De NVV kan bestaan dankzij de enthousiaste inzet van bestuur, medewerkers en vrijwilligers. Samen maken zij zich sterk om het veganisme en de vereniging te promoten.

Wil je zelf ook meer doen? Stuur dan een vrijblijvende e-mail aan: info@veganisme.org. We komen o.a. graag in contact met vrijwilligers die in hun eigen omgeving invulling willen geven aan activiteiten.

Bestuur
Medewerkers

Vrijwilligers:
VeganChallenge
Melk, je kan zonder!
Vegan Magazine
Vegan Wiki


Bestuur

Het bestuur bestaat op dit moment uit vijf personen.


Emile Dingemans – Voorzitter Voorzitter Emile Dingemans

Meer informatie over Emile volgt.


Sonja Rijs (1973) – Secretaris  Secretatis Sonja Rijs

“Life is life – whether in a cat, or dog or man. There is no difference there between a cat or a man. The idea of difference is a human conception for man’s own advantage.” – Sri Aurobindo

Jarenlang was ik vegetariër omdat ik niet wilde dat er dieren werden uitgebuit en gedood, alleen maar zodat ik lekker kon eten. Hoe het met eieren en zuivel zat wist ik niet precies, ik dacht door daarin te kiezen voor biologisch dat het oké was, dat die dieren een prima leven hadden. Toen ik erachter kwam dat ook voor biologische eieren en zuivel dieren worden uitgebuit en gedood, ben ik overgestapt op een veganistische leefwijze. Mijn belangrijkste motivatie is dus rechtvaardigheid voor dieren. Alle levende wezens hebben recht op een leven zonder onnodig lijden.

Ik denk dat door mensen te overtuigen een veganistische leefwijze te omarmen, de grootste vooruitgang op het gebied van dierenwelzijn geboekt kan worden. Belangrijk hierbij is dat men zich realiseert dat ook bij een vegetarisch eetpatroon dieren worden gedood, dat je geen dierlijke producten nodig hebt voor je gezondheid en dat je evengoed heerlijk kunt eten. Daarnaast is het van belang dat men weet dat overstappen op een veganistische leefwijze niet alleen positief is voor dieren, maar ook essentieel in de strijd tegen klimaatverandering en dus goed voor het milieu en de medemens. Als bestuurslid van de NVV wil ik me inzetten om het veganisme te promoten en zo een bijdrage te leveren aan een beter bestaan voor dier en mens.


Dewi Meekes (1990) – Algemeen bestuurslidAlgemeen Bestuurslid Dewi Meekes

“Be kind to every kind, not just mankind.” – A. D. Williams

Toen ik mij ben gaan verdiepen in het veganisme (boeken, docu’s, lezingen etc.) kwam ik er al snel achter dat ik geen enkele reden kon bedenken om niet vegan te zijn. Voor de dieren, voor de toekomst van de Aarde en ook voor mijn eigen gezondheid. Al volstaat voor mij elk van deze redenen afzonderlijk om vegan te zijn.

De omslag naar plantaardig eten (zomer 2014) vond ik dan ook niet lastig. Ik heb het uitproberen van nieuwe recepten in de keuken altijd leuk gevonden en zag dit als een nieuwe uitdaging (lasagna, vegan kaasfondue, chocoladetaart, bananenijs etc.). Wel merkte ik dat er veel onbegrip was in mijn omgeving. Mensen wisten niet wat het was of snapten niet waarom ik dit deed. Daarom wil ik mij als bestuurslid van de NVV inzetten om meer bewustzijn in de samenleving te creëren over hoe er in de wereld wordt omgegaan met dieren en over de voordelen van de vegan lifestyle voor het milieu en je gezondheid. Gelukkig is de vegan movement sterk in opkomst en dat maakt het steeds makkelijker en leuker!


