De Vegan Awards worden jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Het logo is ontworpen door Mittch van Chasing Change. De Vegan Awards begon ooit met één award in 2010. Sinds 2013 zijn er verschillende categorieën en sinds 2017 zijn alle categorieën volledig vegan. Dit jaar hebben we voor het eerst de uitreiking op een eigen locatie. Zaterdag 30 november vond de spannende ontknoping van de Vegan Awards plaats in Amsterdam.

Vegan Awards 2019

Het hele jaar door konden mensen suggesties doen. Een vakjury boog zich in augustus over alle suggesties en selecteert wie er dat jaar genomineerd worden. Het publiek kon vervolgens van 17 september tot en met 16 oktober stemmen op hun favoriete genomineerden. Tot slot werden alle winnaars bekendgemaakt tijdens een officiële uitreiking op zaterdag 30 november in Amsterdam. Bekijk hier de winnaars.

Categorieën

In 2019 waren er zeven categorieën:

Nederlandstalige boeken en kookboeken met uitsluitend veganistische recepten kunnen in deze categorie genomineerd worden.

Veganistische producten die in Nederland verkrijgbaar zijn kunnen in deze categorie genomineerd worden. Dit kan zowel eten zijn als non-food.

Winkels en webwinkels met een volledig veganistisch aanbod kunnen in deze categorie genomineerd worden.

In deze categorie kunnen vlogs, blogs en socials genomineerd worden, zoals bijvoorbeeld een Instagram-account over veganisme.

Eetgelegenheden zoals restaurants, snackbars, foodtrucks en lunchrooms kunnen in deze categorie genomineerd worden.

Vegan ondernemingen zoals een kapperszaak, evenementenbureau of een bakkerij kunnen in deze categorie genomineerd worden.

Er zijn maar twee vereisten voor deze categorie: het dient vegan te zijn én het moet een jaar geleden of korter zijn gestart. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf, een reclamecampagne of een productlijn.

Wie maken kans?

Een Vegan Award winnen is een moment dat velen voor altijd bij zal blijven. Het zegt ook veel over jouw product, dienst of onderneming. Zo zijn er in 2019 meer dan 13.000 stemmen uitgebracht op de verschillende genomineerden. Elke vegan onderneming, product of dienst maakt kans om genomineerd te worden voor een Vegan Award in één van de zeven categorieën.

Hoe kom ik in aanmerking?

Het hele jaar door kan men suggesties doen door contact met ons op te nemen. Vlak voor de vakjury bij elkaar komt medio juli / augustus attenderen we mensen hier nog eens extra hierop via onze social media en in onze maandelijkse nieuwsbrief. Heb je voorgaande keer een Vegan Award gewonnen? Dan kan je het jaar daarop niet meedoen, zodat iedereen een eerlijke kans krijgt. Het jaar dáárop uiteraard weer wel.