Zelfgemaakte vegan kaas...

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Rick, Martine, jet

Plaats reactie
Sas
Berichten: 145
Lid geworden op: za dec 07, 2013 6:36
Leefwijze: veganist

Zelfgemaakte vegan kaas...

Bericht door Sas » di jan 28, 2014 14:53

Hey allemaal,

Ik heb gisteren een poging gewaagd om zelf vega kaas te maken. Het lijkt gelukt qua structuur, kleur e.d. alleen smaakt het lichtjes naar aardappel... haha! :D

Ik had namelijk geen stevige binder, dus ik heb aardappelzetmeel en instant-aardappel gebruikt om het wat steviger te maken. Na 1 dag in de koelkast (in een vormpje) kon ik het vanmiddag raspen! Zie hier het resultaat:

http://i.imgur.com/L84cgFg.jpg

Het bestaat uit: Tofu, (ongezoet) sojamelk, zout, lijnzaadolie, maizena, aardappelzetmeel, en instant aardappel. Mengen, kneden en dan droogkoken tot het net niet gaat kruimelen, dan in een vormpje persen en koel wegzetten. De kleur komt door de edelgistvlokken.

Ben benieuwd of iemand anders hier ook mee bezig is... ik zoek namelijk een manier om het stevig te binden zonder aardappel producten te gebruiken... aangezien een aardappelsmaak echt alles overheerst ongeacht hoeveel je gebruikt, een sterk verdikkingsmiddel dus zonder een smaakje, zodat de edelgistvlokken de hartige (kaas) smaak geven...

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2897
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Zelfgemaakte vegan kaas...

Bericht door Martine » di jan 28, 2014 15:47

Leuk vegan-kaas experimentjes!

Ik maak zelf vooral graag kaasjes van gepureerde noten. Die zijn van zichzelf meestal al vrij stevig en je kunt er nog wat agar of kokosolie aan toevoegen (stolt allebei als het afkoelt) voor extra stevigheid. Tapiocameel en maizena zijn ook allebei best geschikt om kazen stevig te maken zonder een heel sterke smaak af te geven. Gekookt tapiocameel heeft zelfs een beetje dezelfde 'rekbaarheid' als gesmolten kaas.

Bijvoorbeeld:
http://vegetus.nl/amandel-knoflookkaasje/
http://vegetus.nl/frans-cashewkaasje/
http://vegetus.nl/cashew-mozzarella/

Als je gesmolten kaas wilt nabootsen kun je net zo goed gewoon een dikke saus maken zoals deze:
http://vegetus.nl/kaasworkshop-recepten/
http://vegetus.nl/witlofgratin-met-pittige-cashewkaas/
http://vedgedout.com/2013/03/11/individ ... la-cheese/

Er zijn ook verschillende boeken met vegan kaasrecepten, zoals The Ultimate Uncheese Cookbook (recepten lijken op de kaas die jij gemaakt hebt) en Artisan Vegan Cheese (voornamelijk gefermenteerde notenkazen).
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Sas
Berichten: 145
Lid geworden op: za dec 07, 2013 6:36
Leefwijze: veganist

Re: Zelfgemaakte vegan kaas...

Bericht door Sas » di jan 28, 2014 16:10

Agar lijkt me wel wat! Enig idee waar je dat kunt kopen? De vega/bio winkels bij mij in de buurt zijn: Estafette, Ekoplaza en Dynamiek.

Trouwens, jouw kaas recepten zien er smakelijk uit! ik ga die zeker ook een keer proberen!

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2897
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Zelfgemaakte vegan kaas...

Bericht door Martine » di jan 28, 2014 17:19

De meeste natuurwinkels verkopen agar van Lima of Marmello, op de afdeling met bak-ingrediënten. Aziatische toko's verkopen het meestal ook wel, maar daar moet je even opletten dat je de naturel variant koopt, zonder toegevoegde smaakjes en kleurstoffen.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Gebruikersavatar
Brchj
Berichten: 394
Lid geworden op: wo jun 12, 2013 12:29
Leefwijze: veganist

Re: Zelfgemaakte vegan kaas...

Bericht door Brchj » do jan 30, 2014 14:11

Ik heb het een keer geprobeerd met een recept van C'est la Vegan ofzoiets, op basis van cashewnoten. Eerst weken, dan in kaasdoek strak afbinden en het vocht eruit laten lopen en dan in de oven volgens mij.
Mislukte echt compleet :( Ik wil het nog wel een keer proberen, dus misschien dat ik jullie receptjes eens ga testen
Lieve Nugget! <3
Clover

Plaats reactie