Foppe de Haan (1983) – PenningmeesterAlgemeen bestuurslid Emile Dingemans

Veganisme beperkend? Onzin! Wat beperkend is, is de overtuiging dat het wenselijk is om anderen kwaad te doen. Dat is ware slavernij. Dit onder ogen zien is bevrijdend. – Gary L. Francione.

Na een jeugd in een polder vol “vee”dieren, dacht ik tot 2014 eigenlijk nooit over diergebruik na — het was normaal, en (dacht ik) nodig. Maar toen ik er (via mijn vrouw) achterkwam dat dit helemaal niet zo was, kon ik niet naar mezelf toe rechtvaardigen daarmee door te gaan.

Omdat we allebei erg verbaasd en bedroefd waren dat we hier zo laat achterkwamen, wilden we onze omgeving ook helpen begrijpen dat je kunt leven zonder dieren onnodig te gebruiken en doden (want wie wil dat nou echt? 🙂 ). En omdat dit de nodige weerstand opleverde, zijn we onszelf gaan inlezen, in de hoop daar beter mee om te leren gaan.

In het verlengde daarvan wil ik mij als bestuurslid o.a. gaan inzetten om er met zijn allen beter in te worden ons veganisme uit te dragen, op een manier die tegelijk informeert en activeert.

Tip voor beginnende veganisten: realiseer je dat velen dit als confronterend ervaren, in een wereld waarin diergebruik de norm is, maar dat vreemde of emotionele reacties eigenlijk nooit kwaad bedoeld zijn (zelfs als ze zo worden verwoord) — het is eigenlijk altijd een vraag om uitleg. Hou voor ogen waar je het voor doet, en gebruik het internet voor steun en advies.


Corry Keizer (1979) – Algemeen bestuurslidAlgemeen bestuurslid Corry Keizer

“…the question is not, Can they reason? nor, Can they talk? but, Can they suffer?” – Jeremy Bentham

Na een paar jaar vegetariër te zijn geweest, kwam ik er achter dat ook voor de productie van zuivel en eieren dieren dood gemaakt worden. Nadat ik op kamers ging en een aanloop van een half jaar ben ik in 1998 veganist geworden. Mijn belangrijkste motivatie is dat het niet nodig is dieren, die kunnen voelen en lijden, te gebruiken voor voedsel of kleding. Daarnaast vind ik de grote nadelige impact van de vlees- en zuivelindustrie op milieu, klimaat, landgebruik en wereldvoedselvoorziening belangrijk.

Ik ben blij dat het aantal veganisten in de laatste jaren sterk gegroeid is, net zo als het aantal vegan producten en restaurants. Ik ben bestuurslid bij de NVV geworden, omdat ik graag bijdraag aan een verdere groei van het veganisme. Dat is de makkelijkste manier om diergebruik te verminderen. Ik zou graag bijdragen aan de promotie van veganisme en het ondersteunen van zowel leden als niet-leden met onder andere goede informatie.

Mijn tip voor nieuwe veganisten: Begin gewoon! Schrijf je in voor de Vegan Challenge (of bekijk het online archief), steun en informatie kan je online vinden en kijk op veganevents.nl als je naar events met gelijkgestemden wil gaan.


Medewerkers

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme telt op dit moment drie betaalde part-time medewerkers.


Debby van Velzen (1984) – CommunicatieDebby van Velzen

Veganism is not about giving anything up or losing anything; it is about gaining the peace within yourself that comes from embracing nonviolence and refusing to participate in the exploitation of the vulnerable. – Gary L. Francione

Na bijna mijn hele leven (sinds mijn derde) vegetariër te zijn geweest, besloot ik in oktober 2010 om het roer om te gooien. Dat ging geleidelijk. Eerst informatie inwinnen, vervolgens minder dierlijke producten gebruiken en tot slot kreeg ik door dat er geen dierlijke producten bestaan zonder leed. Schuldgevoel of een nieuwe weg inslaan? De quote Knowing what’s right, but not acting like it is the greatest cowardice trok me over de streep om veganisme een kans te geven.

