
Sojamelk en tofu komen uit het oude Azië. Tofu werd 2000 jaar geleden in het oude china uitgevonden en maakt sinds omstreeks 1300 deel uit van het dagelijks voedsel.
Amandelmelk en amandelroom werden al eeuwen geleden gemaakt en gebruikt in Europa en de Islamitische wereld, zo blijkt uit manuscripten uit de 14e en 18e eeuw. In de (vroege) Middeleeuwen koos een groot deel van de mensen ervoor om tijdens de vastenperiode (Lent) totaal veganistisch te eten, en verving men dus koemelk steeds met amandelmelk. Maar amandelmelk werd los daarvan ook vaak gebruikt omdat het veel makkelijker houdbaar was dan koemelk (zonder koelkast).
Seitan wordt al eeuwen in China gegeten.
Ook leuk om te weten: In de 19e eeuw hadden de Fransen het koken voor de vastendagen (dus met minder of helemaal geen dierlijke producten) tot een hoogtepunt gebracht. Een bekende kok schreef dat 'de wetenschap van de chefkok juist bij de bereiding van vastengerechten met nieuwe luister moet schitteren'. Zijn creaties waren van dusdanige kwaliteit, dat baron Brisse zich in 1872 met een zekere afkeuring afvroeg: "Zijn de vleesloze maaltijden van onze vastenliefhebbers echt maaltijden waaruit onthouding blijkt?" M.a.w., in de 19e eeuw vroeg men zich al af of vega koken niet té lekker was

Lees ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Lent#Fasti ... abstinence
Iemand anders nog toevoegingen?