Je ambities om lekker te koken hoeven niet samen met dierlijke producten te verdwijnen uit je leven. Favoriete recepten van vroeger veganiseer je in een handomdraai met onze handige tips om ei en zuivel te vervangen.

Als je gewend bent aan dierlijke producten te gebruiken, is het soms lastig te weten hoe je bepaalde dingen kan maken zónder die ingrediënten. Soms kan je een ingrediënt gewoon weg laten zonder dat je het proeft of merkt, soms kan je een recept wat veranderen zodat je dat ingrediënt niet meer nodig hebt. Maar voor veel dierlijke ingrediënten bestaan ook gewoon veganistische tegenhangers die dezelfde smaak of functie hebben. Hoe vervang ik…

Zuivel

Voor zuivelproducten zijn er tegenwoordig enorm veel plantaardige alternatieven.

Eieren

Eieren zijn zeer veelzijdig en kunnen om verschillende functies gebruikt worden in gerecht. Om het gerecht luchtig te krijgen, om te binden om juist voor de typische smaak van ei.

Vlees

Vlees is een bron van eiwitten en calorieën. In plaats van vlees kun je kiezen voor vleesopvolgers of andere eiwitrijke producten. Ook zijn er legio visopvolgers.

Bindmiddelen

In gerechten waar bijvoorbeeld gelatine wordt gebruikt om te binden, kan gewerkt worden met plantaardige alternatieven zoals agar-agar, pectine of een mengsel van glucosestroop en arabische gom. Ook kunnen sausjes gebonden worden met arrowroot, wijnsteenbakpoeder, Johannesbroodpitmeel en maiszetmeel.

Honing

Honing bestaat voornamelijk uit suiker. In plaats van honing kan Agavesiroop gebruikt worden. Maar ook maple syrup (esdoornsiroop), rijstsiroop, kokosbloesemsiroop of dadelstroop gebruiken.