Bijproduct?
Veel mensen denken dat leer een bijproduct is van de vleesindustrie, zo simpel ligt het echter niet!
Het is een belangrijk aspect van de vleeshandel. De huid heeft een waarde van ongeveer 10 procent van de totale waarde van het dier.

Leed
Leer komt van gefokte dieren, voornamelijk runderen. Een groot deel van de melkkoeien en runderen staat hun hele leve lang op stal. Tijdens de eerste week van hun leven zijn ze meestal gecastreerd en hun hoorns worden chemisch uitgebrand.
Selectief fokken heeft ook geleid tot koeienras die pijnlijke ziektes krijgen door hun onnatuurlijke omvang.

Moederkoe en kalf gescheiden
Melkkoeien behoren tot de meest uitgebuite dieren op de planeet. Net als elk ander zoogdier, produceren koeien alleen melk als ze zwanger zijn.
Het leven van een melkkoe is daarom een voortdurende cyclus van zwangerschap en borstvoeding.
Bovenop deze fysieke belasting komt de stress wanneer de kalveren worden gescheiden van de moeders.
Nadat de pasgeboren kalfjes de biest hebben kunnen drinken – (de eerste melk van de moeder na de geboorte, die van vitaal belang is voor het kalf) worden ze weggenomen bij hun moeder om de hoeveelheid beschikbare melk voor de mens te maximaliseren. zie ook www.hardwerkendemoeders.nl

12.000 liter melk en uierontstekingen
Een ‘productieve’ melkkoe zal tot 12.000 liter melk per jaar leveren (tussen 25 en 40 liter per dag) – een onnatuurlijke hoeveelheid en 10 keer meer dan haar kalf had kunnen drinken.
Zulke grote hoeveelheden leggen een zware last op de melkkoe, wat resulteert in uitstekende bekken en ribben en massaal opgezwollen uiers.

Ongeboren kalf
De productie van leer heeft ook eigen wreedheidkwesties. Zacht leer komt niet van oude koeien maar van kalveren, en het zachtste leer, suede, is afkomstig van ongeboren kalveren.
Ondanks de zogenaamd humane slachttechnieken in slachthuizen, zijn miljoenen dieren nog bij bewustzijn wanneer hun keel wordt doorgesneden gesneden, en worden levend gevild.

De heilige Indiase koe
Een van de grootste leer producenten in de wereld is India en bijna 65 procent van de lederwaren worden geëxporteerd naar de Europese Unie.

De zogenaamd heilige Indiase koeien waarvan het leer afkomstig is, krijgen geen water of eten terwijl ze 2 dagen in een truck zitten. Daarnaast krijgen ze hete pepers in hun ogen gesmeerd en worden hun staarten te gebroken om ze het slachthuis in te drijven terwijl ze amper nog op hun poten kunnen staan. De koeien worden dus zeker niet als heilig behandeld!

Milieu
Velen weten al dat de vleesindustrie zeer slecht is voor het milieu, maar de productie van leer is ook een belangrijke brom van vervuiling. Lederprodukten worden bewerkt met chemische stoffen die de vezels stabiliseren zodat het leer niet langer bio-afbreekbaar is. Zo wordt water verontreinigd met giftige stoffen zoals aluminium, chroom sulfide en natronloog.

Leerlooierijen worden vaak geplaatst in de buurt van rivieren omdat er voor leerlooien een constante toevoer van water nodig is.(elke ton huid heeft 50 kubieke meter water nodig), die verschillende verontreinigende stoffen bevat aan het eind van het proces.

Het hoge zuurstofverbruik wat nodig is om het afval af te breken verstoort ook het ecologisch evenwicht van het gebied. Planten, bacteriën en vissen sterven de hoeveelheid vervuild water neemt toe.

Mensen die werken en wonen in de buurt van leerlooierijen lijden ook. Velen sterven aan kanker als gevolg van blootstelling aan de gebruikte giftige stoffen.

Deze video gaat over de gezondheidsschade en milieuschade ten gevolge van het looien van leer in Bangladesh:

 

Hondenleer?
Naast koeien, leer komt ook van varkens, geiten, schapen en herten – maar dat is niet alles …
Pony’s, zebra’s, dolfijnen, schildpadden, alligators, krokodillen, padden, struisvogels, kangoeroes, hagedissen, slangen, zalm, zeehonden … de lijst gaat maar door. Het lijkt erop dat er voor elk schepsel met een huid er ergens mensen zijn die dat willen dragen.
Zelfs hondenleer wordt wereldwijd verkocht en bestempeld als koeienhuid.
In Thailand worden wekelijks meer dan 500 honden met geweld geslacht

Alternatieven
Dankzij de wonderen van de techniek en design zijn er praktische, diervrije materialen met hoge kwaliteit beschikbaar voor iedereen.

Er zijn speciale zaken met leervrije schoenen zoals vega-life in Amsterdam. Maar ook bij gewoon schoenenzaken kun je schoenen zonder leer kopen. Let wel op dat de binnenzool soms ook van leer is gemaakt.
Wanneer je dit symbool ziet weet je dat het product van leer is gemaakt. Vaak kan de geur ook verraden of iets wel of niet van leer is.

Zie hier een Engelstalige brochure over leer:

Leather