In je eentje red je de wereld misschien niet, maar samen kunnen we wel een begin maken. Daarom maken wij een vuist voor veganisme en proberen wij de wereld een stukje mooier te maken. Voor dieren, mensen en onze planeet.

Bestuur

Emile Dingemans
Emile DingemansVoorzitter
Emile is voorzitter en betrokken bij o.a. communicatie en samenwerkingen.

“The idea that some lives matter less is the root of all that is wrong with the world.”
― Paul Farmer

Ik werd veganist in 2015 door een groeiend bewustzijn dat alle dieren —ondanks al hun verschillen— een ding gemeen hebben: de wil om te leven.

Het leed dat onschuldige dieren dagelijks wordt aangedaan, is een donkere vlek op onze beschaving. Het goede nieuws is dat het in deze tijd niet nodig is om dieren te schaden. Het kan anders. We hebben alleen de moed nodig om er mee te stoppen.

Het is belangrijk dat dit ideaal uitgedragen wordt. De NVV is dé belangenbehartiger en promoot het veganisme. Samen zorgen we er voor dat steeds meer mensen omschakelen naar een leven waarin dieren niet onze slachtoffers, maar onze vrienden zijn. Daar maak ik mij hard voor.

Wil jij liever geen dieren uitbuiten? Word veganist! Mijn belangrijkste tips die ik je graag meegeef op je reis: Informeer jezelf met boeken of documentaires waarom je geen dieren meer wil gebruiken; realiseer je dat veganisme een streven is; en ontmoet vooral andere veganisten.

Germaine Winckels-Schmeits
Germaine Winckels-SchmeitsSecretaris
Germaine is secretaris en betrokken bij o.a. evenementen, VeganChallenge en Vegan Awards.

“As vegan as possible.” – Melany Joy

Op 31 maart 2018 ben ik veganist geworden. Ik werd veganist door in aanraking te komen met veganisten en erover te praten. Daarnaast hielpen YouTube video’s van bekende veganisten en documentaires zoals Cowspiracy.

Ik wil graag veganisme dichterbij mensen brengen, laten zien dat het niet moeilijk en wel heel waardevol is. Ik wil bijdragen aan een kantelpunt in de samenleving, zodat straks de meerderheid van de mens veganist is in plaats van de minderheid. Ik ben relatietherapeut in mijn eigen praktijk Relatietherapie Maarssen en daarnaast werk ik op de Servicedesk van BeterDichtbij.

Als je door je transformatie gaat naar veganist zoek dan vooraf of tijdens deze transformatie andere veganisten op zodat je je niet geïsoleerd voelt en zodat je steun en informatie krijgt die je helpen als veganist om te gaan met de wereld om je heen.

Foppe de Haan
Foppe de HaanPenningmeester
Foppe is penningmeester en betrokken bij o.a. personeelszaken, IT en financiën.

“Veganisme beperkend? Onzin! Wat beperkend is, is de overtuiging dat het wenselijk is om anderen kwaad te doen. Dat is ware slavernij. Dit onder ogen zien is bevrijdend.” – Gary L. Francione.

Na een jeugd in een polder vol “vee”dieren, dacht ik tot 2014 eigenlijk nooit over diergebruik na — het was normaal, en (dacht ik) nodig. Maar toen ik er (via mijn vrouw) achterkwam dat dit helemaal niet zo was, kon ik niet naar mezelf toe rechtvaardigen daarmee door te gaan.

Omdat we allebei erg verbaasd en bedroefd waren dat we hier zo laat achterkwamen, wilden we onze omgeving ook helpen begrijpen dat je kunt leven zonder dieren onnodig te gebruiken en doden (want wie wil dat nou echt?). En omdat dit de nodige weerstand opleverde, zijn we onszelf gaan inlezen, in de hoop daar beter mee om te leren gaan.

In het verlengde daarvan wil ik mij als bestuurslid o.a. gaan inzetten om er met zijn allen beter in te worden ons veganisme uit te dragen, op een manier die tegelijk informeert en activeert.

Tip voor beginnende veganisten: realiseer je dat velen dit als confronterend ervaren, in een wereld waarin diergebruik de norm is, maar dat vreemde of emotionele reacties eigenlijk nooit kwaad bedoeld zijn (zelfs als ze zo worden verwoord) — het is eigenlijk altijd een vraag om uitleg. Hou voor ogen waar je het voor doet, en gebruik het internet voor steun en advies.

Esther van Voorden
Esther van VoordenAlgemeen bestuurslid
Esther is als algemeen bestuurslid o.a. betrokken bij Vegan Wiki, VEGAN Magazine en Vegan Friendly.
“As Lightning to the Children eased
With Explanation kind
The Truth must dazzle gradually
Or every man be blind”
– Emily Dickensen

Na een leven van vegetarisch eten, een paar jaar met wat ‘fouten’, dan nu 6 jaar echt vegan. Als kind legde ik de link al tussen een ledemaat van een karkas en een prachtig levend wezen. Die suprematie van de mens zit mij mijn hele leven al dwars en is niet uit te leggen.

Ik kies nu voor een bestuursfunctie bij de NVV omdat bewustwording en de omschakeling naar een plantaardig leven eigenlijk voor niemand kan wachten ook gezien de duurzaamheidsopgave. Dit alles geeft zin en biedt hoop in de strijd tegen apathie, het ergste wat er bestaat.

Als tip voor beginnende vegans zou ik zeggen gewoon doen, nu, op naar de supermarkt, maak het niet te moeilijk en word de beste ingrediënten-lezer ooit. En we zijn echt niet allemaal foodies die ons lichaam als tempel behandelen, gemakseten is er ook genoeg!

De quote die ik heb gekozen geeft mijn strijd weer tussen de waarheid verbloemend, in porties en zachtaardig vertellen of de brute waarheid uitspreken met de kans op verblinding.

Medewerkers

Liset Geluk
Liset GelukAdministratie en webshop
Liset is verantwoordelijk voor de ledenadministratie en de webshop.

“All sentient beings should have at least one right – the right not to be treated as property. ” –Gary L. Francione

In mijn tiende levensjaar stopte ik met het eten van dieren, echter gebeurde veganist worden onverwacht. In 2013 deed ik de thuisstudie Natuurvoedingsadviseur en las over beweegredenen voor veganisme. Wat daar stond geschreven was hetgeen waar ik nooit bewust over nadacht: het leven van de koeien en kippen die worden gehouden voor zuivel en eieren. Ik schrok daar erg van en heb een uur gehuild. Mijn conclusie: ik wil geen dieren meer gebruiken als ik voluit kan leven zonder ze te belasten. De volgende dag begon ik met inlezen om mezelf, goed geïnformeerd, de vegan levenswijze aan te meten. Inmiddels ben ik bijna 5 jaar veganist.

Voor de dieren, maar ook het milieu, efficiënt landgebruik en de voedselverdeling, is veganisme een feest. Door deze functie draag ik bij aan het creëren van bewustwording en het verspreiden van de vegan lifestyle op een constructieve manier. Laten zien dat diervriendelijk leven daadwerkelijk een feestje is, een viering van het leven, waar ook niet-menselijke dieren aan mee mogen doen.

Naast werken bij de NVV ga ik graag naar de sportschool voor Bodybalance, yoga en Bodypump; en speel ik wekelijks Magic the Gathering (Mtg) en Dungeons & Dragons. MtG levert me naast plezier inzicht met betrekking tot strategisch denken. En ik heb mijn vriend tijdens een dagje MtG leren kennen, dus het bracht me ook liefde in mijn leven.

Wil je veganist worden, maak dan vooral gebruik van de talloze recepten, product aanbevelingen, en andere lifestyle informatie die online te vinden is. Jezelf goed informeren maakt alles makkelijker: inkopen doen, lekker en gevarieerd eten, buitenshuis een hapje eten, gesprekken met mensen in je omgeving. Verder is het een kwestie van doen en gaandeweg ontdekken!

Andrea van der Bildt
Andrea van der BildtVrijwilligers en events
Andrea is verantwoordelijk voor o.a. de coördinatie van vrijwilligers en evenementen.

“They are vulnerable – and we exploit them. The problem is not treatment, it’s the use itself.
There is no right way to do the wrong thing. Go vegan today.
Stay vegan forever.”
– Gary L. Francione

Mijn hele leven lang heb ik van dieren gehouden. Honden en katten waren familieleden, insecten werden gered en toen ik volwassen was, kregen dierenorganisaties mijn geld. En toch heb ik al die jaren de link niet gelegd…

