Vegan producten

//Vegan producten
Vegan producten2019-07-03T02:43:40+02:00

Veganistische producten zijn producten waarbij er geen dieren gebruikt zijn tijdens de vervaardiging van het product. Dit omvat zowel ingrediënten als hulpstoffen en het gebruik van dieren wat welke manier dan ook.

De meeste veganisten houden deze criteria aan:

  • het product mag geen dierlijke ingrediënten bevatten (‘sporen van’ dierlijke stoffen uit kruisbesmetting worden hierbij niet meegerekend).
  • er zijn geen dierlijke hulpstoffen gebruikt bij het productieproces.
  • het product mag niet op dieren zijn getest.

Vegan producten herkennen

Hoe herken je een veganistisch product? Hier zijn verschillende manieren voor. Check Vegan Wiki, let op keurmerken, check de ingrediënten zelf of vraag het aan de fabrikant.

1. Let op keurmerken

Veganistische producten dragen soms het Vegan Keurmerk, een groene zonnebloem. Dit keurmerk wordt uitgegeven door de Vegan Society en garandeert dat het product veganistisch is. Hetzelfde plaatje als het Vegan Keurmerk, maar dan zonder steel en bloem, wordt gebruikt om producten die vegetarisch zijn aan te duiden. Deze producten zijn vaak niet veganistisch, tenzij er expliciet VEGAN onder staat. Albert Heijn gebruikt het logo “V” voor producten die ze een “Verantwoorde keus” noemen. Dit betekent niet dat het product veganistisch is.

Vegan Keurmerk

Als je verzekerd wilt zijn van of een product geschikt is voor veganisten, dan kan je ook letten op het Vegan Keurmerk. De NVV is vertegenwoordiger van dit keurmerk dat wordt uitgegeven door de Vegan Society in het Verenigd Koninkrijk. Het Vegan Keurmerk is te herkennen aan onderstaand logo:

2. Raadpleeg Vegan Wiki

Vegan Wiki is een database aan producten die geschikt zijn voor veganisten. Wil je weten welk brood geschikt is voor veganisten? Benieuwd naar alternatieven voor kaas, vlees en zuivel? Welke vitamine B12 het beste is? Of is je shampoo bijna op en wil je deze graag vervangen voor een vegan variant? Op Vegan Wiki vind je al deze informatie en meer!

Bezoek de website

3. Lees de ingrediëntenlijst

Als een product geen keurmerk heeft, kun je ook zelf de ingrediëntenlijst op het etiket nakijken op ingrediënten van dierlijke oorsprong.

Let op: het opschrift plantaardig geeft geen garantie dat het product volledig plantaardig is. Het zegt enkel dat het grotendeels plantaardig is. Dit verschijnsel vind je vooral bij ‘plantaardige’ margarines die een kleine hoeveelheid vitamine D3 uit schapenwolvet bevatten. Staat er 100% plantaardig dat is het wél volledig plantaardig. Maar let ook hier op dat voor een plantaardig product ook dieren gebruikt kunnen zijn. Voor het plukken van kokos voor kokosolie wordt bijvoorbeeld regelmatig aapjes gebruikt.

4. Vraag het de fabrikant

Om echt zeker te weten of een product veganistisch is, kan het nodig zijn om dit na te vragen bij de producent. Het is dan handig om te vragen naar specifieke twijfelachtige ingrediënten of productieprocessen, omdat klantenservice-medewerkers vaak niet goed weten wat veganisme precies inhoudt. De gegevens van de fabrikant staan meestal op de verpakking, en grotere bedrijven hebben vaak ook een website met een online contactformulier.

Hier kan je op letten als je zelf de ingrediënten controleert

Ingrediënten zijn stoffen die tijdens de bereiding van een product gebruikt zijn, en onderdeel uitmaken van de samenstelling van het eindproduct. De ingrediënten van een product staan op een ingrediëntenlijst vermeld. In voeding zijn de belangrijkste dierlijke ingrediënten: melkei, (boter)vet, kippenei-eiwit, wei(poeder) en lactose. Dit zijn tevens allergenen en moeten altijd dikgedrukt of in blokletters vermeld zijn. Andere veel voorkomende dierlijke ingrediënten die niet als wettelijke allergenen worden beschouwd zijn honinggelatine en vleesextract/bouillon.

Aroma’s

De bestanddelen van samengestelde ingrediënten zoals aroma hoeven wettelijk niet gespecificeerd te zijn als het ingrediënt minder dan 0,2% van het product uitmaakt. Om zeker te weten of een aroma dierlijke ingrediënten bevat, moet dat worden nagevraagd bij de producent. Lees hier meer over aroma’s.

E-nummers

Sommige ingrediënten op de ingrediëntendeclaratie zijn technische additieven. In de meeste gevallen maken additieven maar een zeer klein onderdeel uit van het product. Fabrikanten mogen additieven aanduiden met een E-nummer of met een uitgeschreven naam. Veelvoorkomende dierlijke additieven zijn karmijnrood (E120), bijenwas (E901) en schellak (E904). De meeste veganisten vermijden ook dierlijke additieven. Op de Lijst van E-nummers kan je zien welke mogelijk dierlijk zijn.

Er zijn ook verschillende apps waarmee je kunt controleren welke E-nummers van dierlijke oorsprong zijn. Installeer deze op je telefoon. Ben je liever niet afhankelijk van je telefoon, print dan het E-nummerkaartje van de NVV uit en stop hem in je portemonnee. Deze apps en lijstjes zijn een handig beginpunt, maar ze zijn vaak erg conservatief en noemen allerlei additieven mogelijk dierlijk die in de praktijk vrijwel altijd plantaardig zijn. Food-info.net geeft vaak een betere indicatie van de kans dat een e-nummer dierlijk is. Melkzuur is bijvoorbeeld zo’n ingrediënt wat op veel lijstjes van mogelijk dierlijke e-nummers staat, maar waarvan eigenlijk altijd plantaardige versies worden gebruikt. Lees hier meer over E-nummers.

Hulpstoffen

Hulpstoffen zijn stoffen die tijdens de bereiding van een product gebruikt zijn, maar geen functie meer hebben of geen onderdeel meer uitmaken van het eindproduct. Voorbeelden hiervan zijn L-cysteïne in brood en gelatine die gebruikt wordt om dranken mee te klaren. Deze stoffen worden helaas niet vermeldt op de ingrediëntendeclaratie. Of er dierlijke hulpstoffen zijn gebruikt, kan worden nagevraagd bij de producent.

Sporen

Op de ingrediëntenlijst kan staan dat het product mogelijk sporen bevat van een bepaalde stof. Dit betekent dat het niet in de productielijn voor dit product wordt gebruikt, maar dat er wel kruisbesmetting plaats kan vinden. Meestal omdat een machine ook gebruikt wordt voor het produceren van andere producten. Producenten geven deze verklaring af om zich in te dekken bij eventuele kruisbesmetting. Mensen die last hebben van een allergie tegen bepaalde stoffen, vermijden die producten vaak. Omdat er niet meer dieren zijn gebruikt voor de productie van het product, is toevallige kruisbesmetting in principe geen probleem. Een veganist kan om strategische redenen er wel voor kiezen om een product te kopen dat uit een fabriek komt waar geen dierlijke ingrediënten worden gebruikt. Lees hier meer over sporen.

Allergenen

Allergenen moeten verplicht genoteerd zijn op de verpakking, ongeacht hoeveel er van het allergeen in zit. Lees hier meer over allergenen.