Het eerste jaar van onze campagne “Melk, je kan zonder!” zit erop. Daarom tijd voor een terugblik. Met een website en geanimeerde video werd de campagne begin vorig jaar gelanceerd, waarbij mensen door middel van de ChocoChallenge werden uitgenodigd de animatie te bekijken en zo kans maakten op overheerlijke zuivelvrije chocolade. De animatie is inmiddels meer dan 7.500 keer bekeken, waarbij een grote meerderheid na het zien van de animatie aangaf te stoppen met het consumeren van zuivel. Een resultaat waar we trots op zijn. Ook hebben we in een jaar tijd bijna 1.500 volgers op Facebook, 500 volgers op Twitter en een uitgebreid YouTube kanaal.

Kritische media-aandacht

We leven in een roerige tijd, ook op zuivel gebied. Zo is het bijvoorbeeld opvallend dat er het afgelopen jaar in de media een stuk meer kritische aandacht was voor de manier waarop melkvee wordt gehouden en voor de zogenaamde “gezondheidsbevorderende” aspecten van melk. Via rapportages, nieuwsartikelen maar ook via de spraakmakende documentaire Cowspiracy wordt Nederland, maar ook de rest van de wereld langzaam wakker geschud met betrekking tot de negatieve gevolgen van de zuivelindustrie. Ontwikkelingen die wij van harte toejuichen en waar wij met deze campagne graag een bijdrage aan leveren.

Informeren

Met behulp van onze kaasmeisjes, informatiefolders, merchandise en stands op diverse festivals hebben we veel mensen kunnen bereiken met deze campagne. Het viel ons op dat veel mensen onwetend zijn over hoe ‘hun’ melk en kaas tot stand komt, maar wel openstaan voor deze informatie. Mensen reageren vaak verbaasd en verontwaardigd wanneer ze horen dat bijna alle kalfjes meestal direct na de geboorte bij hun moeder worden weggehaald.Toen via Tros Radar naar buiten kwam dat vrijwel alle stiertjes en de helft van de vrouwelijke kalfjes worden opgefokt tot kalfsvlees, heeft dat in Nederland de nodige stof doen opwaaien.

Enthousiasmeren

Niet alleen dierenwelzijn, maar ook de impact van de zuivelindustrie op het milieu, op onze gezondheid en de vele subsidies die nodig zijn om deze industrie in stand te houden, stellen wij door middel van deze campagne aan de kaak. Daarnaast laten we mensen kennismaken met de alternatieven voor zuivel. Deze campagne had nooit tot stand kunnen komen zonder de hulp van gedreven vrijwilligers die wij bij deze hartelijk willen bedanken. We kijken erg uit naar het komende jaar om met jullie steun ons bereik verder te vergroten.

– Het “Melk, je kan zonder!” team