Soms zie je door de keurmerken het bos niet meer. Wil je er verzekerd van zijn dat een product vegan is? Let dan op het Vegan Keurmerk. In Nederland is de Nederlandse Vereniging voor Veganisme vertegenwoordiger van het Vegan Keurmerk. Je vindt het keurmerk op steeds meer producten, voornamelijk etenswaren en dranken.

Één duidelijk logo

Producten met dit logo zijn gegarandeerd veganistisch. Of het nu gaat om koekjes of wijn. Ze zijn vrij van dierlijke ingrediënten en er zijn geen materialen van dierlijke herkomst gebruikt bij de productie en ontwikkeling van het product. Bovendien is er bij de productie en ontwikkeling van het product geen gebruik gemaakt van dierproeven.

Nederlandse producten

In Nederland zijn steeds meer producten die het vegan keurmerk mogen dragen. Enkele voorbeelden:

Billy’s Farm

Billy’s Farm is een merk voor biologische koekjes. Ze worden gezoet met siropen uit graan en fruit. Deels vanwege de vraag naar koekjes zonder geraffineerde suiker, maar vooral omdat ze veel natuurlijker van smaak zijn. Billy’s Farm koekjes zijn enkel plantaardig. Meerdere soorten worden met spelt gemaakt, waardoor ze ook geschikt zijn voor mensen met voedselallergieën zoals voor tarwe, soja, eieren en melk.

De koekjes worden op een groot aantal adressen verkocht, maar nog niet in de reguliere supermarkt. Verkoopadressen zijn te vinden op de website.

Website

Neleman

Passie, vriendschap en jarenlange ervaring met biologische wijn. Dat is de ijzersterke combinatie van de Nederlandse wijnpionier Derrick Neleman en zijn Spaanse vriend en getalenteerd wijnmaker Diego. Ze kennen elkaar al 15 jaar en werken nu samen om de lekkerste Neleman wijnen te produceren.

Het idee van zelf wijn maken bestond al jaren bij wijnpionier Derrick Neleman. Na een succesvolle handel- en importcarrière (hij introduceerde Fairtrade wijn in de Benelux, is oprichter van By the Grape en producent van de wijndocu Kissed by the grape) volgt Derrick nu samen met Diego zijn droom: Spaanse biologische wijn maken in Valencia.

Alle Neleman wijnen zijn gecontroleerd en gecertificeerd biologisch. En op één na zijn ze ook allemaal veganistisch. (De uitzondering is Neleman Cava). Bij reguliere wijnen worden vaak dierlijke producten gebruikt om de wijn te klaren. Dit houdt in dat bijvoorbeeld gelatine, vislijm of caseïne gebruikt wordt om eiwitten, gisten en andere organische deeltjes uit de wijn te verwijderen.

De wijnen zijn eenvoudig te bestellen via de eigen website. En ze worden verkocht via een beperkt, maar groeiend aantal verkooppunten in het land.

Website

Professor Grunschnabel

Het was 1978 en de jonge Pepijn Ornstein proefde voor het eerst zulk onvergetelijk zuiver en lekker mango-ijs dat dit zijn leven ingrijpend zou beïnvloeden. Hij wilde ook zulk tongstrelend en melkvrij ijs maken! Pas in 2003 mocht het ijs voor het eerst gefabriceerd worden onder de merknaam Professor Grunschnabel. Zodoende maakte het Nederlandse publiek vanaf dat moment pas kennis met allerlei verfijnde, vaak exotische smaakcombinaties.

Jarenlang heeft de Professor zijn inner circle geïnspireerd met smaakideeën die hij over de hele wereld heeft verzameld. Zo is nu een uiterst innovatieve collectie 100% plantaardige ijsrecepten tot stand gekomen. Inmiddels heeft Professor Grunschnabel een groeiende groep liefhebbers in Nederland en daar buiten.

Professor Grunschnabel ijs is te koop in speciaalzaken, supermarkten (AH), groothandels, restaurants, tankstations, organische/eco winkels, evenementen, etc. Via de website kunt u verkooppunten bij u in de buurt vinden die meer dan twee smaken van het assortiment voeren.

Website