Contact2018-12-04T15:57:22+00:00

We horen graag van je

Heb je een vraag over veganisme? Wil je adverteren? Of heb je een andere vraag over de NVV? Neem dan contact met ons op. Wij proberen berichten binnen vijf werkdagen te beantwoorden. Kijk ook bij onze ‘Veelgestelde vragen’ voor meer informatie over veganisme.

Telefonisch contact
Wij zijn het beste telefonisch te bereiken van maandag t/m woensdag tussen 11:00 – 15:00 via 06 5243 3931 m.u.v. feestdagen. Ons persnummer is: 06 5733 7352.

Zakelijke gegevens
KvK nummer: 40123603
RSIN: 008125557
Bankrekeningnummer: NL40 TRIO 0198 3967 16

Adverteren
Ons kwartaalblad VEGAN Magazine, onze minibrochure Vegan en onze websites bieden de mogelijkheid voor adverteerders om zich te richten op een bewust publiek. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Veelgestelde vragen

Wat is veganisme?2017-08-03T12:55:19+00:00

Veganisme is een levensstijl waarbij – voor zover mogelijk en praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.

Dat is de definitie van Veganisme. Veganisten (ook wel “vegans” in de volksmond) gebruiken dus geen dierlijke producten. Je kan bij eten denken aan vlees, vis, zuivel, eieren, honing, gelatine, dierlijke e-nummers of producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zitten. vegans eten plantaardig.

Daarnaast gebruiken vegans geen kleding die gemaakt is van dieren zoals bont, leer, wol, dons, vilt, veren en zijde. Ook gebruiken vegans geen verzorgingsproducten waar dierlijke producten in zijn verwerkt, of waar dierproeven voor zijn gedaan. Tot slot gebruiken vegans geen dieren voor sport of andere vormen van entertainment zoals een dierentuin. Lees meer…

Waarom kiezen mensen voor een veganistische levenswijze?2017-08-03T12:54:55+00:00

De belangrijkste reden om veganist te worden is een ethische reden. Het gebruik van dieren wordt gezien als iets dat leed veroorzaakt en als iets dat volstrekt onnodig is. Deze twee gegevens zijn voor veel mensen voldoende om te stoppen met het gebruiken van dieren voor welk doeleinde dan ook.

Naast deze reden zijn er een legio andere redenen waarom mensen kunnen kiezen voor veganisme. Voor sommige mensen kunnen die redenen de boventoon voeren, voor sommige mensen zijn het bijkomende voordelen. Denk hierbij aan gezondheid, milieu, medemens en wereldvoedselproblemen.

Sommige mensen kiezen voor veganisme vanuit hun religie of andere vorm van spiritualiteit. Ook sporters kunnen voor veganisme kiezen (hoewel je dit natuurlijk ook een “plantaardig dieet” zou kunnen noemen) omdat ze er beter door kunnen presteren.

Hoeveel veganisten zijn er op de wereld?2018-11-19T15:41:45+00:00

Cijfers uit 2010 vertellen ons dat ongeveer 1% van de wereldbevolking veganist is. In 2010 zijn er wereldwijd ongeveer 67 miljoen veganisten. Aan de hand van het ledenaantal van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme schatten we dat er in 2018 in Nederland zo’n 119.000 veganisten zijn.

Is het moeilijk om veganist te zijn?2018-11-24T16:34:35+00:00

De motivatie om dieren te gebruiken komt natuurlijk van binnenuit. Echter: met deze vraag wordt vaak verondersteld dat je als veganist weinig te kiezen hebt als het op eten aankomt. Gelukkig is dat niet zo. Naast dat er steeds meer vervangende producten op de markt komen voor vlees, kaas en andere melkproducten, is er een wereld vol heerlijke gerechten zonder het gebruik van dierlijke producten. Een paar voorbeelden uit onze receptendatabase op onze website veganchallenge.nl:

Worden er voor de zuivel- en eiproductie dieren gedood?2017-08-03T12:57:29+00:00

Het korte antwoord is een volmondig “Ja”. Er worden ook dieren gedood in andere industrieën dan de vleesindustrie. Dieren worden helaas gezien als producten en als ze niet genoeg opbrengen worden ze naar de slacht gebracht. Zo eindigen melkkoeien vaak als rundvlees en legkippen als soep. Eenzelfde lot is beschoren voor bijvoorbeeld schapen uit de wolindustrie.

Er zijn echter meer zaken om rekening mee te houden. Veel van deze industrieën zijn afhankelijk van het vrouwelijke dier. Alleen koeien geven melk (stieren niet) en alleen hennen leggen eieren (hanen niet). Op het moment dat deze dieren geboren worden, en er net als alle andere dieren ongeveer 50% van de dieren mannelijk is, wordt er dus onderscheid gemaakt tussen de twee seksen. Mannetjesdieren worden hierbij vaak vernietigd of direct naar de slacht gebracht.

Tot slot is het misschien goed om jezelf de vraag te stellen: stel dat deze dieren niet gedood zouden worden, zou het dan goed zijn om ze te gebruiken? Ze worden opgesloten, ondervinden leed in de vorm van stress en pijn, en leven een kort en intensief leven.

Kom ik voedingsstoffen te kort als veganist?2017-08-03T12:56:28+00:00

Nee, als veganist kom je niets te kort. Daar moet je natuurlijk wel wat voor doen! Er zijn hardnekkige mythes als het aankomt op gezondheid en het missen van bepaalde voedingsstoffen. De meesten zijn echter ongefundeerd en gemakkelijk te weerleggen. Hieronder een paar van de belangrijkste discussiepunten:

Eiwitten
Eiwitten komen niet alleen voor in eieren en het gaat niet om het wit van het ei. Er zijn drie soorten macronutrienten: Vet, koolhydraten en eiwitten. Lang werd gedacht dat vlees en andere dierlijke producten de enige (goede) bron waren van eiwitten. Dit blijkt echter niet waar te zijn. In bijna alles dat je kunt eten zitten eiwitten. In sommige dingen meer dan in anderen, zoals noten, zaden en bonen, maar als veganist zijn eiwitten absoluut niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. De meeste mensen met een westers dieet krijgen juist veel te veel eiwitten binnen!

