Donkerfruit schijnt te helpen

Alles over gezondheid en veganisme. Over vitamines en mineralen. Over afvallen en aankomen.

Moderators: Martine, Rorrim

Plaats reactie
Manfred
Berichten: 9
Lid geworden op: ma aug 20, 2007 12:00

Donkerfruit schijnt te helpen

Bericht door Manfred » di aug 21, 2007 17:54

Dit las ik op internet :

Donker fruit bestrijdt kanker

Donker fruit en groenten vertragen niet alleen de groei van kankercellen, maar zouden deze zelfs voor een deel vernietigen. Hoe exotische het fruit, hoe sterker de werking.

Dit concludeert de Universiteit van Ohio, na proeven met menselijke cellen. Bovendien, hoe exotischer het fruit of de groente, hoe meer tegenwicht ze vormen voor kankercellen. Rode bonen hebben meer effect dan radijzen.

De bestanddelen van het fruit en de groenten helpen vooral mensen met maag- en darmkanker. Daarnaast is deze ontdekking weer een stap vooruit in het samenstellen van medicijnen voor mensen met kanker.

Van caroteno?des, het pigment dat fruit en groenten donker kleurt, is al eerder aangetoond dat zij helpen om kanker te voorkomen

Gebruikersavatar
marjan
Berichten: 2633
Lid geworden op: wo jan 21, 2004 21:53
Leefwijze: veganist
Locatie: Winterswijk

Re: Donkerfruit schijnt te helpen

Bericht door marjan » di aug 21, 2007 18:51

Manfred schreef: Rode bonen hebben meer effect dan radijzen.
Bedoelen ze hier dan kidneybonen? Zo ja, dan lijkt me dat dat toch peulvruchten zijn en niet normaal vallend in de categorie groente of fruit...

Gebruikersavatar
Dennis
Berichten: 940
Lid geworden op: zo nov 24, 2002 13:39

Bericht door Dennis » wo aug 22, 2007 10:29

Waarom zouden peulvruchen niet onder groente vallen?

Gebruikersavatar
marjan
Berichten: 2633
Lid geworden op: wo jan 21, 2004 21:53
Leefwijze: veganist
Locatie: Winterswijk

Bericht door marjan » wo aug 22, 2007 10:52

omdat peulvruchten voedingstechnisch gezien anders zijn

Gebruikersavatar
Dennis
Berichten: 940
Lid geworden op: zo nov 24, 2002 13:39

Bericht door Dennis » wo aug 22, 2007 11:23

Een tomaat is technisch ook anders dan een bloemkool. Beide zijn groente.

Gebruikersavatar
Robb
Berichten: 472
Lid geworden op: zo sep 24, 2006 16:55

Bericht door Robb » wo aug 22, 2007 13:04

Wikipedia zegt:

De tomaat is culinair gezien een groente, maar botanisch een vrucht.

Gebruikersavatar
Dennis
Berichten: 940
Lid geworden op: zo nov 24, 2002 13:39

Bericht door Dennis » wo aug 22, 2007 13:14

Daarom spreek je ook van vruchtgroentes. Hetzelfde geldt voor een courgette of aubergine. Of zijn dat dan ook geen groentes volgens Wiki?

Vruchtgroentes is in mijn ogen net zoals peulvruchten een subcategorie van 'groente'.

Gebruikersavatar
jet
Moderator
Berichten: 3881
Lid geworden op: vr jun 08, 2007 21:52
Leefwijze: veganist

Bericht door jet » wo aug 22, 2007 13:25

http://nl.wikipedia.org/wiki/Verschil_t ... e_en_fruit

hangt er eigenlijk dus vanaf vanuit welk oogpunt je het bekijkt.
De vanDale helpt ook niet:
!vandale groente
groen?te (de ~ (v.), ~n/~s)
1 plantaardig voedsel voor de mens, als gewas en als spijs => groenvoer
!vandale fruit
fruit (het ~, ~en)
1 voedsel, bestaande uit eetbare vruchten => ooft
!vandale vrucht
vrucht (de ~, ~en)
1 [biol.] het uitgegroeide vruchtbeginsel van een plant
2 eetbaar product van veld of tuin
3 ongeboren jong van een dier of mens => het ongeboren leven
4 opbrengst, resultaat


groente of fruit, beide zijn lekker!
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.

Jippia

Bericht door Jippia » ma jan 07, 2008 16:30

Ik denk dat elke groente-, fruit- en peulvruchtensoort zijn eigen effect heeft en dat variatie het allerbelangrijkste is. In de winkels zijn maar enkele soorten verkrijgbaar en die soorten zijn de enigen die wij kennen en klaar kunnen maken. Ik denk niet dat focussen op één soort groente of fruit gezond is. Het gaat om alles samen. Donker en licht, groen en rood, enzovoort. En het maakt ook nog uit of je speziebonen een half uur of een kwartier kookt (ik heb een vegetarisch kookboek uit de jaren zeventig dat voor sperziebonen een half uur rekent).

Er bestaan trouwens meerdere rode bonen. De kidneyboon is er één van, maar bijvoorbeeld adukibonen zijn ook rood. Vaak wordt de term rode boon voor deze soort gebruikt en rode kidneyboon voor de andere.

Mirjam

Plaats reactie