Carnivoor met een geweten

Wat doet een hobbykok – en carnivoor – die erachter komt dat vlees, vis en zuivel helemaal niet zo belangrijk zijn als steeds wordt beweerd? Simpel, die start een blog over veganistisch koken. Stijn De Kock (what’s in a name?) uit Diest (België) kampte in eerste instantie met dezelfde vooroordelen als andere vleeseters, maar zag een wereld opengaan die rijker en gevarieerder was dan hij ooit had verwacht. Om niet te zeggen dat de voordelen van veganisme ontelbaar zijn.

Geen dierlijke producten

Het verschil met vegetariërs is dat veganisten geen enkel product van dierlijke oorsprong consumeren of op eender welke manier gebruiken. Op je bord betekent dat concreet: geen vlees, vis of gevogelte. Geen kaas, melk of yoghurt en evenmin eieren en honing. Daarnaast draagt een beetje veganist natuurlijk ook geen leer, bont of wol. Voor veel mensen klinkt dat geschift en onmogelijk, maar volgens Stijn is het dat helemaal niet. Integendeel.

Met dank aan de vrouw

Het scheelt natuurlijk als je vrouw al jaren veganist is. En omdat liefde een kwestie is van geven en nemen, duurde het niet lang voordat Stijn vaker de groenteschiller dan het vleesmes hanteerde. Eenmaal gewend aan deze manier van koken, werd hem al snel duidelijk dat plantaardige voeding veel meer te bieden heeft dan sla en tomaten. Sterker nog; volgens hem valt de traditionele keuken compleet in het niet bij de nieuwe smaakervaringen en voedselcombinaties van het veganisme. Zelfs voor iemand die – zoals hijzelf – verzot is op de smaak van vlees.

Voor(oor)delen

Tegelijkertijd merkte hij steeds vaker dat veganisten tegen een hoop vooroordelen moeten opboksen en een olifantenhuid dienen te ontwikkelen tegen spottende blikken, verbale agressie, grove beledigingen en het gevoel dat je sociaal tot het laagste van het laagste behoort. Pure discriminatie dus…vanwege je eetgewoonten?!

Ook het hardnekkige imago van bleke, zwakke en ongezonde mensen hangt veganisten nog steeds als het spreekwoordelijk zwaard van Damocles boven het hoofd. Terwijl de werkelijkheid toch net even anders schijnt te zijn. Komt nog bij dat behalve je eigen lichamelijke gezondheid ook het milieu enorm geholpen is met af en toe – of liefst dagdagelijks – een veganistische maaltijd op het menu.

Kruistocht zonder wapens

Om het tij te keren – en met zijn vrouw eindelijk eens zorgeloos te kunnen gaan tafelen – leek een eigen blog een prima initiatief. Met de bedoeling om veganisme uit de verdomhoek te halen, het ‘mainstream’ te maken, en anderen te laten inzien dat vlees en zuivel allerminst noodzakelijk is.

En omdat het in de fik zetten van de plaatselijke McDonalds niet Stijn’s idee is van een goede voorlichting doet hij het met vegan recepten om de vingers bij af te likken. Plus een onderhoudend gratis e-book ‘Carnivoor met een geweten’ dat je via de website www.veganistischkoken.be gratis kan downloaden. Toch wel plant-aardig van hem.

 https://veganistischkoken.nl/

http://www.facebook.com/veganistischkoken

http://twitter.com/VeganKock

 cover_carnivoor_geweten_hires