In je eentje red je de wereld misschien niet, maar samen kunnen we wel een begin maken. Daarom maken wij een vuist voor veganisme en proberen wij de wereld een stukje mooier te maken. Voor dieren, mensen en onze planeet.

Bestuur

Emile Dingemans
Emile DingemansVoorzitter
Emile is voorzitter en betrokken bij o.a. Vegan Wiki, communicatie en samenwerkingen.

“The idea that some lives matter less is the root of all that is wrong with the world.”
― Paul Farmer

Ik werd veganist in 2015 door een groeiend bewustzijn dat alle dieren —ondanks al hun verschillen— een ding gemeen hebben: de wil om te leven.

Het leed dat onschuldige dieren dagelijks wordt aangedaan, is een donkere vlek op onze beschaving. Het goede nieuws is dat het in deze tijd niet nodig is om dieren te schaden. Het kan anders. We hebben alleen de moed nodig om er mee te stoppen.

Het is belangrijk dat dit ideaal uitgedragen wordt. De NVV is dé belangenbehartiger en promoot het veganisme. Samen zorgen we er voor dat steeds meer mensen omschakelen naar een leven waarin dieren niet onze slachtoffers, maar onze vrienden zijn. Daar maak ik mij hard voor.

Wil jij liever geen dieren uitbuiten? Word veganist! Mijn belangrijkste tips die ik je graag meegeef op je reis: Informeer jezelf met boeken of documentaires waarom je geen dieren meer wil gebruiken; realiseer je dat veganisme een streven is; en ontmoet vooral andere veganisten.

Corry Keizer
Corry KeizerSecretaris
Corry is secretaris en betrokken bij o.a. vrijwilligers en het kenniscentrum.

“…the question is not, Can they reason? nor, Can they talk? but, Can they suffer?” – Jeremy Bentham

Na een paar jaar vegetariër te zijn geweest, kwam ik er achter dat ook voor de productie van zuivel en eieren dieren dood gemaakt worden. Nadat ik op kamers ging en een aanloop van een half jaar ben ik in 1998 veganist geworden. Mijn belangrijkste motivatie is dat het niet nodig is dieren, die kunnen voelen en lijden, te gebruiken voor voedsel of kleding. Daarnaast vind ik de grote nadelige impact van de vlees- en zuivelindustrie op milieu, klimaat, landgebruik en wereldvoedselvoorziening belangrijk.

Ik ben blij dat het aantal veganisten in de laatste jaren sterk gegroeid is, net zo als het aantal vegan producten en restaurants. Ik ben bestuurslid bij de NVV geworden, omdat ik graag bijdraag aan een verdere groei van het veganisme. Dat is de makkelijkste manier om diergebruik te verminderen. Ik zou graag bijdragen aan de promotie van veganisme en het ondersteunen van zowel leden als niet-leden met onder andere goede informatie.

Mijn tip voor nieuwe veganisten: Begin gewoon! Schrijf je in voor de Vegan Challenge (of bekijk het online archief), steun en informatie kan je online vinden en kijk op veganevents.nl als je naar events met gelijkgestemden wil gaan.

Foppe de Haan
Foppe de HaanPenningmeester
Foppe is penningmeester en betrokken bij o.a. personeelszaken, IT en financiën.

Veganisme beperkend? Onzin! Wat beperkend is, is de overtuiging dat het wenselijk is om anderen kwaad te doen. Dat is ware slavernij. Dit onder ogen zien is bevrijdend. – Gary L. Francione.

Na een jeugd in een polder vol “vee”dieren, dacht ik tot 2014 eigenlijk nooit over diergebruik na — het was normaal, en (dacht ik) nodig. Maar toen ik er (via mijn vrouw) achterkwam dat dit helemaal niet zo was, kon ik niet naar mezelf toe rechtvaardigen daarmee door te gaan.

Omdat we allebei erg verbaasd en bedroefd waren dat we hier zo laat achterkwamen, wilden we onze omgeving ook helpen begrijpen dat je kunt leven zonder dieren onnodig te gebruiken en doden (want wie wil dat nou echt?). En omdat dit de nodige weerstand opleverde, zijn we onszelf gaan inlezen, in de hoop daar beter mee om te leren gaan.

In het verlengde daarvan wil ik mij als bestuurslid o.a. gaan inzetten om er met zijn allen beter in te worden ons veganisme uit te dragen, op een manier die tegelijk informeert en activeert.

Tip voor beginnende veganisten: realiseer je dat velen dit als confronterend ervaren, in een wereld waarin diergebruik de norm is, maar dat vreemde of emotionele reacties eigenlijk nooit kwaad bedoeld zijn (zelfs als ze zo worden verwoord) — het is eigenlijk altijd een vraag om uitleg. Hou voor ogen waar je het voor doet, en gebruik het internet voor steun en advies.

Dewi Meekes
Dewi MeekesAlgemeen bestuurslid
Dewi is algemeen bestuurslid en betrokken bij o.a. de Vegan Friendly en het VEGAN Magazine.

“Be kind to every kind, not just mankind.” – A. D. Williams

Toen ik mij ben gaan verdiepen in het veganisme (boeken, docu’s, lezingen etc.) kwam ik er al snel achter dat ik geen enkele reden kon bedenken om niet vegan te zijn. Voor de dieren, voor de toekomst van de Aarde en ook voor mijn eigen gezondheid. Al volstaat voor mij elk van deze redenen afzonderlijk om vegan te zijn.

De omslag naar plantaardig eten (zomer 2014) vond ik dan ook niet lastig. Ik heb het uitproberen van nieuwe recepten in de keuken altijd leuk gevonden en zag dit als een nieuwe uitdaging (lasagna, vegan kaasfondue, chocoladetaart, bananenijs etc.). Wel merkte ik dat er veel onbegrip was in mijn omgeving. Mensen wisten niet wat het was of snapten niet waarom ik dit deed. Daarom wil ik mij als bestuurslid van de NVV inzetten om meer bewustzijn in de samenleving te creëren over hoe er in de wereld wordt omgegaan met dieren en over de voordelen van de vegan lifestyle voor het milieu en je gezondheid. Gelukkig is de vegan movement sterk in opkomst en dat maakt het steeds makkelijker en leuker!

Reiner Barczinski
Reiner BarczinskiAlgemeen bestuurslid
Reiner is betrokken bij o.a. evenementen en stands, ledenwerving en fondsenwerving.

„Mir fällt fast keine politisch heftigere Tat ein, die mehr Fliegen mit einer Klappe schlägt, als die vegane Lebensweise.“ – Hagen Rether

Er zat ongeveer 20 jaar tussen het moment dat ik op de achterbank van mijn ouders’ Opel zat en het zielig vond hoe al die kevertjes en vlinders op de voorruit vlogen en de beslissing om vegetariër te worden. Ondanks dat ik dit om ethische redenen deed, had ik nog ongeveer 15 jaar nodig om in 2012 veganist te worden. Dat lag niet in de laatste plaats aan het feit dat er toen maar weinig informatie over veganisme en over het leed van de zuivel- en eierindustrie beschikbaar was, maar ook omdat die paar veganisten, die ik gedurende mijn vegetarische periode tegenkwam, vegetariërs erg in hun waarde lieten. Aan de verbetering van onder andere die twee problemen wil ik me graag inzetten als bestuurslid van de NVV. Ik zal het aanspreekpunt zijn voor samenwerking met andere (pro-)vegan organisaties in het buitenland en ga voor vegan evenementen, inclusief de Vegan Awards.

Naast veganist ben ik ambtenaar bij de EU, kook en eet ik graag en deed ik verder niet veel en daarom ben ik blij nu iets te kunnen doen met mijn passie voor veganisme.

Mijn tip voor beginners? Houd vol! Je familie en vrienden zullen het misschien niet leuk vinden, maar laat je daardoor niet stoppen. Zoek steun bij de NVV of andere vegan groepen op Facebook en andere media. Voor die vrienden die je misschien kwijt zou raken – ja, dat kan gebeuren –krijg je er misschien fantastische nieuwe vrienden bij. Als mij het lukte, dan kan jij het ook!

Joep Postma
Joep PostmaAlgemeen bestuurslid
Joep is betrokken bij lobbyactiviteiten, de VeganChallenge en educatie.

“The world is a dangerous place, not because of those who do evil, but because of those who look on and do nothing.” -Albert Einstein

Met veel plezier en trots geniet ik inmiddels ongeveer 1,5 jaar van een veganistisch bestaan. Het is voor mij allemaal begonnen in mijn jaar als expat in Australië. In dit jaar heb ik mogen reizen met een aantal vegetariërs en veganisten die mij de ogen opende naar de overheerlijke veganistische keuken, het zaadje was gepland.

Vervolgens heb ik een aantal weken gewerkt op een melkboerderij van familie en hier viel het kwartje. De scheiding van moeder en kalf was emotioneel, de talloze koeien in de ziekenboeg was aangrijpend, en stierkalveren die binnen een dag afscheid namen van onze planeet omdat ze geen economische waarde hebben is pure waanzin. Ik heb de boerderij vroegtijdig achter mij gelaten en de deuren geopend naar de enige eerlijke wereld. Begin 2018 heeft de VeganChallenge mij hier enorm bij geholpen, een effectieve nieuwsbrief met goede tips en boordevol zowel makkelijke als voedzame recepten. Een van mijn favorieten is de chili sin carne.

De NVV heeft mij enorm geholpen middels de VeganChallenge en de tijd is gekomen dat ik graag iets terug doe. Inmiddels zijn mijn directe contacten wel op de hoogte van de voordelen die een veganistisch bestaan met zich mee brengt en daarom help ik de NVV graag om op zowel nationaal als internationaal nog meer mensen te bereiken en te informeren over de impact die hun persoonlijke keuzes hebben op dier, mens en planeet.

Momenteel studeer ik tot begin juni in Zweden aan Lund University, waar ik een Master volg in Entrepreneurship and Innovation, met het doel om duurzame bedrijven te kunnen creëren. Ik heb een nieuwe passie gevonden in kitesurfen en het volgende project is leren zeilen. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten, spendeer ik tijd met mensen die ik tof vind en lees ik een boekje.

Mijn tip? Daag iemand anders uit om tezamen de deuren naar een veganistische wereld te openen en kook samen. Laat je inspireren door middel van documentaires zoals What the health, Speciesism, 73 Cows en Dominion. Mocht er niet direct iemand zijn die het avontuur met je aan wilt gaan, vind verbinding via verscheidene Facebookgroepen in jouw omgeving of volg veganistische influencers via Instagram. Mijn persoonlijke favorieten zijn @vegainstrength, @deadlyninjawarrior en @plant_proof.

Medewerkers

Debby van Velzen
Debby van VelzenCommunicatie
Debby is verantwoordelijk voor o.a. social media, nieuwsbrieven, e-mail en de website.

Veganism is not about giving anything up or losing anything; it is about gaining the peace within yourself that comes from embracing nonviolence and refusing to participate in the exploitation of the vulnerable. – Gary L. Francione

Na bijna mijn hele leven (sinds mijn derde) vegetariër te zijn geweest, besloot ik in oktober 2010 om het roer om te gooien. Dat ging geleidelijk. Eerst informatie inwinnen, vervolgens minder dierlijke producten gebruiken en tot slot kreeg ik door dat er geen dierlijke producten bestaan zonder leed. Schuldgevoel of een nieuwe weg inslaan? De quote Knowing what’s right, but not acting like it is the greatest cowardice trok me over de streep om veganisme een kans te geven.

En dat ging verrassend makkelijk. Natuurlijk lees je in het begin wat meer etiketten, maar ik leerde ook veel nieuwe producten kennen. Inmiddels is veganisme zo logisch als ademen geworden. Voor mij is het een simpele optelsom. Mensen hebben geen dierlijke producten nodig om te overleven. Dus waarom zou je daar dieren voor willen laten gebruiken en doden?

