© Alt poster

Door Silvia Benschop

In sociale situaties zal je als veganist regelmatig in het middelpunt van de belangstelling staan. Net wanneer jij zin hebt om gezellig en relaxed te socializen, blijkt plotseling het eten wat op jouw bord ligt een uitnodiging tot discussie en een bombardement van vragen. ‘Wat eet je dan wel?’ of ‘Hoe kom je aan je eiwitten?’, ‘Waarom ben je veganist?’. Er is geen ontkomen aan.

Ga open het gesprek ik

Maak je je zorgen over een gesprek? Niet nodig! Vaak zijn mensen oprecht geïnteresseerd en kunnen ze zich simpelweg niet voorstellen hoe je als veganist kan overleven. Waarschijnlijk kon jij je dat ooit ook niet voorstellen en kijk, nu ben je toch vegan! Iemand heeft jou geïnformeerd over het waarom en hoe van veganisme. Nu kun jij op jouw beurt anderen informeren door vragen te beantwoorden. Blijf ontspannen. Waarschijnlijk zal iemand niet direct terplekke vegan worden, maar je kan wél vruchtbare grond creëren.

Krijg je veel vragen? In deze video geeft Kyle O’Sullivan je in ‘rap’ tempo de antwoorden op de meest gestelde vragen. Leuk om te laten zien aan je gesprekspartner. Kan jij intussen lekker socializen.

Als iemand je aanvalt

Helaas (en vreemd genoeg) zijn er ook mensen die jouw voedselkeuze een reden vinden om, ongevraagd, hun eigen eetpatroon te gaan verdedigen en dat van jou aan te vallen. Ze vinden het extreem, moraliserend of opdringerig, terwijl ze nota bene zelf het gesprek starten. Realiseer je om te beginnen dat het niet nodig is om je keuze en je leefstijl te verdedigen of om je te verontschuldigen. Jouw keuze is in het belang van dieren en ook van het milieu, klimaat en mensen. Wees je daar vooral bewust van.

‘Choose your battle’

Bespaar jezelf een frustrerende discussie. Blijf beleefd en kalm en vraag bijvoorbeeld waarom iemand zo geraakt is door jouw keuze, stel vragen, toon interesse. Of maak een grapje en begin over iets anders. Wanneer je iemand laat zien dat jij vol zelfvertrouwen bent over je keuze en daar gelukkig en evenwichtig bij bent (en blijft), is dat een uitstekende manier van veganisme promoten! Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Maar deze houding kan je wel oefenen. Je kunt het zelfs als een vorm van activisme beschouwen. Uiteraard hoef je nooit respectloosheid te accepteren. Of dat nu verbaal is of in gedrag. Bepaal je eigen grenzen. Maar geldt dat niet voor iedereen?

Ook timing en overeenkomsten kunnen een belangrijke rol spelen bij gesprekken over veganisme. Hierover meer in deel 2!