In September 2018 zag ik de documentaire ‘What the health’. Ik kon niet geloven wat ik zag en ging uit op onderzoek. ‘Forks over Knifes’, ‘Cowspiracy’, ‘Seaspiracy’, ‘Dominion’ – wow…
Ja, we weten allemaal dat er dieren aan te pas komen wanneer we vlees eten, maar deze onvoorstelbare waanzin had ik in mijn ergste nachtmerrie niet kunnen bedenken. Ik snap wel waarom mensen niet naar zulke films willen kijken, dat wilde ik ook niet. Omdat ik van dieren hield en hun lijden niet wilde zien. Omdat ik dacht dat ik tóch niets kon bewegen. Na het zien van de documentaires ging ik ‘cold turkey’ (pun intended). En zo begon mijn fantastisch avontuur! Want zo zie ik het. De verloren tijd kan ik niet inhalen, maar wat ik heb geleerd is dat het wel degelijk uitmaakt wat ik doe en dat iedereen de wereld kan veranderen. Je hoeft niet eens van dieren te houden om je te realiseren hoe fout dit hele systeem is – het gaat om ethiek, om respect voor het leven van een ander. Elk ander. Sinds ik veganist ben, voel ik me gelukkiger dan voorheen en eet met zoveel plezier al die heerlijke gerechten waarvan ik weet dat niemand moest lijden voor mijn genot. Ik denk dat ik deep down altijd wist dat er iets niet klopt en dat veel mensen daar last van hebben – niemand doet zoiets expres! Maar veganist worden? Dat zou ik nooit kunnen (zei elke veganist voordat ie veganist werd).

Daarom ben ik dankbaar bij de NVV te mogen werken en zo effectief de informatie te kunnen verstrekken die ik zelf nooit had, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken. Want elke beslissing die we nemen telt: élke keer dat je je volgende maaltijd kiest. Elke keer dat je in de supermarkt bij de kassa je stembiljet afgeeft vóór of tegen de vlees- en zuivelindustrie, voor of tegen dierengebruik, voor of tegen het leven van een ander. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het milieu en je eigen gezondheid.

Als ik één tip zou mogen geven, niet alleen aan beginnende veganisten, maar aan iedereen: geloof in jezelf, doe zelf onderzoek en luister vooral naar je hart. Want die klopt wel.

Brenda Waldekker - vd Wetering
Brenda Waldekker - vd WeteringCommunicatie
Brenda is verantwoordelijk voor o.a. social media, nieuwsbrieven, e-mail en de website.

“It costs us so little to go vegan; it costs animals so much if we don’t.”
– Gary L. Francione

Ik heb mijn hele leven al een ongemakkelijk gevoel gehad bij het gebruiken van dieren. Ik at met de jaren steeds minder dierlijke producten en was al 5 jaar vegetariër, tot ik in 2016 in aanraking kwam met het veganistische gedachtengoed. Ik deed onderzoek naar vegetarisch eten en gezondheid voor mijn werk als voedingscoach, toen ik de speech “101 reasons to become vegan” van James Wildman tegenkwam en de bal begon te rollen. Alles viel meteen op z’n plek en er was voor mij geen weg meer terug.

Ik werd meteen lid van de NVV en ben begonnen enorm veel kennis tot mij te nemen. Hoewel ik veganist ben voor de dieren, is gezondheid voor mij ook zeker een belangrijk aspect. Ik heb me in de jaren zoveel mogelijk onderzoeken gelezen en kan iedereen met een gerust hart aanraden ook voor je eigen gezondheid 100% plantaardig te leven.

Sinds begin januari 2020 ben ik als communicatiemedewerker voor de NVV aan de slag. Ik houd me bezig met de diverse taken om een duidelijke en eenduidige boodschap van veganisme uit te dragen via de website, nieuwsbrief, social media en telefoon. Er zijn zoveel misverstanden over veganisme en ik vind het belangrijk dat we als vereniging een professioneel en herkenbaar aanspreekpunt zijn voor mensen die meer willen weten.

Daarnaast ben ik projectcöordinator van de diëtistencommissie, die de zorg draagt voor wetenschappelijk onderbouwde informatie over voeding en gezondheid.

Naast mijn werk bij de NVV, heb ik mijn eigen praktijk als plantaardig voedingscoach, waar ik mensen help een gezond plantaardig voedingspatroon aan te leren en indien wenselijk, af te vallen. Ook werk ik samen met mijn partner in onze vegan reisorganisatie. Als er nog tijd over is, pas ik graag op katten en honden, loop ik hard en klungel wat op de gitaar.

Veganist worden kan van het één op het andere moment. Verdiep je in het morele gedachtengoed en als je eenmaal de beslissing neemt dat elk voelend wezen er moreel toe doet en het recht heeft niet als product behandeld te worden, dan voelen alle stappen die je daardoor doet goed.
Natuurlijk is het soms lastig in een wereld te leven waar het gebruik van dieren zo diepgeworteld is.

Mijn tip is: zoek zoveel mogelijk gelijkgestemden en kijk niet (te veel) naar verschrikkelijke beelden. Zorg goed voor jezelf en bedenk altijd dat je het voor de dieren, mensen en planeet doet, niet voor jezelf.

René Beemer
René BeemerWerving en Administratie
René is verantwoordelijk voor de administratie, werving en het vegan keurmerk.

“De betekenis van ons leven ligt in het verschil dat we maken in de levens van anderen.” – Nelson Mandela

Eind 2007 heb ik met tranen in mijn ogen gekeken naar een filmpje op YouTube over het villen van een wasbeertje. Tijdens dit proces werd het dier om de zoveel tijd op het hoofd getrapt omdat het maar bleef bewegen. Wat mij vooral raakte was de minachting voor het dierlijke leven, het volledig ontbreken van enig mededogen. Ik trok voor mezelf de parallel naar hoe wij omgaan met dieren in de vee-industrie en ben die zelfde dag vegetariër geworden. Het was het begin van een pad dat in de twee jaar erna naar het veganisme leidde.

Omdat ik meer wilde dan alleen mijn eigen levenswijze aanpassen heb ik in 2010 contact gezocht met de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, met de vraag of ik ergens bij kon helpen. Sindsdien ben ik er vrijwilliger en vanaf 2012 ook parttime in dienst. Ik zet mij in voor verschillende taken die te maken hebben met werving en administratie, en voor algemene backoffice-taken. Daarnaast ben ik mantelzorger voor mijn hoogbejaarde moeder.

Als tip zou ik willen meegeven dat iedereen een verschil kan maken! Bepaal wat op dit moment voor jou goed voelt, en begin daarmee. Informeer jezelf over de verschillende aspecten van de vegan lifestyle, en zie hoe je verder wilt gaan. En bedenk, vegan worden is een cadeautje voor jezelf én voor de wereld om je heen!

Projectcoördinatoren

Ronja Rundberg
Ronja RundbergProjectcoördinator VeganChallenge
Ronja is verantwoordelijk voor het aansturen van het VeganChallenge team.

“Do the best you can until you know better. Then when you know better, do better.” – Maya Angelou

Een van de eerste films die ik met mijn man (toen in 2015 was hij alleen mijn collega) heb bekeken, was Cowspiracy, omdat hij was begonnen veganistisch te eten en hij me er meer over wilde vertellen. Ik was er onmiddellijk van overtuigd dat ik iets moest veranderen en at geleidelijk aan wat ik in de koelkast had en verving het door veganistisch eten. De volgende vijf jaar heb ik met hem veganistisch eten ontdekt in Dubai, dat zich qua veganisme niet zo snel ontwikkelde als andere plaatsen in de werend, waardoor het soms een beetje moeilijk was om geschikte opties te vinden (zowel in de supermarkt als in restaurants).

Ik wilde al jaren vrijwilligerswerk doen, maar ik had er de tijd niet voor of ik kon gewoon niets vinden waar ik echt achter stond en waar ik gepassioneerd over was. Anderen helpen met hun veganistische transformatie is iets waar ik me sterk voor wil maken, aangezien ik wilde dat ik dit soort steun in 2015 had gehad. Door mijn werk als store manager en mijn studies heb ik veel ervaring opgedaan met het managen van projecten en mensen en ik ben heel enthousiast om deze kennis nu voor een positief doeleinde te gebruiken. En aangezien ik nu eindelijk de tijd heb omdat ik wat tijd vrij neem om met mijn dochter door te brengen, is dit de perfecte match voor mij.

Voor iedereen die net aan het begin van hun veganistisch leven staat heb ik de volgende tip: kennis is de sleutel, maar wees niet bang om ‘fouten’ te maken – veranderingen gebeuren niet van de ene op de andere dag.

Miracle Helder
Miracle HelderTeamleider VeganChallenge
Miracle is o.a. verantwoordelijk voor het aansturen van het VeganChallenge team.

