Een rapport van de Enviromentel Working Group (EWG) vertelt je welk vlees voor de meest broeikasgassen zorgt. Uit dit rapport blijkt ook dat kaas erg slecht is voor het klimaat. Kaas staat op nummer drie van de lijst met eiwitbronnen en de bijbehorende CO2 uitstoot per portie van 113 gram. Het is zelfs slechter dan varkens- en kippenvlees.

Wat maakt kaas zo slecht voor het milieu?

Kaas heeft een grote ecologische voetafdruk omdat het veel melk kost om 1 pond kaas te produceren. “Je hebt gemiddeld 10 pond kaas nodig om 1 pond harde kaas te maken.”zegt Kari Hamerschlag, senior analist bij EWG. “Je gebruikt de melk van een koe die enorme hoeveelheden methaan uitstoot. De impact van methaan op het milieu is 25 maal groter dan die van koolstof. Daarnaast heb je ook nog methaan en lachgas die in de koeienmest ontstaan. Ook heb je veel graan nodig om koeien te voeren, waar ook weer een voetafdruk aan verbonden is.”

Geldt dat ook voor biologische kaas?

Ja. Ook lokale koeien die gras kunnen eten stoten grote hoeveelheden methaan uit. Dus het gebruik van de melk van biologische koeien is niet beter wanneer het om broeikasgasuitstoot gaat.
Het gaat er om wat de koeien eten en hoeveel melk ze produceren.

Is de broeikasgasuitstoot minder bij de kazen die zijn gemaakt van geiten- of schapenkaas?

Nee. Finse onderzoekers rapporteerde in 2008 dat geitenkazen qua broeikasgasuitstoot gelijk staan aan koeienkazen. Schapenkazen zijn zelfs slechter voor het milieu omdat schapen per eenheid kaas meer methaan uitstoten.

De studie van de Enviromentel Working Group is een goeie herinnering aan het feit dat een vegetarisch dieet een aanzienlijke impact kan hebben op het klimaat. Deze tekst  is een vertaalde samenvatting van het artikel: Is your cheese killing the planet? van Lisa Hymas

Kaas is niet alleen slecht voor het milieu, er worden ook dieren voor gefokt, gebruikt en gedood met alle gevolgen van dien. Gelukkig kunnen we prima zonder kaas en andere dierlijke producten leven. Meer informatie over zuivel vind je op www.melkjekanzonder.nl. Meer informatie over alternatieven voor zuivel en andere dierlijke producten vind je op www.veganwiki.nl.

rapport