Nederlandse Vereniging voor Veganisme
Nederlandse Vereniging voor Veganisme
FAQ items aan het laden...
Beginnen met veganistisch leven2024-08-11T17:11:14+02:00

De belangrijkste tips voor de beginnende veganist

Je wilt beginnen met veganistisch leven, maar je weet niet precies waar te beginnen. En dat is begrijpelijk. Veel mensen zijn opgegroeid met dierlijke producten. Ook onze huidige maatschappij is hierop ingericht. Tegelijkertijd groeit het aantal veganisten sterk; je bent niet de enige! Maar hoe word je vegan? Wij helpen je op weg!

1. Weet wat veganisme betekent

Volgens de definitie is veganisme:

…een filosofie en levenswijze waarbij zoveel mogelijk – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren. Dit kan zijn voor eten, kleding of andere doeleinden.

Veganisten willen geen dieren gebruiken en proberen dit zo goed als mogelijk te vermijden. Veganisme is dus meer dan een plantaardig dieet; het is een levenswijze. Veganisten vermijden ook het gebruik van dieren voor kleding, cosmetica, vermaak, enzovoorts. Gelukkig is dat prima te doen.

2. Ken je motivatie

Weet waarom en waarvoor je veganist bent. Wanneer je zelf duidelijk voor ogen hebt waarom je veganist wilt zijn, is het veel makkelijker om de juiste keuzes te maken. Het geeft je meer discipline, doorzettingsvermogen en motivatie. Het helpt dus om je in te lezen waarom veganist worden een juiste keuze is. Bekijk ook inspirerende documentaires over veganisme en lees op blogs van veganisten hoe zij het aanpakken.

3. Op eigen tempo

Ben je er klaar voor? Stop dan met alles waarvoor dieren worden gebruikt. Stop met het eten van dierlijk voedsel en vervang dit door plantaardig voedsel. Denk ook aan non-food zoals verzorgingsproducten, diensten die je afneemt, en organisaties waaraan je doneert. De weg naar veganisme is een persoonlijke weg. De een doet het in stapjes, de ander gooit het roer in een keer volledig om. Hoe je het ook doet, het is het belangrijkste dat het een manier is waarop jij weet dat je tot je doel kan komen.

4. Eet volgens de Vegan Schijf

Gezond veganistisch  eten is niet moeilijk. Maar er zijn een paar valkuilen die door beginnende veganisten vaak gemaakt worden. Daarom is het belangrijk dat je de basis van een gezond veganistisch dieet kent.

Vegan Schijf

5. Maak je niet druk over foutjes

Als beginnende vegan kan er veel op je afkomen. Van artikelen lezen tot ingrediëntenlijsten controleren. Neem het jezelf niet kwalijk als je het in het begin nog niet perfect doet. De samenleving maakt het veganisten nu eenmaal niet makkelijk. Het gaat om het doel en fouten horen bij het leerproces. Geen enkele veganist wist in een dag alles.

6. Bouw aan je netwerk van steun

Om het vegan avontuur aan te gaan is het fijn als anderen je hierin steunen. Vertel de mensen die het belangrijkste voor je zijn waarom dit belangrijk voor jou is, en vraag ze om hun steun. Familie en vrienden die jouw keuzes respecteren en daar rekening mee houden, zijn ontzettend belangrijk. De NVV organiseert groepsgesprekken waar je met andere veganisten hierover kan praten.

Kan je niet op steun in je omgeving rekenen? Andere veganisten kunnen je die wel geven. Er zijn diverse communities waar je met andere veganisten in contact komt. Op Facebook (Vegan Nederland), Whatsapp (Fellow vegans) of Meetup.com zijn er groepen die speciaal bedoeld zijn om elkaar op weg te helpen, te steunen of elkaar te ontmoeten.

7. Sluit je aan en maak Nederland vegan!

Stel je een wereld voor waarin veganisme de norm is. Het zou het zo veel makkelijker maken. Onze missie is om heel Nederland veganistisch te maken. We hebben dus nog véél mensen te overtuigen en jouw lidmaatschap stelt ons daartoe in staat.

Veel gestelde vragen

Als kersverse veganist komt er veel op je af. Al snel ontvang je vragen uit je omgeving, terwijl je zelf nog aan het leren bent. We hebben de meest gestelde vragen voor je beantwoord. Zo ben je goed voorbereid.

Wanneer ben je 100% veganist?2021-05-07T23:18:56+02:00

Centraal in de definitie van veganisme staat “voor zover praktisch haalbaar”. We leven nu eenmaal in een maatschappij die het ingewikkeld maakt om géén dieren te gebruiken. Er bestaat niet zoiets als een “99% veganist” of 100% veganist. Als jij oprecht er naar streeft om geen dieren te gebruiken, dan ben je veganist. Wat haalbaar is, kan ook afhankelijk zijn van persoonlijke omstandigheden. Iemand is niet minder veganist als die door persoonlijke omstandigheden afhankelijk is van het gebruik van dieren. Dat is wat anders dan koemelkslagroom gebruiken, omdat er even geen plantaardige variant in de buurt is.

Is veganisme een religie?2024-06-24T20:18:28+02:00

Veganisme wordt soms verward met een religie, maar dat klopt niet. Veganisme is niet gebaseerd op een voorgeschreven wet, gebod of verbod. Veganisme is een levenswijze gebaseerd op morele opvattingen. Dus geen morele opvatting op zichzelf. De morele opvattingen die als basis dienen voor veganisme zijn tot stand gekomen door rationele argumenten en door een wijsgerig onderbouwde ethiek.

We kunnen toch diervriendelijker produceren?2020-04-08T15:05:11+02:00

‘Diervriendelijker’ impliceert dat het nog steeds voor een deel onvriendelijk voor het dier is. Als het niet noodzakelijk is, moeten we dat niet willen.

Stellen veganisten dieren gelijk aan mensen?2020-04-08T15:06:37+02:00

Veganisten willen geen stemrecht voor muizen of recht op educatie voor mieren. Maar wel gelijke behandeling daar waar dieren gelijk in zijn, zoals het niet willen lijden, en in vrijheid willen leven en niet als object gebruikt te worden.

Wat betekent het als op de verpakking ‘plantaardig’ staat?2024-08-02T22:34:29+02:00

Een plantaardig product is een product dat (grotendeels) voortkomt uit een plantaardige bron. Stoffen met een dierlijke of synthetische herkomst kunnen niet plantaardig zijn. Een product dat wordt aangeduid als plantaardig is niet altijd volledig plantaardig en kan voor een deel aan dierlijke stoffen bevatten. Pas als er 100% plantaardig op de verpakking staat, is het product vrij van dierlijke stoffen. Maar ook dan kan het plantaardige eindproduct op een niet veganistische manier geproduceerd zijn.

Wetgeving

Artikel 7 van de Europese Verordening 1169/2011 stelt dat voedselinformatie niet misleidend mag zijn. Het stelt: Voedselinformatie mag niet misleidend zijn ten aanzien van de kenmerken van het levensmiddel, en vooral niet ten aanzien van de aard, identiteit, eigenschappen, samenstelling, hoeveelheid, houdbaarheid, land van oorsprong of plaats van herkomst en wijze van vervaardiging of productie; door aan het levensmiddel effecten of eigenschappen toe te schrijven die het niet bezit;[1]

Producten die plantaardig genoemd worden, moeten dus in principe plantaardig zijn. Uit uitspraken van de Reclamecode Commissie blijkt dat ze vindt dat de consument hierbij wel de gehele reclame of verpakking moet lezen. Bij het lezen van het opschrift “plantaardig” zou de consument dus toch verder moeten kijken op de verpakking om zeker te zijn dat het volledig plantaardig is.[2] Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie oordeelde in 2016 echter dat claims niet de indruk mogen wekken dat de consument niet verder op de ingrediëntendeclaratie hoeft te kijken, zoals de absolute claim “100%”. Dit mag alleen als er een wettelijke regeling voor is, zoals voor glutenvrij en alcoholvrij.[2][noot 1][noot 2]

De uitspraak “100% plantaardig” is mogelijk misleidend voor veganisten wanneer niet de volledige inhoud bestaat uit plantaardige ingrediënten. Hier is echter nog nooit een zaak over geweest.

Margarine

Voor margarine geldt dat de aanduiding “plantaardig” gebruikt mag worden indien het product alleen vet van plantaardige oorsprong bevat, met een tolerantie voor dierlijk vet van 2% van het vetgehalte. Deze tolerantie is ook van toepassing wanneer wordt verwezen naar een plantensoort.[3] Deze tolerantie komt uit een tijd toen fabrikanten visolie of andere dierlijke vetten gebruikten in margarineproducten. In de praktijk bevat een margarineproduct waarop de term plantaardig staat vrijwel altijd 100% plantaardige oliën en vetten.[4] Volgens de ketenorganisatie voor oliën en vetten (MVO) mag bij margarine de aanduiding plantaardig niet gebruikt worden als het product gelatine bevat, maar wel als het droge melkbestanddelen bevat.[4] Er zijn ketenafspraken gemaakt dat bij de term zuiver plantaardig geen ingrediënten van dierlijke oorsprong in het product voorkomen, dus ook geen melkbestanddelen of vitaminen van een dierlijke bron.[5]

Bronnen

Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans.

  1. Europese Verordening 1169/2011. Bekeken op 12 juli 2016
  2. Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie, 2016/00105, 23 juni 2016. Bekeken op 12 juli 2016.
  3. Deel VII van EU verordening 1308/2013
  4. E-mail van de afdeling Communicatie en Evenementen van MVO op 19 juli 2016 aan de Vegan Wiki
  5. Margarine, vetten en oliën. MVO – de ketenorganisatie voor oliën en vetten. Bekeken op 12 juli 2016

Voetnoten

  1. In 2008 is de Europese norm voor glutenvrije producten vastgesteld op minder dan 20 mg/kg aan gluten.Zie F.W. JanssenNieuwe EU verordening Glutenvrij (2009). Bekeken op 12 juli 2016.
  2. Op producten mag de term alcoholvrij gebruikt worden als het product niet meer dan 0,1% alcohol bevat. Zie Daisy HeyerToch wel alcohol in ‘alcoholvrij’ bier, Metro, 16 mei 2016. Bekeken op 12 juli 2016
Dieren hebben toch ook voordelen door samen te leven met mensen?2020-04-08T15:04:16+02:00

De meeste dieren worden onvrijwillig door de mens gefokt, zodat ze het beste ons doel kunnen dienen. Dit leidt tot onnatuurlijke omstandigheden en dieren die in het wild helemaal niet zouden bestaan. Het is immoreel om dieren toe te eigenen en hun vrijheid te beperken als dit niet in hun beste belang is. Je kunt ook niet spreken van echte voordelen als dieren niet voor dit leven gekozen hebben.

Is er meer land nodig als we plantaardig eten?2022-04-11T14:33:57+02:00

We hoeven juist veel minder grond te gebruiken als we allemaal plantaardig eten. Dieren die gehouden worden voor consumptiedoeleinden, moeten namelijk ook gevoed worden. En daarvoor is veel landbouwgrond nodig. Eén koe eet bijvoorbeeld ruim zestig kilo voer op een dag. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties stelt vast dat bijna 80 procent van de mondiale landbouwgrond in gebruik is voor de ‘vee’-houderij. In ons land is dan ook 40 procent van het totale grondoppervlak in gebruik voor ‘vee’-dieren. Als we het dier uit de voedselketen halen, kunnen de natuurarme weilanden en maisvelden die nodig zijn voor voer omgevormd worden tot natuurgebieden. Dit helpt het klimaat. Bomen slaan namelijk veel meer CO2 op dan gras. Daarnaast koelen bossen het klimaat af, creëren bossen wolken (en zodoende regen) en bieden natuurgebieden ruimte voor plant- en diersoorten die bedreigd zijn met uitsterven.

Is brood vegan?2024-08-30T09:43:11+02:00

Bij supermarkten zijn de meeste broden zonder dierlijke ingrediënten. Harde broodjes en stokbrood zijn bijna altijd vrij van dierlijke ingrediënten. Bij zachte broodjes zit er vaker dierlijke ingrediënten in. Om te helpen, hebben onze vrijwilligers opgezocht welk brood geschikt is voor veganisten.

De meest voorkomende dierlijke ingrediënten in brood zijn (room)boter en melk. Op internationale websites wordt ook gewaarschuwd voor de broodverbeteraar L-Cysteïne. Echter, volgens de verschillende grote bakkerijen zijn in Nederland alle aan brood toegevoegde E-nummers waaronder L-Cysteïne van niet-dierlijke oorsprong.

We kunnen toch ook de schaal verkleinen?2020-04-08T14:58:16+02:00

Geen enkel dier zou zijn of haar vrijheid ontnomen moeten worden, voor het genot van de mens, op welke schaal dan ook. Zeker niet als het gebruik van dieren helemaal niet noodzakelijk is en er genoeg alternatieven zijn zonder dat we dieren hoeven te beroven van hun vrijheden. Leed op kleine schaal betekent nog steeds leed en minder dieren doden betekent nog steeds dat er dieren dood gemaakt worden.

