In je eentje red je de wereld misschien niet, maar samen kunnen we wel een begin maken. Daarom maken wij een vuist voor veganisme en proberen wij de wereld een stukje mooier te maken. Voor dieren, mensen en onze planeet.

Bestuur

Emile Dingemans
Emile DingemansVoorzitter
Emile is voorzitter en betrokken bij o.a. Vegan Wiki, communicatie en samenwerkingen.

“The idea that some lives matter less is the root of all that is wrong with the world.”
― Paul Farmer

Ik werd veganist in 2015 door een groeiend bewustzijn dat alle dieren —ondanks al hun verschillen— een ding gemeen hebben: de wil om te leven.

Het leed dat onschuldige dieren dagelijks wordt aangedaan, is een donkere vlek op onze beschaving. Het goede nieuws is dat het in deze tijd niet nodig is om dieren te schaden. Het kan anders. We hebben alleen de moed nodig om er mee te stoppen.

Het is belangrijk dat dit ideaal uitgedragen wordt. De NVV is dé belangenbehartiger en promoot het veganisme. Samen zorgen we er voor dat steeds meer mensen omschakelen naar een leven waarin dieren niet onze slachtoffers, maar onze vrienden zijn. Daar maak ik mij hard voor.

Wil jij liever geen dieren uitbuiten? Word veganist! Mijn belangrijkste tips die ik je graag meegeef op je reis: Informeer jezelf met boeken of documentaires waarom je geen dieren meer wil gebruiken; realiseer je dat veganisme een streven is; en ontmoet vooral andere veganisten.

Corry Keizer
Corry KeizerSecretaris
Corry is secretaris en betrokken bij o.a. vrijwilligers en het kenniscentrum.

“…the question is not, Can they reason? nor, Can they talk? but, Can they suffer?” – Jeremy Bentham

Na een paar jaar vegetariër te zijn geweest, kwam ik er achter dat ook voor de productie van zuivel en eieren dieren dood gemaakt worden. Nadat ik op kamers ging en een aanloop van een half jaar ben ik in 1998 veganist geworden. Mijn belangrijkste motivatie is dat het niet nodig is dieren, die kunnen voelen en lijden, te gebruiken voor voedsel of kleding. Daarnaast vind ik de grote nadelige impact van de vlees- en zuivelindustrie op milieu, klimaat, landgebruik en wereldvoedselvoorziening belangrijk.

Ik ben blij dat het aantal veganisten in de laatste jaren sterk gegroeid is, net zo als het aantal vegan producten en restaurants. Ik ben bestuurslid bij de NVV geworden, omdat ik graag bijdraag aan een verdere groei van het veganisme. Dat is de makkelijkste manier om diergebruik te verminderen. Ik zou graag bijdragen aan de promotie van veganisme en het ondersteunen van zowel leden als niet-leden met onder andere goede informatie.

Mijn tip voor nieuwe veganisten: Begin gewoon! Schrijf je in voor de Vegan Challenge (of bekijk het online archief), steun en informatie kan je online vinden en kijk op veganevents.nl als je naar events met gelijkgestemden wil gaan.

Foppe de Haan
Foppe de HaanPenningmeester
Foppe is penningmeester en betrokken bij o.a. personeelszaken, IT en financiën.

Veganisme beperkend? Onzin! Wat beperkend is, is de overtuiging dat het wenselijk is om anderen kwaad te doen. Dat is ware slavernij. Dit onder ogen zien is bevrijdend. – Gary L. Francione.

Na een jeugd in een polder vol “vee”dieren, dacht ik tot 2014 eigenlijk nooit over diergebruik na — het was normaal, en (dacht ik) nodig. Maar toen ik er (via mijn vrouw) achterkwam dat dit helemaal niet zo was, kon ik niet naar mezelf toe rechtvaardigen daarmee door te gaan.

Omdat we allebei erg verbaasd en bedroefd waren dat we hier zo laat achterkwamen, wilden we onze omgeving ook helpen begrijpen dat je kunt leven zonder dieren onnodig te gebruiken en doden (want wie wil dat nou echt?). En omdat dit de nodige weerstand opleverde, zijn we onszelf gaan inlezen, in de hoop daar beter mee om te leren gaan.

In het verlengde daarvan wil ik mij als bestuurslid o.a. gaan inzetten om er met zijn allen beter in te worden ons veganisme uit te dragen, op een manier die tegelijk informeert en activeert.

Tip voor beginnende veganisten: realiseer je dat velen dit als confronterend ervaren, in een wereld waarin diergebruik de norm is, maar dat vreemde of emotionele reacties eigenlijk nooit kwaad bedoeld zijn (zelfs als ze zo worden verwoord) — het is eigenlijk altijd een vraag om uitleg. Hou voor ogen waar je het voor doet, en gebruik het internet voor steun en advies.

Lies Uljee
Lies UljeeAlgemeen bestuurslid
Lies is algemeen bestuurslid.

“Je gaat het pas zien als je het door hebt.” – Johan Cruijff

Mijn weg richting veganisme startte zo’n twintig jaar geleden toen ik een transport van koeien zag. Hier gebeurde iets waar ik niet aan bij wilde dragen en ik stopte met het eten van vlees en vis. Dieren zijn niet minder of staan niet lager dan mensen dus dit was een logische keuze. Toch heeft het lang geduurd voordat ik de stap naar veganisme heb gemaakt. Dierenleed maakt zo’n impact op mij dat ik gesprekken en beelden over de bio-industrie vooral uit de weg ging.
Totdat ik eind 2018 een podcast van Ezra Klein luisterde in gesprek met Melanie Joy. Hij benoemde heel scherp wat ik ergens al wist en zorgde ervoor dat ik de laatste stap nam.
Naast mijn consumptie veranderde ook mijn houding. Waar ik als vegetariër vooral niet lastig gevonden wilde worden en gesprekken meed, spreek ik me nu uit en wil ik anderen juist inspireren. Dit is dan ook de reden dat ik meer wil bijdragen voor de dieren en ik het NVV wil helpen hun impact te vergroten.

Momenteel woon en werk ik in Amsterdam. In mijn vrije tijd lees ik en fiets ik door heel Nederland.
Mijn tip aan anderen? Luister en lees over wat er om je heen gebeurt met dieren (podcast James Aspey en het boek Eating Animals van Jonathan Safran Foer).
En begin bij je volgende maaltijd. Als je ergens achter staat, is het niet moeilijk.

Medewerkers

Liset Geluk
Liset GelukAdministratie en webshop
Liset is verantwoordelijk voor de ledenadministratie en de webshop.

“All sentient beings should have at least one right – the right not to be treated as property ” –Gary L. Francione

In mijn tiende levensjaar stopte ik met het eten van dieren, echter gebeurde veganist worden onverwacht. In 2013 deed ik de thuisstudie Natuurvoedingsadviseur en las over beweegredenen voor veganisme. Wat daar stond geschreven was hetgeen waar ik nooit bewust over nadacht: het leven van de koeien en kippen die worden gehouden voor zuivel en eieren. Ik schrok daar erg van en heb een uur gehuild. Mijn conclusie: ik wil geen dieren meer gebruiken als ik voluit kan leven zonder ze te belasten. De volgende dag begon ik met inlezen om mezelf, goed geïnformeerd, de vegan levenswijze aan te meten. Inmiddels ben ik bijna 5 jaar veganist.

Voor de dieren, maar ook het milieu, efficiënt landgebruik en de voedselverdeling, is veganisme een feest. Door deze functie draag ik bij aan het creëren van bewustwording en het verspreiden van de vegan lifestyle op een constructieve manier. Laten zien dat diervriendelijk leven daadwerkelijk een feestje is, een viering van het leven, waar ook niet-menselijke dieren aan mee mogen doen.

Naast werken bij de NVV ga ik graag naar de sportschool voor Bodybalance, yoga en Bodypump; en speel ik wekelijks Magic the Gathering (Mtg) en Dungeons & Dragons. MtG levert me naast plezier inzicht met betrekking tot strategisch denken. En ik heb mijn vriend tijdens een dagje MtG leren kennen, dus het bracht me ook liefde in mijn leven.

Wil je veganist worden, maak dan vooral gebruik van de talloze recepten, product aanbevelingen, en andere lifestyle informatie die online te vinden is. Jezelf goed informeren maakt alles makkelijker: inkopen doen, lekker en gevarieerd eten, buitenshuis een hapje eten, gesprekken met mensen in je omgeving. Verder is het een kwestie van doen en gaandeweg ontdekken!

Andrea van der Bildt
Andrea van der BildtVrijwilligers en events
Andrea is verantwoordelijk voor o.a. de coördinatie van vrijwilligers en evenementen.

“They are vulnerable – and we exploit them. The problem is not treatment, it’s the use itself.
There is no right way to do the wrong thing. Go vegan today.
Stay vegan forever.”
– Gary L. Francione

Mijn hele leven lang heb ik van dieren gehouden. Honden en katten waren familieleden, insecten werden gered en toen ik volwassen was, kregen dierenorganisaties mijn geld. En toch heb ik al die jaren de link niet gelegd…

In September 2018 zag ik de documentaire ‘What the health’. Ik kon niet geloven wat ik zag en ging uit op onderzoek. ‘Forks over Knifes’, ‘Cowspiracy’, ‘Seaspiracy’, ‘Dominion’ – wow…
Ja, we weten allemaal dat er dieren aan te pas komen wanneer we vlees eten, maar deze onvoorstelbare waanzin had ik in mijn ergste nachtmerrie niet kunnen bedenken. Ik snap wel waarom mensen niet naar zulke films willen kijken, dat wilde ik ook niet. Omdat ik van dieren hield en hun lijden niet wilde zien. Omdat ik dacht dat ik tóch niets kon bewegen. Na het zien van de documentaires ging ik ‘cold turkey’ (pun intended). En zo begon mijn fantastisch avontuur! Want zo zie ik het. De verloren tijd kan ik niet inhalen, maar wat ik heb geleerd is dat het wel degelijk uitmaakt wat ik doe en dat iedereen de wereld kan veranderen. Je hoeft niet eens van dieren te houden om je te realiseren hoe fout dit hele systeem is – het gaat om ethiek, om respect voor het leven van een ander. Elk ander. Sinds ik veganist ben, voel ik me gelukkiger dan voorheen en eet met zoveel plezier al die heerlijke gerechten waarvan ik weet dat niemand moest lijden voor mijn genot. Ik denk dat ik deep down altijd wist dat er iets niet klopt en dat veel mensen daar last van hebben – niemand doet zoiets expres! Maar veganist worden? Dat zou ik nooit kunnen (zei elke veganist voordat ie veganist werd).

Daarom ben ik dankbaar bij de NVV te mogen werken en zo effectief de informatie te kunnen verstrekken die ik zelf nooit had, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Want elke beslissing die we nemen telt: élke keer dat je je volgende maaltijd kiest. Elke keer dat je in de supermarkt bij de kassa je stembiljet afgeeft vóór of tegen de vlees- en zuivelindustrie, voor of tegen dierengebruik, voor of tegen het leven van een ander. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het milieu en je eigen gezondheid.

Als ik één tip zou mogen geven, niet alleen aan beginnende veganisten, maar aan iedereen: geloof in jezelf, doe zelf onderzoek en luister vooral naar je hart. Want die klopt wel.

Brenda Waldekker - vd Wetering
Brenda Waldekker - vd WeteringCommunicatie
Brenda is verantwoordelijk voor o.a. social media, nieuwsbrieven, e-mail en de website.

“It costs us so little to go vegan; it costs animals so much if we don’t.”
– Gary L. Francione

Ik heb mijn hele leven al een ongemakkelijk gevoel gehad bij het gebruiken van dieren. Ik at met de jaren steeds minder dierlijke producten en was al 5 jaar vegetariër, tot ik in 2016 in aanraking kwam met het veganistische gedachtengoed. Ik deed onderzoek naar vegetarisch eten en gezondheid voor mijn werk als voedingscoach, toen ik de speech “101 reasons to become vegan” van James Wildman tegenkwam en de bal begon te rollen. Alles viel meteen op z’n plek en er was voor mij geen weg meer terug.

Ik werd meteen lid van de NVV en ben begonnen enorm veel kennis tot mij te nemen. Hoewel ik veganist ben voor de dieren, is gezondheid voor mij ook zeker een belangrijk aspect. Ik heb me in de jaren zoveel mogelijk onderzoeken gelezen en kan iedereen met een gerust hart aanraden ook voor je eigen gezondheid 100% plantaardig te leven.

Sinds begin januari 2020 ben ik als communicatiemedewerker voor de NVV aan de slag. Ik houd me bezig met de diverse taken om een duidelijke en eenduidige boodschap van veganisme uit te dragen via de website, nieuwsbrief, social media en telefoon. Er zijn zoveel misverstanden over veganisme en ik vind het belangrijk dat we als vereniging een professioneel en herkenbaar aanspreekpunt zijn voor mensen die meer willen weten.

Daarnaast ben ik projectcöordinator van de diëtistencommissie, die de zorg draagt voor wetenschappelijk onderbouwde informatie over voeding en gezondheid.

Naast mijn werk bij de NVV, heb ik mijn eigen praktijk als plantaardig voedingscoach, waar ik mensen help een gezond plantaardig voedingspatroon aan te leren en indien wenselijk, af te vallen. Ook werk ik samen met mijn partner in onze vegan reisorganisatie. Als er nog tijd over is, pas ik graag op katten en honden, loop ik hard en klungel wat op de gitaar.

Veganist worden kan van het één op het andere moment. Verdiep je in het morele gedachtengoed en als je eenmaal de beslissing neemt dat elk voelend wezen er moreel toe doet en het recht heeft niet als product behandeld te worden, dan voelen alle stappen die je daardoor doet goed.
Natuurlijk is het soms lastig in een wereld te leven waar het gebruik van dieren zo diepgeworteld is.

Mijn tip is: zoek zoveel mogelijk gelijkgestemden en kijk niet (te veel) naar verschrikkelijke beelden. Zorg goed voor jezelf en bedenk altijd dat je het voor de dieren, mensen en planeet doet, niet voor jezelf.

René Beemer
René BeemerWerving en Administratie
René is verantwoordelijk voor de administratie, werving en het vegan keurmerk.

“De betekenis van ons leven ligt in het verschil dat we maken in de levens van anderen.” – Nelson Mandela

Eind 2007 heb ik met tranen in mijn ogen gekeken naar een filmpje op YouTube over het villen van een wasbeertje. Tijdens dit proces werd het dier om de zoveel tijd op het hoofd getrapt omdat het maar bleef bewegen. Wat mij vooral raakte was de minachting voor het dierlijke leven, het volledig ontbreken van enig mededogen. Ik trok voor mezelf de parallel naar hoe wij omgaan met dieren in de vee-industrie en ben die zelfde dag vegetariër geworden. Het was het begin van een pad dat in de twee jaar erna naar het veganisme leidde.

Omdat ik meer wilde dan alleen mijn eigen levenswijze aanpassen heb ik in 2010 contact gezocht met de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, met de vraag of ik ergens bij kon helpen. Sindsdien ben ik er vrijwilliger en vanaf 2012 ook parttime in dienst. Ik zet mij in voor verschillende taken die te maken hebben met werving en administratie, en voor algemene backoffice-taken. Daarnaast ben ik mantelzorger voor mijn hoogbejaarde moeder.

Als tip zou ik willen meegeven dat iedereen een verschil kan maken! Bepaal wat op dit moment voor jou goed voelt, en begin daarmee. Informeer jezelf over de verschillende aspecten van de vegan lifestyle, en zie hoe je verder wilt gaan. En bedenk, vegan worden is een cadeautje voor jezelf én voor de wereld om je heen!

Projectcoördinatoren

Ap Reinders
Ap ReindersTeamleider VeganChallenge & Coördinator Vegan2Vegan
Ap is o.a. verantwoordelijk voor het aansturen van het VeganChallenge team en coördineren van het project Vegan2Vegan.

Vegan worden heeft voor mij een transformatie in mijn leven betekend. Ik dacht in eerste instantie dat het ging om onrecht dat recht gezet moest worden, en dat ik moest leven naar mijn principes. Maar gaandeweg kwam ik er achter dat zowel mijn sociale als ook mijn innerlijke leven aan het veranderen waren. Ook mijn blik naar hoe onze maatschappij werkt veranderde. Voor mij is het vegan worden één van de beste beslissingen in mijn leven geweest. Ik probeer nu te leven vanuit compassie en rechtvaardigheid. Bewustwording en innerlijke groei zijn in de slipstream van het vegan-worden meegekomen. Ik kan het iedereen aanraden!

In het dagelijks leven leid ik een team software-ontwikkelaars van een start-up in Rotterdam, allemaal in de sfeer van banken en verzekeraars. Naast kaas maken, koken, en gamen, stuur ik in mijn vrije tijd het team van de VeganChallenge aan. Hier probeer ik op een positieve, laagdrempelige manier veganisme voor iedereen toegankelijk te maken. Daarnaast leid ik het NVV-project Vegan2Vegan, dat tot doel heeft vegans te ondersteunen in hun sociale en emotionele transformatieproces. Mijn droom: een half miljoen vegans in Nederland! (de teller nu juli 2020: 150000).

Généviève van Haperen
Généviève van HaperenCoördinator VeganChallenge
Généviève is o.a. verantwoordelijk voor het coördineren van het VeganChallenge team.

If possessing a higher degree of intelligence does not entitle one human to use another for his or her own ends, how can it entitle humans to exploit non-humans?

– Peter Singer

Ik ben sinds mei 2014 veganist na het zien van de documentaire Earthlings. In deze documentaire laten ze zien hoe dieren door de mens geëxploiteerd worden voor verschillende doeleinden: eten, kleding, entertainment, dierproeven etc. Ik wilde hier niet meer aan bijdragen en maakte de overgang naar een veganistische levenstijl. Het is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt.

Ik wil me graag inzetten voor de NVV omdat ik graag iets wil doen voor een betere wereld en om mensen een handje te helpen. Er wordt vaak gedacht dat het moeilijk is om de stap te zetten, maar dit hoeft het (vooral tegenwoordig) echt niet meer te zijn. De VeganChallenge is een mooi infitiatief om mensen kennis te laten maken met een veganistisch dieet en om de overgang makkelijker te maken. Naast mijn rol als projectcoördinator werk ik full-time, sport ik, ga ik regelmatig naar de bioscoop en help ik elke zaterdag als vrijwilliger bij een dierenasiel in Amsterdam.

Natuurlijk is de VeganChallenge een goede start om inspiratie te krijgen van wat je zoal kan eten. Daarnaast zou ik willen aanraden om gewoon ergens te beginnen. Kies bijvoorbeeld een plantaardige burger, amandelmelk of veganistische kaas als je boodschappen doet. Ten slotte raad ik aan om verschillende websites/Facebook pagina’s te volgen die je tips geven m.b.t. (nieuwe) vegan producten, vegan make-up e.d.

Marit van Dijk
Marit van DijkHoofdredacteur VEGAN Magazine
Marit is o.a. verantwoordelijk voor vrijwilligers aansturen en het bewaken van de kwaliteit.

Be the change you wish to see in the world

Mijn vriend – die al langer veganist is dan dat ik hem ken – heeft mij de juiste kant op gewezen. Het bewustzijn dat dit de goede keus was kwam vrij snel, maar het vermogen om dit te praktiseren niet. Ik heb veel allergieën en intoleranties en ik keek er niet naar uit om het voor mezelf – en de mensen om me heen – nóg moeilijker te maken. Uiteindelijk heeft veganisme ervoor gezorgd dat ik me niet langer verontschuldig voor wat ik wel en niet eet. Sterker nog, ik praat er nu met plezier over.

Als hoofdredacteur wil ik VEGAN Magazine niet alleen voor veganisten maken, maar juist ook voor je ouders, je partner en je vrienden. Jij bent de vegan verandering in hun wereld, of zoals een quote die vaak aan Ghandi wordt toegeschreven luidt: “Be the change you wish to see in the world”. Maar volgens de New York Times is de echte quote van Ghandi een stuk gecompliceerder: “If we could change ourselves, the tendencies in the world would also change. As a man changes his own nature, so does the attitude of the world change towards him. … We need not wait to see what others do.”

Naast dat verandering dus helemaal niet zo simpel is als ‘het goede voorbeeld geven’, betekent dit ook dat persoonlijke en sociaal-maatschappelijke veranderingen hand in hand gaan, en we deze veranderingen alleen nooit kunnen bereiken. Mijn tip? Investeer tijd in veganisme, beschouw het als levenswijze, kunst, zienswijze of gemeenschap en met ons verandert de rest van de wereld.