IJzer en Calcium
IJzer komt voor in allerlei plantaardige producten, maar het meeste in groene bladgroenten, broccoli, peulvruchten, noten en zaden. In deze producten komt ook veel calcium voor. Je hebt geen dierlijke producten nodig om gezonde botten te hebben.

Vitamines
Er zijn twee vitamines waar je als veganist goed op moet letten.
De eerste is vitamine B12. Deze vitamine komt niet tot nauwelijks voor in plantaardige producten en de plantaardige producten waar het wel in voor komt zullen daarin niet voldoende kunnen zijn voor jouw lichaam. Het is dus echt noodzakelijk om hiervoor een supplement te nemen. Voordat je denkt dat dat onnatuurlijk is of zelfs ongezond: Het is heel gebruikelijk om in onze “schone” maatschappij, waar we alles tot in den treuren wassen, een tekort op te lopen aan B12. Daar hoef je geen veganist voor te zijn. Daarom worden er aan dierlijke producten gigantische hoeveelheden B12 toegevoegd. Als veganist doe je dus niet veel anders.
De andere vitamine waar je aandacht aan moet besteden is vitamine D3. Ook deze vitamine wordt als supplement aan producten toegevoegd. Bijvoorbeeld aan boter of margarine. Wederom is het in Nederland (en andere landen die ver van de evenaar afliggen) zeer gebruikelijk om een D3 tekort op te bouwen. Ook als je geen veganist bent. Helaas zijn die boters en margarines niet plantaardig. Zelfs als het vet plantaardig is, is juist het supplement, Vitamine D3, van dierlijke oorsprong. Je kunt dus beter 100% plantaardige margarine kopen en een D3 supplement nemen, maar er is goed nieuws! Er is een uitstekende manier voor je lichaam om D3 zelf aan te maken: je huid doet dat als je je in de zon begeeft. Een half uur per dag met je handen en je gezicht kan al snel voldoende zijn.

Omega 3 vetzuren
Omega 3 is gemakkelijk binnen te krijgen via noten, zaden en bijvoorbeeld Avocado. Ook zijn er producten van algen gemaakt die uitstekende vetzuren bevatten (dit is waar de vissen ze vandaan halen!). Ook hier zijn supplementen voor, maar die zijn niet noodzakelijk.

Is het duur om plantaardig te eten?2018-11-21T15:18:22+00:00

Nee. Ondanks het recente artikel in het Verenigd Koninkrijk hoeft veganisme helemaal niet duur te zijn. Het is waar dat sommige vlees- en kaasvervangers duur kunnen zijn en als je die elke dag in overvloed wilt eten dan kan het inderdaad een dure grap worden, maar dit is natuurlijk niet nodig voor een veganistische levensstijl of om gezond te zijn. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme schreef hier meerdere artikelen over:

Waar moet je op letten als je geen dierlijke producten wilt gebruiken?2018-11-21T15:21:06+00:00

Wanneer je geen dierlijke producten wilt aanschaffen, is het belangrijk om bij voedingsproducten op de verpakking te kijken om te controleren of er geen dierlijke ingrediënten in zitten. Deze ingrediënten zitten ook vaak verstopt onder E-nummers. Zo staat E441 voor gelatine en E120 voor kleurstof afkomstig van insecten. Zie ook onze pagina over e-nummers.

Waar je ook op kunt letten is of het product getest is op dieren. Fabrikanten maken vaak zelf duidelijk als ze niet op dieren testen en dit is gemakkelijk na te gaan op de vele websites die hier over uitweiden.

Wat is het Vegan Keurmerk?2018-11-21T15:19:50+00:00

Het Vegan logo is een geregistreerd keurmerk en symboliseert dat het product voldoet aan de standaarden van The Vegan Society. Het is aanwezig op talrijke producten die vrij zijn van dierlijke ingrediënten en die zijn geregistreerd bij The Vegan Society. Het logo wordt wereldwijd gebruikt. Meer informatie over het vegan keurmerk.

Wat doet de Nederlandse Vereniging voor Veganisme?2017-08-03T12:57:04+00:00

De doelstelling van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme is het bevorderen van een veganistische leefwijze en het beëindigen van de exploitatie van dieren. In Nederland werkt de NVV aan bewustwording van het gebruik van dieren en de gevolgen die het heeft ten opzichte van mens, dier en milieu.

Anderzijds behartigt de NVV de belangen van veganisten door uitjes, bijeenkomsten en andere zaken te organiseren, een wikipedia website in te richten en op andere manieren in informatie te voorzien.

De vereniging probeert ook handvatten te bieden aan mensen die geïnteresseerd zijn in veganisme.

 

Wat is het verschil tussen een vegetariër en een veganist?2017-08-03T13:13:52+00:00
Je kunt op de een of andere manier bijdragen aan de exploitatie van dieren of daar zoveel mogelijk van afzien. Dat laatste doen veganisten. Moreel gezien is er geen verschil tussen vlees eten of andere dierlijke producten gebruiken. Een glas melk of stuk kaas bevat evenveel leed als een biefstuk. Een vegetariër die om ethische redenen vegetariër is kan dat zien als moreel verdedigbaar, maar helaas is de praktijk dat het dier gebruikt wordt zonder dat een goede reden voor is.