Waar halen vegans hun eiwitten vandaan?2022-04-10T17:10:40+02:00

Veganisten halen hun eiwitten direct van de plantaardige bron. Eiwitten zitten namelijk volop in peulvruchten, granen, groenten en zelfs een beetje in fruit. Dat is niet verwonderlijk, want ook grote dieren zoals olifanten, gorilla’s en runderen halen hun eiwitten uit plantaardige voeding. Andere uitstekende bronnen van plantaardige eiwitten zijn tofu, tempeh, vleesopvolgers, sojamelk en sojayoghurt. Veganisten hebben wel 30% meer eiwitten nodig. Daar staat tegenover dat de gemiddelde Nederland al 50% meer eiwitten eet dan aanbevolen is. Veganisten die gewoonweg voldoende voedsel eten, hebben dus geen risico op een tekort. Bekijk hier de volledige lijst met plantaardige eiwitbronnen.

Worden er voor de zuivel- en eiproductie dieren gedood?2024-08-11T17:32:00+02:00

Ja, er worden ook dieren gedood in andere industrieën dan de ‘vleesindustrie’. Dieren worden helaas gezien als producten en als ze niet genoeg opbrengen worden ze naar een slachterij gebracht. Zo eindigen ‘melkkoeien’ als stukken rundvlees en ‘legkippen’ in soep. Eenzelfde lot treft bijvoorbeeld ook schapen in de ‘wolindustrie’.

Er zijn echter meer zaken om rekening mee te houden. Veel van deze industrieën zijn afhankelijk van het vrouwelijke dier. Alleen koeien geven melk (stieren niet) en alleen hennen leggen eieren (hanen niet). Op het moment dat deze dieren geboren worden, en er net als alle andere dieren ongeveer 50% van de dieren mannelijk is, wordt er dus onderscheid gemaakt tussen de twee seksen. Mannetjesdieren worden hierbij vaak vernietigd of direct naar de slacht gebracht.

Tot slot is het misschien goed om jezelf de vraag te stellen: stel dat deze dieren niet gedood zouden worden, zou het dan goed zijn om ze te gebruiken? Ze worden opgesloten, ondervinden leed in de vorm van stress en pijn, en leven een kort en intensief leven.

Gaan veganisten naar een dierentuin?2024-06-14T15:15:58+02:00

Veganisten maken geen gebruik van dieren. Dieren gebruiken voor vermaak, doen ze daarom ook niet. Veganisten vermijden daarom situaties en plekken waarbij dieren gebruikt worden. Voorbeelden waarbij dieren voor vermaak worden gebruikt zijn dierentuinen, circussen, dolfinaria, toeristische attracties en sport. Dieren worden hiervoor gefokt of uit het wild gevangen en soms ook ook getraind op een bepaald kunstje dat mensen leuk vinden. Daarnaast worden ze hun hele leven gebruikt, zodat mensen hier geld aan verdienen. Veganisten kiezen voor andere manieren van vermaak waarbij geen dieren worden gebruikt.

Waar op te letten bij producten?2022-07-22T21:14:30+02:00

Sommige producten bevatten dierlijke ingrediënten terwijl je dat niet zou verwachten. Hieronder hebben we een aantal stoffen die je regelmatig gebruikt worden in producten. Op Veganwiki.nl is voor ieder van deze producten een variant die geen dierlijke stoffen bevat.

StofProducten
MelkPizzabodem, Gerookte amandelen, Witte bolletjes/puntjes, Douchegel, Pure chocolade, Chips, Proteïneshakes
GelatineSnoep, Drop, Pepermunt, Pudding, Fotopapier, Fotografische film, Badparels, capsules van geneesmiddelen, Lucifer[bron]
YoghurtHoemoes
KaasGroene pesto
Karmijn (E120)Roze koeken, Roze muisjes, Gestampte muisjes, Lippenstift, andere roodgekleurde producten
Vitamine D3Margarine/halvarine, bladerdeeg
EiSatésaus, Baba ganoush, Falafel in snackbars, Paneermeel
LanolineDagcrème, Kauwgom,
MelkserumRivella
SchellakCampari
ZijdeDouchegel, kleding
WolKleding, tapijt, vilt
CollageenGezichtscrème, Lijm in producten zoals laminaat en lucifers[bron]
MelksuikerGeneesmiddelen in tabletten
HoningStroopwafels
BoterBladerdeeg, pure chocolade
Cera alba (bijenwas)Huidverzorgingsproducten
LactobacillusKokosyoghurt
CastoreumIJs, Vanille- en karamelsmaken, Sigaretten, Parfum
AnsjovisTapenade
SkatoolParfum
PaardenhaarStrijkstok
Hoeveel veganisten zijn er?2024-08-06T17:38:58+02:00

Naar schatting 3% van de wereldbevolking is veganist. Bij elkaar zijn dat ongeveer 240 miljoen mensen.

De meeste onderzoeken over het aantal veganisten richten zich op één enkel land. In 2018 deed onderzoeksbureau Ipsos een groot onderzoek naar voedingspatronen over de hele wereld gedaan: zij kwamen op die 3% uit. Sindsdien zijn er geen nieuwe wereldwijde onderzoeken geweest.

Hoeveel veganisten zijn er in Nederland?

Uit onderzoek van Nu.nl bleek dat er in 2019 zo’n 170.000 veganisten in Nederland waren (1% van de bevolking). Volgens een onderzoek in opdracht van de Vegetariërsbond uit 2020 waren er destijds 261.000 veganisten (1,5%). Volgens een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er in 2024 ongeveer 70.000 veganisten in Nederland (0,4%). De getallen zijn dus nogal verschillend.

Hoe komt het dat de getallen zo verschillen?

In sommige onderzoeken wordt onvoldoende onderscheid gemaakt tussen veganisten en vegetariërs. Verder zijn er mensen die (bijna) veganistisch leven, maar zichzelf geen veganist noemen. Ook komt het voor dat mensen plantaardig eten, en zichzelf veganist noemen, maar wel dierlijke ‘producten’ gebruiken in bijvoorbeeld kleding en cosmetica.

Veganisme volgens de NVV

De Nederlandse Vereniging van Veganisme ziet mensen als veganistisch als zij helemaal geen dierlijke ‘producten’ gebruiken. Dus geen dierlijk voedsel, maar ook geen ‘producten’ van bijvoorbeeld leer en wol. Ook zien veganisten af van het gebruik van dieren voor vermaak. Verder gebruiken zij bijvoorbeeld geen cosmetica dat is getest op dieren. Dit alles voor zover praktisch haalbaar. De NVV schat dat er in Nederland ruim 150.000 veganisten zijn (2023).

