Een plantaardig dieet bevat de juiste hoeveelheid macro-en spoorelementen om te voldoen aan de hoge energie-behoefte van een atleet, zonder dat ze afhankelijk zijn van supplementen of speciale producten die veel sporters gebruiken.Ook als je sport kun je vegan leven.

Focus op eiwitten?

De juiste voeding is van essentieel belang om fysieke activiteit te ondersteunen tijdens de training en tijdens de wedstrijd. In de afgelopen jaren zijn voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte sterk geadverteerd met het oog op atletische prestaties te verhogen. Er is echter geen betrouwbaar wetenschappelijk bewijsmateriaal wat bevestigd dat eiwitten sportprestaties verhogen. Een dieet met veel koolhydraten, weinig vet en met een matige hoeveelheid eiwitten, blijkt voor atletische prestaties het beste te zijn.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn de bron voor de primaire energie, die door het lichaam wordt gebruikt tijdens de intense en langdurige fysieke oefeningen. Als er niet voldoende aanbod van calorieën geleverd wordt door koolhydraten, is het lichaam genoodzaakt gebruik te maken van opgeslagen vetten en eiwitten uit de eigen weefsels. Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstoffen in het dieet van een atleet, terwijl eiwitten nodig zijn voor de vernieuwing en verbetering van spierweefsel.

Volkoren granen, groenten en fruit zijn ideaal bronnen van koolhydraten en eiwitten; dus een dieet dat gebaseerd is op deze productgroepen bevat alle essentiële aminozuren en energieke substraten die nodig zijn voor een sporter.

Bovendien helpt een hoge inname van antioxidanten om weefsels te beschermen tegen secundaire schade als gevolg van oxidatieve stress veroorzaakt door de langdurige en intensieve lichaamsbeweging. De koolhydraten zijn voor een sporter gemakkelijk binnen te krijgen met een goed uitgebalanceerd plantaardig dieet. Ook voor zeer intense fysieke activiteiten.

De beste keuze is plantaardig

Een uitgebalanceerd dieet, rijk aan koolhydraten, weinig vet, en die voldoende eiwitten bevat, is de meest passende vorm van voeding voor een sporter. Het plantaardig eetpatroon is de beste keuze voor een sporter, omdat het de juiste hoeveelheid eiwitten bevat, zonder het nadeel van dierlijke vetten. Daarnaast bevat een plantaardig dieet veel koolhydraten en weinig vet.

Plantaardige voeding is ook in staat om voordelen voor de gezondheid te brengen in de zowel op korte als op lange termijn (verlaging van de bloeddruk, van lichaamsvet en andere risicofactoren), waardoor de sporter een lange professionele sportcarrière kan behouden. Bovendien bevat het veel vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere voedingsstoffen in die alle essentieel zijn voor het lichaam om op zijn best te presteren en te beschermen tegen stress ten gevolge van secundaire lichaamsbeweging.

Bekende sportmensen

Bekende veganisten in de sportwereld zijn Carl Lewis en Ruth Heidrich. Lewis brak 15 jaar lang het record verspringen. Heidrich heeft 6 Ironman titels (3.800m zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen). won meer dan 700 races: marathon, triatlon, vijfkamp en anderen. In 1982 werd ze veganist en triatlon atleet na de diagnose borstkanker.

‘The winning edge’

Atleten die veel aan sport doen, zijn voortdurend op zoek naar een dieet-programma, om een zekere “winnende edge” te waarborgen. Velen van hen zijn experimenten ondergaan met vitaminen of andere vormen van supplementen, poeder eiwitten en tabletten. Dit gaat ten koste van een belangrijke factor voor atletische prestaties: voeding.

Fysieke en psychologische factoren spelen allemaal een belangrijke rol bij het bepalen van de atletische potentieel van een persoon. Verkeerde en gebrekkige voedingsgewoonten kunnen gevaarlijk zijn.

Handige links