Er zijn een aantal simpele manieren om mensen en bedrijven meer te stimuleren om plantaardig eten “gewoon” te maken.

1. Vraag om plantaardig eten
Als je in een restaurant komt en er staan geen plantaardige gerechten op de kaart, vraag dan om plantaardige alternatieven, zoals sojamelk. De kans is groot dat ze dit niet hebben, maar wanneer meer mensen ernaar vragen zullen ze het gaan opnemen in hun aanbod.
Geef naast wat je niet wilt eten, ook duidelijke voorbeelden van wat je wel eet. In elke keuken zijn groenten, vruchten, peulvruchten, noten, zaden en plantaardige oliën te vinden. Het hangt van de creativiteit en de bereidwilligheid van de kok af, of je een gerecht naar wens voorgeschoteld kan krijgen.

2. Complimenteer en vertel over Vegan Friendly
Wanneer je lekker hebt kunnen eten bij een restaurant, geef dan compliment. Benoem ook kort de voordelen van plantaardig eten en vertel over onze Vegan Friendly raamsticker en onze website met Vegan Friendly adressen. Wellicht wordt er dan interesse gewekt om plantaardige gerechten op de kaart te zetten. Zo stimuleer je ondernemers om rekening te houden met veganisten.

3. Deel plantaardig eten uit
Wanneer je wordt uitgenodigd voor een feestje, neem dan zelf lekker plantaardig eten mee.
Zo hoef je je geen zorgen te maken over er wel iets te snacken voor jou valt.
De gasten zullen je initiatief waarderen en het is een mooie kans om een groep mensen kennis te laten maken met plantaardig eten. Wellicht zullen er ook gesprekken en discussies losbarsten over veganisme, waardoor je gelegenheid creëert om mensen te informeren over je levenswijze.

4. Verleid via social media
Zorg voor mooie foto’s van gerechten die je eet, en plak je facebookpagina vol met afbeeldingen en recepten waar mensen van gaan watertanden. Zet daar ook kort iets bij over de voedingswaarde en de voordelen voor de gezondheid.

Op www.pinterest.com vind je allerlei prachtige foto’s van veganistisch eten.

Source: veganyumyum.com via haynadie on Pinterest

 

5. Organiseer potlucks
Stimuleer anderen om zelf plantaardige gerechten te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een potluck te organiseren. Een potluck is een feestje waarbij er een buffet wordt gecreëerd door de gasten. Iedereen neemt een eigen gemaakte maaltijd mee. Vervolgens kan iedereen de gerechten proeven. Maak het voor vegetariërs en alleseters interessant door er een interessant thema aan te koppelen en/of een leuke activiteit. Een bijzondere locatie kiezen, kan het ook aantrekkelijker maken voor mensen. Met het mooie lenteweer, is het natuurlijk ideaal om in de buitenlucht te picknicken.
De NVV helpt je graag met het promoten van de potlucks die je organiseert! Deel ze als evenement op ons facebook, of mail de informatie naar daphne@veganisme.org

 

Heb je andere suggesties om plantaardig eten meer “mainstream” te maken?
Deel je gedachten op het forum in het topic: “Hoe promoot jij veganisme?”