Kunnen kinderen ook veganist zijn?2022-04-01T14:34:04+02:00

Kinderen kunnen net zo goed veganist zijn als volwassenen. Ze hebben wel een andere behoefte aan voedingsstoffen waar rekening mee gehouden moet worden. Meer informatie hierover lees je op onze pagina over kinderen.

Is het moeilijk om veganist te zijn?2022-04-11T14:01:17+02:00

Nee! Er wordt vaak verondersteld dat je als veganist weinig te kiezen hebt qua eten. Dit is gelukkig niet waar. Als je op zoek bent naar vervangende producten, kun je tegenwoordig kiezen uit een zeer ruim assortiment vleesopvolgers, vegan kazen en andere zuivelvervangers. Bovendien kun je de meest heerlijke gerechten maken zonder daarvoor dieren te gebruiken. Een paar voorbeelden uit onze receptendatabase op onze website veganchallenge.nl:

Wat zijn de nadelen van veganisme?2022-04-10T17:24:39+02:00

Nadelen van een veganistische levenswijze zijn dat de keuze aan producten iets minder uitgebreid is. Soms maakt dat de keuze ook eenvoudiger. Daarnaast kunnen sommige niet-veganisten de keuze voor een veganistische levenswijze zien als een afkeuring van hun eigen levenswijze. Ook moeten veganisten denken aan het nemen van een B12-supplement. Die zijn vaak wel zo lekker als een snoepje. Daar staat tegenover dat een veganistische levenswijze beter is voor dieren, natuur en milieu, je gezondheid en de medemens.

Zijn supplementen onnatuurlijk?2022-04-10T17:18:08+02:00

Veganisten nemen een vitamine B12-supplement om voldoende B12 binnen te krijgen. Een supplement komt inderdaad niet in de natuur voor. Maar ook toiletpapier en internet zijn niet natuurlijk. En toch gebruiken we het. Waarom zouden we dan niet een supplement nemen als we daardoor geen dieren meer hoeven te gebruiken?

Waar kan ik terecht als ik vanwege mijn veganistische levensovertuiging gediscrimineerd word?2024-05-25T19:33:35+02:00

Als je het gevoel hebt dat je gediscrimineerd wordt, kun je dat melden bij een antidiscriminatiebureau. Dat kan door te bellen met de Discriminatie meld- en advieslijn: 0900-2 354 354 (10 cent per minuut), of door het klachtenformulier in te vullen op Discriminatie.nl. Daar kun je ook zoeken op een antidiscriminatiebureau in je buurt. Die kan je bellen zonder extra telefoonkosten. Het advies dat je krijgt is verder kosteloos en geheel vrijblijvend.

Melden heeft altijd zin. Je melding helpt om discriminatie in beeld te brengen. Hierdoor kan discriminatie effectiever bestreden worden. Daarnaast kunnen de mensen van het antidiscriminatiebureau je adviseren en helpen om stappen te ondernemen. Lees verder.

Kan je in een ziekenhuis veganistisch eten?2024-02-29T14:09:45+01:00

Ziekenhuizen moeten in principe rekening houden met de levensovertuiging van hun patiënten. Desondanks blijkt dat veel ziekenhuizen moeite hebben om patiënten een maaltijd te bieden die aansluit de levensovertuiging van veganisten. Om dit op de kaart te zetten heeft de Nederlandse Vereniging voor Veganisme in 2022 een petitie ingediend bij de Tweede Kamer die gesteund werd met bijna 7.000 handtekeningen. Ook hebben we in kaart gebracht welke ziekenhuizen en zorginstellingen inmiddels plantaardige maaltijdopties aanbieden. Sinds 2023 bestaat er ook speciale medische drinkvoeding die ziekenhuizen kunnen gebruiken bij herstellende patiënten. Mocht je als patiënt opgenomen worden in het ziekenhuis dat geen rekening kan houden met een veganistische levensovertuiging, dan staan de lieve veganisten van de Vegans in het ziekenhuisgroep voor je klaar om te zorgen dat je ook in het ziekenhuis veganistisch kan eten.

Wat als ik een fout maak?2020-09-18T14:20:45+02:00

Iedereen maakt fouten. Het kan natuurlijk gebeuren dat je per ongeluk iets koopt waar toch iets dierlijks in zit. Een verfkwast waar echte haren aan blijken te zitten of een burger die tóch kippenei-eiwit bevat. Benader het praktisch: ruil het om, geef het weg en probeer het volgende keer te vermijden.

Kan je glutenvrij veganistisch eten?2024-03-01T16:14:41+01:00

Ja. Ook als je glutenvrij eet, kan je veganist zijn. In onze product- en receptendatabase kan je zoeken op glutenvrij. Bekijk hier glutenvrije recepten en glutenvrije producten. Bekijk wel net als iedere veganist de belangrijkste tips. Ben je beginnend veganist, dan kan het handig zijn om tijdelijk een digitaal eetdagboek bij te houden om te zien of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Wil je aanvullend voedingsadvies, dan kan je het beste terecht bij een veganistische diëtist.

Waarom kiezen mensen voor een veganistische levenswijze?2022-04-10T17:40:35+02:00

De belangrijkste reden om veganist te worden is een ethische reden. Het gebruik van dieren wordt gezien als iets dat leed veroorzaakt en als iets dat volstrekt onnodig is. Deze twee gegevens zijn voor veel mensen voldoende om te stoppen met het gebruiken van dieren voor welk doeleinde dan ook.

Naast deze reden zijn er een legio andere redenen waarom mensen kunnen kiezen voor veganisme. Voor sommige mensen kunnen die redenen de boventoon voeren, voor sommige mensen zijn het bijkomende voordelen. Denk hierbij aan gezondheid, milieu, medemens en wereldvoedselproblemen.

Sommige mensen kiezen voor veganisme vanuit hun religie of andere vorm van spiritualiteit. Ook sporters kunnen voor veganisme kiezen (hoewel je dit natuurlijk ook een “plantaardig dieet” zou kunnen noemen) omdat ze er beter door kunnen presteren.

Is het duur om plantaardig te eten?2022-09-27T18:03:39+02:00

Nee, plantaardig eten hoeft niet duur te zijn. Het is zo goedkoop of duur als je het zelf maakt. Het klopt dat sommige vlees- en kaasvervangers duurder kunnen zijn. Als je die elke dag in overvloed wilt eten dan kan het inderdaad een dure grap worden, maar dit is niet nodig voor een veganistische levenswijze en zeker niet voor je gezondheid. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme schreef hier meerdere artikelen over:

Wat is het Vegan Keurmerk?2024-01-27T17:37:24+01:00

Het Vegan logo is een geregistreerd keurmerk en symboliseert dat het product voldoet aan de standaarden van The Vegan Society. Het is aanwezig op talrijke producten die vrij zijn van dierlijke ingrediënten en die zijn geregistreerd bij The Vegan Society. Het logo wordt wereldwijd gebruikt. Meer informatie over het vegan keurmerk.

