Peulvruchtrecepten

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Rick, Martine, jet

Plaats reactie
Fynnya
Berichten: 2759
Lid geworden op: zo jul 01, 2007 15:20
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: Utrecht

Peulvruchtrecepten

Bericht door Fynnya » za mei 18, 2013 10:03

Ik geloof dat er nog geen specifiek topic is voor recepten met peulvruchten, en dat lijkt me eigenlijk wel handig.
Peulvruchten zijn gezond, goedkoop, milieuvriendelijk en als je een goed recept hebt ook nog erg lekker ;)
Ik zou eigenlijk veel vaker peulvruchten moeten eten dan ik nu doe, dus inspiratie is altijd welkom, wat zijn jullie favoriete recepten met peulvruchten?

Fynnya
Berichten: 2759
Lid geworden op: zo jul 01, 2007 15:20
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: Utrecht

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Fynnya » za mei 18, 2013 10:09

Om alvast een beginnetje te maken, hier een paar van mijn favorieten:

Kikkererwt-Mais-Burgers
Ik geloof dat het uit een blaadje van de AH kwam, het is een erg simpel maar lekker recept voor burgers.

4 personen – 25 minuten + 10 minuten wachttijd

Ingrediënten:
1 blik kikkererwten (400 g)
1 blikje maiskorrels crispy (150 g)
3 bosui, fijngesneden
1/2 paprika, fijngesneden
1.5 c tl gemalen komijn
3 tl kerriepoeder
peper & zout (redelijk veel)
100 g paneermeel/volkoren meel
olie
citroensap

Bereiden: Pureer de kikkererwten en de mais met de staafmixer. Maal het niet te fijn.
Meng de bosui, de paprika, de komijn en het kerriepoeder erdoor.
Breng op smaak met peper en zout en meng er 4 el paneermeel door. Laat 10 min. staan.
Hierdoor wordt het mengsel steviger. Maak van het mengsel 4 burgers. Strooi de rest van het paneermeel op een bord en druk de burgers aan beide kanten in het paneermeel.
4 minuten bakken, halverwege omkeren.
Breng op smaak met het citroensap en peper en zout.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Deze vind ik echt heerlijk:

Coconut-Peanut Chickpeas And Vegetables
Robin Robertson - 1000 Vegan Recipes


Makes 4 servings
Rich coconut milk and peanut butter combine beautifully with garlic and curry powder to create a flavorful backdrop for chickpeas and vegetables.
Serve this dish over basmati rice to catch every drop of the yummy sauce.

1 tablespoon olive oil
1 medium onion, chopped
1 medium red bell pepper, chopped
3 garlic cloves, minced
1 tablespoon hot or mild curry powder
2 tablespoons creamy peanut butter
1 (13.5-ounce) can unsweetened coconut milk
3 cups cooked or 2 (15.5-ounce) cans chickpeas, drained and rinsed*
1 (14.5-ounce) can diced tomatoes, drained
3 cups fresh baby spinach*
Salt and freshly ground black pepper
Crushed unsalted roasted peanuts, for garnish

1. In a large saucepan, heat the oil over medium heat. Add the onion and bell pepper, cover, and cook until soft, about 10 minutes. Add the garlic and curry powder, stirring until fragrant, about 30 seconds.
2. Add the peanut butter and gradually stir in the coconut milk until well blended. Add the chickpeas, tomatoes, and spinach, stirring to wilt the spinach, about 5 minutes. Season with salt and pepper to taste.
3. Simmer until hot and the flavors are well blended, about 7 minutes. Serve immediately

* Je kan ook gewone spinazie gebruiken.
* Ik stamp of prak de kokkererwten altijd deels fijn, dan nemen ze meer op van de smaak van de saus. Ik ken mensen die de pure smaak van kikkererwten niet lekker vinden, en het geprakt door deze saus heen wel lekker vinden.
Laatst gewijzigd door Fynnya op za mei 18, 2013 11:10, 2 keer totaal gewijzigd.