Sinds mei 2014 zet ik me in als communicatiemedewerker voor de NVV. Ik draag zorg voor de online kanalen zoals de website, nieuwsbrief, Facebook en Twitter. Daarnaast ben ik aanspreekpunt voor pers en media. Ik wil vooroordelen over veganisme wegnemen door te laten zien hoe leuk en lekker het kan zijn.

Mijn tip? Denk simpel! Er zijn zoveel recepten die je ook als veganist kan maken met een kleine aanpassing. En geef jezelf de ruimte om foutjes te maken. Het belangrijkste is dat je het probeert en leert.

Liset Geluk
Liset GelukAdministratie en webshop
Liset is verantwoordelijk voor de ledenadministratie en de webshop.

“All sentient beings should have at least one right – the right not to be treated as property ” –Gary L. Francione

In mijn tiende levensjaar stopte ik met het eten van dieren, echter gebeurde veganist worden onverwacht. In 2013 deed ik de thuisstudie Natuurvoedingsadviseur en las over beweegredenen voor veganisme. Wat daar stond geschreven was hetgeen waar ik nooit bewust over nadacht: het leven van de koeien en kippen die worden gehouden voor zuivel en eieren. Ik schrok daar erg van en heb een uur gehuild. Mijn conclusie: ik wil geen dieren meer gebruiken als ik voluit kan leven zonder ze te belasten. De volgende dag begon ik met inlezen om mezelf, goed geïnformeerd, de vegan levenswijze aan te meten. Inmiddels ben ik bijna 5 jaar veganist.

Voor de dieren, maar ook het milieu, efficiënt landgebruik en de voedselverdeling, is veganisme een feest. Door deze functie draag ik bij aan het creëren van bewustwording en het verspreiden van de vegan lifestyle op een constructieve manier. Laten zien dat diervriendelijk leven daadwerkelijk een feestje is, een viering van het leven, waar ook niet-menselijke dieren aan mee mogen doen.

Naast werken bij de NVV ga ik graag naar de sportschool voor Bodybalance, yoga en Bodypump; en speel ik wekelijks Magic the Gathering (Mtg) en Dungeons & Dragons. MtG levert me naast plezier inzicht met betrekking tot strategisch denken. En ik heb mijn vriend tijdens een dagje MtG leren kennen, dus het bracht me ook liefde in mijn leven.

Wil je veganist worden, maak dan vooral gebruik van de talloze recepten, product aanbevelingen, en andere lifestyle informatie die online te vinden is. Jezelf goed informeren maakt alles makkelijker: inkopen doen, lekker en gevarieerd eten, buitenshuis een hapje eten, gesprekken met mensen in je omgeving. Verder is het een kwestie van doen en gaandeweg ontdekken!

Andrea van der Bildt
Andrea van der BildtVrijwilligers en events
Andrea is verantwoordelijk voor o.a. de coördinatie van vrijwilligers en evenementen.

“They are vulnerable – and we exploit them. The problem is not treatment, it’s the use itself.
There is no right way to do the wrong thing. Go vegan today.
Stay vegan forever.”
– Gary L. Francione

Mijn hele leven lang heb ik van dieren gehouden. Honden en katten waren familieleden, insecten werden gered en toen ik volwassen was, kregen dierenorganisaties mijn geld. En toch heb ik al die jaren de link niet gelegd…

In September 2018 zag ik de documentaire ‘What the health’. Ik kon niet geloven wat ik zag en ging uit op onderzoek. ‘Forks over Knifes’, ‘Cowspiracy’, ‘Seaspiracy’, ‘Dominion’ – wow…
Ja, we weten allemaal dat er dieren aan te pas komen wanneer we vlees eten, maar deze onvoorstelbare waanzin had ik in mijn ergste nachtmerrie niet kunnen bedenken. Ik snap wel waarom mensen niet naar zulke films willen kijken, dat wilde ik ook niet. Omdat ik van dieren hield en hun lijden niet wilde zien. Omdat ik dacht dat ik tóch niets kon bewegen. Na het zien van de documentaires ging ik ‘cold turkey’ (pun intended). En zo begon mijn fantastisch avontuur! Want zo zie ik het. De verloren tijd kan ik niet inhalen, maar wat ik heb geleerd is dat het wel degelijk uitmaakt wat ik doe en dat iedereen de wereld kan veranderen. Je hoeft niet eens van dieren te houden om je te realiseren hoe fout dit hele systeem is – het gaat om ethiek, om respect voor het leven van een ander. Elk ander. Sinds ik veganist ben, voel ik me gelukkiger dan voorheen en eet met zoveel plezier al die heerlijke gerechten waarvan ik weet dat niemand moest lijden voor mijn genot. Ik denk dat ik deep down altijd wist dat er iets niet klopt en dat veel mensen daar last van hebben – niemand doet zoiets expres! Maar veganist worden? Dat zou ik nooit kunnen (zei elke veganist voordat ie veganist werd).

Daarom ben ik dankbaar bij de NVV te mogen werken en zo effectief de informatie te kunnen verstrekken die ik zelf nooit had, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Want elke beslissing die we nemen telt: élke keer dat je je volgende maaltijd kiest. Elke keer dat je in de supermarkt bij de kassa je stembiljet afgeeft vóór of tegen de vlees- en zuivelindustrie, voor of tegen dierengebruik, voor of tegen het leven van een ander. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het milieu en je eigen gezondheid.

Als ik één tip zou mogen geven, niet alleen aan beginnende veganisten, maar aan iedereen: geloof in jezelf, doe zelf onderzoek en luister vooral naar je hart. Want die klopt wel.

Projectcoördinatoren

Hanneke van Andel
Hanneke van AndelCoördinator VeganChallenge
Hanneke is verantwoordelijk voor vrijwilligers aansturen en het bewaken van de kwaliteit.

Let food by thy medicine & medicine be thy food. – Hippocrates

Bij mij is de stap om geheel plantaardig te eten gegaan in stappen. Van jaren lang flexitariër te zijn geweest heb ik in 2018 besloten vegetariër te worden en twee maanden later werd ik veganist. Want als je je gaat verdiepen in voeding en diergebruik, dan wordt al snel duidelijk dat je van het vlees en alles waar we dieren voor gebruiken én misbruiken af moet. Als moeder moet je het goede voorbeeld geven, ik wilde niet meer afhankelijk zijn van de bio-industrie.

Een aantal maanden nadat ik veganist ben geworden, en ik had meegedaan met de Veganchallenge, zag ik een bericht van de NVV voorbij komen dat ze op zoek waren naar een projectcoördinator. En zo het geschiedde.

Ik vind het geweldig dat ik op deze manier mijn steentje mag bijdragen aan de groene, vegan beweging die zorgt voor meer bewustwording. Bewandel je eigen pad, maar daag jezelf ook uit zodat we er samen voor kunnen zorgen dat we nog lang van deze planeet kunnen genieten.

Marit van Dijk
Marit van DijkHoofdredacteur VEGAN Magazine
Marit is o.a. verantwoordelijk voor vrijwilligers aansturen en het bewaken van de kwaliteit.

Be the change you wish to see in the world

Mijn vriend – die al langer veganist is dan dat ik hem ken – heeft mij de juiste kant op gewezen. Het bewustzijn dat dit de goede keus was kwam vrij snel, maar het vermogen om dit te praktiseren niet. Ik heb veel allergieën en intoleranties en ik keek er niet naar uit om het voor mezelf – en de mensen om me heen – nóg moeilijker te maken. Uiteindelijk heeft veganisme ervoor gezorgd dat ik me niet langer verontschuldig voor wat ik wel en niet eet. Sterker nog, ik praat er nu met plezier over.

Als hoofdredacteur wil ik VEGAN Magazine niet alleen voor veganisten maken, maar juist ook voor je ouders, je partner en je vrienden. Jij bent de vegan verandering in hun wereld, of zoals een quote die vaak aan Ghandi wordt toegeschreven luidt: “Be the change you wish to see in the world”. Maar volgens de New York Times is de echte quote van Ghandi een stuk gecompliceerder: “If we could change ourselves, the tendencies in the world would also change. As a man changes his own nature, so does the attitude of the world change towards him. … We need not wait to see what others do.”