“Let als je naar een doel reist goed op de weg. Want de weg verrijkt ons terwijl we hem bewandelen.” – Paulo Coelho

Als kind had ik al moeite met vlees eten. In 2017 at ik soms maar wat vlees omdat ik dacht dat ik anders belangrijke vitamines zou missen. Vanaf eind 2018 bleef het grotendeels bij zuivel en eieren. Ik las zo nu en dan iets over veganisme. Blijkbaar las ik niet de juiste sites, ik was als vegetariër namelijk geheel in de veronderstelling dat ik niks te maken had met dierenleed. In maart 2020 keek ik naar mijn zoveelste eitje in de pan en besloot dat ik nooit meer iets dierlijks wilde eten, “gezond” of niet. In mei meldde ik me aan voor de Vegan Challenge en na het lezen van de nieuwsbrief over eieren en de zuivelindustrie was de idealist in mij ontwaakt.

Ik wilde perse iets doen met mijn inzichten, het liefst iedereen vertellen wat er allemaal gaande is. Maar ik bedacht me dat dit waarschijnlijk averechts zou werken. Om niet ‘die betweterige vegan’ te worden voor mijn omgeving, besloot ik me te richten op mensen die ook onderweg naar veganisme waren. Ik nam contact op met de NVV voor een idee dat ik had en ik besloot uiteindelijk mee te werken aan de Nationale VeganChallenge van januari 2021. In mijn dagelijks leven werk ik part-time voor een opleidingsinstituut en doe ik een handleesopleiding. Dit in gezelschap van mijn vriendinnetje Henkie, een stoere Roemeense dame, die ik met liefde meermaals per dag uitlaat in het bosrijke gebied.

Ik zou willen meegeven dat als je erover nadenkt om veganist te worden, je klein begint en dat elke stap, elke maaltijd zonder dierlijke producten helpt. Als eerste zou ik degene die denkt dat ze hun vlees/kip niet kunnen missen vragen te bedenken wat je precies denkt te gaan missen. Het zal niet echt het vlees van een dood dier zijn dat je mist. Eerder smaak en structuur. Antwoord daarop zijn kruiden en vleesopvolgers. Bedenk je verder dat als je houdt van aardappelen, groente en vlees, je al voor 2/3 vegan eet.

Marianne van Diepen
Marianne van DiepenHoofdredacteur VEGAN Magazine
Marianne is samen met Marit o.a. verantwoordelijk het aansturen van de vrijwilligers en het bewaken van de kwaliteit.

“It takes nothing away from a human to be kind to an animal.” – Joaquin Phoenix

Samen met mijn partner heb ik in oktober 2015 de VeganChallenge gedaan, omdat we ‘dat veganisme ook een keer wilden proberen’. Ik at mijn hele leven al nauwelijks vlees, maar wel veel zuivel en dacht dat dat positief en gezond was. Maar toen we ons tijdens en na de VeganChallenge verder inlazen, kwamen we erachter hoe schadelijk zuivel, ei en honing zijn voor dier, mens en milieu. Toen zijn we alle andere producten met dierlijke ingrediënten in ons huishouden, zoals verzorgingsproducten, gaan vervangen door plantaardige.

In het dagelijks leven ben ik vertaler, ondertitelaar, redacteur (zzp’er). Ik miste daarin de mogelijkheid om meer goeds te doen voor de wereld en ben me daarom onder andere voor de NVV in gaan zetten. Toen Marit me vroeg om samen met haar de hoofdredactie te gaan doen, kon ik geen nee zeggen! Ik werk met veel plezier met alle vrijwilligers aan het magazine en hoop dat we met ons blad veel mensen kunnen inspireren.

Wat mij heel erg hielp toen ik de overstap naar vegan maakte was: lees je in! Dan leer je wat er allemaal schuilgaat achter dierlijke producten, raak je gemotiveerd om ze te vervangen, en is het veel makkelijker om ze te laten staan. 

Saschia Arisci
Saschia ArisciCoördinator Vegan Friendly
Saschia is verantwoordelijk voor Vegan Friendly en webdeveloper

“Ció che succede, il male che si abbatte su tutti, il possibile bene che un atto eroico (di valore universale) puó generare non é tanto dovuto all’iniziativa dei pochi che operano, quanto all’indifferenza, all’assenteismo dei molti. ” – Antonio Gramsci

De quote betekent: “What happens, the evil that touches everyone,the possible good, does not happen because of the eroic initiative of someone, but happens because of the indifference and assenteism of the majority op people.” 