Fynnya
Berichten: 2759
Lid geworden op: zo jul 01, 2007 15:20
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: Utrecht

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Fynnya » za mei 18, 2013 10:17

Heel erg lekker:

LENTIL SALAD
Uit Veganomicon van Isa Chandra Moskowitz and Terry Hope Romero


SERVES 4
TIME: 55 MINUTES (MOSTLY INACTIVE)
Thyme, tarragon, and garlic flavor this easy-toprepare
and hearty lentil salad. Serve over red leaf
lettuce (or whatever kind of fancy-shmancy lettuce
you can get your hands on) with oil and vinegar on
the side. Having some warmed pita bread on hand
wouldn’t hurt, either. For a cute hors d’oeuvre idea,
spoon small scoops of salad into endive leaves.

4 cups vegetable broth
2 or 3 sprigs thyme
2 bay leaves
2 cloves garlic, crushed
½ teaspoon dried tarragon
¼ teaspoon salt
1 cup uncooked French lentils
1 small red onion, chopped very finely (about 1/3 cup)
small tomato, seeded and diced (about ½ cup)
2 radishes, grated (about 1/3 cup)
1 small carrot, grated
Several pinches of freshly ground black pepper

Dressing:
2-4 tablespoons olive oil
1 tablespoon balsamic vinegar
1 tablespoon Dijon mustard
1 tablespoon fresh lemon juice (about ½ lemon)
1 clove garlic, minced

BRING THE broth, thyme, bay leaves, garlic cloves,
tarragon, and salt to a boil in a medium-size
saucepan. Add the lentils and bring again to a low
boil. Cover the pot with the lid tilted, allowing a little
room for steam to escape. Let cook for 20 to 25
minutes. The lentils should be soft enough to eat but
still firm enough to not lose their shape.
While the lentils cook, stir together all the dressing
ingredients in a mixing bowl.
Drain the lentils in a mesh colander (so that the
lentils don’t fall out the holes). Let cool, giving the
colander a few shakes every couple of minutes so that
they drain and cool faster. Once the lentils are
lukewarm (about 15 minutes), remove the bay leaves,
chunks of garlic, and thyme sprigs. Add the lentils to
the dressing along with onions, tomato, and radishes,
and toss to combine. Season with salt and pepper to
taste, cover, and chill for at least half an hour.
When chilled, serve over lettuce with oil and vinegar
on the side.


Heel erg makkelijk recept:

CORN AND EDAMAME-SESAME SALAD
Uit Veganomicon van Isa Chandra Moskowitz and Terry Hope Romero


SERVES 4 TO 6
TIME: 45 MINUTES
This salad is ridiculously simple yet so satisfying—
it’s nutty, salty, fresh tasting, and crisp. We like to
munch on it as a snack throughout the day but it’s
also a perfect accompaniment to an Asian-inspired
meal. Try it alongside Butternut Squash Rolls (page
50) for a delicious cold summer dinner. If you like,
serve over a bed of baby greens. For an even
heartier salad, add two thinly sliced avocado halves
right before serving.

Dressing:
2 tablespoons toasted sesame oil
1 tablespoon rice vinegar (regular vinegar works, too)
2 teaspoons tamari or soy sauce

Salad:
2 cups frozen, shelled edamame*
1 cup fresh corn (1 or 2 ears, depending on the size)*
or partially thawed frozen corn
2 tablespoons toasted sesame seeds
Generous pinch of salt

BRING A big pot of water to a boil. Meanwhile, whisk
all the dressing ingredients in a medium-size mixing
bowl.
Boil the edamame for 3 minutes. Add the corn and
boil for another 2 minutes. Drain into a colander and
run under cold water until cool enough to touch. Add
the edamame and corn to the dressing and toss to
combine. Add the sesame seeds and toss again. Salt
to taste. Cover and chill for at least 15 minutes.

➣If you don’t have rice
vinegar on hand, you can use a
different kind, but nothing too
strong—stick to something
mild, such as red wine vinegar.
If you have brown rice vinegar,
not regular rice vinegar, that’s
fine, too. You can also use
partially thawed frozen corn
instead of fresh, but don’t use
canned.

* Mais uit blik werkt ook prima.
* Edamamebonen zijn sojabonen die heel jong of onrijp oid. zijn, je kan ze kopen in Aziatische winkels, het ligt vaak in de vriezer. Soms zitten ze nog in de grote buitenboon (een soort snijboon zeg maar), die kan je niet opeten, je kan ze voor of na het koken uit de buitenboon halen (zie aanwijzingen op de verpakking).
Laatst gewijzigd door Fynnya op za mei 18, 2013 10:33, 1 keer totaal gewijzigd.

Fynnya
Berichten: 2759
Lid geworden op: zo jul 01, 2007 15:20
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: Utrecht

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Fynnya » za mei 18, 2013 10:31

Dit is echt waanzinnig lekker, maar wel erg veel werk. Niet echt iets voor door de week, maar als je een etentje geeft of een avondje speciaal wil eten, is dit wel echt super.
De combinatie van Pinto’s Refried Bean Burritos, Great Guacamole, Fresh Summer Salsa en nog wat losse dingen (van de suggesties die zij doet neem ik zelf tortilla's en/of quinoa, sla, paprika en korianderblad, die zijn erg lekker erbij) is echt perfect.
Ik maak zelf ook vaak een soort combinatie van al deze dingetjes, dan wordt het gewoon één grote salade, dat scheelt veel tijd omdat veel kruiden ed. toch al overlappen, en de peulvruchten bakken sla ik vaak over. Het wordt dan wel een stuk minder lekker dan als je ze maakt zoals ze horen, maar scheelt ook heel veel tijd, en het is een van mijn favorieten, ik eet het tegenwoordig elke week (en met de originele manier zou ik nooit de tijd hebben om het elke week te maken).


Pinto’s Refried Bean Burritos
Uit Get It Ripe van Jae Steele

My former Peterborough housemate Derek Pinto used to make refried beans,
and though he jotted down the recipe for me, I unfortunately lost it after I
moved. Here’s what I came up with on his behalf.
Heat the oil in a large pot on medium. Add the onions, chili powder, cumin,
and coriander and sauté for about 5 minutes. Add the garlic and chili flakes or
cayenne and continue to sauté until onions are soft and translucent (add a few
splashes of water if needed to prevent sticking).
Stir in the beans, stock or water, and salt and cook for a few minutes until heated
through.
Remove from heat, allow to cool slightly, then mash (using a potato masher, or a
hand blender if you want a very smooth consistency) to desired consistency.
Stir in the lime juice and re-heat for another few minutes.
Evenly portion fillings down center of each tortilla, leaving about a 1-in (2 ½-cm)
space on top and bottom. Fold the top and bottom edges over filling and roll
up. Repeat until all tortillas and fillings are used. Enjoy immediately.
Makes 8 MEDIUM burritos (or 6 larger burritos).

Refried beans
(makes 4 cups)
2 tbsp olive oil
1 medium onion, minced
1 tsp chili powder
1 tsp ground cumin
½ tsp ground coriander
3–4 cloves garlic, minced
½ tsp chili flakes or ¼ tsp
cayenne pepper, to taste
4 cups cooked pinto beans (may substitute with black beans)
½ cup (or more) vegetable stock
(see page 164) or filtered water
2 tsp sea salt
juice of ½ a lime

Additional fillings
2 2/3 cups cooked brown rice or quinoa
2–4 cups shredded lettuce
1 bell pepper, cored & sliced
½ cup chopped fresh cilantro leaves
Fresh Summer Salsa (page 144)
Great Guacamole (page 142) or 2 ripe avocados, sliced
8 large whole grain tortillas, lightly warmed or at room temperature


Great Guacamole
3 ripe Hass avocados*
2–3 medium cloves garlic,
minced, grated, or crushed
2 tbsp fresh lime or lemon juice
½ tsp cumin
½ tsp chili powder
½ tsp sea salt
½ tsp red chili flakes (or ¼ tsp cayenne pepper or chipotle pepper powder), or to taste
1 medium ripe tomato, diced small (optional)
* Once opened, avocados tend to oxidize quickly – the lime juice
should help avoid this, but you can also leave the avocado pits
in the prepared guacamole to help retain the green color, then
remove ’em just before serving.

I sometimes get crazy cravings for avocados. This could have something to do
with the fact that it gives me the opportunity to use their silly nickname, “alligator
pear,” or maybe it’s because they’re a rich source of “good” fats (the monounsaturated
kind, including oleic acid), vitamins B6, C, and K, as well as fiber, potassium,
folate, and copper.
Serve with non-GM tortilla chips and Fresh Summer Salsa (page 144), inside a
burrito with Pinto’s Refried Beans (page 197), or as a burger topping.
Slice each avocado open lengthwise and remove the pit (be careful when using
your knife). Score a grid pattern into the flesh with knife and scoop out cubes of
flesh into a medium bowl using a spoon.
Add the garlic, lime or lemon juice, cumin, chili powder, salt, and chili flakes.
Mash mixture with a fork until you get desired guacamole consistency.
Stir in the tomato.
Serve immediately, and store any leftovers in an airtight container in fridge (with
avocado pits*) and use within 1–2 days.
Makes 1½ cups.


Fresh Summer Salsa
4 small or 3 medium ripe
organic/local tomatoes (about 1½ lb/680 g), diced small
½ small red onion, minced (about ½ cup)
1/3 cup minced fresh cilantro (leaves & stems)
1 small jalapeño pepper, stemmed, seeded & minced
(about 1 tbsp) or ½–1 tsp chili flakes
2 large or 3 small garlic cloves, grated or pressed
1 tbsp fresh lime juice
½ tsp sea salt

The store-bought stuff has nuthin’ on fresh homemade salsa! In the warmer
months, locally-grown tomatoes, onions, cilantro, chilies, and garlic should all
be available. Serve with non-GM tortilla chips and Great Guacamole (page 142),
inside a burrito with Pinto’s Refried Beans (page 197), or as a burger topping.
Combine all ingredients in a large bowl and mix well. Cover and chill in the
fridge for 1–2 hours to allow flavors to meld before serving.
Store any leftovers in an airtight container in fridge for up to 4 days.
Makes 3 2/3 cups.


Nog een paar opmerkingen van mij:
* Niet iedereen lust korianderblad (cilantro leaves) dus die zou ik apart houden en pas op je bord erbij doen, als je het niet lust kan het de hele maaltijd verpesten voor je (dan smaakt het zeepachtig), en ik zou beginnen met een heel klein beetje ervan. Je kan ze overigens ook prima weglaten als ze moeilijk te krijgen zijn.
* Pintobonen of zwarte bonen kan je in dit gerecht ook vervangen door kidneybonen, en eigenlijk zijn de meeste andere soorten bonen wel oke (maar zwarte bonen vind ik het lekkerst).

Fynnya
Berichten: 2759
Lid geworden op: zo jul 01, 2007 15:20
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: Utrecht

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Fynnya » za mei 18, 2013 10:58

SPAGHETTI AND BEANBALLS
Uit Veganomicon van Isa Chandra Moskowitz and Terry Hope Romero
SERVES 4
TIME: 40 MINUTES
We usually don’t eat spaghetti, opting instead for
more interestingly shaped pastas, but we absolutely
have to have spaghetti with meatball-type comfort
meals or the world just feels off kilter.These
“meatballs” can be baked or panfried, depending on
your mood. Begin your sauce right before preparing
the beanballs because you will need some of it for
this recipe.
➣Vital wheat gluten makes
the beanballs chewier but, if
you don’t have any, go ahead
and use whole wheat or allpurpose
flour.

Spaghetti:
1 recipe (4 cups) Marinara Sauce, any variation (page 205)*
½ pound whole wheat or regular spaghetti

Beanballs:
1 (20-ounce) can kidney beans, rinsed and drained (about 3 cups)
2 tablespoons soy sauce
2 tablespoons steak sauce or tomato paste
2 tablespoons olive oil, plus additional for frying or baking
2 cloves garlic, grated or minced finely
¼ teaspoon grated lemon zest
½ cup plain bread crumbs
¼ cup vital wheat gluten*
½ teaspoon dried oregano
¼ teaspoon dried thyme

IF BAKING, preheat the oven to 375°F.
Put a large pot of salted water on the stove to boil,
for the spaghetti.

Prepare the beanball mixture:
Mash the kidney beans in a mixing bowl until no
whole beans are left. (We start with a potato masher
and then use a fork to get any rebel beans that refuse
to mash.) You don’t want them to be completely
smooth, you should still be able to recognize that they
are kidney beans. Add the soy sauce, steak sauce, 2
tablespoons of the olive oil, the garlic, lemon zest,
bread crumbs, wheat gluten, and herbs, and use a
fork to mix everything together. Use your hands to
knead the mixture for about a minute, until everything
is really well combined and firm.
Roll the bean mixture into walnut-size balls (you
should have twelve to fifteen of them). But don’t make
them too big; smaller makes for the best texture.
A few minutes after you’ve began cooking the
beanballs (directions follow), add the pasta to the
water and cook according to the package directions,
usually about 10 minutes.

To assemble:
Drain your spaghetti and put it back in the pot. Pour
your remaining marinara sauce over the pasta and
mix. Use a pasta spoon to transfer the spaghetti to
plates, then top with three or four beanballs and their
sauce.

To Bake the Beanballs:
Grease a rimmed baking sheet with olive oil. Place
the balls on the sheet and then drizzle them with a little
more oil, to coat. Bake for about 15 minutes, until
lightly browned on the bottom, then flip them and bake
for another 10 minutes. Remove them from the oven
and pour about ⅓ cup of your marinara sauce onto
them, flipping them around to coat. Bake for an
additional 5 minutes.

To Panfry the Beanballs:
Preheat a large skillet over medium heat. Pour
about ¼ inch of olive oil into the pan, then add your
meatballs (you might have to do this in two batches or
two pans, if your pan isn’t big enough). Cook for about
15 minutes, tossing them often, until browned on all
sides. Add ⅓ cup of marinara sauce to the meatballs,
and toss to coat. Cook for an additional 15 minutes.

* Je kan gewoon je eigen tomatensausrecept gebruiken, of veganistische kant-en-klare tomatensaus.
* Tarwegluten kan je krijgen bij sommige molens, en sommige vega-webwinkels. Het wordt ook wel glutenmeel of seitanfix ed. genoemd; glutinous rice flour is volgens mij iets heel anders dan glutenmeel. Ik maak het zelf altijd gewoon met volkoren meel.

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Martine » za mei 18, 2013 12:57

Leuk topic!

Ik vind simpele 'baked beans' vaak ook heel lekker. Traditioneel is dit ontbijtvoedsel, maar ik eet ze meestal als lunch of avondeten. Ik doe ze graag in een wrap of pitabroodje of gewoon bij gekookt graan/aardappelen en gestoomde groente. Bijvoorbeeld dit recept van Oh She Glows:

Ingredients:
4.5 cups cooked navy beans (approx. 3 small cans) (met ogenbonen is ook heel lekker)
1 large sweet onion
3-4 tbsp blackstrap molasses (= rietsuikermelasse, een zoutige donkere stroop uit de natuurwinkel)
3 tbsp maple syrup (kan je vervangen door suiker of agavestroop)
2 tablespoons regular mustard
2 tablespoons apple cider vinegar (of andere azijn)
8 oz/1 cup canned diced tomatoes
1 teaspoon fine grain sea salt
Handful of dried cranberries (laat ik altijd weg)
(een scheutje liquid smoke of gerookte paprikapoeder is heel lekker hierin)

Volgens de instructies moet je ze in een slow cooker klaarmaken, maar ik laat de gekookte bonen met de andere ingrediënten gewoon een uurtje zachtjes sudderen in een pan. Ze zijn dan niet 'baked', maar dat verschil proef ik toch niet.

Directions: Rinse and drain navy beans or soak and cook dry beans according to package directions. Slow-cooker method: Throw drained and rinsed beans into the slow cooker. Chop the onion and place the onion, molasses, maple syrup, mustard, vinegar, salt, tomatoes, and cranberries (optional) into the slow cooker and stir well. (Alternatively you can also cook these on the stove top or baked in the oven!). Cook over high heat for about 4-5 hours (however they can be eaten after just a couple hours of cooking), or cook them on the lowest heat setting for 7-8 hours. Make sure to check the beans frequently as I am not sure if this mixture will burn. After scooping into bowls, scoop on a bit of maple butter or drizzle pure maple syrup on top. Serves 3-4.
This has to be one of the easiest recipes out there! Just toss everything in, stir, and cook!