Inmiddels is veganisme zo logisch als ademen geworden. Een simpele optelsom. Mensen hebben geen dierlijke producten nodig. Dus het gebruiken en doden van niet-menselijke dieren is niet te verantwoorden.

Sinds mei 2014 zet ik me in als communicatiemedewerker voor de NVV. Ik draag zorg voor de online kanalen zoals de website, nieuwsbrief, Facebook en Twitter. Daarnaast ben ik aanspreekpunt voor pers en media. Ik wil vooroordelen over veganisme wegnemen door te laten zien hoe leuk en lekker het kan zijn.

Mijn tip? Denk simpel! Er zijn zoveel recepten die je ook als veganist kan maken met een kleine aanpassing. En geef jezelf de ruimte om foutjes te maken. Het belangrijkste is dat je het probeert en leert.


Marlou Jager (1984) – Werving & Coördinator Events en Vrijwilligers

Stop wishing. Start doing.

Bij de VeganChallenge van oktober 2013 ben ik vegan geworden. Ik wilde het wel eens proberen om een tijdje vegan te eten en toen kwam per toeval de VeganChallenge tegen op Facebook. Ik ben gek op uitdagingen en was al vegetariër, dus dat leek mij wel leuk om een maandje te doen. Maar eigenlijk ging het eten en drinken direct heel makkelijk met de dagelijkse recepten. Ik at heel afwisselend, ontdekte allemaal nieuwe smaken en producten en vond koken daardoor ook ineens veel leuker. Om het wat uitdagender te maken ging me ook verdiepen in andere producten, zoals kleding, verzorgings- en schoonmaakproducten. En uiteraard heb ik me uitgebreid laten informeren over ethiek en milieu met alle vegan friendly documentaires op Netflix. Voordat ik het wist, wilde ik niet meer terug. Wat ook hielp is dat mijn onverklaarbare buikpuin verdween, want ik bleek niet goed tegen lactose te kunnen.

Bij de Partij voor de Dieren ben ik heel actief geweest als bestuursvoorzitter en campagnecoördinator, waarbij vrijwilligers coördineren de belangrijkste taak was. Helaas moest ik stoppen met vrijwilligerswerk omdat ik weer voltijd ging studeren naast mijn kantoorbaan. In de master Politieke Economie die ik nu volg, houd ik mij onder andere bezig met sociale bewegingen en zo liep ik tegen de vacature voor Coördinator Vrijwilligers en Events aan. Een fantastische kans om mijn idealen, ervaringen en kennis te verenigen in één functie! Omdat ik dankzij de NVV zelf vegan ben geworden, vind ik het heel bijzonder ik bij mag dragen aan deze vereniging.

Min tip als je overweegt veganistisch te worden? Uiteraard de VeganChallenge doen!


Liset Geluk (1987) – Administratie- en webshopmedewerkerLiset Geluk

“All sentient beings should have at least one right – the right not to be treated as property ” –Gary L. Francione

In mijn tiende levensjaar stopte ik met het eten van dieren, echter gebeurde veganist worden onverwacht. In 2013 deed ik de thuisstudie Natuurvoedingsadviseur en las over beweegredenen voor veganisme. Wat daar stond geschreven was hetgeen waar ik nooit bewust over nadacht: het leven van de koeien en kippen die worden gehouden voor zuivel en eieren. Ik schrok daar erg van en heb een uur gehuild. Mijn conclusie: ik wil geen dieren meer gebruiken als ik voluit kan leven zonder ze te belasten. De volgende dag begon ik met inlezen om mezelf, goed geïnformeerd, de vegan levenswijze aan te meten. Inmiddels ben ik bijna 5 jaar veganist.

