Je wilt veganist worden, maar je weet niet precies waar te beginnen. En dat is begrijpelijk. Veel mensen zijn opgegroeid met dierlijke producten. Ook onze huidige maatschappij is hierop ingericht. Tegelijkertijd groeit het aantal veganisten sterk; je bent niet de enige! Maar hoe word je vegan? Wij helpen je op weg!

1. Wat is veganisme?

Veganisme is een filosofie en levensstijl waarbij zoveel mogelijk – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren. Dit kan zijn voor eten, kleding of andere doeleinden. Veganisten streven ernaar om zo min mogelijk bij te dragen aan exploiteren en doden van dieren. Gelukkig is een leven zonder dierlijke producten prima te doen. Maar waar te beginnen?

shutterstock_67879747

2. Plantaardig eten

Vaak vinden mensen het handig om te beginnen met voeding. Een veganist eet geen dierlijke producten. Ofwel producten zoals vlees, vis, eieren, zuivel (o.a. melk, yoghurt, kaas), honing en geen dierlijke toevoegingen zoals weipoeder, kippeneiwit, bijenwas of e-nummers van dierlijke afkomst.

Maar wat eet je dan wel? Een veganist eet plantaardig. Onder meer groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten en bonen. Ook veel kant-en-klare producten zijn geschikt voor veganisten. Let bij kant-en-klare producten op de e-nummers via een app als What Additives, onze vegan wiki of de website Gewoon Vegan.

Veel info vind je op internet. Bekijk bijvoorbeeld onze lijst met blogs, onze VeganChallenge recepten of probeer je favoriete recept te veganiseren. Op onze website Melk, Je Kan Zonder vind je een lijst met zuivelvervangers. Ook maakten we onlangs een overzicht van ei-alternatieven.

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon bevat al snel voldoende voedingsstoffen. Voor vitamine B12 adviseren we een supplement. B12 supplementen geschikt voor veganisten vind je onder meer bij Vega-Life. Wil je verder in de gaten houden wat je binnenkrijgt, houd het dan een keer bij met de Cron-O-meter.

In april en oktober vindt de VeganChallenge plaats. Een handige manier om kennis te maken met plantaardig eten en veganisme.

3. Andere dierlijke producten

Dieren worden ook gebruikt voor andere dingen zoals kleding, verzorgingsproducten, medicijnen en entertainment. Denk bij kleding aan: bont, wol, leer, dons (als opvulling), veren (ter decoratie), zijde, vilt (wol). Alternatieven zijn onder meer katoen, linnen en synthetische materialen.

Verzorgingsproducten zoals shampoo en cosmetica kunnen lastiger zijn. Proefdiervrije producten kunnen namelijk nog steeds dierlijke ingrediënten bevatten zoals bijenwas, carmine, glycerine en collageen. Bekijk onze vegan Wiki voor vegan producten, check voor een vegan logo of informeer bij de winkel of fabrikant.

Medicijnen zijn nooit 100% vegan. Dierproeven worden namelijk verplicht voor alle medicijnen gedaan, hoewel hier vanuit de samenleving steeds meer verzet tegen is. Wel zijn er medicijnen die geen dierlijke ingrediënten bevatten. Ook hier geldt: informeer via Wiki, bij de winkel of fabrikant.

Dieren worden voor entertainment gebruikt zoals dierentuinen, circussen, dolfinaria, toeristische attracties en sport. Dieren worden uit het wild gevangen of gefokt hiervoor. Daarnaast worden ze hun hele leven gebruikt, zodat mensen hier geld aan verdienen. Niet bepaald diervriendelijk.

4. Oeps!

Het kan natuurlijk gebeuren dat je per ongeluk iets koopt waar toch iets dierlijks in zit. Een verfkwast waar echte haren aan blijken te zitten of een vegaburger die tóch kippenei-eiwit bevat. Benader het praktisch: ruil het om, geef het weg en probeer het volgende keer te vermijden.

Uit eten, bij vrienden op bezoek of op vakantie (lees hier onze 5 tips voor een vakantie als vegan)… Bij sociale gelegenheden kan het voor je omgeving even wennen zijn dat je vegan bent geworden. Vooraf informeren helpt vaak al enorm en leg het anders rustig uit. Dan komt het helemaal goed.

5. Meer informatie over veganisme

Op onze website vind je informatie en kan je flyers en brochures bestellen. De Vegarevolutie is een goed boek om mee te starten. Ook het boek Veganistisch Koken kan handig zijn om recepten mee te veganiseren. En uiteraard kan je lid worden van de NVV (je ontvangt dan ook ons ledenblad!).

Ook zijn er diverse online communities als je behoefte hebt om met andere veganisten in contact te komen en op de hoogte te blijven zoals ons forum en Facebookpagina’s als Vegan Nederland, Vegan Supermarkt, VeganChallenge deelnemers en onze eigen Facebookpagina.

Stichting de Leemweg - Roel de os

Roel de os © Stichting de Leenweg