, 2011 19:10

Annikka-Ayla schreef:paddestoelbouillonpasta
Waar haal je dat? Ik heb het inmiddels vaker zien langskomen maar heb het nog niet IRL in een winkel gezien.
.....................................................
Kom eens langs op Graasland!

Gebruikersavatar
jet
Moderator
Berichten: 3881
Lid geworden op: vr jun 08, 2007 21:52
Leefwijze: veganist

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door jet » za nov 19, 2011 10:07

Hier hebben ze het bij de Ekoplaza (het zit in een potje) en ik heb het voor het eerst gekocht bij een reformwinkel in Duitsland (Steinpilzhefebruehe). Het potje zit in een kubusvormig doosje en je vindt het meestal bij de bouillon-/soepenafdeling. Het is overigens ook geen poeder maar pasta-achtige substantie (even voor je idee van hoe het eruit ziet).
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.

Gebruikersavatar
Shantisabine
Berichten: 1327
Lid geworden op: di mar 28, 2006 18:18

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door Shantisabine » za nov 19, 2011 12:35

Makkelijk, snel en toch lekker met knollen:
Aardappels koken, ondertussen knol snijden, ook even meekoken, zodat het allebei gaar is, dan pureren met wat ongezoete sojamelk, wat bouillon en FLINK wat mosterd erbij. Echt superlekkere puree :P .

grig
Berichten: 14
Lid geworden op: di nov 08, 2011 17:51
Leefwijze: veganist
Locatie: aachen

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door grig » wo nov 23, 2011 22:43

voor gnoe- voorbeeld wat te doen met sojabrokjes: veggie shoarma

benodigheden:
sojabrokken
shoarmakruiden
water

doe de sojabrokken in een pannetje, voeg water toe, totdat de sojabrokken net onder water staan. Voeg vervolgens de shoarmakruiden toe. Kook het geheel droog, wel af en toe roeren, zodat het niet al te zeer aankoekt aan de bodem.
Daarna kun je het eventueel bakken, zodat het wat krokanter wordt:)

Berti
Berichten: 502
Lid geworden op: di okt 06, 2009 18:36
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: blerick

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door Berti » vr nov 25, 2011 16:50

sojabrokjes weken.
portie rijst koken voor 1 persoon.

dan:
koekenpan op vuur, olie erin
1 ui fijnsnijden (ik doe ringen) en 2 tenen knof persen , in pan doen
toevoegen, de uitgeknepen sojabrokjes
bakken tot het wat bruin wordt.

250 gram zuurkool (naar keus kerrie of naturel/ wijn) toevoegen samen met de rijst
eventueel nog wat vocht erbij (niet nat maar moet niet aanbakken)

flink kruiden erbij.....ik doe meestal peper en zout en daarbij nog kerriepoeder OF beetje kaneel
soms ook blokjes appel/ ananas/ rozijntjes.

recept voor 1 persoon, zeer budgetvriendelijk en goed in te vriezen (maak meestal grote pan in porties voor vriezer)

Gebruikersavatar
jet
Moderator
Berichten: 3881
Lid geworden op: vr jun 08, 2007 21:52
Leefwijze: veganist

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door jet » vr nov 25, 2011 21:42

*ril* zuurkool.......

stamppot voor weinig tijd:
-zakje puree (de goedkoopsten zijn meestal vegan) met water en beetje sojamelk aangemaakt
-blokjes diepvries boerenkool
-willekeurig worstje

boerenkool ontdooien, water/melk mengsel koken, zakje puree erbij, roeren met boerenkool erbij, kruiden/peper/zout etc erbij, en klaar......
okee, okee, minder lekker dan verse aardappeltjes, en verse boerenkool......, maar toch.... :mrgreen:
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.

Gebruikersavatar
Danbo
Berichten: 35
Lid geworden op: wo dec 14, 2011 18:46
Leefwijze: veganist

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door Danbo » za dec 17, 2011 0:21

alledaagsedagen schreef:Ik heb een kookboekje gemaakt voor mijn vleesetende ouders en vrienden haha
Zodat we nog wel gezellig kunnen eten,

http://issuu.com/marinanke/docs/vegankookboek

Staan ook veel recepten uit dit topic in!
Leuk, overzichtelijk en 'hip' gepresenteerd!

Duifje
Berichten: 55
Lid geworden op: di mei 26, 2009 9:26
Leefwijze: flexitarier

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door Duifje » zo dec 18, 2011 20:53

Danbo schreef:
alledaagsedagen schreef:Ik heb een kookboekje gemaakt voor mijn vleesetende ouders en vrienden haha
Zodat we nog wel gezellig kunnen eten,

http://issuu.com/marinanke/docs/vegankookboek

Staan ook veel recepten uit dit topic in!
Leuk, overzichtelijk en 'hip' gepresenteerd!
Wat een ontzettend leuk uitziend kookboekje! Complimenten!

Berti
Berichten: 502
Lid geworden op: di okt 06, 2009 18:36
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: blerick

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door Berti » za mar 17, 2012 5:31

romige dressing.

2 eetl tahin
1 eetl gistvlokken
knoflook naar smaak
peper naar smaak (heeft best veel nodig)
verse of gedroogde kruiden (ik gebruikte oregano)

in kommetje doen.
dan net zoveel water erbij roeren tot het de goeie consistentie heeft voor je salade of als dip enz.

Gebruikersavatar
Annikka-Ayla
Berichten: 1422
Lid geworden op: do feb 28, 2008 12:10
Leefwijze: flexanist

Re: De "makkelijk en snel, maar toch lekker" receptendraad

Bericht door Annikka-Ayla » za mar 17, 2012 14:01

Lekker! Neem jij de lichte tahin of de bruine hiervoor?

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten