Het Paardenrusthuis in Soest was 19 november 2011 dé plek om als veganist naar toe te gaan. Hier dromden namelijk hordes NVV-vrijwilligers samen om te eten, een workshop bij te wonen hoe je je als veganist kunt presenteren en om een rondleiding door het rusthuis te krijgen. Hordes? Nou, toch zeker wel twintig mensen, de jongeren waren oververtegenwoordigd, dat is in het verleden wel ’s anders geweest.
Maar veganisme wordt steeds hipper. En het eten steeds lekkerder. Happy Herbi zorgde voor taart (had van mij wel suiker in gemogen …) en voor een romige tortilla met tempeh plus daarbij een smakelijke salade (die wil ik vaker eten).

Viviane Rose vertelde hoe je je het beste als veganist kunt presenteren om een positieve boodschap over te brengen. Bekend is natuurlijk dat je niet iedereen te pas en te onpas moet confronteren met dierenleed, dat werkt averechts. Er ontstond een discussie of je als veganist de plicht hebt om vooral niet alternatief over te komen maar juist hip&trendy te zijn omdat je anders vooroordelen bevestigt over veganisme. We kwamen er niet helemaal uit, wel gaf het stof tot nadenken.

Tot slot mochten we naar buiten. De paarden waar we kort mee kennis maakten, waren de paarden die (nog) niet bij soortgenoten geplaatst kunnen worden. Manegepaarden die afgedankt zijn en die altijd alleen op stal hebben gestaan. Het Paardenrusthuis streeft ernaar ze uiteindelijk allemaal dagelijks in de wei met soortgenoten te kunnen zetten. Een paar zielige gevallen, een paar grappige paarden (waaronder pony Erika met sik) en veel persoonlijke verhalen van één van de verzorgers waaruit bleek dat paarden beslist geen domme dieren zijn.

Een goed georganiseerde, aangename middag. Ben benieuwd wat het programma voor de vrijwilligersdag van dit jaar zal zijn!Marlies de Jonge