De vleessector beoordeelt de nieuwe generatie vleesopvolgers van De Vegetarische Slager als zodanig echt, dat deze vreest voor verwarring met vlees. Vertegenwoordigers uit de vleessector dienden klachten in bij de NVWA omdat ze vreesden dat de ‘goede naam van kip’ zou kunnen worden geschaad door de 100% plantaardige replicakip van De Vegetarische Slager.

Er bestonden al heel lang vegetarische hamburgers, worsten, gehakt, spekjes en andere vleesimitaties, maar kennelijk was de kwaliteit daarvan tot op heden dusdanig dat de vleessector die producten niet vreesde en daartegen ook geen bezwaar maakte. Nu de vegetarische kipstukjes, spekjes en gehaktballen van De Vegetarische Slager door topkoks en culinair opinieleiders worden beoordeeld als gelijkwaardig aan vlees, voelt de vleessector zich getriggerd door de nieuwe status van hoogkwalitatieve vleesopvolgers. Mark Bittman, culinair recensent van de New York Times schreef over de vegetarische kipstukjes van De Vegetarische Slager: “Why use the poor chicken as a machine to produce meat when you can use a machine to produce “meat” that seems just like chicken?” Smaakprofessor Peter Klosse zei in ‘de Koosjere hamvraag’: “Als je op zoek bent naar de smaak van varken heb je ‘m nu gevonden.”

Omdat De Vegetarische Slager het meest belanghebbend is bij het voorkomen van misverstanden rond het plantaardige karakter van haar producten, is besloten nog duidelijker op het etiket te vermelden dat het product vegetarisch is en wat de grondstoffen zijn van de 100% plantaardige kip.

Jaap Korteweg: “We hebben de smaak, de structuur, de bite en het uiterlijk van het vlees gehackt, zodat dieren vanaf nu bevrijd kunnen worden uit de voedselketen. Met dezelfde hoeveelheid grondstoffen als waarmee de kippensector vlees produceert, produceren wij 6x zoveel nauwelijks van echt te onderscheiden replicavlees dat volgens kenners van gelijke of zelfs betere kwaliteit is.”

De Vegetarische Slager groeide in 2 jaar uit van 1 winkel tot maar liefst 500 verkooppunten en is dit jaar genomineerd voor de prestigieuze NIMA Marketing Award, De Smaak van NL en de Accenture Innovatie Awards. Eerder won De Vegetarische Slager de eerste HartHoofdprijs van Triodos Bank.

Korteweg: “Wij spreken liever over kunst dan nep, ook omdat we met onze producten grote problemen oplossen zoals voedselschaarste, waterschaarste, dierziektencrises, ontbossing en volksgezondheidsproblemen. Wij stellen vast dat ‘kip’ geen product is, maar een dier. Onze vegetarische kipstukjes lijken net zomin op een levende kip als de producten van de poelier. Wij streven naar een samenleving waarin het eten van kip en andere dieren geschiedenis zal worden en alleen de smaak van vlees levend zal worden gehouden in de herinnering.”