Veganistische producten zijn producten waarbij er geen dieren gebruikt zijn tijdens de vervaardiging van het product. Dit omvat zowel ingrediënten als hulpstoffen en het gebruik van dieren op welke manier dan ook.

De meeste veganisten houden deze criteria aan:

  • het product mag geen dierlijke ingrediënten bevatten (‘sporen van’ dierlijke stoffen uit kruisbesmetting worden hierbij niet meegerekend).
  • er zijn geen dierlijke hulpstoffen gebruikt bij het productieproces.
  • het product mag niet op dieren zijn getest.

Een veganist consumeert dus ook geen plantaardige producten als daarvoor een dier gebruikt wordt. Denk daarbij aan producten die op dieren getest zijn, of geproduceerd zijn met dierlijke hulpstoffen, zoals wijnen die geklaard zijn met gelatine of vislijm.

Zo herken je snel vegan producten

Voor bijna alles is er wel een vervanger, of kan je de veganistische variant zelf maken. We leggen je uit hoe je een veganistisch product snel herkent.

1. Let op keurmerken

Veganistische producten dragen soms het Vegan Keurmerk, een groene zonnebloem. Dit keurmerk wordt uitgegeven door de Vegan Society en garandeert dat het product veganistisch is. Hetzelfde plaatje als het Vegan Keurmerk, maar dan zonder steel en bloem, wordt gebruikt om producten die vegetarisch zijn aan te duiden. Deze producten zijn vaak niet veganistisch, tenzij er expliciet VEGAN onder staat. Albert Heijn gebruikt het logo “V” voor producten die ze een “Verantwoorde keus” noemen. Dit betekent niet dat het product veganistisch is.

Als je verzekerd wilt zijn van of een product geschikt is voor veganisten, dan kan je ook letten op het Vegan Keurmerk. De NVV is vertegenwoordiger van dit keurmerk dat wordt uitgegeven door de Vegan Society in het Verenigd Koninkrijk.

2. Raadpleeg ons productenoverzicht

Vegan Wiki is een overzicht aan producten die geschikt zijn voor veganisten. Wil je weten welk brood geschikt is voor veganisten? Benieuwd naar alternatieven voor kaas, vlees en zuivel? Welke vitamine B12 het beste is? Of is je shampoo bijna op en wil je deze graag vervangen voor een vegan variant? Op Vegan Wiki vind je al deze informatie en meer!

Bezoek Vegan Wiki

3. Lees zelf de ingrediëntenlijst

Als een product geen keurmerk heeft, kun je ook zelf de ingrediëntenlijst op het etiket nakijken op ingrediënten van dierlijke oorsprong.

4. Vraag het de fabrikant

Om echt zeker te weten of een product veganistisch is, kan het nodig zijn om dit na te vragen bij de producent. Het is dan handig om te vragen naar specifieke twijfelachtige ingrediënten of productieprocessen, omdat klantenservice-medewerkers vaak niet goed weten wat veganisme precies inhoudt. De gegevens van de fabrikant staan meestal op de verpakking, en grotere bedrijven hebben vaak ook een website met een online contactformulier.