Vitamine B6 is een in water oplosbare vitamine. Plantaardige voedingsmiddelen leveren u ruim voldoende vitamine B6. Zuivel bevat kleine hoeveelheden vitamine B6. Slechts 9% van de vitamine B6 die u op een dag nodig heeft, komt uit zuivel.

Hoeveel vitamine B6 zit er in plantaardig voedsel?

Enkele voorbeelden:

Voedingsmiddel(100g) B6 (in mg)
zonnebloempitten 1,30
banaan 0,36
aardappel, gekookt 0,25
volkorenbrood 0,25
melk, halfvol 0,04

Vitamine B6 komt voor in vrijwel alle basisvoedingsmiddelen. Het zit vooral in peulvruchten (met name linzen, kikkererwten en sojabonen), aardappelen, volkoren producten, tarwekiemen, zemelen, zonnebloempitten, biergist, fruit (m.n. avocado’s en bananen) en groente (m.n. koolsoorten en spinazie). Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij het immuunsysteem. Zij is essentieel voor het voorkómen van ouderdomsziekten en speelt een rol bij zenuwfuncties, hemoglobinevorming, energieproductie en premenstruele symptomen. Een vitamine B6-tekort kan optreden bij mensen die medicijnen tegen tuberculose slikken (isonazide). Verder zouden vrouwen die de anticonceptiepil slikken makkelijk een tekort kunnen krijgen. Dit blijkt echter bij een volwaardige voeding niet zo te zijn. Bij ouderen treden bij tekorten – door slecht eten – soms verwardheid en depressie op. Interessant is hierbij ook weer dat de hoeveelheid die u ervan nodig heeft afhankelijk is van de hoeveelheid eiwit in uw voeding. Hoe meer eiwitrijke producten u eet hoe meer vitamine B6 u nodig heeft.

Vitamine B6 en uw hersenen

Vitamine B6 is belangrijk voor uw hersenen en zenuwstelsel. Het zorgt ervoor dat de prikkeloverdracht in de hersenen op juiste wijze verloopt. Daardoor kan het geheugen (met name het langetermijngeheugen) goed functioneren.

… En vitamine B6 doet nog meer!

Uw stofwisseling kan niet zonder vitamine B6. Vooral de eiwit- en vetstofwisseling hebben deze vitamine nodig. Verder is vitamine B6 belangrijk bij de vorming van rode bloedcellen.