Het project Vegan2Vegan is opgezet om veganisten meer inzicht te geven in de omgang met hun sociale omgeving en bewustzijn te verschaffen over hun eigen rol en keuzes daarin. Hiertoe worden groepsgesprekken georganiseerd. Deze gebeuren onder leiding van bekwame gespreksleiders.

Vegan2Vegan

Met dit project richten we ons vooral op (beginnende) veganisten. Veganisten blijken door de ‘overstap’ regelmatig zowel sociaal als psychisch spanningen te ondervinden. Veel veganisten ervaren bijvoorbeeld dat ze het lastig vinden om te gaan met hun niet-veganistische omgeving. Inzicht in zowel de innerlijke als in sociale processen is een belangrijke eerste stap om deze spanningen op te lossen.

De gesprekken zijn niet bedoeld om elkaar te sturen in het ‘beste’ gedrag als veganist, maar om inclusiviteit en eenheidsgevoel te bewerkstelligen. Het gedachtegoed van Melanie Joy neemt een centrale plek in. Hierin staat compassie voor elkaar en onze medeschepselen centraal. In een wereld waarin de tegenstelling tussen vegan en non-vegan als pijnlijk kan worden ervaren, kan het prettig zijn om in gesprek te zijn met gelijkgezinden. Dit keer eens zonder jezelf te hoeven verdedigen of je onveilig te voelen.

De gesprekken vinden (voorlopig) online plaats. Onder begeleiding van twee gespreksleiders brengen we maximaal 5 deelnemers bijeen, zodat iedereen gehoord kan worden in hun verhaal. De duur van de gesprekken is maximaal anderhalf uur.

Het was erg leuk om eens te praten met andere vegans, in mijn dagelijks leven ken ik helemaal niemand die vegan is. Voordat ik vegan werd, was ik al ruim 30 jaar vegetariër. Ook toen sprak ik zelden of nooit iemand met dezelfde idealen. Je kunt je vast wel voorstellen hoe fijn het is voor mij om met gelijkgezinde mensen te spreken en tips uit te wisselen. Ik ga zeker deelnemen aan de volgende gesprekken.

Geef je op voor een groepsgesprek

Team

Het team van Vegan2Vegan bestaat uit enthousiaste en bekwame begeleiders die samen veel ervaring hebben met de materie en het begeleiden van groepen.

Persoonlijke waarden: liefde, lef, rechtvaardigheid, geweldloosheid en vrijheid. Professioneel coach/trainer persoonlijke ontwikkeling/leiderschap sinds 1998. Oprichter VEGNL, veganistische educatiegroep Nederland (sinds 2017). Mijn interventies zijn altijd gericht op het vergroten van bewustzijn en ons autonoom vermogen.

Nog niet zo heel lang veganist maar al wel helemaal overtuigd. ‘De overstap’ heeft mijn leven op een boel manieren veranderd. Ik vroeg mij af of dat bij anderen ook zo was, en op die manier heb ik het initiatief voor Vegan2Vegan genomen. Ik zou graag willen dat veganisme een inclusieve beweging wordt waarin diversiteit een uiting is van onze compassie en waarin de verandering die we in de wereld willen zien parallel loopt met onze innerlijke heelwording.

Ik ben een creatieve duizendpoot en voedingsdeskundige. Ik werk graag met en voor mensen. Ik heb veel ervaring in projectmanagement en adviseren, maar ook redactiewerk en administratie. Als ik je kan helpen doe ik dat graag!

Na 25 jaar vegetariër te zijn geweest, eindelijk ruim een jaar geleden (waarom zo lang?!..) vegan geworden. Leven in een ‘carnistische’ wereld is voor ons allemaal een uitdaging. Daarom begrijp ik ook zo goed dat de V2V-gesprekken door de deelnemers als een veilige plek ervaren worden. Een plek waar ze kwetsbaar en zichzelf kunnen zijn. Ik breng het vermogen om diep te luisteren, te verbinden en speelsheid mee. Ik kijk alweer uit naar de volgende serie gesprekken!

Cora

Vegan vanuit verbondenheid met – en liefde voor onze mede aardebewoners. Werkervaring als trainer, coach en begeleider in veranderingsprocessen. Door de jaren heen zelf ervaren hoe lastig het kan zijn voor je keuzes te staan in de omgang met familie, vrienden of collega’s op je werk. Vegan2Vegan biedt jou die warme bubbel waar je geen uitzondering bent maar de regel.

Jasper

Ik ben 43 jaar en nu sinds twee jaar veganist. De eerste beweegreden was vanuit gezondheidsreden maar al snel kreeg mijn geweten de ruimte en kwam het gevoel erbij. dit gevoel bereikte voor mij dieptepunten als ik een veetransport op de weg zie. Dit maakte voor mij dat ik nog meer overtuigd was van mijn keuze. Toen ik van het project Vegan2Vegan hoorde wilde ik daar graag een bijdrage aan leveren. Met mijn communicatieve vaardigheden denk ik een mooie bijdrage te kunnen leveren in de gesprekken. Het leukste vind ik het contact met mede vegans en de herkenning die vaak ontstaat als we situaties bespreken. Hierdoor voel je dat je niet de enige bent en dat voelt fijn. Ik hoop je snel te spreken in een Vegan2Vegan sessie!

Tijdens de periode van mijn echtscheiding in 2017 werd ik mij als een donderslag bij heldere hemel bewust van allerlei overtuigingen die niet dienend waren, niet voor mijzelf en niet voor anderen. Zo werd ik mij met name pijnlijk bewust van het vreselijke leed dat dieren wordt aangedaan tbv de ‘vleesindustrie’ en andere industrieën. Van de ene op de andere dag stopte ik daarom met het eten en drinken van dierlijke producten en nu ben ik zover dat ik alleen vegan goederen gebruik zoals make-up en schoenen. Hier voel ik me fit bij en vooral rustig van binnen. Dag in dag uit word ik- en dan bedoel ik wij- geconfronteerd met de non-vegan wereld waarin wij leven en dat vind ik pittig. Niet alleen de aanblik van een vrachtwagen vol varkens op de snelweg bijvoorbeeld, maar ook nare grappen van familie of vrienden over veganisme zijn dagelijkse kost en niet eenvoudig te verteren. Met mijn achtergrond in de psychosociale therapie, maar vooral als mens wil ik een helpende hand bieden aan (beginnende) vegans die zo hun best doen in hun zielenstrijd in de de non-vegan maatschappij. Ik geloof dat delen en verbinden met gelijkgestemden helend werkt. Samen staan we niet alleen.

Ook eens praten met andere vegans? Schrijf je in voor Vegan2Vegan.

Bronnen