De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) heeft een volledig vegan voedingsschijf opgesteld. Veganisten kunnen deze visueel zeer aantrekkelijke A3 poster gebruiken als uitgangspunt voor een gezond en gevarieerd plantaardig voedingspatroon. De poster is nu te koop in de NVV webshop.

Een gevarieerd plantaardig voedingspatroon is geschikt voor mensen in alle levensstadia, inclusief zwangerschap, borstvoedingsperiode, kindertijd, puberteit en voor atleten, aldus de Academy of Nutrition and Dietetics (Amerikaanse Vereniging van Diëtisten).

Schijf van Vijf voor veganisten

Tot nu toe moesten veganisten het met ‘De Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum doen om te zien wat de basis voor een gezond voedingspatroon is. Hoewel er in deze schijf de laatste jaren steeds meer plantaardige voeding is opgenomen, is hij niet goed bruikbaar voor veganisten omdat er in de richtlijnen nog steeds uitgegaan wordt van het eten van dieren.

Als vereniging die de belangen behartigt van veganisten, zetten wij ons in voor goede informatie over gezonde plantaardige voeding beschikbaar te maken voor veganisten. Daarom hebben we ons team van voedingsdeskundigen gevraagd een heuse vegan schijf te ontwikkelen.

In 2020 zijn we begonnen met het samenstellen van de volledig Nederlandstalige vegan voedingsschijf. We wilden met een mooi vormgegeven poster in één oogopslag laten zien hoe een gevarieerd plantaardig voedingspatroon eruit ziet.

QR-code

De poster is ontworpen door Maria Tiqwah Art in samenwerking met de deskundigen van de NVV voedingscommissie. Hij is niet alleen een juweeltje voor het oog: via de qr-code op de poster krijg je tevens toegang tot informatie over de verschillende productgroepen binnen een plantaardig voedingspatroon: groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten en zaden. Daarnaast vind je ook de aanbevelingen voor supplementen en vochtinname.

De Vegan Schijf is vanaf 29 maart te bestellen in onze webshop.
Leuk als cadeau voor jezelf of iemand anders!