Voor de dieren, maar ook het milieu, efficiënt landgebruik en de voedselverdeling, is veganisme een feest. Door deze functie draag ik bij aan het creëren van bewustwording en het verspreiden van de vegan lifestyle op een constructieve manier. Laten zien dat diervriendelijk leven daadwerkelijk een feestje is, een viering van het leven, waar ook niet-menselijke dieren aan mee mogen doen.

Naast werken bij de NVV ga ik graag naar de sportschool voor Bodybalance, yoga en Bodypump; en speel ik wekelijks Magic the Gathering (Mtg) en Dungeons & Dragons. MtG levert me naast plezier inzicht met betrekking tot strategisch denken. En ik heb mijn vriend tijdens een dagje MtG leren kennen, dus het bracht me ook liefde in mijn leven.

Wil je veganist worden, maak dan vooral gebruik van de talloze recepten, product aanbevelingen, en andere lifestyle informatie die online te vinden is. Jezelf goed informeren maakt alles makkelijker: inkopen doen, lekker en gevarieerd eten, buitenshuis een hapje eten, gesprekken met mensen in je omgeving. Verder is het een kwestie van doen en gaandeweg ontdekken!


Vrijwilligers

Dankzij deze en vele andere fantastische vrijwilligers, kunnen wij het veganisme promoten en groot maken!


Ronja van Vree

Ronja van Vree (1990) – Projectcoördinator VeganChallenge

Rome ne fu[t] pas faite toute en un jour (Rome wasn’t built in a day) – Li Proverbe au Vilain

Ik werd begin 2016 geïnspireerd door een vriendin en besloot me te verdiepen in de feiten achter het veganisme. Als je er eenmaal in zit, kun je niet meer terug.. In 2017 besloot ik mijn vrije tijd volledig in te zetten voor het veganisme. Anderen inspireren plantaardig te gaan eten vind ik ontzettend belangrijk. Bij toeval kwam het bericht van de NVV voorbij waarin gezocht werd naar een projectcoördinator voor de VeganChallenge en dat werd ik! Meerdere mensen om mij heen, waaronder mijn vriend, zijn door de VeganChallenge veganist geworden. Er is weinig waar ik meer in geloof dat in een plantaardige en vegan toekomst.

Omdat ik het lastig vind om mijn idealen te combineren met geld verdienen werk ik 4 dagen per week bij een installatiepartner in Amsterdam. De andere dag (lees: 3 dagen) breng ik door met de VeganChallenge.

Gun jezelf de tijd alles te ontdekken, maak fouten, leer van anderen, deel en doe vooral waar je je goed bij voelt. Ik ben ervan overtuigd dat veganisme en positiviteit hand in hand gaan. Door te laten zien hoe goed jij je voelt bij jouw vegan keuzes, inspireer je wat mij betreft anderen het meest.

Op de website van de VeganChallenge vind je alle vrijwilligers!


veerlemjkz

Stephan Stegeman (1983) – Strategisch adviseur VeganChallenge

“Don’t do nothing because you can’t do everything. Do something. Anything.” – Colleen Patrick-Goudreau

Toen ik in 2014 als experiment een vegetarische levensstijl aannam, ging er een wereld voor me open. Ik voelde me beter, viel enorm af (ik had zwaar overgewicht) en ontdekte hoe gemakkelijk het was om vlees te laten staan. Sterker, ik leerde dat het leven zonder vlees mijn gezondheid juist verbeterde. Omdat ik toch wat onzeker was over wat vegetarisch eten op de lange termijn met mijn gezondheid kon doen begon ik me echt in te lezen. En toen ontdekte ik veganisme in oktober 2015. Het was alsof Morpheus me de ‘red pill’ gaf en ik ineens de waarheid onder ogen te zien kreeg.

Ik wilde vanaf dat moment met mijn keuzes niet bijdragen aan oneerlijke voedselverdeling, klimaatverandering en dierenleed. Een veganistische levensstijl voelt voor mij zodoende ook niet als volhouden. Het is niet moeilijk. Het is het enige pad dat ik zou willen bewandelen. Omdat ik graag een onderdeel wil zijn van ‘de oplossing’ help ik het geweldige team van de VeganChallenge, Nederlanders op een laagdrempelige en leuke manier kennis te maken met het veganisme.

