Het regent reacties op het artikel in NRC over The Green Happiness. Ze promoten plantaardige voeding met hun boek op geheel eigen wijze. Dat kan, maar vastendagen, te weinig eiwitten en vetten eten en zelfs glutenvrij eten zonder medische noodzaak vinden wij niet verstandig. Veel mensen en media grijpen het artikel aan om het veganisme in het algemeen kritisch onder de gezondheids-loep te leggen. Is dat terecht?

Is veganisme gezond?

Deze vraag gaat in principe altijd over plantaardig eten. Veganisten bestaan er in allerlei soorten en maten. Sommige eten graag taart, pizza en patat, anderen graag zo gezond mogelijk. De meeste vegans eten overwegend gezond met producten als volkorenbrood, rijst, noten, peulvruchten, groenten en fruit, aangevuld met een B12-supplement waardoor ze alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Diverse instanties, diëtisten en onderzoeken onderschrijven de gezondheidsvoordelen van plantaardige voeding:

American Dietitic Association: “Een uitgebalanceerd plantaardig dieet bevat voldoende voedingsstoffen, is gezond en kan gezondheidsvoordelen opleveren in het voorkomen en behandelen van bepaalde ziektes.”

Jaap Seidell zegt – in tegenstelling tot wat RTL Late Night toonde: “Veganisten eten vrijwel altijd gezonder dan vleeseters. Van bijna alle gunstige voedingsstoffen krijgen zij meer binnen.” (Trouw, 6 augustus 2016)

Diëtist Lisa Steltenpool, auteur van De vegarevolutie en Kickstart: “Een volwaardig, plantaardig eetpatroon vereist meer eiwit, vet, granen en peulvruchten dan The Green Happiness in hun boek adviseert, terwijl het echt belangrijk is om hier voldoende van binnen te krijgen”.

Wat is veganisme precies?

Veganisme is meer dan plantaardig eten. Het is een levensstijl waarbij – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren. In de praktijk betekent dit geen dierlijke producten eten, zoals vlees, vis, zuivel en honing. Verder laten vegans ook andere dierlijke producten links te laten liggen, zoals leer, wol, bont en cosmetica die niet dier(proef)vrij is, vanuit het idee dat dieren geen gebruiksvoorwerpen of bezit zijn en dat ze eigen wensen en belangen hebben.

Is veganisme moeilijk?

Nee, veganisme is niet moeilijk! Het begin kan even wennen zijn. Want net als de meeste mensen ben je waarschijnlijk opgegroeid in een omgeving waarin het normaal is om dierlijke producten te gebruiken. Een logische reactie is dan ook om te matigen. Helaas worden er ook nog steeds dieren gebruikt en gedood voor een beetje kaas, ei of vlees. Gelukkig wordt veganisme steeds laagdrempeliger. Boeken, websites, documentaires, blogs: je vindt ze tegenwoordig overal! Net zoals plantaardige alternatieven.

De beste tip? Hoe word ik veganist? gewoon ergens. Zoek alternatieven op Vegan Wiki. Vervang koemelk voor soja- of amandelmelk. Probeer nieuwe recepten uit of veganize je oude. Doe mee aan de VeganChallenge in oktober. Ga zoeken op internet. Waar een wil is, is een weg die niet ten koste hoeft te gaan van dieren.

De plantaardige piramide uit ‘De vegarevolutie’ door Lisa Steltenpool