Naast dat verandering dus helemaal niet zo simpel is als ‘het goede voorbeeld geven’, betekent dit ook dat persoonlijke en sociaal-maatschappelijke veranderingen hand in hand gaan, en we deze veranderingen alleen nooit kunnen bereiken. Mijn tip? Investeer tijd in veganisme, beschouw het als levenswijze, kunst, zienswijze of gemeenschap en met ons verandert de rest van de wereld.

Yana van Maarseveen
Yana van MaarseveenDiëtist
Yana is verantwoordelijk voor het leiden van de commissie vegan diëtetiek.

“Some people think the plant-based, whole foods diet is extreme. Half a million people a year will have their chests opened up and a vein taken from their leg and sewn onto their coronary artery. Some people would call that extreme.”
– Dr. Caldwell Esselstyn

Vlak voordat ik begon aan mijn opleiding tot diëtist in 2014, las ik het boek Skinny Bitch: een boek over gezondheid wat op scherpe en humoristische manier de aanval inzet op het eten van rommel, waaronder dierlijke producten. In korte tijd leerde ik niet alleen hoe dierlijke producten onze gezondheid negatief beïnvloeden, maar ook hoe dieren worden uitgebuit zodat wij ze kunnen gebruiken en eten. Ik was hierdoor geschokt en besloot mijn leefwijze te veranderen: geen dierlijke producten meer.

Dit bleek makkelijker dan verwacht. Het ging natuurlijk niet in één keer foutloos, maar ik deed mijn best en leerde gaandeweg steeds meer. Doordat ik vegan werd ging ik meer experimenteren met koken en gevarieerder eten. Ik voelde me fitter en had meer energie om te sporten.

Tijdens mijn opleiding verdiepte ik me in de gezondheidsaspecten van plantaardige voeding. Ik merkte dat ik hierbij soms op weerstand stuitte van medestudenten en docenten. Totdat in 2015 de destijds nieuwe ‘Richtlijnen goede voeding’ werden geformuleerd door de Gezondheidsraad, waarvan de eerste zin luidde: ‘eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon’. Het bewustzijn over de gezondheidsvoordelen van plantaardige voeding groeide. Een mooie ontwikkeling die zich nog steeds, wereldwijd, voortzet.

Mijn tip om veganist te worden? Begin vandaag! Natuurlijk maak je in het begin fouten, maar het is altijd beter om je best te doen en fouten te maken, dan om niets te doen.

Elise Hiddinga
Elise HiddingaCoördinator Vegan Wiki
Elise is o.a. verantwoordelijk voor vrijwilligers aansturen en het bewaken van de kwaliteit.

“You have just dined, and however scrupulously the slaughterhouse is concealed in the graceful distance of miles, there is complicity.”
– Ralph Waldo Emerson

Ik ben in 2016 veganist geworden na het lezen van het boek ‘Eating Animals’ van Jonathan Safran Foer. Daarna kon ik het eten en gebruiken van dieren niet meer voor mezelf goedpraten, want het is gewoon niet ethisch te verantwoorden. Veganist worden is de beste beslissing die ik ooit heb gemaakt. Omdat de stap naar een veganistische levensstijl voor mij zo positief was, gun ik het iedereen. Ik geloof dat we samen een groot verschil kunnen maken. Daarom help ik graag om de stap naar veganisme makkelijker te maken voor anderen als projectcoördinator voor Vegan Wiki en als vrijwilliger bij andere NVV-projecten.

In eerste instantie werd ik veganist met het idee dat ik vanaf nu alleen nog maar op groente, fruit en granen zou leven, maar ik kwam er al snel achter dat er gelukkig best veel vegan producten te koop zijn in de supermarkten. Mijn tip voor beginnende veganisten is dan ook om het gewoon te proberen en je te verdiepen in wat voor veganistische producten er allemaal gewoon makkelijk te verkrijgen zijn. Tegenwoordig is er van alles eigenlijk wel een vegan variant te koop, dus het is lang niet zo moeilijk als je misschien denkt!