Wat is het verschil tussen vegetarisme en veganisme?2024-06-14T15:15:06+02:00

Vegetarisme gaat over het niet consumeren van dieren. Het gaat dus over het niet eten van het lichaam van een dier. Vegetariërs eten wel dierlijke producten die geen onderdeel van het lichaam van het dier zijn, zoals eieren en melk. Er bestaat ook strikt vegetarisme. Daarbij wordt geen enkel dierlijke product gegeten. Veganisme gaat over alle vormen waarbij dieren worden gebruikt, niet alleen voor consumptie.

Kom ik voedingsstoffen tekort als veganist?2024-05-23T19:44:58+02:00

Als veganist kom je geen voedingsstoffen tekort, indien je voldoende eet uit alle belangrijke voedingsgroepen, zoals omschreven in de vegan schijf. Ook zijn er bepaalde supplementen die belangrijk zijn, zoals vitamine D, omega-3 vetzuren en vitamine B12. Je kunt bijna alle voedingsstoffen uit plantaardige voeding halen, behalve vitamine B12. Hoe? En waar let je dan goed op? Dit en nog veel meer kun je lezen op onze pagina over voedingsstoffen. Heb je toch nog vragen? Maak je je toch nog zorgen over (bepaalde) voedingsstoffen? Deel dit dan vooral met onze Voedingscommissie via het contactformulier. Zij helpen je graag verder. Wil je liever persoonlijk advies? Neem dan contact op met een plantaardige voedingsdeskundige of diëtist

Hoe date je met andere veganisten?2022-04-08T15:55:01+02:00

Wil je het liefst met een veganist daten? Via de Facebookgroep Vegan Dating Der Nederlanden en de website Vegadates kan je in contact komen met andere leuke vegan singles.

Houden veganisten het dieet niet vol?2022-04-10T17:18:38+02:00

Uit een Oxford-onderzoek in de late jaren ’90 bleek dat 73 procent van van de vegetariërs en veganisten over een periode van 20 jaar nog steeds hetzelfde dieet aanhield.

Sommige mensen refereren aan een bekritiseerde studie in 2014 waaruit zou blijken dat veel van de vegetariërs en veganisten het dieet niet zouden volhouden. Deze studie was echter opgezet om te onderzoeken welke factoren mensen weerhouden om meer plantaardig te eten. De mensen die meededen aan het onderzoek waren mensen die ooit een vegetarisch of ‘vegan’ dieet gegeten hadden, ongeacht voor hoe lang. De onderzoekers stelden in hun onderzoek voormalige veganisten gelijk aan mensen die ooit een veganistisch dieet aten, en stelden een veganistisch dieet gelijk aan een plantaardig dieet. Echter, iemand die plantaardig eet is niet hetzelfde als een veganist. Zie ook: Is plantaardig hetzelfde als veganistisch?

In die studie drukten vegetariërs op de resultaten doordat ze 7,5 keer meer vertegenwoordigd waren in het onderzoek. Afzonderlijk bekeken, bleken veganisten ruim 2 keer vaker het dieet vol te houden. Ook bleek uit de studie dat wanneer dierenrechten een motivator waren, de kans 4 keer zo groot was dat het dieet op lange duur volgehouden werd.

Waar moet je op letten als je geen dierlijke producten wilt gebruiken?2024-04-02T20:58:34+02:00

Wanneer je geen dierlijke producten wilt aanschaffen, is het belangrijk om bij voedingsproducten op de verpakking te kijken om te controleren of er geen dierlijke ingrediënten in zitten. Deze ingrediënten zitten ook vaak verstopt onder E-nummers. Zo staat E441 voor gelatine en E120 voor kleurstof afkomstig van insecten. Zie ook onze pagina over e-nummers.

Waar je ook op kunt letten is of het product getest is op dieren. Fabrikanten maken vaak zelf duidelijk als ze niet op dieren testen en dit is gemakkelijk na te gaan op de vele websites die hier over uitweiden.

Foto via PXhere / CC0 Public Domain

Bestaat vegan landbouw?2022-04-10T17:15:23+02:00

Ja. Steeds meer landbouwers telen groenten en fruit zonder gebruik te maken van dieren en zonder gebruik van dierlijke mest. Ze gebruiken compost, groenbemesting en werken met de natuur voor een voedingsrijke bodem. De website Veganic Farming heeft een overzicht van de groente- en fruittelers die op deze wijze produceren.

Waar vind ik goede vegan recepten?2024-01-27T17:57:16+01:00

Veel gerechten zijn eenvoudig veganistisch te maken. Op onze website lees je bijvoorbeeld hoe je ei of zuivel vervangt. Je zal ook veel websites en blogs tegenkomen met heerlijke recepten, zoals onze VeganChallenge website met vele simpele recepten. Er zijn ook veel kookboeken over veganistisch eten. Het kookboek De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool is voor beginnende veganisten een aanrader. Het bevat naast recepten ook praktische informatie over veganisme.

Hoe leer ik andere veganisten kennen?2024-01-28T11:28:48+01:00

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) organiseert regelmatig evenementen waar vegans elkaar kunnen leren kennen. Kijk daarvoor in onze agenda. Ook bestaan er diverse online communities. Met name op Facebook zijn lokale groepen waar je met andere veganisten in contact kan komen.

Wat eet een veganist niet?2020-09-18T15:27:31+02:00

Een veganist eet geen dierlijke producten. Voorbeelden hiervan zijn vlees, vis, eieren, zuivel (o.a. melk, yoghurt, kaas) en honing. Daarnaast ook geen producten die dierlijke ingrediënten bevatten zoals weipoeder, kippeneiwit, bijenwas of e-nummers van dierlijke afkomst. En tot slot geen producten waar dierlijke hulpstoffen voor zijn gebruikt in het productieproces of producten die op dieren zijn getest.

Is plantaardig hetzelfde als veganistisch?2022-07-22T21:15:57+02:00

Een plantaardig dieet is niet per definitie ook veganistisch. Bijvoorbeeld, wijn kan geklaard zijn met dierlijke bestandsdelen. In deze gevallen is het eindproduct wel plantaardig, maar is het proces niet perse veganistisch. Een ander voorbeeld is plantaardige yoghurt die geproduceerd kan zijn met een yoghurtcultuur die gekweekt wordt op een medium dat melkbestandsdelen bevat. Daardoor kan een 100% plantaardige yoghurt toch niet als veganistisch gekenmerkt kan worden. Ook kokosnoten zijn niet veganistisch, als ze zijn geplukt door getrainde apen.