Toen ik 2 was, ontdekte ik dat vlees van dieren kwam en toen wilde ik het niet meer eten. Mijn ouders wisten toen niks over vegetarisme. Ze zeiden dat vlees noodzakelijk was voor een mens en ik geloofde ze. Toch heeft het eten van vlees mij altijd een schuldgevoel gegeven. Later, toen ik al volwassen was, ben ik vegetariër geworden, dat was echt een opluchting. Pas jaren later ben ik veganist geworden. Dat kwam omdat ik ondertussen had gelezen over de melk- en eierenindustrie en ik wilde daar niet meer aan bijdragen.

Ik wil graag aan een betere wereld bijdragen en bij de NVV heb ik het gevoel dat ik een verschil kan maken. Ik heb veel ruimte voor eigen initiatief en prachtige collega’s. We hebben een gezamenlijke doel, en dat is niet “meer verkopen dan de concurrentie”, maar veganisme promoten, steunen en bekender maken. Daar krijg ik heel veel energie van.

Mijn tip? Begin gewoon en zorg ervoor dat het niet als een beperking voelt, maar als een verrijking. Maak er wat lekkers van als je gaat koken. Trakteer jezelf met iets speciaals. En bereid jezelf voor. Eerste keer bij een verjaardag? Neem je eigen gebak mee, een vegan taart die je kan delen of vraag de jarige of die een vegan taart wilt bestellen. Neem altijd een zakje nootjes en een stuk chocola mee voor onverwachte situaties. En maak gebruik van Vegan Wiki waar je allerlei vegan supermarktproducten kan vinden.

Elise Hiddinga
Elise HiddingaCoördinator Vegan Wiki
Elise is o.a. verantwoordelijk voor vrijwilligers aansturen en het bewaken van de kwaliteit.

“You have just dined, and however scrupulously the slaughterhouse is concealed in the graceful distance of miles, there is complicity.” – Ralph Waldo Emerson

Ik ben in 2016 veganist geworden na het lezen van het boek ‘Eating Animals’ van Jonathan Safran Foer. Daarna kon ik het eten en gebruiken van dieren niet meer voor mezelf goedpraten, want het is gewoon niet ethisch te verantwoorden. Veganist worden is de beste beslissing die ik ooit heb gemaakt. Omdat de stap naar een veganistische levenswijze voor mij zo positief was, gun ik het iedereen. Ik geloof dat we samen een groot verschil kunnen maken. Daarom help ik graag om de stap naar veganisme makkelijker te maken voor anderen als projectcoördinator voor Vegan Wiki en als vrijwilliger bij andere NVV-projecten.

In eerste instantie werd ik veganist met het idee dat ik vanaf nu alleen nog maar op groente, fruit en granen zou leven, maar ik kwam er al snel achter dat er gelukkig best veel vegan producten te koop zijn in de supermarkten. Mijn tip voor beginnende veganisten is dan ook om het gewoon te proberen en je te verdiepen in wat voor veganistische producten er allemaal gewoon makkelijk te verkrijgen zijn. Tegenwoordig is er van alles eigenlijk wel een vegan variant te koop, dus het is lang niet zo moeilijk als je misschien denkt!

Ap Reinders
Ap ReindersCoördinator Vegan2Vegan
Ap is o.a. verantwoordelijk voor het coördineren van het project Vegan2Vegan.

Vegan worden heeft voor mij een transformatie in mijn leven betekend. Ik dacht in eerste instantie dat het ging om onrecht dat recht gezet moest worden, en dat ik moest leven naar mijn principes. Maar gaandeweg kwam ik er achter dat zowel mijn sociale als ook mijn innerlijke leven aan het veranderen waren. Ook mijn blik naar hoe onze maatschappij werkt veranderde. Voor mij is het vegan worden één van de beste beslissingen in mijn leven geweest. Ik probeer nu te leven vanuit compassie en rechtvaardigheid. Bewustwording en innerlijke groei zijn in de slipstream van het vegan-worden meegekomen. Ik kan het iedereen aanraden!

In het dagelijks leven leid ik een team software-ontwikkelaars van een start-up in Rotterdam, allemaal in de sfeer van banken en verzekeraars. Naast kaas maken, koken, en gamen, stuur ik in mijn vrije tijd het team van de VeganChallenge aan. Hier probeer ik op een positieve, laagdrempelige manier veganisme voor iedereen toegankelijk te maken. Daarnaast leid ik het NVV-project Vegan2Vegan, dat tot doel heeft vegans te ondersteunen in hun sociale en emotionele transformatieproces. Mijn droom: een half miljoen vegans in Nederland! (de teller nu juli 2020: 150000).