Saschia Arisci
Saschia ArisciCoördinator Vegan Friendly
Saschia is verantwoordelijk voor Vegan Friendly en webdeveloper

“Ció che succede, il male che si abbatte su tutti, il possibile bene che un atto eroico (di valore universale) puó generare non é tanto dovuto all’iniziativa dei pochi che operano, quanto all’indifferenza, all’assenteismo dei molti. ” – Antonio Gramsci

De quote betekent: “What happens, the evil that touches everyone,the possible good, does not happen because of the eroic initiative of someone, but happens because of the indifference and assenteism of the majority op people.” 

Toen ik 2 was, ontdekte ik dat vlees van dieren kwam en toen wilde ik het niet meer eten. Mijn ouders wisten toen niks over vegetarisme. Ze zeiden dat vlees noodzakelijk was voor een mens en ik geloofde ze. Toch heeft het eten van vlees mij altijd een schuldgevoel gegeven. Later, toen ik al volwassen was, ben ik vegetariër geworden, dat was echt een opluchting. Pas jaren later ben ik veganist geworden. Dat kwam omdat ik ondertussen had gelezen over de melk- en eierenindustrie en ik wilde daar niet meer aan bijdragen.

Ik wil graag aan een betere wereld bijdragen en bij de NVV heb ik het gevoel dat ik een verschil kan maken. Ik heb veel ruimte voor eigen initiatief en prachtige collega’s. We hebben een gezamenlijke doel, en dat is niet “meer verkopen dan de concurrentie”, maar veganisme promoten, steunen en bekender maken. Daar krijg ik heel veel energie van.

Mijn tip? Begin gewoon en zorg ervoor dat het niet als een beperking voelt, maar als een verrijking. Maak er wat lekkers van als je gaat koken. Trakteer jezelf met iets speciaals. En bereid jezelf voor. Eerste keer bij een verjaardag? Neem je eigen gebak mee, een vegan taart die je kan delen of vraag de jarige of die een vegan taart wilt bestellen. Neem altijd een zakje nootjes en een stuk chocola mee voor onverwachte situaties. En maak gebruik van Vegan Wiki en de Plenty app waar je allerlei vegan supermarkt-producten en overige info over vegan voeding en leefstijle kan vinden.

Alexandra Yablonska
Alexandra YablonskaCoördinator Melk, Je Kan Zonder!
Alexandra is samen met Sabina projectcoördinator bij Melk, je kan zonder!

If you are lonely when you’re alone, you are in bad company.
– Jean-Paul Sartre

Sinds 1 januari 2017 ben ik officieel veganist, maar was daarvoor ook al steeds serieuzer op zoek naar alternatieven. Het proces heeft al even geduurd, maar het laatste duwtje was het vak ‘Ethiek en wetenschapsfilosofie’ tijdens mijn studie psychobiologie. Daar leerden we over verschillende wereldbeelden zoals antropocentrisch. Ik realiseerde me dat ik het meeste resoneerde met die laatste, waardoor ik ook meer ging handelen naar dat perspectief. Ik kon dierproeven ethisch gezien niet rechtvaardigen, hoewel ik natuurlijk het lijden al sinds dat ik klein ben had afgekeurd.

Ik heb m’n bachelor afgerond, en besloot mijn tijd te besteden als vrijwilliger bij verschillende instanties. Ik zag de vacature op de website van de NVV en zo ben ik hierin gerold. Mijn plan was om niet verder te gaan met een studie. Hiernaast werk ik naast als fractiemedewerker bij de PvdD in Noord-Holland.

Mijn tip voor beginnend veganisten? Lees je goed in, raadpleeg verschillende bronnen. En weet voor wie je het doet, want dan is de kans op terugval het kleinst! Dit maakt het ook makkelijker om je staande te houden wanneer mensen gaan duwen en trekken door jouw nieuwe standpunten.