Eten veganisten insecten?2022-07-22T21:14:30+02:00

Net als alle andere dieren, sluiten veganisten insecten niet uit van de morele cirkel. Veganisten vermijden dus producten waarbij insecten worden uitgebuit, zoals bij honing, karmijnzuur en schellak. Van insecten is aangetoond dat ze een centraal zenuwstelsel en een brein hebben, en subjectieve belevingen kunnen hebben zoals pijn ervaren. Veganisten vinden dat we voorzichtig moeten zijn met uitsluiten van dieren uit de morele cirkel. De geschiedenis laat zien dat van veel dieren eerder foutief gedacht werd dat ze niet zouden kunnen voelen.

Is veganisme een dieet?2022-04-10T17:19:32+02:00

Nee. Veganisme is geen dieet. Veganisme is een levenswijze waarbij geen dieren gebruikt worden, niet alleen met betrekking tot voedsel. Zie wat veganisme betekent.

Welke verzorgingsproducten gebruiken veganisten?2024-01-27T13:57:34+01:00

Bij verzorgingsproducten zoals shampoo en cosmetica let je erop dat het product proefdiervrij is én vrij van dierlijke ingrediënten zoals bijenwas, carmine, glycerine en collageen. Bekijk onze Vegan Wiki voor vegan verzorgingsproducten.

Gebruiken veganisten medicijnen?2024-05-25T22:44:22+02:00

Voor nieuwe medicijnen worden dierproeven gedaan. Natuurlijk kan het voorkomen dat je medicatie nodig hebt. Veganisme is dan ook een streven voor zover mogelijk. Medicijnen kunnen dierlijke hulpstoffen bevatten. Gelukkig zijn er manieren om er achter te komen welk equivalent medicijn geen dierlijke stoffen bevatten, zoals met de geneesmiddeleninformatiebank van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Meer informatie.

Wat als ik bij vrienden of familie eet?2021-07-12T16:09:52+02:00

Eten bij familie en vrienden kan lastig zijn als mensen geen rekening kunnen of willen houden met wat je eet. Van te voren even overleggen kan al veel schelen. Of zoek samen een recept uit en ga samen boodschappen halen. Zo maak je het makkelijker voor mensen om plantaardig te koken. Je kan ook voorstellen om de familie of vrienden te verrassen met een leuk gerecht, of een taart, waar je dan natuurlijk zelf ook van eet. Een andere optie is om van te voren wat te eten of wat eten bij je te hebben, zoals handige koekrepen of kijk of je kort in de buurt een veganistische eetgelegenheid is. Als beginnende veganist zal je veelal merken dat het voor de omgeving ook een verandering is waar ze soms niet goed weten hoe er mee om te gaan. Bijna altijd verbetert dit over tijd als iedereen er aan gewend raakt is dat je geen dierlijke producten eet.

Wat is een vegan dieet?2022-04-10T17:21:28+02:00

Een vegan dieet is een onderdeel van de levenswijze van een veganist. Bij deze voedingswijze wordt niets gegeten waarvoor dieren zijn gebruikt. Daarbij wordt gelet op het gehele maakproces (van grondstoffen tot eindproduct); niet alleen de ingrediënten. Een vegan dieet is overwegend plantaardig, maar kan ook gesynthetiseerde stoffen bevatten als in het proces geen dieren zijn gebruikt. Een vegan dieet is niet hetzelfde als een plantaardig dieet. Zie ook: Is plantaardig hetzelfde als veganistisch?

Zijn amandelen wel vegan?2022-04-10T17:20:35+02:00

Voor de groei van amandelen wordt gebruikt gemaakt van bijen. De bijen worden ingezet om de bloesems van de amandelbomen te bestuiven. Veel media hebben gepubliceerd dat amandelen en amandelmelk daarom niet geschikt zouden zijn voor veganisten. Dit is kort door de bocht gesteld. De realiteit is dat bij heel veel noten, groenten en fruit gebruik gemaakt wordt van bijen voor de bestuiving. Om een indruk te geven: insecten als bijen en hommels worden ingezet bij onder andere koffie, cacao, amandelen, tomaten, appels, peren, kersen, morel, perziken, pruimen, mirabel, bessen, aardbeien, bramen, aardbeien, bramen, frambozen, augurken, aubergines, paprika, meloen, courgettes. Ook akkerbouwgewassen als blauwmaanzaad, karwijzaad, koolzaad, bladramenas, mosterdzaad, veldboon, zonnebloemen, en teunisbloed; en siergewassen als besheesters.

Een product is niet geschikt voor veganisten als het praktisch haalbaar is om te kiezen voor een alternatief waarbij geen dieren worden gebruikt. Dit is lastig wanneer bij andere alternatieve ook bijen of hommels worden gebruikt. Het is dus lastig om hier consequent rekening mee te houden. Als je de mogelijkheid hebt om te kiezen voor producten waarvan je zeker weet dat er geen gefokte insecten worden ingezet, heeft dit uiteraard de voorkeur. We moedigen het aan om te kiezen voor landbouwproducten die op veganistische wijze zijn geproduceerd, waarbij gebruik gemaakt wordt van natuurlijke, handmatige of machinale bestuiving zonder het fokken (dus zonder het uitbuiten en in gevangenschap houden van insecten) wanneer je die mogelijkheid hebt.

Zie ook Bestaat vegan landbouw?

Wat aten onze voorouders?2024-08-02T23:48:50+02:00

Mensen worden geclassificeerd als omnivoor. Dit betekent dat we zowel van plantaardige als dierlijke bronnen kunnen eten. Het betekent echter niet dat we ons móeten voeden met wat afkomstig is van dieren om gezond te leven. Het is lastig om exact aan te geven wat onze voorouders aten. Plantaardig materiaal verteert namelijk snel. Wetenschappers zijn het er in ieder geval over eens dat we net als de primaten, waar de mens ook van afstamt, voornamelijk plantaardig aten. Het dieet bestond vooral uit fruit, noten, bladeren, wat insecten en bij hoge uitzondering een klein dier (zoals een vogel), vergelijkbaar met het dieet van de hedendaagse chimpansee (Rob Dunn, 2012). Als we helemaal teruggaan naar 66 miljoen jaar geleden was onze voorouder een knaagdierachtige. (Pester, 2021; Choi, 2018).

