Zuivel vervangen

///Zuivel vervangen
Zuivel vervangen2019-03-12T11:42:22+00:00

Zuivel vervangen

Melk, de witte motor. Wie kent de leus niet? Melk is de basis van producten zoals kaas, yoghurt, boter en ijs. Aan alle kanten horen we dat melk moet. Maar moet melk wel? Veganisten eten geen zuivel of producten waar zuivel in verwerkt is. Lees hier waarom én welke alternatieven er zijn.

Wat is er mis met zuivel?

Voor de productie van melk worden meestal koeien of geiten gebruikt en soms schapen, buffels, kamelen, paarden, rendieren, elanden en jaks. De dieren zijn zo gefokt dat ze steeds meer melk geven. Een eeuw geleden gaf een koe zo’n 2.500 kg melk. Tegenwoordig ligt dat rond de 8.000 kilo per jaar.

Een koe geeft niet zomaar melk. Net als elk zoogdier dient ze eerst te bevallen van een kind. Daarom wordt een koe elke keer opnieuw zwanger gemaakt. Na de bevalling wordt de koe vrijwel direct gescheiden van haar kalf, ook in de biologische veehouderij. Daarna zal zij zo’n 10 maanden dagelijks gemolken worden.

Na die periode begint het circus opnieuw. Van inseminatie tot het scheiden van moeder en kind. Tot de koe na gemiddeld na 5,5 jaar wordt afgeschreven en afgevoerd wordt naar het slachthuis. Pasgeboren koetjes staat hetzelfde lot te wachten als hun moeder. Stierkalfjes worden na zo’n 6 maanden geslacht.

Veganisten gebruiken geen zuivel, omdat hier o.a. koeien voor gebruikt worden en (uiteindelijk) gedood worden. Dit past niet binnen het veganisme, omdat hierbij juist gestreefd wordt naar zo min mogelijk bijdragen aan exploitatie van en wreedheid naar dieren. Gelukkig kunnen we prima zonder zuivel leven.

Producten zonder zuivel

Veel kant-en-klare producten bevatten melk, maar er zijn ook steeds meer zuivelvrije producten te koop, zoals:

Voor meer informatie over zuivel kan je terecht op de Melk, je kan zonder!-website.

Melk, je kan zonder!

Is melk gezond? Welke impact heeft de productie van zuivel op het milieu? En elke alternatieven zijn er? Met ons project Melk, je kan zonder! (MJKZ) informeert de NVV mensen over zuivel om mensen te motiveren over te stappen op plantaardige alternatieven. In het werk van de campagne wordt verder regelmatig verwezen naar het veganisme en de NVV. De campagne is in 2014 gelanceerd met een animatie-video en eigen website.

Bekijk hier alvast de video: