Wie zijn wij

//Wie zijn wij
Wie zijn wij2018-11-25T10:11:45+00:00

Het team

In je eentje red je de wereld misschien niet, maar misschien wel iemand’s wereld! Samen maken wij een vuist voor veganisme en proberen wij de wereld een stukje mooier te maken. Voor dieren, mensen en onze planeet.

Bestuur

Emile Dingemans
Emile DingemansVoorzitter
Emile is voorzitter en betrokken bij o.a. Vegan Wiki, communicatie en samenwerkingen.
Sonja Rijs
Sonja RijsSecretaris
Sonja is secretaris en betrokken bij o.a. fondsen- en ledenwerving en online promotie.

“Life is life – whether in a cat, or dog or man. There is no difference there between a cat or a man. The idea of difference is a human conception for man’s own advantage.” – Sri Aurobindo

Jarenlang was ik vegetariër omdat ik niet wilde dat er dieren werden uitgebuit en gedood, alleen maar zodat ik lekker kon eten. Hoe het met eieren en zuivel zat wist ik niet precies, ik dacht door daarin te kiezen voor biologisch dat het oké was, dat die dieren een prima leven hadden. Toen ik erachter kwam dat ook voor biologische eieren en zuivel dieren worden uitgebuit en gedood, ben ik overgestapt op een veganistische leefwijze. Mijn belangrijkste motivatie is dus rechtvaardigheid voor dieren. Alle levende wezens hebben recht op een leven zonder onnodig lijden.

Ik denk dat door mensen te overtuigen een veganistische leefwijze te omarmen, de grootste vooruitgang op het gebied van dierenwelzijn geboekt kan worden. Belangrijk hierbij is dat men zich realiseert dat ook bij een vegetarisch eetpatroon dieren worden gedood, dat je geen dierlijke producten nodig hebt voor je gezondheid en dat je evengoed heerlijk kunt eten. Daarnaast is het van belang dat men weet dat overstappen op een veganistische leefwijze niet alleen positief is voor dieren, maar ook essentieel in de strijd tegen klimaatverandering en dus goed voor het milieu en de medemens. Als bestuurslid van de NVV wil ik me inzetten om het veganisme te promoten en zo een bijdrage te leveren aan een beter bestaan voor dier en mens.

Foppe de Haan
Foppe de HaanPenningmeester
Foppe is penningmeester en betrokken bij personeelszaken en techniek.

Veganisme beperkend? Onzin! Wat beperkend is, is de overtuiging dat het wenselijk is om anderen kwaad te doen. Dat is ware slavernij. Dit onder ogen zien is bevrijdend. – Gary L. Francione.

Na een jeugd in een polder vol “vee”dieren, dacht ik tot 2014 eigenlijk nooit over diergebruik na — het was normaal, en (dacht ik) nodig. Maar toen ik er (via mijn vrouw) achterkwam dat dit helemaal niet zo was, kon ik niet naar mezelf toe rechtvaardigen daarmee door te gaan.

Omdat we allebei erg verbaasd en bedroefd waren dat we hier zo laat achterkwamen, wilden we onze omgeving ook helpen begrijpen dat je kunt leven zonder dieren onnodig te gebruiken en doden (want wie wil dat nou echt?). En omdat dit de nodige weerstand opleverde, zijn we onszelf gaan inlezen, in de hoop daar beter mee om te leren gaan.

In het verlengde daarvan wil ik mij als bestuurslid o.a. gaan inzetten om er met zijn allen beter in te worden ons veganisme uit te dragen, op een manier die tegelijk informeert en activeert.

Tip voor beginnende veganisten: realiseer je dat velen dit als confronterend ervaren, in een wereld waarin diergebruik de norm is, maar dat vreemde of emotionele reacties eigenlijk nooit kwaad bedoeld zijn (zelfs als ze zo worden verwoord) — het is eigenlijk altijd een vraag om uitleg. Hou voor ogen waar je het voor doet, en gebruik het internet voor steun en advies.

Dewi Meekes
Dewi MeekesAlgemeen bestuurslid
Dewi is algemeen bestuurslid en betrokken bij o.a. de Veganchallenge en het VEGAN Magazine.

“Be kind to every kind, not just mankind.” – A. D. Williams

Toen ik mij ben gaan verdiepen in het veganisme (boeken, docu’s, lezingen etc.) kwam ik er al snel achter dat ik geen enkele reden kon bedenken om niet vegan te zijn. Voor de dieren, voor de toekomst van de Aarde en ook voor mijn eigen gezondheid. Al volstaat voor mij elk van deze redenen afzonderlijk om vegan te zijn.

De omslag naar plantaardig eten (zomer 2014) vond ik dan ook niet lastig. Ik heb het uitproberen van nieuwe recepten in de keuken altijd leuk gevonden en zag dit als een nieuwe uitdaging (lasagna, vegan kaasfondue, chocoladetaart, bananenijs etc.). Wel merkte ik dat er veel onbegrip was in mijn omgeving. Mensen wisten niet wat het was of snapten niet waarom ik dit deed. Daarom wil ik mij als bestuurslid van de NVV inzetten om meer bewustzijn in de samenleving te creëren over hoe er in de wereld wordt omgegaan met dieren en over de voordelen van de vegan lifestyle voor het milieu en je gezondheid. Gelukkig is de vegan movement sterk in opkomst en dat maakt het steeds makkelijker en leuker!

Corry Keizer
Corry KeizerAlgemeen bestuurslid
Corry is algemeen bestuurslid en betrokken bij o.a. evenementen en het kenniscentrum.

“…the question is not, Can they reason? nor, Can they talk? but, Can they suffer?” – Jeremy Bentham

Na een paar jaar vegetariër te zijn geweest, kwam ik er achter dat ook voor de productie van zuivel en eieren dieren dood gemaakt worden. Nadat ik op kamers ging en een aanloop van een half jaar ben ik in 1998 veganist geworden. Mijn belangrijkste motivatie is dat het niet nodig is dieren, die kunnen voelen en lijden, te gebruiken voor voedsel of kleding. Daarnaast vind ik de grote nadelige impact van de vlees- en zuivelindustrie op milieu, klimaat, landgebruik en wereldvoedselvoorziening belangrijk.

Ik ben blij dat het aantal veganisten in de laatste jaren sterk gegroeid is, net zo als het aantal vegan producten en restaurants. Ik ben bestuurslid bij de NVV geworden, omdat ik graag bijdraag aan een verdere groei van het veganisme. Dat is de makkelijkste manier om diergebruik te verminderen. Ik zou graag bijdragen aan de promotie van veganisme en het ondersteunen van zowel leden als niet-leden met onder andere goede informatie.

Mijn tip voor nieuwe veganisten: Begin gewoon! Schrijf je in voor de Vegan Challenge (of bekijk het online archief), steun en informatie kan je online vinden en kijk op veganevents.nl als je naar events met gelijkgestemden wil gaan.

Medewerkers

Debby van Velzen
Debby van VelzenCommunicatie
Debby is verantwoordelijk voor o.a. social media, nieuwsbrieven, e-mail en de website.

Veganism is not about giving anything up or losing anything; it is about gaining the peace within yourself that comes from embracing nonviolence and refusing to participate in the exploitation of the vulnerable. – Gary L. Francione

Na bijna mijn hele leven (sinds mijn derde) vegetariër te zijn geweest, besloot ik in oktober 2010 om het roer om te gooien. Dat ging geleidelijk. Eerst informatie inwinnen, vervolgens minder dierlijke producten gebruiken en tot slot kreeg ik door dat er geen dierlijke producten bestaan zonder leed. Schuldgevoel of een nieuwe weg inslaan? De quote Knowing what’s right, but not acting like it is the greatest cowardice trok me over de streep om veganisme een kans te geven.

En dat ging verrassend makkelijk. Natuurlijk lees je in het begin wat meer etiketten, maar ik leerde ook veel nieuwe producten kennen. Inmiddels is veganisme zo logisch als ademen geworden. Voor mij is het een simpele optelsom. Mensen hebben geen dierlijke producten nodig om te overleven. Dus waarom zou je daar dieren voor willen laten gebruiken en doden?

Sinds mei 2014 zet ik me in als communicatiemedewerker voor de NVV. Ik draag zorg voor de online kanalen zoals de website, nieuwsbrief, Facebook en Twitter. Daarnaast ben ik aanspreekpunt voor pers en media. Ik wil vooroordelen over veganisme wegnemen door te laten zien hoe leuk en lekker het kan zijn.

Mijn tip? Denk simpel! Er zijn zoveel recepten die je ook als veganist kan maken met een kleine aanpassing. En geef jezelf de ruimte om foutjes te maken. Het belangrijkste is dat je het probeert en leert.

Liset Geluk
Liset GelukAdministratie en webshop
Liset is verantwoordelijk voor de ledenadministratie en de webshop.

“All sentient beings should have at least one right – the right not to be treated as property ” –Gary L. Francione

In mijn tiende levensjaar stopte ik met het eten van dieren, echter gebeurde veganist worden onverwacht. In 2013 deed ik de thuisstudie Natuurvoedingsadviseur en las over beweegredenen voor veganisme. Wat daar stond geschreven was hetgeen waar ik nooit bewust over nadacht: het leven van de koeien en kippen die worden gehouden voor zuivel en eieren. Ik schrok daar erg van en heb een uur gehuild. Mijn conclusie: ik wil geen dieren meer gebruiken als ik voluit kan leven zonder ze te belasten. De volgende dag begon ik met inlezen om mezelf, goed geïnformeerd, de vegan levenswijze aan te meten. Inmiddels ben ik bijna 5 jaar veganist.

Voor de dieren, maar ook het milieu, efficiënt landgebruik en de voedselverdeling, is veganisme een feest. Door deze functie draag ik bij aan het creëren van bewustwording en het verspreiden van de vegan lifestyle op een constructieve manier. Laten zien dat diervriendelijk leven daadwerkelijk een feestje is, een viering van het leven, waar ook niet-menselijke dieren aan mee mogen doen.

Naast werken bij de NVV ga ik graag naar de sportschool voor Bodybalance, yoga en Bodypump; en speel ik wekelijks Magic the Gathering (Mtg) en Dungeons & Dragons. MtG levert me naast plezier inzicht met betrekking tot strategisch denken. En ik heb mijn vriend tijdens een dagje MtG leren kennen, dus het bracht me ook liefde in mijn leven.

Wil je veganist worden, maak dan vooral gebruik van de talloze recepten, product aanbevelingen, en andere lifestyle informatie die online te vinden is. Jezelf goed informeren maakt alles makkelijker: inkopen doen, lekker en gevarieerd eten, buitenshuis een hapje eten, gesprekken met mensen in je omgeving. Verder is het een kwestie van doen en gaandeweg ontdekken!

Marlou Jager
Marlou JagerEvenementen en Vrijwilligers
Marlou is verantwoordelijk voor evenementen en het werven en coördineren van vrijwilligers.

Stop wishing. Start doing.

Bij de VeganChallenge van oktober 2013 ben ik vegan geworden. Ik wilde het wel eens proberen om een tijdje vegan te eten en toen kwam per toeval de VeganChallenge tegen op Facebook. Ik ben gek op uitdagingen en was al vegetariër, dus dat leek mij wel leuk om een maandje te doen. Maar eigenlijk ging het eten en drinken direct heel makkelijk met de dagelijkse recepten. Ik at heel afwisselend, ontdekte allemaal nieuwe smaken en producten en vond koken daardoor ook ineens veel leuker. Om het wat uitdagender te maken ging me ook verdiepen in andere producten, zoals kleding, verzorgings- en schoonmaakproducten. En uiteraard heb ik me uitgebreid laten informeren over ethiek en milieu met alle vegan friendly documentaires op Netflix. Voordat ik het wist, wilde ik niet meer terug. Wat ook hielp is dat mijn onverklaarbare buikpuin verdween, want ik bleek niet goed tegen lactose te kunnen.

Bij de Partij voor de Dieren ben ik heel actief geweest als bestuursvoorzitter en campagnecoördinator, waarbij vrijwilligers coördineren de belangrijkste taak was. Helaas moest ik stoppen met vrijwilligerswerk omdat ik weer voltijd ging studeren naast mijn kantoorbaan. In de master Politieke Economie die ik nu volg, houd ik mij onder andere bezig met sociale bewegingen en zo liep ik tegen de vacature voor Coördinator Vrijwilligers en Events aan. Een fantastische kans om mijn idealen, ervaringen en kennis te verenigen in één functie! Omdat ik dankzij de NVV zelf vegan ben geworden, vind ik het heel bijzonder ik bij mag dragen aan deze vereniging.

Min tip als je overweegt veganistisch te worden? Uiteraard de VeganChallenge doen!

Vrijwilligers

Ronja van Vree
Ronja van VreeCoördinator VeganChallenge
Ronja is o.a. verantwoordelijk voor vrijwilligers aansturen en het bewaken van de kwaliteit.

Rome ne fu[t] pas faite toute en un jour (Rome wasn’t built in a day) – Li Proverbe au Vilain

Ik werd begin 2016 geïnspireerd door een vriendin en besloot me te verdiepen in de feiten achter het veganisme. Als je er eenmaal in zit, kun je niet meer terug.. In 2017 besloot ik mijn vrije tijd volledig in te zetten voor het veganisme. Anderen inspireren plantaardig te gaan eten vind ik ontzettend belangrijk. Bij toeval kwam het bericht van de NVV voorbij waarin gezocht werd naar een projectcoördinator voor de VeganChallenge en dat werd ik! Meerdere mensen om mij heen, waaronder mijn vriend, zijn door de VeganChallenge veganist geworden. Er is weinig waar ik meer in geloof dat in een plantaardige en vegan toekomst.

Omdat ik het lastig vind om mijn idealen te combineren met geld verdienen werk ik 4 dagen per week bij een installatiepartner in Amsterdam. De andere dag (lees: 3 dagen) breng ik door met de VeganChallenge.

Gun jezelf de tijd alles te ontdekken, maak fouten, leer van anderen, deel en doe vooral waar je je goed bij voelt. Ik ben ervan overtuigd dat veganisme en positiviteit hand in hand gaan. Door te laten zien hoe goed jij je voelt bij jouw vegan keuzes, inspireer je wat mij betreft anderen het meest.

Op de website van de VeganChallenge vind je alle vrijwilligers!

Matthijs van Klaveren
Matthijs van KlaverenStrategisch adviseur Melk, je kan zonder!
Matthijs heeft o.a. een adviserende rol binnen het Melk, je kan zonder!-team.

“All the arguments to prove man’s superiority cannot shatter this hard fact: in suffering the animals are our equals.”  – Peter Singer

Melk, je kan zonder! is mij op het lijf geschreven. De vraag ‘maar denk je dat een koe voor haar plezier melk geeft?’ was voor mij namelijk het laatste zetje om veganist te worden. Dat ik op dat moment in Berlijn woonde, waar op praktisch elke straathoek veganistisch eten te verkrijgen is, maakte de overstap nog makkelijker. Er ging in positieve én negatieve zin een wereld voor me open. Positief omdat het supermakkelijk en leuk was om veganistisch te leven, maar ook negatief omdat ik zag dat veel mensen niets wisten van het dierenleed dat kwam kijken bij hun eten, kleding en verzorgingsproducten.

Bij terugkomst in Nederland heb ik daarom besloten mijzelf in te zetten voor de NVV. Mensen informeren over dierenleed vind ik heel belangrijk, maar ik vind het net zo belangrijk om te laten zien dat veganistisch leven helemaal niet betekend dat je alleen nog maar gras eet. Integendeel, ik heb nog nooit zoveel hamburgers gegeten (maar ze zijn plantaardig, dus in feite een salade. Toch…?). Ik hoop dat we in Nederland snel op Berlijns niveau zijn, en vervolgens op weg gaan naar een plantaardige toekomst!

Ik denk dat veel lezen je het meeste leert over veganisme: De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool Eating Animals van Jonathan Safran Foer en Animal Liberation mogen in geen enkele boekenkast ontbreken.

Barbara Tscharnidling
Barbara TscharnidlingHoofdredacteur VEGAN Magazine
Barbara is o.a. verantwoordelijk voor vrijwilligers aansturen en het bewaken van de kwaliteit.

“Beschaving lees je af aan de manier waarop een samenleving met zijn zwaksten omgaat” Mahatma Ghandi

Jaren geleden begon ik als vanzelf minder vlees en eieren te eten; het begon mij tegen te staan en door een zoektocht naar de beste voeding voor mijn lichaam en geest kwam ik er achter waarom. Ik stuitte op youtubefilmpjes van de inhumane manier waarop wij omgaan met dieren, en gek genoeg begreep ik na het zien van beelden uit slachthuizen pas waar het vlees, dat ik jaren had gegeten, vandaan kwam. Ik had voor het zien van de beelden een plaatje in mijn hoofd van een kleine, gezellige boerderij, waar alle dieren vrij en blij leefden. Daarna volgde niets en vervolgens was er het vlees op mijn bord.

Ik moet het ergens wel hebben geweten, maar ik kon of wilde daar niet bij stilstaan. Eerst voelde ik mij knap machteloos omdat het dierenleed op zo’n enorm grote schaal plaatsvindt, en vervolgens werd ik pislink en besloot dat ik er op mijn manier iets aan wilde doen. In eerste instantie door zo min mogelijk bij te dragen aan het dierenleed, door mijn voeding hierop aan te passen. Daarnaast begon ik mij in te zetten voor de Partij voor de Dieren in Arnhem.

Nu wil ik een deel van mijn tijd graag geven aan de NVV, en aangezien ik in het verleden met veel plezier een underground tijdschriftje heb opgezet, leek het mij logisch en prettig om een hoofdredacteurschap bij VEGAN Magazine te verbinden aan mijn idealen.

Stephan Stegeman
Stephan StegemanStrategisch adviseur VeganChallenge
Stephan heeft o.a. een adviserende rol binnen het VeganChallenge-team.

“Don’t do nothing because you can’t do everything. Do something. Anything.” – Colleen Patrick-Goudreau

Toen ik in 2014 als experiment een vegetarische levensstijl aannam, ging er een wereld voor me open. Ik voelde me beter, viel enorm af (ik had zwaar overgewicht) en ontdekte hoe gemakkelijk het was om vlees te laten staan. Sterker, ik leerde dat het leven zonder vlees mijn gezondheid juist verbeterde. Omdat ik toch wat onzeker was over wat vegetarisch eten op de lange termijn met mijn gezondheid kon doen begon ik me echt in te lezen. En toen ontdekte ik veganisme in oktober 2015. Het was alsof Morpheus me de ‘red pill’ gaf en ik ineens de waarheid onder ogen te zien kreeg.

Ik wilde vanaf dat moment met mijn keuzes niet bijdragen aan oneerlijke voedselverdeling, klimaatverandering en dierenleed. Een veganistische levensstijl voelt voor mij zodoende ook niet als volhouden. Het is niet moeilijk. Het is het enige pad dat ik zou willen bewandelen. Omdat ik graag een onderdeel wil zijn van ‘de oplossing’ help ik het geweldige team van de VeganChallenge, Nederlanders op een laagdrempelige en leuke manier kennis te maken met het veganisme.

Flirt je zelf een beetje met veganisme? Wees dan niet te streng voor jezelf: “Don’t do nothing because you can’t do everything. Do something. Anything.”

Op de website van de VeganChallenge vind je alle vrijwilligers!

Emile Dingemans
Emile DingemansCoördinator Vegan Wiki
Emile is o.a. verantwoordelijk voor vrijwilligers aansturen en het bewaken van de kwaliteit.