Gezellig met je omnivore vrienden uit eten gaan, lijkt misschien niet makkelijk.

Toch hoeft het niet moeilijk te zijn om als veganist ook een lekkere maaltijd voorgeschoteld te krijgen in een restaurant.

Hier volgen een aantal tips:

  1. Vertel in een restaurant niet alleen wat je niet wilt eten, maar vooral ook wat je wel wilt eten.In elke keuken zijn plantaardige ingrediënten te vinden. Vraag bijvoorbeeld om een salade met bonen of noten en een dressing van olie, azijn (of citroensap) en kruiden als lunch. Voor het diner kun je vragen om rijst of gepofte aardappel met gegrilde groenten of een groentesoep met plantaardige bouillon. Als dessert kun je vragen naar sorbetijs of fruit.

  2. Bel vooraf naar het restaurant om je eetwensen aan te geven. Het beste is om met de kok zelf in contact te komen. Zo hoef je de kok niet last-minute te overvallen en geef je hem tijd om te verdiepen in plantaardig eten en een goede voorbereiding. Soms kun je de kok helpen met het aanpassen van gerechten, door (online) het menu te bekijken en de ingrediënten door te nemen. Als bij een vleesgerecht bepaalde groenten of andere bijgerechten staan weet je dat ze die plantaardige ingrediënten in huis hebben en dan kun je daarom vragen.
    Vergeet niet te vragen of je gerecht in olie gebakken kan worden in plaats van in boter of ander dierlijk vet. Schuw niet om veel vragen te stellen. Een goeie kok ziet het juist als een leuke uitdaging om de wensen van de klant tegemoet te komen, niet als een last.

  3. Indische, Mexicaanse en Aziatische restaurants bieden vaak plantaardige gerechten of gerechten die makkelijk te veganiseren zijn, zoals wokgerechten, tapas en sushi. Let erop dat er geen trassi of visextracten in de maaltijden zijn verwerkt. Ook bij Italiaanse restaurants zijn gerechten zoals pasta en pizza makkelijk aan te passen naar een plantaardige variant.

  4. Heb je een goede ervaring gehad met plantaardig eten bij een regulier restaurant, dan zouden we het erg waarderen als je de eigenaar attendeert op onze Vegan Friendly campagne. Misschien zijn ze wel bereid om minimaal 1 plantaardig gerecht standaard in het menu op te nemen en hebben ze interesse voor de Vegan Friendly raamsticker. Tips voor Vegan Friendly kun je melden via veganfriendly@veganisme.org

Heb jij zelf nog tips?

Laat ze achter in het topic op het forum, of op onze facebookpagina.