Infographic door Mittch Maree van Chasing Change

Er zijn cijfers en statistieken die maar moeilijk te geloven zijn. Neem nu deze: voor het produceren van één hamburger is minstens 2.300 liter water nodig. Met die hoeveelheid water kun je maar liefst 30 keer heerlijk lang douchen, 1.000 keer je tanden poetsen zonder de kraan dicht te draaien óf 111 dagen de vaatwasser de afwas laten doen. Je kunt er zelfs 6.666 flesjes bier mee vullen! En dat geldt niet alleen voor hamburgers. Alle dierlijke producten zijn grote waterverbruikers. Door vegan te leven spaar je dus niet alleen dierenlevens, je watervoetafdruk is ook drastisch verkleind.

Watergebruik vee-industrie

Hoe komt het dat er zoveel water nodig is voor slechts één hamburger? Het hele proces van veeteelt begint – opvallend genoeg – bij landbouw. Om dieren te kunnen voeden moet er veevoer verbouwd worden. Miljarden liters water worden gebruikt voor de irrigatie van onder andere soja. Dat is slechts het begin. Een dier zelf drinkt ook water. Voor het schoonmaken van de stallen wordt water gebruikt. Voor het transport van het voer en de dieren, de slacht, de vleesverwerking, de verpakking, de koeling; bij elk onderdeel van het traject wordt water gebruikt en vervuild.

Eigen watergebruik

In recent onderzoek komt naar voren dat bijna een derde (29%) van de mondiale zoetwatervoorraad wordt gebruikt in de dierindustrie, terwijl 1 op de 6 mensen (1.1 miljard) geen toegang heeft tot schoon drinkwater. Slechts 4% van de watervervuiling in de wereld wordt veroorzaakt door het waterverbruik thuis. Het is belangrijk dat we alles doen wat in ons vermogen ligt om watervervuiling terug te dringen. Maar wanneer we alleen letten op ons waterverbruik om en rond ons huis, zet dat weinig zoden aan de dijk.

Neem gerust af en toe een lange douche met een biertje erbij, terwijl je nadenkt over je menu voor morgen. Zolang daar geen dierlijke producten op staan kun je lekker ontspannen douchen met een schoon geweten. Lees ook ons artikel ‘Hoe word ik veganist‘ voor meer informatie over veganisme en tips.