In je eentje red je de wereld misschien niet, maar samen kunnen we wel een begin maken. Samen staan we sterk voor alle dieren en proberen wij de wereld een stukje mooier te maken. Voor alle (niet-menselijke) dieren, mensen en onze planeet. Maak kennis met het team van bestuursleden, medewerkers en vrijwilligers.

Bestuur

De vereniging wordt geleid door het bestuur. Zij zijn eindverantwoordelijk voor alles wat binnen de vereniging gebeurt. Het bestuur focust op visie en strategie.

Germaine Winckels-Schmeits

Secretaris

Germaine is onder andere verantwoordelijk voor sales en marketing. Tevens treed Germaine op als waarnemend voorzitter.

“Zo veganistisch als mogelijk.”
– Melanie Joy

Op 31 maart 2018 ben ik veganist geworden. Ik werd veganist door in aanraking te komen met veganisten en erover te praten. Daarnaast hielpen YouTube video’s van bekende veganisten en documentaires zoals ‘Cowspiracy’.

Ik wil graag veganisme dichterbij mensen brengen, laten zien dat het niet moeilijk en wel heel waardevol is. Ik wil bijdragen aan een kantelpunt in de samenleving, zodat straks de meerderheid van de mens veganist is in plaats van de minderheid. Ik ben relatietherapeut in mijn eigen praktijk Relatietherapie Maarssen.

Als je door je transformatie gaat naar veganist zoek dan vooraf of tijdens deze transformatie andere veganisten op zodat je je niet geïsoleerd voelt en zodat je steun en informatie krijgt die je helpen als veganist om te gaan met de wereld om je heen.

Foppe de Haan

Penningmeester

Foppe is onder andere verantwoordelijk voor financiën, ICT en privacy.

“Veganisme beperkend? Onzin! Wat beperkend is, is de overtuiging dat het wenselijk is om anderen kwaad te doen. Dat is ware slavernij. Dit onder ogen zien is bevrijdend.”
– Gary L. Francione

Na een jeugd in een polder vol “vee”dieren, dacht ik tot 2014 eigenlijk nooit over diergebruik na — het was normaal, en (dacht ik) nodig. Maar toen ik er (via mijn vrouw) achterkwam dat dit helemaal niet zo was, kon ik niet naar mezelf toe rechtvaardigen daarmee door te gaan.

Omdat we allebei erg verbaasd en bedroefd waren dat we hier zo laat achterkwamen, wilden we onze omgeving ook helpen begrijpen dat je kunt leven zonder dieren onnodig te gebruiken en doden (want wie wil dat nou echt?). En omdat dit de nodige weerstand opleverde, zijn we onszelf gaan inlezen, in de hoop daar beter mee om te leren gaan.

In het verlengde daarvan wil ik mij als bestuurslid o.a. gaan inzetten om er met zijn allen beter in te worden ons veganisme uit te dragen, op een manier die tegelijk informeert en activeert.

Tip voor beginnende veganisten: realiseer je dat velen dit als confronterend ervaren, in een wereld waarin diergebruik de norm is, maar dat vreemde of emotionele reacties eigenlijk nooit kwaad bedoeld zijn (zelfs als ze zo worden verwoord) — het is eigenlijk altijd een vraag om uitleg. Hou voor ogen waar je het voor doet, en gebruik het internet voor steun en advies.

Esther van Voorden

Algemeen bestuurslid

Esther is onder andere verantwoordelijk voor administratieve zaken en gespreksverzoeken.

“Zoals bij Bliksem vriendelijke uitleg / Kinderen geruststelt / Moet Waarheid stap voor sta overrompelen / Want anders maakt zij blind -”
– Emily Dickinson

Na een leven van vegetarisch eten, een paar jaar met wat ‘fouten’, dan nu 6 jaar echt vegan. Als kind legde ik de link al tussen een ledemaat van een karkas en een prachtig levend wezen. Die suprematie van de mens zit mij mijn hele leven al dwars en is niet uit te leggen.

Ik kies nu voor een bestuursfunctie bij de NVV omdat bewustwording en de omschakeling naar een plantaardig leven eigenlijk voor niemand kan wachten ook gezien de duurzaamheidsopgave. Dit alles geeft zin en biedt hoop in de strijd tegen apathie, het ergste wat er bestaat.

Als tip voor beginnende vegans zou ik zeggen gewoon doen, nu, op naar de supermarkt, maak het niet te moeilijk en word de beste ingrediënten-lezer ooit. En we zijn echt niet allemaal foodies die ons lichaam als tempel behandelen, gemakseten is er ook genoeg!

De quote die ik heb gekozen geeft mijn strijd weer tussen de waarheid verbloemend, in porties en zachtaardig vertellen of de brute waarheid uitspreken met de kans op verblinding.

Malcolm Jones

Algemeen bestuurslid

Malcolm is onder andere verantwoordelijk voor personeelszaken en communicatie.

“De dieren van de wereld bestaan voor hun eigen redenen. Ze zijn net zo min voor mensen gemaakt, als zwarte mensen voor witten zijn gemaakt, of vrouwen voor mannen.”
– Marjorie Spiegel geparafraseerd door Alice Walker

In 2019 besloot ik veganist te worden na het zien van de documentaire ‘Game Changers’. Hiervoor had ik al afscheid genomen van zuivel en vlees omdat ik gezonder wilde eten.

Ik zet mij graag in om plantaardig eten meer onder de aandacht te brengen. Dat ik een plek zocht in het bestuur van het NVV leek me daarom ook erg logisch. Hierbij komt ook kijken dat ik raadslid ben bij de Partij voor de Dieren. Ik besteed graag mijn tijd aan het verbeteren van de wereld voor dier, natuur en milieu.

Veganist worden hoef je niet alleen te doen. Zoek steun bij mensen die je voor zijn gegaan.

Alexander Quarles van Ufford

Algemeen bestuurslid

Alexander is onder andere verantwoordelijk voor fondsenwerving.

“Waar blijf je quote?”
– webbeheerder

Medewerkers

De medewerkers voeren taken uit binnen een gespecialiseerd werkveld, bovendien geven zij tactisch leiding aan programma’s die gerelateerd zijn aan hun werkveld.

Liset Geluk

Medewerker Administratie & Webshop

Liset is onder andere verantwoordelijk voor de ledenadministratie en de webshop.

“Alle voelende wezens zouden minstens een recht moeten hebben: het recht om niet als bezit behandeld te worden.”
– Gary L. Francione

In mijn tiende levensjaar stopte ik met het eten van dieren, echter gebeurde veganist worden onverwacht. In 2013 deed ik de thuisstudie Natuurvoedingsadviseur en las over beweegredenen voor veganisme. Wat daar stond geschreven was hetgeen waar ik nooit bewust over nadacht: het leven van de koeien en kippen die worden gehouden voor zuivel en eieren. Ik schrok daar erg van en heb een uur gehuild. Mijn conclusie: ik wil geen dieren meer gebruiken als ik voluit kan leven zonder ze te belasten. De volgende dag begon ik met inlezen om mezelf, goed geïnformeerd, de vegan levenswijze aan te meten. Inmiddels ben ik al jaren veganist.

Voor de dieren, maar ook het milieu, efficiënt landgebruik en de voedselverdeling, is veganisme een feest. Door deze functie draag ik bij aan het creëren van bewustwording en het verspreiden van de vegan lifestyle op een constructieve manier. Laten zien dat diervriendelijk leven daadwerkelijk een feestje is, een viering van het leven, waar ook niet-menselijke dieren aan mee mogen doen.

Naast werken bij de NVV, ga ik graag naar de sportschool voor Bodybalance, yoga en Bodypump; en speel ik wekelijks Magic the Gathering (MtG) en Dungeons & Dragons. MtG levert me naast plezier inzicht met betrekking tot strategisch denken. En ik heb mijn vriend tijdens een dagje MtG leren kennen, dus het bracht me ook liefde in mijn leven.

Wil je veganist worden, maak dan vooral gebruik van de talloze recepten, product aanbevelingen, en andere lifestyle informatie die online te vinden is. Jezelf goed informeren maakt alles makkelijker: inkopen doen, lekker en gevarieerd eten, buitenshuis een hapje eten, gesprekken met mensen in je omgeving. Verder is het een kwestie van doen en gaandeweg ontdekken!

René Beemer

René Beemer

Medewerker Werving & Administratie

René is onder andere verantwoordelijk voor administratie, fondsenwerven en het vegan keurmerk.

“De betekenis van ons leven ligt in het verschil dat we maken in de levens van anderen.”
– Nelson Mandela

Eind 2007 heb ik met tranen in mijn ogen gekeken naar een filmpje op YouTube over het villen van een wasbeertje. Tijdens dit proces werd het dier om de zoveel tijd op het hoofd getrapt omdat het maar bleef bewegen. Wat mij vooral raakte was de minachting voor het dierlijke leven, het volledig ontbreken van enig mededogen. Ik trok voor mezelf de parallel naar hoe wij omgaan met dieren in de vee-industrie en ben die zelfde dag vegetariër geworden. Het was het begin van een pad dat in de twee jaar erna naar het veganisme leidde.

Omdat ik meer wilde dan alleen mijn eigen levenswijze aanpassen heb ik in 2010 contact gezocht met de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, met de vraag of ik ergens bij kon helpen. Sindsdien ben ik er vrijwilliger en vanaf 2012 ook parttime in dienst. Ik zet mij in voor verschillende taken die te maken hebben met werving en administratie, en voor algemene backoffice-taken.

