Nederlandse Vereniging voor Veganisme
Nederlandse Vereniging voor Veganisme
Nederlandse Vereniging voor Veganisme2023-12-01T18:05:31+01:00

Recente artikelen

Winnaars Vegan Awards 2023 bekend

Vandaag werden voor de veertiende keer de Vegan Awards uitgereikt. De prijzen worden jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) om vegan initiatieven, innovaties en ondernemers in het zonnetje te zetten. Winnaars kwamen uit heel het land. De prijs voor 'Beste vegan product' ging dit jaar naar [...]

Agenda

Vegan Kerstmarkt 2023

17dec2023
12:00 - 18:00
Locatie: EM2, Suikerlaan 6 in Groningen

Online groepsgesprek: Kerst

20dec2023
19:30 - 21:00
Locatie: Online

Vredesdienst voor dieren 2023

22dec2023
19:00 - 21:00
Locatie: Nassaukerk, De Wittenkade 111 in Amsterdam

Wat is veganisme?

“Veganisme is een levenswijze waarbij – voor zover mogelijk en praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.”

Waarom veganisme?

Dierenrechten

Bij diergebruik maken mensen keuzes voor dieren. Dieren die gebruikt worden kunnen daardoor niet in vrijheid hun eigen keuzes maken. Bij diergebruik worden dus dierenrechten. Veganisme is een levenswijze waarbij mensen géén dieren gebruiken. Het is dus een ethische overweging om geen dierenrechten te schenden door voor een veganistische levenswijze te kiezen.

Naast het voorkomen van dierenrechtenschendingen biedt veganisme nog meer voordelen:

Natuur & Milieu

De dierindustrie is verantwoordelijk voor veel schade aan natuur en milieu. Dat komt door de uitstoot van broeikasgassen zoals methaan en CO2. Maar ook door vervuiling van lucht, water en bodem met stikstof. Ook is het verantwoordelijk voor grootschalige ontbossing.

Gezondheid

Een uitgebalanceerd plantaardig voedingspatroon biedt alle voedingsstoffen om gezond en energiek te blijven. Bovendien verklein je de kans op hart- en vaatziekten, kanker en diverse andere ziekten.

Medemens

De dierindustrie gebruikt meer dan 70% van alle vruchtbare landbouwgrond, maar levert slechts 17% van alle voeding voor mensen op. Dieren eten is een inefficiënte vorm van landbouw. Plantaardig eten kan een bijdrage leveren aan de vermindering van het wereldvoedselprobleem.

Hoe word ik veganist?

Veganist worden is makkelijker dan je denkt. Alleen al in Nederland zijn er meer dan een kwart miljoen veganisten. Wereldwijd zijn er meer dan 80 miljoen veganisten. Al die mensen leven zonder dieren te gebruiken. Jij kunt dat ook!

Ga naar de bovenkant