Medicijnen bevatten vaak hulpstoffen van dierlijke oorsprong. Voorbeelden zijn lactosegelatine als vulstof of coating, en bijenwas of schellak om het pilletje te laten glimmen. Medicatie is vrijwel nooit dierproefvrij vanwege wet- en regelgeving (verplichtingen voor fabrikanten).

Dierlijke hulpstoffen vermijden

Patiënten kunnen aan de huisarts vragen om medicatie zonder een bepaald ingrediënt voor te schrijven. De patiënt kan ook zelf op onderzoek gaan. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen houdt een database bij van alle middelen die op de Nederlandse markt toegestaan zijn. In deze geneesmiddeleninformatiebank kan uitgebreid gezocht worden op de werkzame stof en bepaalde stoffen worden uitgesloten. Ieder medicijn in het database bevat een ingrediëntendeclaratie en een bijsluiter. Het gebruik van een ander medicijn dan voorgeschreven is door de behandelende arts, moet altijd besproken worden met de arts aangezien niet ieder middel hetzelfde werkt.

Apotheker

Je apotheek kan voor je nakijken of er dierlijke stoffen in je medicijnen zitten en indien mogelijk kijken of er diervriendelijke alternatieven zijn. Soms kan het medicijn van het gewenste merk niet voorgeschreven worden, omdat de apotheker geen contracten daarvoor heeft afgesloten. Je kan dan apothekers in de buurt contacteren om te vragen of zij dat merk wél kunnen leveren. Wanneer dat het geval is, kan je overstappen van apotheker.

Om te weten of de werkzame stof van een dierlijke oorsprong is, kun je het beste contact opnemen met de fabrikant.

Alle medicatie is op dieren getest. Moeten veganisten dan alle medicatie weigeren?

Veganisme strekt, volgens de definitie, tot zover het haalbaar is. Veganisten maken dus een afweging of het mogelijk is om af te zien van medicatie (die op dieren is getest) en kiezen bij voorkeur voor medicatie zonder stoffen die afkomstig zijn van dieren. De mogelijkheden hiervoor verschillen per situatie en per medicatie. Als het niet nemen van medicatie je gezondheid in gevaar brengt, dan heeft niemand daar natuurlijk wat aan, ook de dieren niet. Als gezonde, levende veganist kun je immers meer mensen inspireren om geen dieren te gebruiken.

Externe link

Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans.