Geen 150.000 balonnen de lucht in op 30 april

Plaats hier uw aankondigingen voor demonstraties, markten, optochten, enz.

Moderators: Rick, Rorrim

Plaats reactie
TonyJello
Berichten: 4082
Lid geworden op: wo feb 29, 2012 19:17
Leefwijze: veganist

Geen 150.000 balonnen de lucht in op 30 april

Bericht door TonyJello » zo apr 14, 2013 13:38

Geen 150.000 balonnen de lucht in op 30 april

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/ ... 2151_n.jpg
Het organisatiecomité van Koninginnedag wil op 30 april als afsluiting van de koningsvaart in Amsterdam 150.000 ballonnen oplaten. Dit vindt Stichting De Noordzee een heel slecht plan. Die ballonnen komen ook weer ergens neer en veroorzaken onnodig vervuiling.

Burgemeester Van der Laan heeft weliswaar als reactie op gemeenteraadsvragen van de Partij van de Dieren aangegeven dat het om afbreekbare ballonnen gaat en dat er geen lintje aan de ballonnen zit, toch zal zo’n ballon geruime tijd in de natuur rondzwerven en ook in zee terecht komen. De ballon zou in een half jaar oplossen, dat is evengoed een lange tijd. Vogels zien de drijvende ballon voor voedsel aan. We kunnen ze moeilijk vragen een half jaar lang even geen ballonnen te eten.

De gemeente Amsterdam en het organisatiecomité geven niet bepaald het goede voorbeeld. Voor een feestje zomaar 150.000 ballonnen de lucht in laten, die later als zwerfvuil in het milieu terechtkomen.

Stichting De Noordzee doet geregeld afvalmonitoringen op de Nederlandse stranden en vindt hierbij steeds meer ballonresten op de stranden. Er liggen langs de hele kust wel tienduizenden ballonresten.

Beluister hier ook het item over ballonnen in Vroege Vogels.

Op facebook is de actie gestart om te zorgen dat de ballonoplating niet doorgaat. Sluit je ook aan!
https://www.facebook.com/events/3209916 ... 534690321/
Kijk ook hier. En teken petities.
Kom ook in ACTIE voor de dieren! Mail, tweet en deel mee! *

Ben jij het ook niet eens met het oplaten van 150.000 ballonnen op 30 april in het kader van de troonswisseling? Vind jij de 100.000 zeezoogdieren en ruim een miljoen vogels die naar schatting nu al jaarlijks sterven door zee-afval ook al meer dan genoeg? Kom dan ook in actie!

Partij van de Dieren roept iedereen op om burgemeester Van der Laan vriendelijk te vragen van het plan af te zien. Wij doen mee! Jullie ook?

E-mail: http://www.amsterdam.nl/gemeente/colleg ... t/mail_aan
Twitter: @AmsterdamNL #stopdeballonnen
Facebook: https://www.facebook.com/gemeenteamsterdam

En als je toch op dreef bent. ;-) Het Rijksmuseum wil a.s. zaterdag bij hun opening ook al ballonnen gaan oplaten!

Rijksmuseum e-mail: info@rijksmuseum.nl
Twitter: @rijksmuseum #rijkzonderballon #stopdeballonnen
Facebook: https://www.facebook.com/rijksmuseum]
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/ ... 3243_n.jpg

Partij voor de Dieren
Troonswisseling met 150.000 ballonnen is belachelijk

11-04-2013
De Amsterdamse fractie van de Partij voor de Dieren heeft met verbijstering kennisgenomen van het plan van burgemeester Van der Laan om 150.000 ballonnen op te laten na afloop van de koningsvaart, op 30 april. De partij wil dat deze actie wordt afgelast, vanwege het verspreiden van afval in de natuur en het signaal dat de stad hiermee afgeeft aan de buitenwereld. ‘Prins Willem-Alexander zet zich in voor schoon water, dat doen wij ook’, aldus Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Amsterdam.

De burgemeester liet in een brief aan de gemeenteraad weten dat op Koninginnedag 150.000 oranje ballonnen zullen worden opgelaten na afloop van de koningsvaart.

Een belangrijk kenmerk van heliumballonnen is dat deze door de lucht overal naar toe zweven en op die manier op allerlei plekken in de natuur terecht kunnen komen. Omdat met name de lintjes die aan de ballonnen zitten en de ballonventielen zeer schadelijk zijn voor zeedieren en vogels, stelde de Partij voor de Dieren kritische vragen over de materialen waarvan de ballonnen zijn gemaakt. Stichting de Noordzee rapporteerde in 2012 dat het aantal gevonden ballontouwtjes aan de kust snel is toegenomen. Het gaat dan om plastic sierlinten die nauwelijks afbreekbaar zijn. Dieren kunnen erin stikken, stukjes touw voor voedsel aanzien, of met hun poten of hals verstrikt raken zodat het onmogelijk wordt om voedsel te zoeken en verhongering erop volgt.

De ballonnen die in Amsterdam gebruikt zullen worden zijn biologisch afbreekbaar en er zit geen touwtje aan, antwoordde de burgemeester. Biologisch afbreekbaar materiaal kan echter alleen onder de juiste omstandigheden afbreken in de natuur, waardoor het soms jaren duurt voordat het is afgebroken. De ballonnen zijn tot die tijd aanwezig in de vorm van zwerfafval en kunnen daarbij door dieren worden aangezien voor voedsel.

De Partij voor de Dieren vindt om deze redenen ook biologisch afbreekbare ballonnen zorgbarend en vraagt om het afgelasten van de actie. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren: ‘Het is te gek voor woorden dat de stad zo’n grote hoeveelheid ballonnen wil oplaten. Feitelijk hebben we het over het opzettelijk verspreiden van zwerfafval. Dat moet je als stad niet willen, het geeft een zeer slecht signaal af wat betreft milieuvriendelijkheid. Bovendien zet juist prins Willem-Alexander zich in binnen- en buitenland in voor schoon water. Als je dan toch ballonnen wilt gebruiken, geef mensen dan een ballon in hun hand die niet met helium is gevuld, zodat de ballon niet de natuur ingaat en je de rommel na afloop zelf kunt opruimen. En verder zijn er natuurlijk genoeg milieuvriendelijke andere feestelijke acties te bedenken, daar hoeft geen ballon aan te pas te komen.’

Eef
Berichten: 782
Lid geworden op: za nov 19, 2011 13:21
Leefwijze: veganist

Re: Geen 150.000 balonnen de lucht in op 30 april

Bericht door Eef » ma apr 15, 2013 20:11

Ik las net dat het oplaten van die 150.000 ballonnen niet doorgaat, Amsterdam ziet er vanaf! (y)

TonyJello
Berichten: 4082
Lid geworden op: wo feb 29, 2012 19:17
Leefwijze: veganist

Re: Geen 150.000 balonnen de lucht in op 30 april

Bericht door TonyJello » di apr 16, 2013 11:30

Dankzij alle milieu- en dierenvrienden die zich hebben laten horen! (y)

Het heeft zin! Laat je horen! :good:

:dansbanana: :broco:

Plaats reactie