Als tip zou ik willen meegeven dat iedereen een verschil kan maken! Bepaal wat op dit moment voor jou goed voelt, en begin daarmee. Informeer jezelf over de verschillende aspecten van de vegan lifestyle, en zie hoe je verder wilt gaan. En bedenk, vegan worden is een cadeautje voor jezelf én voor de wereld om je heen!

Paul van Gent

Programmamanager Communicatie

Paul is verantwoordelijk voor de programma’s Content en Educatie en voor communicatiebeleid.

“We zijn onze keuzes.”
– Jean-Paul Sartre

Eind september 2015 zag ik op Facebook een advertentie voor de VeganChallenge van de NVV. Mijn partner en ik waren al jaren vegetariër en op onze bucket list stond om eens een paar weken helemaal plantaardig te eten. We besloten de uitdaging aan te gaan.

In al mijn jaren als vegetariër kreeg ik wel eens de vraag: “Eet je dan ook geen kaas?” Mijn antwoord daarop luidde steevast: “Natuurlijk wel, je bent in de war met die vreemde veganisten.” Ik geloofd toen nog, dat veganisme vreemd en onnodig zou zijn. Ik had verwacht, dat ik die maand plantaardig eten ook zo zou ervaren. Ik ging ervanuit dat ik dertig dagen later gewoon weer ‘lekker’ kaas zou eten. Maar ik kreeg van de NVV naast veel recepten ook veel achtergrondinformatie over de dierindustrie. Daardoor werd het me al snel duidelijk dat veganisme veel beter bij mij en mijn idealen paste dan vegetarisme.

In de jaren daarna ben ik me gaan inzetten voor dierenrechten en veganisme. Ik deed mee aan straatactivisme in binnen- en buitenland, protestmarsen, jachtsaboteurs en slachthuiswakes. Ook werd ik politiek actief en zette ik me in voor veganisme onder studenten. Sinds 2022 werk ik voor de NVV.

Ik kan iedereen die twijfelt over veganisme de VeganChallenge aanraden. Met de uitdaging leer je op een laagdrempelige manier hoe een veganistisch levenswijze in de praktijk werkt. Bovendien kom je erachter op hoeveel manieren je daarmee de wereld en alle wezens die daarop leven helpt.

Angélique Voskamp

Programmamanager Events & Community

Angélique is verantwoordelijk voor programma’s Community en Vegan Friendly en voor vrijwilligersbeleid.

“Waar liefde is, is leven.”
– Mahatma Gandhi

Het was 1993 toen ik voor het eerst de overstap naar een vegetarische levenswijze maakte. De geboorte van mijn zoon maakte dat ik bewuster stil ging staan bij voeding en ook anders ging kijken naar al wat leeft. De jaren die daarna volgde kenmerkte zich met afwisselend een meer en minder vegetarische levenswijze. In mijn omgeving was er vaak weinig begrip voor de keuze die ik maakte en ik had soms moeite met de reacties die dit opriep bij mensen. Internet stond nog in de kinderschoenen, wat jammer was want wat had ik toen baat gehad bij bijvoorbeeld de gesprekken van Vegan2vegan of één van de andere programma’s van de NVV.

De relatie met al wat leeft, in de breedste zin van het woord, is altijd een rol blijven spelen. Ik heb daarin veel aangeraakt en soms omarmd. Van verschillende religies tot verdieping op het gebied van mensen, andere dieren en planten.

In 2020 heb ik het boek ‘Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen’ van Melanie Joy gelezen. Dit boek zette de deur wagen wijd open. Ik kon niet meer weg kijken van al het leed wat we in de maatschappij als ‘normaal’ accepteren. De stap naar een vegan levenswijze werd daarmee plots het enige logische antwoord. En ondanks de afschuwelijke dingen die je tegenkomt, wens ik een ieder toe om die deur open te zetten en door te gaan omdat het oprecht ook het mooiste is wat je kunt doen. Echt verbinden met de ander en met al wat leeft.

Tip: Accepteer en vergeef jezelf dat je het ooit anders deed.

Anne Koreman

Programmamanager Sales & Marketing

Anne is verantwoordelijk voor de programma’s Promotie en Vegan Wiki en voor advertentieverkopen.

“Waar blijf je quote?”
– webbeheerder

Vrijwilligers

Bij de NVV zijn een groot aantal vrijwilligers actief, die met elkaar samenwerken in teams. Binnen ieder team is er een vrijwillige teamleider die toeziet op de taakuitvoering door de andere vrijwilligers. Wil jij je ook actief inzetten voor het veganisme? Word vrijwilliger.