Het is ook lekker om op deze manier chili bonen te maken. Gebruik dan kidneyboontjes of zwarte bonen en neem Mexicaanse kruiden in plaats van melasse, mosterd etc.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Selina
Berichten: 60
Lid geworden op: vr apr 05, 2013 22:36
Leefwijze: vegetarier

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Selina » za mei 18, 2013 22:18

dank jullie wel. Ik ben ze druk aan het overschrijven :D en een leuke bijkomstigheid is... Ik heb een slow kook tas, kan ik die ook meteen gebruiken (y)
Ik begin net... En ja, ook ik blog----> http://selinavans.wordpress.com/

Fynnya
Berichten: 2759
Lid geworden op: zo jul 01, 2007 15:20
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: Utrecht

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Fynnya » ma mei 20, 2013 11:42

Selina schreef:Ik heb een slow kook tas, kan ik die ook meteen gebruiken (y)
Wat is dat?

Selina
Berichten: 60
Lid geworden op: vr apr 05, 2013 22:36
Leefwijze: vegetarier

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Selina » ma mei 20, 2013 14:26

Fynnya schreef:
Selina schreef:Ik heb een slow kook tas, kan ik die ook meteen gebruiken (y)
Wat is dat?
Het heet wonderbag. Ik heb hier een link http://nb-wonderbag.com/

Gister voor het eerst gebruikt en het werkt echt. Ik heb er twee verschillende tegelijk in klaar gemaakt, namelijk zivervliesrijst en worteltjes, beiden waren gaar.
Ik begin net... En ja, ook ik blog----> http://selinavans.wordpress.com/

Gebruikersavatar
jojo
Berichten: 478
Lid geworden op: do feb 25, 2010 9:44
Leefwijze: veganist
Locatie: groningen

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door jojo » di mei 21, 2013 10:06

Owh..... mijn Engels is zo slecht....... :(

Gebruikersavatar
Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Mystique » di mei 21, 2013 10:28

www.memrise.com

Daar kun je heel veel talen leren waaronder Engels en gratis! :wink:

Gebruikersavatar
jojo
Berichten: 478
Lid geworden op: do feb 25, 2010 9:44
Leefwijze: veganist
Locatie: groningen

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door jojo » di mei 21, 2013 10:45

Hihi! En bedankt! :) In wil eigenlijk alléén maar Engels leren als het over voedsel en koken gaat .... :mrgreen: Zouden ze dáár ook een cursus voor hebben?

Selina
Berichten: 60
Lid geworden op: vr apr 05, 2013 22:36
Leefwijze: vegetarier

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Selina » di mei 21, 2013 10:55

jojo schreef:Hihi! En bedankt! :) In wil eigenlijk alléén maar Engels leren als het over voedsel en koken gaat .... :mrgreen: Zouden ze dáár ook een cursus voor hebben?
hai, mijn engels is best wel redelijk, maar het lijkt wel of de engelse kookboeken een eigen taal hebben. vaak zijn de maten ed ook anders, dus als jij een cursus kook engels ontdekt ----> let me know :grin:
Ik begin net... En ja, ook ik blog----> http://selinavans.wordpress.com/

Gebruikersavatar
Ananas
Berichten: 3353
Lid geworden op: za mar 01, 2008 20:21
Leefwijze: veganist

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Ananas » do mei 23, 2013 16:55

Cursus Kookengels = wikipedia (zoek het ingredient wat je niet kent op op wiki en klik op de nederlandse versie van die pagina :))

Voor een amerikaans kookboek kun je het beste cups kopen (meestal bij kookartikelen wel te vinden), en een app downloaden (unit conversion) om temperaturen en ounces enzo om te rekenen. Op een gegeven moment weet je de meest gebruikte hoeveelheden uit je hoofd :)

Selina
Berichten: 60
Lid geworden op: vr apr 05, 2013 22:36
Leefwijze: vegetarier

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Selina » do mei 23, 2013 21:54

Ananas schreef:Cursus Kookengels = wikipedia (zoek het ingredient wat je niet kent op op wiki en klik op de nederlandse versie van die pagina :))

