In je eentje red je de wereld misschien niet, maar samen kunnen we wel een begin maken. Samen staan we sterk voor alle dieren en proberen wij de wereld een stukje mooier te maken. Voor alle (niet-menselijke) dieren, mensen en onze planeet. Maak kennis met het team van bestuursleden, medewerkers en vrijwilligers.

Bestuur

De vereniging wordt geleid door het bestuur. Zij zijn eindverantwoordelijk voor alles wat binnen de vereniging gebeurt. Het bestuur focust op visie en strategie.

Germaine Winckels-Schmeits
Germaine Winckels-SchmeitsSecretaris

Germaine is onder andere betrokken bij marketing en sales.

“As vegan as possible.” – Melany Joy

Op 31 maart 2018 ben ik veganist geworden. Ik werd veganist door in aanraking te komen met veganisten en erover te praten. Daarnaast hielpen YouTube video’s van bekende veganisten en documentaires zoals Cowspiracy.

Ik wil graag veganisme dichterbij mensen brengen, laten zien dat het niet moeilijk en wel heel waardevol is. Ik wil bijdragen aan een kantelpunt in de samenleving, zodat straks de meerderheid van de mens veganist is in plaats van de minderheid. Ik ben relatietherapeut in mijn eigen praktijk Relatietherapie Maarssen en daarnaast werk ik op de Servicedesk van BeterDichtbij.

Als je door je transformatie gaat naar veganist zoek dan vooraf of tijdens deze transformatie andere veganisten op zodat je je niet geïsoleerd voelt en zodat je steun en informatie krijgt die je helpen als veganist om te gaan met de wereld om je heen.

Foppe de Haan
Foppe de HaanPenningmeester

Foppe is onder andere betrokken bij ICT en privacy.

“Veganisme beperkend? Onzin! Wat beperkend is, is de overtuiging dat het wenselijk is om anderen kwaad te doen. Dat is ware slavernij. Dit onder ogen zien is bevrijdend.” – Gary L. Francione.

Na een jeugd in een polder vol “vee”dieren, dacht ik tot 2014 eigenlijk nooit over diergebruik na — het was normaal, en (dacht ik) nodig. Maar toen ik er (via mijn vrouw) achterkwam dat dit helemaal niet zo was, kon ik niet naar mezelf toe rechtvaardigen daarmee door te gaan.

Omdat we allebei erg verbaasd en bedroefd waren dat we hier zo laat achterkwamen, wilden we onze omgeving ook helpen begrijpen dat je kunt leven zonder dieren onnodig te gebruiken en doden (want wie wil dat nou echt?). En omdat dit de nodige weerstand opleverde, zijn we onszelf gaan inlezen, in de hoop daar beter mee om te leren gaan.

In het verlengde daarvan wil ik mij als bestuurslid o.a. gaan inzetten om er met zijn allen beter in te worden ons veganisme uit te dragen, op een manier die tegelijk informeert en activeert.

Tip voor beginnende veganisten: realiseer je dat velen dit als confronterend ervaren, in een wereld waarin diergebruik de norm is, maar dat vreemde of emotionele reacties eigenlijk nooit kwaad bedoeld zijn (zelfs als ze zo worden verwoord) — het is eigenlijk altijd een vraag om uitleg. Hou voor ogen waar je het voor doet, en gebruik het internet voor steun en advies.

Esther van Voorden
Esther van VoordenAlgemeen bestuurslid
Esther is onder andere betrokken bij administratieve zaken en gespreksverzoeken.
“As Lightning to the Children eased
With Explanation kind
The Truth must dazzle gradually
Or every man be blind”
– Emily Dickinson

Na een leven van vegetarisch eten, een paar jaar met wat ‘fouten’, dan nu 6 jaar echt vegan. Als kind legde ik de link al tussen een ledemaat van een karkas en een prachtig levend wezen. Die suprematie van de mens zit mij mijn hele leven al dwars en is niet uit te leggen.

Ik kies nu voor een bestuursfunctie bij de NVV omdat bewustwording en de omschakeling naar een plantaardig leven eigenlijk voor niemand kan wachten ook gezien de duurzaamheidsopgave. Dit alles geeft zin en biedt hoop in de strijd tegen apathie, het ergste wat er bestaat.

Als tip voor beginnende vegans zou ik zeggen gewoon doen, nu, op naar de supermarkt, maak het niet te moeilijk en word de beste ingrediënten-lezer ooit. En we zijn echt niet allemaal foodies die ons lichaam als tempel behandelen, gemakseten is er ook genoeg!

De quote die ik heb gekozen geeft mijn strijd weer tussen de waarheid verbloemend, in porties en zachtaardig vertellen of de brute waarheid uitspreken met de kans op verblinding.

Malcolm Jones
Malcolm JonesAlgemeen bestuurslid
Malcolm is onder andere betrokken bij personeelszaken en communicatie.
“The animals of the world exist for their own reasons. They were not made for humans any more than black people were made for whites or women for men.” – Alice Walker.

In 2019 besloot ik veganist te worden na het zien van de documentaire Game Changers. Hiervoor had ik al afscheid genomen van zuivel en vlees omdat ik gezonder wilde eten.

Ik zet mij graag in om plantaardig eten meer onder de aandacht te brengen. Dat ik een plek zocht in het bestuur van het NVV leek me daarom ook erg logisch. Hierbij komt ook kijken dat ik raadslid ben bij de Partij voor de Dieren. Ik besteed graag mijn tijd aan het verbeteren van de wereld voor dier, natuur en milieu.

Veganist worden hoef je niet alleen te doen. Zoek steun bij mensen die je voor zijn gegaan.

Alexander Quarles van Ufford
Alexander Quarles van UffordAlgemeen bestuurslid
De portefeuilles van Alexander moeten nog worden bepaald.

Medewerkers

De medewerkers voeren taken uit binnen een gespecialiseerd werkveld, bovendien geven zij tactisch leiding aan programma’s die gerelateerd zijn aan hun werkveld.

Liset Geluk
Liset GelukAdministratie & Webshop

Liset is verantwoordelijk voor de ledenadministratie en de webshop.

“All sentient beings should have at least one right – the right not to be treated as property. ” –Gary L. Francione

In mijn tiende levensjaar stopte ik met het eten van dieren, echter gebeurde veganist worden onverwacht. In 2013 deed ik de thuisstudie Natuurvoedingsadviseur en las over beweegredenen voor veganisme. Wat daar stond geschreven was hetgeen waar ik nooit bewust over nadacht: het leven van de koeien en kippen die worden gehouden voor zuivel en eieren. Ik schrok daar erg van en heb een uur gehuild. Mijn conclusie: ik wil geen dieren meer gebruiken als ik voluit kan leven zonder ze te belasten. De volgende dag begon ik met inlezen om mezelf, goed geïnformeerd, de vegan levenswijze aan te meten. Inmiddels ben ik bijna 5 jaar veganist.

Voor de dieren, maar ook het milieu, efficiënt landgebruik en de voedselverdeling, is veganisme een feest. Door deze functie draag ik bij aan het creëren van bewustwording en het verspreiden van de vegan lifestyle op een constructieve manier. Laten zien dat diervriendelijk leven daadwerkelijk een feestje is, een viering van het leven, waar ook niet-menselijke dieren aan mee mogen doen.

Naast werken bij de NVV ga ik graag naar de sportschool voor Bodybalance, yoga en Bodypump; en speel ik wekelijks Magic the Gathering (Mtg) en Dungeons & Dragons. MtG levert me naast plezier inzicht met betrekking tot strategisch denken. En ik heb mijn vriend tijdens een dagje MtG leren kennen, dus het bracht me ook liefde in mijn leven.

Wil je veganist worden, maak dan vooral gebruik van de talloze recepten, product aanbevelingen, en andere lifestyle informatie die online te vinden is. Jezelf goed informeren maakt alles makkelijker: inkopen doen, lekker en gevarieerd eten, buitenshuis een hapje eten, gesprekken met mensen in je omgeving. Verder is het een kwestie van doen en gaandeweg ontdekken!

René Beemer
René BeemerWerving & Administratie

René is verantwoordelijk voor de administratie, werving en het vegan keurmerk.

“De betekenis van ons leven ligt in het verschil dat we maken in de levens van anderen.” – Nelson Mandela

Eind 2007 heb ik met tranen in mijn ogen gekeken naar een filmpje op YouTube over het villen van een wasbeertje. Tijdens dit proces werd het dier om de zoveel tijd op het hoofd getrapt omdat het maar bleef bewegen. Wat mij vooral raakte was de minachting voor het dierlijke leven, het volledig ontbreken van enig mededogen. Ik trok voor mezelf de parallel naar hoe wij omgaan met dieren in de vee-industrie en ben die zelfde dag vegetariër geworden. Het was het begin van een pad dat in de twee jaar erna naar het veganisme leidde.

Omdat ik meer wilde dan alleen mijn eigen levenswijze aanpassen heb ik in 2010 contact gezocht met de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, met de vraag of ik ergens bij kon helpen. Sindsdien ben ik er vrijwilliger en vanaf 2012 ook parttime in dienst. Ik zet mij in voor verschillende taken die te maken hebben met werving en administratie, en voor algemene backoffice-taken.

Als tip zou ik willen meegeven dat iedereen een verschil kan maken! Bepaal wat op dit moment voor jou goed voelt, en begin daarmee. Informeer jezelf over de verschillende aspecten van de vegan lifestyle, en zie hoe je verder wilt gaan. En bedenk, vegan worden is een cadeautje voor jezelf én voor de wereld om je heen!

Chantalle Nühn
Chantalle NühnSales & Marketing

Chantalle is verantwoordelijk voor het marketing- en advertentiebeleid.

“The power for creating a better future is contained in the present moment. You create a good future by creating a good present.” – Eckhart Tolle

In juli 2017 ben ik van de ene dag op de andere veganist geworden. Cold (vegan) turkey. :-) Dat jaar was ik al bezig met het ontdekken van een gezonder eetpatroon omdat ik eigenlijk altijd wel last had van mijn darmen na het eten van bepaalde dierlijke producten. Als kind al at ik amper vlees en vis maar ik legde de link nooit eerder. Tot die zaterdagavond in juli, ik weet het nog goed. Ik had voor het eerst geen sociale activiteiten gepland staan en keek ik vrijwel alle documentaires over veganisme die toen beschikbaar waren. Ik begon bij Cowspiracy, toen keek ik 101 Reasons To Go Vegan, Forks over Knives en daarna nog What the Health. Het was mij direct duidelijk. Dit nooit meer! Toen mijn vriend die avond thuiskwam, wist hij niet wat hij meemaakte. Ik heb de volledige inhoud van de koelkast en vriezer aan de (verbaasde) buren gegeven en ging de volgende dag naar de supermarkt voor yummy vegan food. Er waren toen alleen nog niet heel veel vleesopvolgers en andere vervangers beschikbaar maar genoeg om heerlijke maaltijden op tafel te zetten. Sterker nog, nooit aten we gevarieerder! Of lekkerder. Mijn partner besloot een week later de switch te maken en erna ook mijn hele schoonfamilie en ouders. Hier ben ik enorm dankbaar voor!

In oktober 2021 ben ik gestart als part-time Sales Marketeer bij de NVV. Ik besloot mij te willen inzetten voor een organisatie die op professionele wijze bijdraagt aan een duurzame samenleving. Eén waarbij ik kan helpen een blijvende impact te creëren. Met name op gebied van bewustwording voor een gezondere en verantwoorde levenswijze. Ook run ik mijn eigen yogapraktijk; Omchanti Online Stoelyoga. Ik geef online stoelyoga aan bedrijven waarbij we medewerkers transformeren tot gezonde en vitale medewerkers op de (thuis) werkvloer. Voor mij is de cirkel compleet, van gezondheid in beweging en voeding tot aan een duurzamere samenleving. Hier zet ik mij met hart en ziel voor in.

Als je ook besluit veganist te worden: wat fantastisch dat je dit gaat doen! De eerste stap is het lastigst maar oh zo belangrijk. Informeer jezelf goed, maak een boodschappenlijst en schrijf voor jezelf op waarom je veganist wilt worden. Alleen als je het doet omdat je het zelf wilt, zal je het ‘volhouden’. Alhoewel volhouden niet erg lastig is tegenwoordig want oh zoveel vegan lekkers. ;-) En wie wil er nou niet bijdragen aan een betere wereld zonder dierenexploitatie? Het voelt zó goed. Ik heb geen dag spijt gehad of getwijfeld.

Paul van Gent
Paul van GentCommunicatie

Paul is verantwoordelijk voor het communicatiebeleid.

“We are our choices.” – Jean-Paul Sartre

Eind september 2015 zag ik op Facebook een advertentie voor de VeganChallenge van de NVV. Mijn partner en ik waren al jaren vegetariër en op onze bucket list stond om eens een paar weken helemaal plantaardig te eten. We besloten de uitdaging aan te gaan.

In al mijn jaren als vegetariër kreeg ik wel eens de vraag: “Eet je dan ook geen kaas?” Mijn antwoord daarop luidde steevast: “Natuurlijk wel, je bent in de war met die vreemde veganisten.” Ik geloofd toen nog, dat veganisme vreemd en onnodig zou zijn. Ik had verwacht, dat ik die maand plantaardig eten ook zo zou ervaren. Ik ging ervanuit dat ik dertig dagen later gewoon weer ‘lekker’ kaas zou eten. Maar ik kreeg van de NVV naast veel recepten ook veel achtergrondinformatie over de dierindustrie. Daardoor werd het me al snel duidelijk dat veganisme veel beter bij mij en mijn idealen paste dan vegetarisme.

In de jaren daarna ben ik me gaan inzetten voor dierenrechten en veganisme. Ik deed mee aan straatactivisme in binnen- en buitenland, protestmarsen, jachtsaboteurs en slachthuiswakes. Ook werd ik politiek actief en zette ik me in voor veganisme onder studenten. Sinds 2022 werk ik voor de NVV.

Ik kan iedereen die twijfelt over veganisme de VeganChallenge aanraden. Met de uitdaging leer je op een laagdrempelige manier hoe een veganistisch levenswijze in de praktijk werkt. Bovendien kom je erachter op hoeveel manieren je daarmee de wereld en alle wezens die daarop leven helpt.

Angélique Voskamp
Angélique VoskampEvents & Community

Angélique is verantwoordelijk voor de coördinatie van vrijwilligers en evenementen.

“Waar liefde is, is leven.”
– Mahatma Gandhi

Het was 1993 toen ik voor het eerst de overstap naar een vegetarische levenswijze maakte. De geboorte van mijn zoon maakte dat ik bewuster stil ging staan bij voeding en ook anders ging kijken naar al wat leeft. De jaren die daarna volgde kenmerkte zich met afwisselend een meer en minder vegetarische levenswijze. In mijn omgeving was er vaak weinig begrip voor de keuze die ik maakte en ik had soms moeite met de reacties die dit opriep bij mensen. Internet stond nog in de kinderschoenen, wat jammer was want wat had ik toen baat gehad bij bijvoorbeeld de gesprekken van Vegan2vegan of één van de andere programma’s van de NVV.

De relatie met al wat leeft, in de breedste zin van het woord, is altijd een rol blijven spelen. Ik heb daarin veel aangeraakt en soms omarmd. Van verschillende religies tot verdieping op het gebied van mensen, andere dieren en planten.

In 2020 heb ik het boek Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen van Melanie Joy gelezen. Dit boek zette de deur wagen wijd open. Ik kon niet meer weg kijken van al het leed wat we in de maatschappij als ‘normaal’ accepteren. De stap naar een vegan levenswijze werd daarmee plots het enige logische antwoord. En ondanks de afschuwelijke dingen die je tegenkomt, wens ik een ieder toe om die deur open te zetten en door te gaan omdat het oprecht ook het mooiste is wat je kunt doen. Echt verbinden met de ander en met al wat leeft.

Tip: Accepteer en vergeef jezelf dat je het ooit anders deed.

Teamleiders

Bij de NVV zijn een groot aantal vrijwilligers actief, die met elkaar samenwerken in teams. Binnen ieder team is er een vrijwillige teamleider die toeziet op de taakuitvoering door de andere vrijwilligers.

Vacature
VacatureCommunity
Thomas Henstra & Inge Broeders
Thomas Henstra & Inge BroedersEducatie
Parko Janssen
Parko JanssenICT
Radjan Hanoeman
Radjan HanoemanMerkidentiteit
Ruth Kuipers
Ruth KuipersRecepten
Vacature
VacatureSocial Media
Vacature
VacatureStands & Sprekers
Ap Reinders
Ap ReindersVegan2Vegan

Ap is o.a. verantwoordelijk voor het aansturen van de Vegan2Vegan-gespreksleiders.

Vegan worden heeft voor mij een transformatie in mijn leven betekend. Ik dacht in eerste instantie dat het ging om onrecht dat recht gezet moest worden, en dat ik moest leven naar mijn principes. Maar gaandeweg kwam ik er achter dat zowel mijn sociale als ook mijn innerlijke leven aan het veranderen waren. Ook mijn blik naar hoe onze maatschappij werkt veranderde. Voor mij is het vegan worden één van de beste beslissingen in mijn leven geweest. Ik probeer nu te leven vanuit compassie en rechtvaardigheid. Bewustwording en innerlijke groei zijn in de slipstream van het vegan-worden meegekomen. Ik kan het iedereen aanraden!

In het dagelijks leven leid ik een team software-ontwikkelaars van een start-up in Rotterdam, allemaal in de sfeer van banken en verzekeraars. Naast kaas maken, koken, en gamen, stuur ik in mijn vrije tijd het team van de VeganChallenge aan. Hier probeer ik op een positieve, laagdrempelige manier veganisme voor iedereen toegankelijk te maken. Daarnaast leid ik het NVV-project Vegan2Vegan, dat tot doel heeft vegans te ondersteunen in hun sociale en emotionele transformatieproces. Mijn droom: een half miljoen vegans in Nederland! (de teller nu juli 2020: 150000).

Renz Bassant
Renz BassantVegan Awards
Vacature
VacatureVegan Friendly
Annelieke Joosten
Annelieke JoostenVEGAN Magazine

Annelieke is o.a. verantwoordelijk het aansturen van de vrijwilligers en het bewaken van de kwaliteit.

Elise Hiddinga
Elise HiddingaVegan Wiki

Elise is o.a. verantwoordelijk voor vrijwilligers aansturen en het bewaken van de kwaliteit.

“You have just dined, and however scrupulously the slaughterhouse is concealed in the graceful distance of miles, there is complicity.” – Ralph Waldo Emerson

Ik ben in 2016 veganist geworden na het lezen van het boek ‘Eating Animals’ van Jonathan Safran Foer. Daarna kon ik het eten en gebruiken van dieren niet meer voor mezelf goedpraten, want het is gewoon niet ethisch te verantwoorden. Veganist worden is de beste beslissing die ik ooit heb gemaakt. Omdat de stap naar een veganistische levenswijze voor mij zo positief was, gun ik het iedereen. Ik geloof dat we samen een groot verschil kunnen maken. Daarom help ik graag om de stap naar veganisme makkelijker te maken voor anderen als projectcoördinator voor Vegan Wiki en als vrijwilliger bij andere NVV-projecten.

In eerste instantie werd ik veganist met het idee dat ik vanaf nu alleen nog maar op groente, fruit en granen zou leven, maar ik kwam er al snel achter dat er gelukkig best veel vegan producten te koop zijn in de supermarkten. Mijn tip voor beginnende veganisten is dan ook om het gewoon te proberen en je te verdiepen in wat voor veganistische producten er allemaal gewoon makkelijk te verkrijgen zijn. Tegenwoordig is er van alles eigenlijk wel een vegan variant te koop, dus het is lang niet zo moeilijk als je misschien denkt!

Larissa van Es
Larissa van EsVoeding & Gezondheid

Larissa leid het team die voedingsadviezen voor onze website voorbereid.

De manier waarop we andere dieren en onze planeet exploiteren is niet houdbaar en onethisch, waarbij de mens zelf uiteindelijk ook niet gebaat is. In onze maatschappij is een plantaardig dieet perfect haalbaar en ik wil me daarom ook graag inzetten om meer mensen daarvan te overtuigen. Er zijn nog veel misconcepties over gezondheid en plantaardig eten die maken dat mensen terughoudend zijn in het zetten van de stap. De voedingscommissie van de NVV voorziet in informatie en we helpen mensen met vragen over gezonde veganistische voeding. Het is mooi om als coördinator daar een bijdrage aan te kunnen leveren.

Vacature
VacatureWebredactie