Ons oerdieet
Zo’n 10.000 jaar geleden wisten mensen van Marokko, tot Midden-Amerika en Azië hoe ze plantaardig voedsel moesten vermalen. (Veldhuizen, 2023) In Noord-Afrika wisten ze ook plantaardig voedsel te koken in keramische potten. (Dunne, 2017). Dankzij isotopenonderzoek hebben we een beter beeld wat mensen toen aten. Daardoor weten onderzoekers dat het dieet in Marokko voor zeker 50% uit plantaardig voedsel bestond. (Moubtahij, 2024). In Peru bleek het dieet voor zelfs 70 tot 95% uit plantaardige voedsel te bestaan. (Chen, 2024)

Ons brein
Doordat onderzoekers vooral dierlijke resten (denk aan gefossiliseerde botten) konden terugvinden, dachten we lang dat de vroege mens het grote brein vooral te danken had aan het eten van andere dieren. Wetenschappers bleven echter met een grote vraag zitten: hoe kon ons brein zo groeien als onze voorouders vooral dierlijk aten? Ons brein heeft namelijk suikers (glucose) als energiebron nodig en vlees is daar een slechte bron voor. Uit recenter onderzoek blijkt dat zowel de vroege mensen als Neanderthalers in de mond al enzymen hadden die zetmeel omzetten in suikers. Dit duidt er op dat de gezamenlijke voorouder, minsten 600.000 jaar geleden, vooral plantaardige, zetmeelrijke voeding at. (Gibbons, 2021) Het verklaart goed waarom tussen 800.000 en 200.000 jaar geleden het menselijk brein snel groeide in volume.

Onze tanden 
Een populaire mythe zegt dat we onze hoektanden hebben om stukken vlees mee af te scheuren. In werkelijkheid lijkt ons gebit totaal niet op dat van een carnivoor (vleeseter). De hoektanden zijn bij mannen groter. Onze verre voorouders gebruikten de tanden vaker in een gevecht en hadden deze hoektanden vooral om anderen af te schrikken. (Business Insider, 2019) Bij mensen zijn de hoektanden steeds kleiner geworden. Naast de hoektanden, hebben mensen vooral maalkiezen net zoals herbivoren (planteneters) die hebben hebben.

Onze spijsvertering
Ons spijsverteringsstelsel is niet erg geschikt voor het verteren van rauw vlees. Doordat ons darmstelsel langer is dan bij dieren die vooral vlees eten, krijgt rauw vlees in de darmen kans om te ontbinden, wat negatieve effecten kan hebben. Ook zijn de maagzuren bij mensen veel minder zuur dan bij carnivoren en meer passend bij het verteren van voorgekauwd plantaardig eten. Pas door het koken kon vlees beter verteerd worden door onze spijsvertering. Europese mensen hebben pas sinds de domesticatie van runderen, 10.000 jaar geleden, een gen om ook na de zoogtijd de melksuikers in melk te kunnen verteren. 68 procent van de hedendaagse wereldbevolking is lactose-intolerant of heeft moeite met het verteren van zuivelproducten. (NIDDK, n.d.)

Bronnen:

Wat is het verschil tussen een vegetariër en een veganist?2022-04-10T17:28:33+02:00
Je kunt op de een of andere manier bijdragen aan de exploitatie van dieren of daar zoveel mogelijk van afzien. Dat laatste doen veganisten. Moreel gezien is er geen verschil tussen vlees eten of andere dierlijke producten gebruiken. Een glas melk of stuk kaas bevat evenveel leed als een biefstuk. Een vegetariër die om ethische redenen vegetariër is kan dat zien als moreel verdedigbaar, maar helaas is de praktijk dat het dier gebruikt wordt zonder dat een goede reden voor is.
Is veganisme gezond?2022-04-10T17:15:53+02:00

Ja, veganisme is gezond. Uit onderzoek blijkt dat veganisten over het algemeen gezonder zijn. Een evenwichtig veganistisch voedingspatroon biedt alle voedingsstoffen om gezond en energiek te blijven. Bovendien verkleint het de kans op hart- en vaatziekten. Wie zo gezond als mogelijk wil eten, kiest zo veel mogelijk voor onbewerkte voeding.

Kunnen we zonder dierlijke mest?2024-06-14T15:12:33+02:00

Het is prima mogelijk om groenten en fruit te kweken zonder dierlijke mest. Steeds meer kwekers, zoals tuinderij ’t Mooshöfke, doen dit al onder de noemer Biocyclische vegan landbouw. Zelfs een mondiale biologische vegan landbouw zou nu al mogelijk kunnen zijn.

In dierlijke mest zitten twee belangrijke stoffen voor de teelt van gewassen: stikstof en fosfor. Deze stoffen kunnen ook op andere manieren in de bodem worden gebracht. Er zijn bijvoorbeeld planten, zoals bepaalde vlinderbloemige gewassen (bonen, klaver) die stikstof uit de atmosfeer halen. Deze planten kunnen vervolgens weer als meststof dienen.

Het Louis Bolk instituut deed 9 jaar lang onderzoek bij een proefbedrijf in de Kollumerwaard waar gewerkt wordt met uitsluitend plantaardige meststoffen (volgens de principes van de kringlooplandbouw). Daaruit blijkt dat op deze locatie de hoeveelheid stikstof onveranderd is. Wel neemt het fosfaatgehalte iets af. De meeste akkerlanden hebben voor tientallen jaren voldoende aan fosfaat. Dit kan aangevuld worden met restromen zoals het mineraal struviet dat overblijft bij de reiniging van afvalwater.

Welke kledingstoffen zijn vegan?2022-04-01T14:36:02+02:00

Veganisten dragen geen stoffen die gemaakt zijn door het gebruik van dieren. Denk bijvoorbeeld aan: bont, wol, leer, dons (als opvulling), veren (ter decoratie), zijde, vilt (wol). Alternatieven hiervoor zijn bijvoorbeeld katoen, bamboe, hennep en synthetische kleding.

Wat eet een veganist wél?2022-07-21T14:59:45+02:00

Veganisten eten alles waar geen dieren voor gebruikt zijn. In de eerste plaats eten plantaardige voeding zoals groenten, fruit, granen, peulvruchten, zaden, noten en bonen. Uiteraard eten veganisten ook gesynthetiseerde stoffen (zoals aroma’s), of zout. Als er maar geen dieren zijn gebruikt voor de productie. Er zijn steeds meer kant-en-klare producten geschikt voor veganisten. Je vind ze op onze vegan wiki.

Zijn jullie tegen de bio-industrie?2022-04-10T17:18:22+02:00

“Bio-industrie” en “vee-industrie” zijn termen voor de intensieve veehouderij. Organisaties die tegen de bio-industrie zijn, zijn meestal niet tegen veehouderij, maar willen dat de dieren meer ruimte krijgen. Wij gebruiken deze termen niet, omdat wij tegen alle vormen van gebruik van dieren zijn, intensief of niet. Zie ook onze vegan taalgids.

