Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine die uw lichaam nodig heeft. Bij een gevarieerd plantaardig dieet krijgt u voldoende vitamine A binnen.

Hoeveel vitamine A zit er in plantaardig voedsel?

Enkele voorbeelden:

Voedingsmiddel(100g) A (in mcg)
wortelen 1454
peterselie, vers 911
broccoli 335
abrikozen 213
melk, halfvol 16

Vitamine A

Deze vitamine wordt in Nederland aan veel margarines en halvarines toegevoegd. Verder kan vitamine A in het lichaam worden gemaakt uit caroteen, ook wel bèta-caroteen of provitamine A genoemd. Caroteen komt vooral voor in boerenkool, broccoli, spinazie, worteltjes, abrikozen, zoete aardappel, andijvie, sla, tomaten, peterselie en voorjaarsbladgroenten. Tekorten komen voor bij een onevenwichtig samengestelde voeding en bij het niet besmeren van het brood met margarine of halvarine. Uit onderzoek van de afgelopen jaren is gebleken dat vitamine A van belang is als antioxidant. Ze zou de kans op kanker kleiner maken.

Vitamine A en uw ogen

Vitamine A is belangrijk voor het gezichtsvermogen. Uw lichaam heeft vitamine A namelijk nodig bij de aanmaak van een lichtgevoelig eiwit. Dit eiwit zorgt ervoor dat uw ogen ook in de schemering nog kunnen zien. Vitamine A is ook betrokken bij de vorming van het hoornvlies.

Vitamine A en uw huid

Vitamine A is nodig voor een gezonde huid, haren, slijmvliezen en tandvlees. Ze speelt namelijk een rol bij de vorming van de buitenste laag cellen van uw huid, de epitheellaag. Die laag zit op uw huid, uw slijmvliezen en uw hoornvlies. Er ontstaan huidproblemen als de epitheellaag niet goed is aangelegd.

… En vitamine A doet nog meer!

Vitamine A is belangrijk voor een normale groei. Ook zorgt vitamine A voor weerstand tegen infecties.