Nee, als veganist kom je niets te kort. Als veganist kan je al je voedingsstoffen halen uit plantaardige bronnen, aangevuld met vitamine B12. De grootste diëtistenorganisatie ter wereld, de American Dietitic Association, geeft aan: “Een uitgebalanceerd plantaardig dieet bevat voldoende voedingsstoffen, is gezond en kan gezondheidsvoordelen opleveren in het voorkomen en behandelen van bepaalde ziektes.”

Er is een aantal mythes als het aankomt op gezondheid en plantaardig eten. De meesten zijn echter ongefundeerd en gemakkelijk te weerleggen:

  • Als veganist kan je prima aan je eiwitten komen, als je enkele porties per dag neemt van eiwitrijke voeding zoals noten, peulvruchten, sojamelk, tofu en tempeh.
  • Je hebt geen dierlijke producten zoals melk nodig om je botten gezond te houden. Verrijkte plantaardige melk bevat vergelijkbare voedingswaarden.
  • IJzer komt voor in allerlei plantaardige producten, maar het meeste in groene bladgroenten, broccoli, peulvruchten, noten en zaden. In deze producten komt ook veel calcium voor.
  • Veganisten kunnen prima aan hun vitamine B12 komen door middel van een voedingssupplement.
  • Veel mensen in Nederland hebben een vitamine D-tekort. Wil je dit suppleren, lees dan onze informatie over vitamine D2, D3 en de aanbevolen hoeveelheid.
  • Omega 3 is binnen te krijgen via walnoten en lijnzaad bijvoorbeeld. Ook zijn er producten van algen gemaakt die uitstekende vetzuren bevatten (dit is waar de vissen ze vandaan halen!). Ook hier zijn supplementen voor, maar die zijn niet noodzakelijk. Op onze Vegan Wiki lees je meer.
  • Jodium kán je onvoldoende binnenkrijgen als je weinig of geen brood eet of alleen biologisch of zelfgebakken brood. Op onze Vegan Wiki lees je meer.

Op onze pagina over voedingsstoffen lees je alles over eiwitten, calcium, ijzer, vitamine B12 en meer.