Veganist zijn betekent leven met een hart voor dieren, mensen, het klimaat en het milieu. Een duurzame levensstijl, dat zeker. Maar is het ook een duurdere levensstijl? Hoe zit het met hebben van een hart voor je eigen portemonnee? Een plantaardige levensstijl heeft nog (te) vaak het imago een kostbare aangelegenheid te zijn. Klopt dit imago?

Ook iemand die geen veganist is heeft de keuze tussen exclusieve delicatessen of producten uit de goedkoopste supermarkt. Elke manier van leven vraagt om keuzes, rekening houdend met het budget wat je te besteden hebt. Veganisme vormt daarop geen uitzondering. Maar het is niet correct dat veganisme per definitie meer geld kost. Plantaardig eten biedt een eindeloze variëteit aan volwaardige voeding met een krap budget. Alles wat je nodig hebt is een beetje kennis van zaken, een gezonde dosis liefde voor lekker eten en niet te vergeten; de wil en het enthousiasme om verantwoord te consumeren.

Gelukkig zijn er nu in elke supermarkt plantaardige producten te vinden die qua prijs niet duurder zijn dan hun niet-veganistische varianten. Op de website Gewoon Vegan laat Martine zien dat je net zo makkelijk en budgetvriendelijk boodschappen kunt doen als ieder ander. Zij doet regelmatig verslag van haar veganistische vondsten in alledaagse winkels voor alledaagse prijzen. Ook deelt zij recepten op haar website Vegetus. De website van de VeganChallenge is inmiddels befaamd als database voor budgetvriendelijke en overheerlijke recepten.

Voor mensen die het erg moeilijk hebben om rond te komen is de Vegan Voedselbank in het leven geroepen. Vegan ondernemers kunnen in deze groep aangeven als ze producten over hebben voor de leden om op te komen halen. Dit project staat nog in de kinderschoenen maar krijgt steeds meer aandacht. De Groene Meisjes geven veel ‘low budget’ tips op hun blog. Van recepten tot goedkoop uit eten.

Zie ook deel 2 en 3 van ‘Vegan on an budget’: