Wordt lente 2013 het moment waarop Nederland vegetarisch gaat? Alle tekenen lijken in die richting te wijzen.
Er worden 2 miljoen gratis vleesopvolgers uitgedeeld bij Jumbo, vorige week opende de eerste vegetarische snackbar en op 18 april rolt de rode loper uit voor de Nederlandse première van de documentaire Vegucated. Ook schieten plantaardige initiatieven zoals het Viva Las Vega’s Food Festival, de Dutch Weed Burger en de Vegetarische Slager als paddenstoelen uit de grond. Stichting Viva Las Vega’s was dan ook niet verrast dat na een week al meer dan 500 mensen zich inschreven om vanaf 1 mei mee te doen aan de VeggieChallenge. Dit is een campagne die consumenten op een vrolijke manier uitdaagt om een maand te minderen met dierlijke producten.

“Dat veel mensen willen minderen met vlees eten wisten we al, maar 2013 lijkt het topjaar van de bewuste consument,” vertelt Viva Las Vega’s directeur Veerle Vrindts. “Dit is het derde jaar op een rij dat onze stichting de jaarlijkse VeggieChallenge organiseert. Voor het eerst is er ook een versie voor ‘gevorderden’: de VeganChallenge. Nog nooit zagen we zoveel enthousiaste inschrijvingen op zo korte tijd. In februari gingen maar liefst 1700 mensen vegan voor een maand. Voor de mei-editie hebben zich nu al meer dan 500 mensen aangemeld om een maand een vegetarische of flexitarische lifestyle te proberen en het aantal inschrijvingen groeit met de minuut.”

Tijdens de VeggieChallenge dagen zoveel mogelijk Nederlanders en Vlamingen zichzelf  uit om een maand lang vaker vegetarisch te eten. De VeggieChallenge zal dit jaar plaatsvinden van 1 mei 2013 tot 1 juni 2013. Iedere deelnemer kiest zijn of haar eigen uitdaging. Wie elke dag vlees eet, kan bijvoorbeeld kiezen voor 1 vleesloze dag per week. Wie echter al (bijna) vegetarisch eet, kan tijdens de VeggieChallenge experimenteren met plantaardige voeding.  Voor elk wat wils dus. Doel van de campagne is om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij vegetarisch eten en ze kennis te laten maken met de ongekende mogelijkheden van plantaardige voeding. In 2012 deden meer dan 2000 Nederlanders mee aan de VeggieChallenge.

 

Deelnemen aan de VeggieChallenge doe je niet alleen. Inschrijvers worden gedurende de hele maand begeleid. Zo verstuurt het VeggieChallenge team twee keer per week een nieuwsbrief met recepten en zie je in kookfilmpjes met BN-ers hoe de gerechten tot stand komen. De gerechten zijn volledig plantaardig zodat ze geschikt zijn voor zowel de ‘veggie’ als de ‘vegan’ deelnemers. Verder geeft het VeggieChalenge team tips voor het vinden van lekkere opvolgproducten, veggie-vriendelijke restaurants en voedings/gezondheidsadvies. Lisa, de voedingsdeskundige, gaat schuil achter twitteraccount @veggiehotline en beantwoordt alle vragen die te maken hebben met veggie voeding en gezondheid. Ook kunnen de deelnemers onderling met elkaar in contact komen, zowel online als via de live activiteiten. Tijdens de VeggieChallenge zullen in heel Nederland tal van etentjes, potlucks en proeverijen georganiseerd worden met als feestelijke afsluiter het Viva Las Vega’s Food Festival in Amsterdam op 1 juni 2013.

Om deelnemers alvast warm te maken voor de VeggieChallenge vertoont Viva Las Vega’s op donderdag 18 april voor het eerst in Nederland de documentaire Vegucated. Deze lichtvoetige documentaire laat de snelle en vaak komische evolutie van drie vleesminnende en kaasverslaafde New Yorkers zien die de uitdaging aangaan om zes weken een veganistisch dieet uit te proberen. Een soort VeggieChallenge dus, maar dan met een Amerikaans sausje. Er is die avond een meet and greet met het VeggieChallenge team en aanwezigen kunnen zich meteen ook inschrijven voor de uitdaging en natuurlijk proeven van heerlijke vega hapjes.

veganchallengekopie