Voor een amerikaans kookboek kun je het beste cups kopen (meestal bij kookartikelen wel te vinden), en een app downloaden (unit conversion) om temperaturen en ounces enzo om te rekenen. Op een gegeven moment weet je de meest gebruikte hoeveelheden uit je hoofd :)
:thanks:
Ik begin net... En ja, ook ik blog----> http://selinavans.wordpress.com/

Selina
Berichten: 60
Lid geworden op: vr apr 05, 2013 22:36
Leefwijze: vegetarier

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Selina » do mei 23, 2013 21:58

mijn tot nu toe favo Hummes recept.

400 gr witte bonen.
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
2 theelepels venkelzaad
3 el tahin
3 el olijfolie
sap van 1 citroen.

pureer alles tot een glad goedje en voeg evt nog wat zout en peper toe. persoonlijk gebruik ik 4 el tahin en 2 el olijfolie. echt zalig
Ik begin net... En ja, ook ik blog----> http://selinavans.wordpress.com/

Marianne
Berichten: 280
Lid geworden op: za dec 29, 2012 11:26
Leefwijze: veganist

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Marianne » vr mei 31, 2013 20:03

Hé, ik zag dat bericht over een wonderbag.
Een typisch Nederlandse versie (Brabant boerenbontje) kun je vinden op http://www.hooimadam.nl.
Ik gebruik hem oa voor peulvruchtengerechten bijvoorbeeld op de camping. Je moet dan wel na het weken drie keer vijf minuten koken en na het koken steeds drie uur wegzetten. De laatste keer doe ik er zout bij.

Selina
Berichten: 60
Lid geworden op: vr apr 05, 2013 22:36
Leefwijze: vegetarier

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Selina » do jun 06, 2013 20:25

Marianne schreef:Hé, ik zag dat bericht over een wonderbag.
Een typisch Nederlandse versie (Brabant boerenbontje) kun je vinden op http://www.hooimadam.nl.
Ik gebruik hem oa voor peulvruchtengerechten bijvoorbeeld op de camping. Je moet dan wel na het weken drie keer vijf minuten koken en na het koken steeds drie uur wegzetten. De laatste keer doe ik er zout bij.
hey wat leuk, ik moet zeggen dat ik erg te spreken ben over mijn wonderbag, ik heb er vandaag aardappels in klaar gemaakt, even aan de kook gebracht op het vuur, daarna de pan in de wonderbag en laten staan. ideaal. ook voor peulvruchten heb ik het gebruikt, werkte ook erg goed. Zelfde geldt voor de rijst.

Ik raad het iedereen aan.
Ik begin net... En ja, ook ik blog----> http://selinavans.wordpress.com/

Selina
Berichten: 60
Lid geworden op: vr apr 05, 2013 22:36
Leefwijze: vegetarier

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Selina » do jun 06, 2013 20:31

Vandaag heb ik een rode linzen hummus gemaakt volgens recept van "de groene meisjes"

100 gr rode linzen
400 ml water
1 of 2 geroosterde paprika's
1 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel kurkumapoeder
1/4 zout
2 eetlepels tahin
2 kleine teentjes knoflook
1/8 theelepel cayenne

breng de linzen aan de kook en voeg de komijnpoeder, kurkumapoeder en het zout toe. laat dit alles ongeveer 20 min op een laag vuurtje doorkoken. Af en toe doorroeren.
Laat de linzen 10 min afkoelen.
mix de rest van de ingrediënten met de staafmixer tot een vloeibaar geheel. Het is wat dun ,maar in de koelkast wordt het wat dikker.

Ik vond het persoonlijk wat te flauw dus heb ik wat extra cayenne en zout toegevoegd. Heerlijk (y)
Ik begin net... En ja, ook ik blog----> http://selinavans.wordpress.com/

Gebruikersavatar
Assie
Berichten: 1084
Lid geworden op: vr mei 31, 2013 7:52
Leefwijze: veganist
Locatie: Vinkeveen
Contacteer:

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Assie » za jun 08, 2013 9:28

Oh lekker, die ga ik volgende week maken :D

Plaats reactie