1. Wat is veganisme?
Veganisme is een levensstijl waarbij men geen dierlijke producten gebruikt. Naast vlees en vis wordt er ook geen zuivel, ei of honing geconsumeerd. Veganisten eten dus puur plantaardige voeding.
Daarnaast maken veganisten geen gebruik van leer, wol en zijde of andere dierlijke producten die in kleding en andere voorwerpen worden verwerkt.

2. Waarom kiezen mensen voor een veganistische levenswijze?
De motieven om geen dierlijke producten te gebruiken zijn voor iedere veganist verschillend. De belangrijkste beweegredenen zijn dierenwelzijn, gezondheid en milieu. Maar voor sommigen speelt spiritualiteit ook een rol. Veel atleten en andere sporters kiezen voor een plantaardig dieet, omdat ze daar meer energie van krijgen en beter presteren.

3. Hoeveel veganisten zijn er op de wereld?
1% van de wereldbevolking is veganist. Op dit moment (2010) zijn er wereldwijd gemiddeld 67 miljoen veganisten.

4. Zijn veganisten niet heel streng voor zichzelf?
Nee, veganisten zijn niet streng voor zichzelf, want zij verbieden zichzelf niets. Veel mensen zeggen, veganisten “mogen” geen dierlijke producten gebruiken. Maar het gaat hier om willen en niet om mogen. De keuze om geen dierlijke producten te gebruiken ontstaat uit de wil om ze niet te gebruiken en uit de voorkeur voor plantaardige voeding.

Dierlijke producten maken simpelweg geen deel uit van het leven van een veganist. Daarom zien veganisten het ook niet als een beperking dat zij geen dierlijke producten gebruiken, net zoals niet-rokers het geen beperking vinden om geen sigaretten te gebruiken.

5. Worden er voor de zuivel- en eiproductie dieren gedood?
Ja, ook voor biologische eieren en melkproducten worden dieren gedood. In Nederland worden jaarlijks 30 miljoen haantjes vergast of versnipperd omdat deze geen eieren kunnen leggen.

Voor de melkproductie moeten melkkoeien ieder jaar een kalf werpen om de melkproductie op gang te houden. Stierkalfjes worden op een ijzerarm dieet gezet, zodat er door bloedarmoede “blank kalfsvlees” ontstaat. Na zes maanden worden de stiertjes geslacht. Koeien, die normaal gesproken twintig jaar oud kunnen worden, worden als melkkoe gemiddeld vijf jaar oud. Ze zijn dan versleten door de enorme hoeveelheden melk die ze moeten produceren, en gaan dan naar de slacht.

6. Uit welke plantaardige bronnen haal ik mijn eiwitten, calcium, ijzer en andere voedingsstoffen?
Calcium zit vooral in donkergroene bladgroenten, broccoli, peulvruchten, noten en zaden. Al deze producten bevatten ook ijzer. Daarnaast zijn er soja- en rijstdranken te koop met toegevoegd calcium.

Ook de eiwitten haalt men uit peulvruchten (bonen, linzen, erwten), noten en zaden, sojaproducten (tofu, tempeh), seitan of lupine. Algen zijn ook een goede bron van calcium, ijzer en eiwit.

Veel veganisten gebruiken B12 supplementen omdat B12 van nature niet in plantaardige producten voorkomt. B12 is ook te vinden in verijkte voeding zoals sojamelk en plantaardige burgers. Daarnaast zijn granen en vruchten natuurlijk ook belangrijk.

7. Waarom zou ik overstappen op een (meer) plantaardig dieet?
Veel mensen die overstappen op een plantaardig dieet krijgen meer energie en een betere weerstand. Ze genieten meer van het eten omdat ze meer experimenteren en variëren met hun voeding.

Door 100% plantaardig te eten ben je niet medeverantwoordelijk voor het dierenleed in de vee-industrie. Ook beperk je de schade aan het milieu. De overconsumptie van dierlijke eiwitten heeft het verdwijnen van natuurgebieden, het leegvissen van oceanen en de opwarming van de aarde als gevolg. En plantaardig eten is ook nog eens heel sociaal, want het is voor iedereen geschikt.

8. Is het niet duur om plantaardig te eten?
Nee, over het algemeen denkt men dat je als veganist naar speciale natuurvoedingszaken moet om je menu samen te stellen. Dit is niet het geval. Vrijwel elke reguliere supermarkt verkoopt noten, zaden, groenten, fruit, granen en peulvruchten, sojaproducten en plantaardige vleesvervangers. Net als voor elke andere eetwijze geldt dat een plantaardig menu zo goedkoop of zo duur kan zijn als men zelf bepaalt.

9. Waar moet je op letten als je geen dierlijke producten wilt gebruiken?
Wanneer je geen dierlijke producten wilt aanschaffen, is het belangrijk om bij voedingsproducten op de verpakking te kijken om te controleren of er geen dierlijke ingrediënten in zitten. Deze ingrediënten zitten ook vaak verstopt onder E-nummers.

Zo staat E441 voor gelatine. In regulier brood zit vaak E472, dat is synthetisch vet wat dierlijk vet kan bevatten. Ook koopt een veganist geen producten die getest zijn op dieren, zoals make-up, verzorgingsproducten en schoonmaakartikelen. Ook bij deze producten let men op het bevatten van dierlijke ingrediënten. Daarnaast let een veganist ook op bij de aanschaf van kleding, sieraden, accessoires en meubels. Deze moeten gegarandeerd vrij zijn van leer, wol en zijde of ander dierlijk materiaal.

10. Wat is het Vegan Keurmerk?
Het Vegan logo is een geregistreerd keurmerk en symboliseert dat het product voldoet aan de standaarden van The Vegan Society. Het is aanwezig op talrijke producten die vrij zijn van dierlijke ingrediënten en die zijn geregistreerd bij The Vegan Society. Het logo wordt wereldwijd gebruikt.

11. Wat doet de Nederlandse Vereniging voor Veganisme?
De doelstelling van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme is het bevorderen van een veganistische leefwijze en het beëindigen van de exploitatie van dieren. In Nederland werkt de NVV aan bewustwording van de ernstige leefomstandigheden waarin dieren verkeren voor de productie van dierlijke producten en de gevolgen die het gebruik daarvan hebben ten opzichte van mens, dier en milieu.

Anderzijds geeft de NVV ook informatie over het in praktijk brengen van een veganistische leefwijze. Niet alleen het “waarom”, maar ook het “hoe” brengen zij onder de aandacht.