Saschia Arisci
Saschia ArisciCoördinator Vegan Friendly
Saschia is verantwoordelijk voor Vegan Friendly en webdeveloper

“Ció che succede, il male che si abbatte su tutti, il possibile bene che un atto eroico (di valore universale) puó generare non é tanto dovuto all’iniziativa dei pochi che operano, quanto all’indifferenza, all’assenteismo dei molti. ” – Antonio Gramsci

De quote betekent: “What happens, the evil that touches everyone,the possible good, does not happen because of the eroic initiative of someone, but happens because of the indifference and assenteism of the majority op people.” 

Toen ik 2 was, ontdekte ik dat vlees van dieren kwam en toen wilde ik het niet meer eten. Mijn ouders wisten toen niks over vegetarisme. Ze zeiden dat vlees noodzakelijk was voor een mens en ik geloofde ze. Toch heeft het eten van vlees mij altijd een schuldgevoel gegeven. Later, toen ik al volwassen was, ben ik vegetariër geworden, dat was echt een opluchting. Pas jaren later ben ik veganist geworden. Dat kwam omdat ik ondertussen had gelezen over de melk- en eierenindustrie en ik wilde daar niet meer aan bijdragen.

Ik wil graag aan een betere wereld bijdragen en bij de NVV heb ik het gevoel dat ik een verschil kan maken. Ik heb veel ruimte voor eigen initiatief en prachtige collega’s. We hebben een gezamenlijke doel, en dat is niet “meer verkopen dan de concurrentie”, maar veganisme promoten, steunen en bekender maken. Daar krijg ik heel veel energie van.

Mijn tip? Begin gewoon en zorg ervoor dat het niet als een beperking voelt, maar als een verrijking. Maak er wat lekkers van als je gaat koken. Trakteer jezelf met iets speciaals. En bereid jezelf voor. Eerste keer bij een verjaardag? Neem je eigen gebak mee, een vegan taart die je kan delen of vraag de jarige of die een vegan taart wilt bestellen. Neem altijd een zakje nootjes en een stuk chocola mee voor onverwachte situaties. En maak gebruik van Vegan Wiki en de Plenty app waar je allerlei vegan supermarkt-producten en overige info over vegan voeding en leefstijle kan vinden.

Elise Hiddinga
Elise HiddingaCoördinator Vegan Wiki
Elise is o.a. verantwoordelijk voor vrijwilligers aansturen en het bewaken van de kwaliteit.

“You have just dined, and however scrupulously the slaughterhouse is concealed in the graceful distance of miles, there is complicity.”
– Ralph Waldo Emerson

Ik ben in 2016 veganist geworden na het lezen van het boek ‘Eating Animals’ van Jonathan Safran Foer. Daarna kon ik het eten en gebruiken van dieren niet meer voor mezelf goedpraten, want het is gewoon niet ethisch te verantwoorden. Veganist worden is de beste beslissing die ik ooit heb gemaakt. Omdat de stap naar een veganistische levensstijl voor mij zo positief was, gun ik het iedereen. Ik geloof dat we samen een groot verschil kunnen maken. Daarom help ik graag om de stap naar veganisme makkelijker te maken voor anderen als projectcoördinator voor Vegan Wiki en als vrijwilliger bij andere NVV-projecten.

In eerste instantie werd ik veganist met het idee dat ik vanaf nu alleen nog maar op groente, fruit en granen zou leven, maar ik kwam er al snel achter dat er gelukkig best veel vegan producten te koop zijn in de supermarkten. Mijn tip voor beginnende veganisten is dan ook om het gewoon te proberen en je te verdiepen in wat voor veganistische producten er allemaal gewoon makkelijk te verkrijgen zijn. Tegenwoordig is er van alles eigenlijk wel een vegan variant te koop, dus het is lang niet zo moeilijk als je misschien denkt!

Alexandra Yablonska
Alexandra YablonskaCoördinator Melk, Je Kan Zonder!
Alexandra is projectcoördinator bij Melk, je kan zonder!

If you are lonely when you’re alone, you are in bad company.
– Jean-Paul Sartre

Sinds 1 januari 2017 ben ik officieel veganist, maar was daarvoor ook al steeds serieuzer op zoek naar alternatieven. Het proces heeft al even geduurd, maar het laatste duwtje was het vak ‘Ethiek en wetenschapsfilosofie’ tijdens mijn studie psychobiologie. Daar leerden we over verschillende wereldbeelden zoals antropocentrisch. Ik realiseerde me dat ik het meeste resoneerde met die laatste, waardoor ik ook meer ging handelen naar dat perspectief. Ik kon dierproeven ethisch gezien niet rechtvaardigen, hoewel ik natuurlijk het lijden al sinds dat ik klein ben had afgekeurd.

Ik heb m’n bachelor afgerond, en besloot mijn tijd te besteden als vrijwilliger bij verschillende instanties. Ik zag de vacature op de website van de NVV en zo ben ik hierin gerold. Mijn plan was om niet verder te gaan met een studie. Hiernaast werk ik naast als fractiemedewerker bij de PvdD in Noord-Holland.

Mijn tip voor beginnend veganisten? Lees je goed in, raadpleeg verschillende bronnen. En weet voor wie je het doet, want dan is de kans op terugval het kleinst! Dit maakt het ook makkelijker om je staande te houden wanneer mensen gaan duwen en trekken door jouw nieuwe standpunten.

Joyce Rookhuizen
Joyce RookhuizenCoördinator Melk, Je Kan Zonder!
Joyce is projectcoördinator bij Melk, Je Kan Zonder!
[Sentient beings] were created to be loved. Things were created to be used. The reason why the world is in chaos is because things are being loved and [sentient beings] are being used.
– naar een quote van John Green

Ik ben sinds 2019 veganist. In eerste instantie ben ik plantaardig gaan eten voor mijn gezondheid. Sinds 2002 heb ik Multiple Sclerose en hierom ben ik me al jaren aan het verdiepen in goede voeding. Er zijn heel wat onderzoeken naar gedaan en telkens komt een volledig plantaardig dieet naar voren als beste optie voor heel veel chronische ziekten. Toen ik 2 maanden plantaardig at, ging ik door de scan. Het zag er zo goed uit dat de neuroloog het aandurfde om me na 15 jaar van mijn remmende medicijnen af te halen.Mijn laatste scan gaf aan dat ik na 8 maanden zonder medicijnen nog steeds helemaal stabiel ben!

Toen ik op deze manier begon te eten, wilde ik me ook verder verdiepen in het veganisme. Na onder andere ‘Earthlings’ en ‘Dominion’ gezien te hebben, was voor mij de vegan knop om. De beelden lieten me niet meer los en ik kon niet anders dan volledig voor het veganisme gaan. Zo lang als ik me kan herinneren, heb ik altijd een enorm grote liefde voor koeien gehad. Vraag me niet waarom maar ze doen wat met me. Daarom is Melk, Je Kan Zonder! hét ideale project voor mij. Door me hiervoor in te zetten, kan ik echt wat betekenen voor deze prachtige dieren.

Naast mijn vrijwilligerswerk voor de NVV ben ik pas gestart als Vegan Gewichtsconsulent & Coach. Voorheen heb ik 13 jaar voor mezelf gewerkt als hondengedragsdeskundige maar ik heb me gerealiseerd dat ik meer wil doen voor de dieren die het echt nodig hebben en voor de mensen die, net als ik, veel aan een plantaardig eetpatroon kunnen hebben voor hun gezondheid.
Door deze stap te maken kan ik mens en dier in één keer helpen.

Veganistisch eten en leven wordt steeds makkelijker. Er komen bijna dagelijks nieuwe producten bij en je hoeft echt niets meer te missen. Begin eens met enkele producten te vervangen en pak zo steeds iets nieuws aan.
Als je wilt kijken wat het voor je gezondheid kan betekenen, zou ik wel aanraden om de overstap in één keer te maken. Pas als je volledig plantaardig eet, kan je zien wat het met je klachten doet. Kies dan wel voor een eetpatroon waarbij je zo min mogelijk bewerkte voeding eet, dus meer “whole-foods, plant-based”.

Brenda Waldekker - vd Wetering
Brenda Waldekker - vd WeteringVoedingsdeskundige
Brenda is verantwoordelijk voor het leiden van de commissie vegan diëtetiek.

Zie kopje ‘Medewerkers’.