Wanneer is een product vegan?2024-01-27T17:37:27+01:00

Een product wordt “vegan” genoemd als deze geschikt is voor veganisten. Dit betekent dat bij deze producten in het gehele productieproces geen dieren zijn gebruikt of beschadigd. Overeenkomstig met de definitie van het veganisme, wordt een uitzondering gemaakt wanneer geen redelijk alternatief product of productiemethode mogelijk is waarbij dieren niet gebruiken of geschaad worden

Een voorbeeld van een uitzondering is het gebruik van dierlijke mest bij de productie van plantaardige producten. Deze uitzondering wordt gemaakt omdat in de praktijk bijzonder weinig groenten en fruit verbouwd worden zonder dierlijke mest. Met de groei van aanbod vanuit de veganistische landbouw, kan dierlijke mest in de toekomst niet meer gezien worden als een uitzondering.

Producten met honing en truffels zijn nooit vegan, aangezien hiervoor altijd dieren worden gebruik (resp. honingbijen en honden) en er goede alternatieven bestaan (resp. agavesiroop en synthetische truffelaroma).

Er bestaan verschillende keurmerken zoals het Vegan Keurmerk, die elk op een andere wijze omgaan met de grensgebieden.

 

Waar moet je op letten als je uit eten gaat?2024-01-27T17:29:13+01:00

Als je uit eten gaat zie je vaak alleen korte beschrijvingen van de gerechten op de kaart staan, zonder dat duidelijk is welke ingrediënten worden gebruikt. Veel menukaarten laten met kleine kenmerkjes zien welke gerechten geschikt zijn voor veganisten. Wil je met gemak uit eten gaan, dan kan je op de website VeganFriendly zien welke restaurants rekening houden met veganisten.

Afhankelijk van de keuken van het restaurant zijn er een aantal punten waar je extra om zal moeten letten, waar restaurants zelf vaak niet op letten. Vissen wordt in sommige culturen van oudsher niet als een dier gezien, waardoor ingrediënten gemaakt van zeedieren soms als vegetarisch worden gezien. In de Indiase keuken wordt vaak gebakken in ghee (boter). In de Chinese keuken wordt vaak vleesbouillon en vissaus gebruikt. En in de Thaise en Indische keuken wordt vaak vleesbouillon, trassi (garnalenpasta) en vissaus gebruikt.

Wat als ik trek heb in dierlijke producten?2024-08-11T17:38:06+02:00

Als veganist eet en gebruik je geen dierlijke producten. Voor veel niet-veganisten kan dit als een gemis klinken. Het lijkt tegennatuurlijk om iets wat lekker of fijn is, niet meer te gebruiken. Hieronder een aantal tips om hiermee om te gaan.

‘Mag niet’ of ‘wil niet’

Wanneer je er van overtuigd bent dat het gebruik van dieren dierenleed met zich meebrengt, is het niet moeilijk om iets te laten staan. In plaats van een stuk vlees zie je een kadaver en in plaats van een glas melk, een kalfje dat bij de moeder is weggehaald. Het is niet meer dat je bepaalde producten niet mag eten, maar je wil het niet meer. Om het te internaliseren kan je documentaires over veganisme bekijken of vegan vloggers en bloggers volgen.

Variatie

Wanneer je bepaalde dingen niet meer eet of gebruikt, moet daar iets voor in de plaats komen. Zonder aanvulling van nieuwe producten in je dieet, kan het karig voelen. Een ontdekkingstocht van producten die je nog niet kende, is een leuke manier om je dieet te vernieuwen. Variatie in het dieet is ook gezond, om te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Ontdek bijvoorbeeld exotische groenten en fruit, je favoriete veganistische kaas, snacks, en worsten. Of maak ze zelf.

Umami

Wie hartige producten mist, mist eigenlijk de smaak van hartigheid: ‘Umami’, een aparte smaak die veel in dierlijke producten voorkomt. Er zijn ook plantaardige producten met diezelfde smaakstoffen, zoals zongedroogde tomaatjes, balsamicoazijn, sojasaus, miso, edelgist, zeewier, paddenstoelen, olijven, geroosterde noten, zuurkool, gebakken uitjes, knoflook, enzovoort. Deze kun je vaker gebruiken in maaltijden. Tip: probeer eens white wet bean soy, te koop bij toko’s. Dit is gefermenteerde soja waarmee je in maaltijden oude kaas kunt vervangen.

Kunnen huisdieren ook veganist zijn?2024-05-25T22:10:10+02:00

Veel dieren, zoals honden en katten, kunnen ook overstappen op veganistische diervoeding. Een Facebookgroep waar je al je vragen kan stellen is Vegan Huisdieren.

Hoeveel dieren worden er in Nederland geslacht?2021-01-03T14:14:30+01:00

Er worden in Nederland elke dag meer dan 1,7 miljoen dieren geslacht. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Een aantal dat nauwelijks te bevatten valt. Deze dieren worden geslacht zonder noodzaak, want mensen kunnen uitstekend zonder dierlijke producten leven. 

In 2017 werden in Nederland gemiddeld 1.752.498 landdieren per dag geslacht. In totaal werden er in 2017 639.662.000 dieren geslacht in Nederland. Het ging hierbij om:

  • 604.471.600 vleeskuikens
  • 17.181.100 ‘overige kippen’
  • 15.169.000 varkens
  • 2.158.000 runderen
  • 536.900 schapen
  • 136.900 geiten
  • 5.100 ‘overig pluimvee’
  • 2.500 eenhoevigen
  • 900 kalkoenen
Voelen planten geen pijn?2024-08-02T21:25:58+02:00

Nee. Planten hebben geen bewustzijn en kunnen geen pijn voelen. “Planten hebben dergelijke eigenschappen niet nodig om te overleven. Uit neurologisch onderzoek blijkt dat voor bewustzijn bij dieren een breinachtige structuur nodig is. Planten hebben niets wat daarmee ook maar enigszins vergelijkbaar is.” Lees meer over planten en pijn in dit nieuwsartikel.

Wat is veganisme?2022-11-30T10:26:09+01:00

Veganisme is een levenswijze waarbij – voor zover mogelijk en praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.

Dat is de definitie van Veganisme. Veganisten (ook wel “vegans” in de volksmond) gebruiken dus geen dierlijke producten. Je kan bij eten denken aan vlees, vis, zuivel, eieren, honing, gelatine, dierlijke e-nummers of producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zitten. Vegans eten plantaardig.

Daarnaast gebruiken vegans geen kleding die gemaakt is van dieren zoals bont, leer, wol, dons, vilt, veren en zijde. Ook gebruiken vegans geen verzorgingsproducten waar dierlijke producten in zijn verwerkt, of waar dierproeven voor zijn gedaan. Tot slot gebruiken vegans geen dieren voor sport of andere vormen van entertainment zoals een dierentuin. Lees meer…

Ga naar de bovenkant