Flirt je zelf een beetje met veganisme? Wees dan niet te streng voor jezelf: “Don’t do nothing because you can’t do everything. Do something. Anything.”

Op de website van de VeganChallenge vind je alle vrijwilligers!


Saranne

Saranne Wentholt (1989) – Projectcoördinator Melk, je kan zonder!

“It takes nothing away from a human to be kind to an animal.” – Joaquin Phoenix

Ik ben al vijf jaar veganist. Mijn vegan reis is begonnen bij mijn eigen gezondheid, na twee jaar hard feesten en veel eten tijdens mijn reis naar Australie en Nieuw-Zeeland. In Australie had ik veel vegan vrienden en daardoor raakte ik geinspireerd om bij thuiskomst een maandje vegan te gaan eten. Al na twee weken wist ik: YES ik ga nooit meer terug. Tijdens deze maand ook veel documentaires gekeken om zoveel mogelijk over veganistisch eten en leven te weten te komen. Mijn vegan reis ging dus van gezondheid naar dierenrechten en sustainability en het besef dat vegan eten en leven een hele belangrijke stap is om de wereld elke dag een beetje beter te maken.

Ik wil graag de wereld elke dag een beetje beter maken. Vrijwilligerswerk doen is hier voor mij een groot onderdeel van.

Niemand is perfect! Het is oké om de fout in te gaan wanneer je bezig bent de vegan lifestyle aan je eigen leven toe te voegen. Ook kan ik het boek Vegarevolutie van Lisa Steltenpool sterk aanraden en natuurlijk is meedoen aan de Vegan Challenge een hele goede stap.

 


Ludy Jansen

Ludy Jansen – Projectcoördinator Melk, je kan zonder!

Met mijn gezin ben ik ongeveer een half jaar geleden in een snelle omschakeling van non-vegan naar vegan gegaan. Ik was altijd al met dieren en het helpen van dieren bezig maar had de link met mijn voeding en huishouden niet gelegd. Tot ik een een slachthuisfilmpje onder mijn muisknop kreeg. Aanvankelijk was ik bang en wilde weg kijken maar ik klikte hem toch open en zag iets wat ik nooit eerder had gezien.

Vanaf toen wist ik dat ik daar geen seconde meer deel van uit wilde maken. Ik heb mijn gezin omgedoopt tot ‘Happy vegan familie’ en ik heb me aangemeld bij Melk, je kan zonder! Heel logisch eigenlijk want zelf moeder van twee die met zo veel liefde borstvoeding heeft gegeven trek ik met het lot van de koeien en kalfjes in het bijzonder aan. Nu hoop ik met mijn bescheiden bijdrage een groots effect voor de dieren te bereiken.

 


Matthijs

Matthijs van Klaveren (1989) – Strategisch adviseur Melk, je kan zonder!

“All the arguments to prove man’s superiority cannot shatter this hard fact: in suffering the animals are our equals.”  ― Peter Singer

Melk, je kan zonder! is mij op het lijf geschreven. De vraag ‘maar denk je dat een koe voor haar plezier melk geeft?’ was voor mij namelijk het laatste zetje om veganist te worden. Dat ik op dat moment in Berlijn woonde, waar op praktisch elke straathoek veganistisch eten te verkrijgen is, maakte de overstap nog makkelijker. Er ging in positieve én negatieve zin een wereld voor me open. Positief omdat het supermakkelijk en leuk was om veganistisch te leven, maar ook negatief omdat ik zag dat veel mensen niets wisten van het dierenleed dat kwam kijken bij hun eten, kleding en verzorgingsproducten.

Bij terugkomst in Nederland heb ik daarom besloten mijzelf in te zetten voor de NVV. Mensen informeren over dierenleed vind ik heel belangrijk, maar ik vind het net zo belangrijk om te laten zien dat veganistisch leven helemaal niet betekend dat je alleen nog maar gras eet. Integendeel, ik heb nog nooit zoveel hamburgers gegeten (maar ze zijn plantaardig, dus in feite een salade. Toch…?). Ik hoop dat we in Nederland snel op Berlijns niveau zijn, en vervolgens op weg gaan naar een plantaardige toekomst!

Ik denk dat veel lezen je het meeste leert over veganisme: De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool Eating Animals van Jonathan Safran Foer en Animal Liberation mogen in geen enkele boekenkast ontbreken.


Esther Verhoef (1969) – Eindredacteur VEGAN Magazine

“The world is vegan! If you want it.” – Gary L. Francione

Net als veel vegans was ik eerst vegetariër. Ik had wel een vaag vermoeden van dierenmishandeling in de zuivelindustrie, maar verdiepte me er niet echt in, omdat ik aannam dat een vegan leefwijze te lastig was. En omdat ik dacht dat ik met biologische zuivel wel goed zat. Toen ik besloot me toch beter te informeren, schrok ik en ben ik bijna op slag vegan geworden. Dat was in 2014.

Het boek Eat Like You Care van Gary L. Francione (in het Nederlands: Eten met geweten) was voor mij een eyeopener. Nadat ik dat had gelezen, begreep ik niet waarom ik het gebruiken en doden van andere dieren zoveel jaren normaal heb kunnen vinden. Willen immers niet álle dieren leven, zonder pijn?

Omdat ik graag help de wereld vegan te maken en omdat informatieverstrekking daarbij essentieel is, werk ik als eindredacteur mee aan VEGAN Magazine. Bovendien maak ik onder de naam Stouthandel illustraties voor het magazine.

Voor beginnende vegans is de website www.howdoigovegan.com een fijn vertrekpunt. Vraag verder vooral ook medevegans om hulp. Online zijn er veel vegan groepen te vinden die hun kennis en ervaring met je willen delen. En… lees VEGAN Magazine! 🙂


Barbara Tscharnidling (1974) – Hoofdredacteur VEGAN magazine

“Beschaving lees je af aan de manier waarop een samenleving met zijn zwaksten omgaat” Mahatma Ghandi

Jaren geleden begon ik als vanzelf minder vlees en eieren te eten; het begon mij tegen te staan en door een zoektocht naar de beste voeding voor mijn lichaam en geest kwam ik er achter waarom. Ik stuitte op youtubefilmpjes van de inhumane manier waarop wij omgaan met dieren, en gek genoeg begreep ik na het zien van beelden uit slachthuizen pas waar het vlees, dat ik jaren had gegeten, vandaan kwam. Ik had voor het zien van de beelden een plaatje in mijn hoofd van een kleine, gezellige boerderij, waar alle dieren vrij en blij leefden. Daarna volgde niets en vervolgens was er het vlees op mijn bord.

Ik moet het ergens wel hebben geweten, maar ik kon of wilde daar niet bij stilstaan. Eerst voelde ik mij knap machteloos omdat het dierenleed op zo’n enorm grote schaal plaatsvindt, en vervolgens werd ik pislink en besloot dat ik er op mijn manier iets aan wilde doen. In eerste instantie door zo min mogelijk bij te dragen aan het dierenleed, door mijn voeding hierop aan te passen. Daarnaast begon ik mij in te zetten voor de Partij voor de Dieren in Arnhem.

Nu wil ik een deel van mijn tijd graag geven aan de NVV, en aangezien ik in het verleden met veel plezier een underground tijdschriftje heb opgezet, leek het mij logisch en prettig om een hoofdredacteurschap bij VEGAN Magazine te verbinden aan mijn idealen.


Emile Dingemans – Coördinator Vegan Wiki

Meer informatie over Emile volgt snel!