Nederlandse Vereniging voor Veganisme
Nederlandse Vereniging voor Veganisme
Nederlandse Vereniging voor Veganisme2024-01-03T15:35:33+01:00

Recente artikelen

Agenda

Algemene ledenvergadering 2024

Datum: 10 maart 2024
Tijd: 13:00 - 17:00
Locatie: Utrecht

Online groepsgesprek: Veganisme en kinderen

Datum: 13 maart 2024
Tijd: 19:30 - 21:00
Locatie: Online

Online groepsgesprek: Veganisme en activisme

Datum: 10 april 2024
Tijd: 19:30 - 21:00
Locatie: Online

Wat is veganisme?

“Veganisme is een levenswijze waarbij – voor zover mogelijk en praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.”

Waarom veganisme?

Dierenrechten

Bij diergebruik maken mensen keuzes voor dieren. Dieren die gebruikt worden kunnen daardoor niet in vrijheid hun eigen keuzes maken. Bij diergebruik worden dus dierenrechten geschonden. Veganisme is een levenswijze waarbij mensen géén dieren gebruiken. Het is dus een ethische overweging om geen dierenrechten te schenden door voor een veganistische levenswijze te kiezen.

Naast het voorkomen van dierenrechtenschendingen biedt veganisme nog meer voordelen:

Natuur & Milieu

De dierindustrie is verantwoordelijk voor veel schade aan natuur en milieu. Dat komt door de uitstoot van broeikasgassen zoals methaan en CO2. Maar ook door vervuiling van lucht, water en bodem met stikstof. Ook is het verantwoordelijk voor grootschalige ontbossing.

Gezondheid

Een uitgebalanceerd plantaardig voedingspatroon biedt alle voedingsstoffen om gezond en energiek te blijven. Bovendien verklein je de kans op hart- en vaatziekten, kanker en diverse andere ziekten.

Medemens

De dierindustrie gebruikt meer dan 70% van alle vruchtbare landbouwgrond, maar levert slechts 17% van alle voeding voor mensen op. Dieren eten is een inefficiënte vorm van landbouw. Plantaardig eten kan een bijdrage leveren aan de vermindering van het wereldvoedselprobleem.

Hoe word ik veganist?

Veganist worden is makkelijker dan je denkt. Alleen al in Nederland zijn er meer dan een kwart miljoen veganisten. Wereldwijd zijn er meer dan 80 miljoen veganisten. Al die mensen leven zonder dieren te gebruiken. Jij kunt dat ook!

Ga naar de bovenkant