Vitamine D is vooral belangrijk voor de opname van calcium en fosfor in het lichaam, deze voedingsstoffen zijn o.a. nodig voor het ontwikkelen behouden van sterke botten en tanden. Ons lichaam maakt zelf vitamine D aan wanneer ons lichaam wordt blootgesteld aan de zon. Daarbij spelen meerdere factoren een rol spelen: de aanwezigheid van zonlicht, de huidskleur, het gebruik van anti-zonnebrand producten, leeftijd, mate van bedekking van de huid. Voor ons Nederlanders, die het grootste deel van de tijd binnen leven, is het niet makkelijk om voldoende zon te krijgen. Vooral in de herfst en winter. Een lange reis naar de Tropen boeken tijdens de koude en grijze maanden is een oplossing, maar niet voor iedereen mogelijk. Gelukkig zijn er ook andere manieren om op diervriendelijke wijze vitamine D binnen te krijgen. 

Shiitake (Lentinula edodes)

 

Het eten van paddenstoelen

Paddestoelen zijn een van de weinige plantaardige bronnen van vitamine D2 Als ze worden blootgesteld aan zonlicht, neemt het vitamin D gehalte flink toe. De champignons uit de supermarkt hebben echter nooit zonlicht gezien, die groeien in het donker en bevatten (nog) geen vitamine D. Je doet er dus goed aan, om champignons een tijdje in de vensterbank te leggen voor je ze eet, of onder UV licht. Zo krijg je met een kleine hoeveelheid champignons al de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D binnen. Vooral Shi Take paddenstoelen bevatten een hoge hoeveelheid vitamine D wanneer ze minimaal 6 uur zonlicht hebben gehad. Vitamine D wordt beter opgenomen in aanwezigheid van vet. Waneer je de paddestoelen marineert in olijfolie of bakt in kokosolie, kun je de opname van vitamine D in je lichaam dus bevorderen.

Margarine, halvarine en vloeibaar bak- en braad

Voor de meeste Nederlanders is plantaardige margarine of halvarine een van de grootste bronnen van vitamine D uit voeding. Sommige margarines zijn niet veganistisch, door het gebruik van dierlijke vitamine D3 of andere dierlijke ingrediënten zoals gelatine. Maar o.a. Alpro Soja en Provamel bieden puur plantaardige margarines aan, waarin vitamine D2 is verwerkt. Ook plantaardige vloeibare bak- braadproducten bevatten vitamine D.

Het gebruik van supplementen

Meestal is de vitamine D3 in producten en supplementen van dierlijke oorsprong, zoals wolvet. Maar er is nu een plantaardige vitamine D3 spray op de markt van het merk Vitashine. De spray is te koop bij VEGA-LIFE. Het voordeel van vitamine D3 is dat deze beter geabsorbeerd wordt en ook lang in je lichaam blijft. Het is aan te raden om extra aandacht te besteden aan de inname van vitamine D wanneer je weinig zonlicht op je huid krijgt. Dit geldt dus voor iedereen die in een koud en grijs land leeft, niet alleen voor de veganisten. Eventueel kun je bij je huisarts laten je vitamine D gehalte laten testen. Wanneer je een tekort hebt aan vitamine D, is zowel vitamine D2 als vitamine D3 goed om het vitamine D gehalte op peil te brengen. In sommige gevallen kan D3 wel effectiever werken dan vitamine D2.

Uitleg daarover vind je in deze video: