Is 2018 hét jaar van vegan ijs? Met de nieuwe vegan smaken van Ben & Jerry’s in de schappen, lijkt vegan ijs wel helemaal hot. Ondanks het groeiende aanbod, zijn de bakken met Chunky Monkey en Chocolate Fudge ijs continu uitverkocht. Tijd voor meer. Welk vegan ijs hebben we al in Nederland en wat willen we nog krijgen?

Een terugblik

Al eerder schreven we over over waar in Nederland vegan ijs te verkrijgen is, maar sindsdien is er veel meer bij gekomen. In 2016 lag het Swedish Glace vanille-ijs al bij de Albert Heijn en ook de smaken van Professor Grunschnabel waren volop te verkrijgen. Verder hadden we keuze uit de Bon Ice magnums van Bonvita, sorbetijs en verschillende soorten waterijs. Prima, maar de vraag stijgt en als we kijken naar het buitenland, kunnen we het aanbod ook laten stijgen.

Ben & Jerry’s

Wij prijzen ons gelukkig met de Chunky Monkey, Chocolate Fudge en Peanyt Butter cookies smaken van Ben & Jerry’s die sinds begin 2018 in Nederland te koop zijn. Maar de smaken Coffee Caramel Fudge, Coconut Seven Layer Bar, Cherry Garcia en Caramel Almond Brittle zien wij ook wel zitten. Onlangs heeft het Amerikaanse bedrijf daar de smaken Peanut Butter Half Baked en Cinnamon Buns aan toegevoegd.

Cornetto

Het zal je misschien al ter oren zijn gekomen dat ook Cornetto een vegan variant heeft uitgebracht. Tot voor kort was het ijshoorntje met ijs op sojabasis alleen in Engeland te koop, maar sinds maart 2018 is hij ook in diverse filialen van Albert Heijn gespot. Het hoorntje is glutenvrij.

Alpro

Sinds juni 2018 kan je ook in Nederland het ijs van Alpro vinden. In de smaken Vanille, Kokosnoot, Hazelnoot Chocolade en Amandel Zeezout Karamel. Het ijs is vooralsnog alleen verkrijgbaar bij Plus supermarkten.

Häagen-Dasz, Magnum en Ikea softijs

Ook even een vooruitblik! Het Amerikaanse merk Häagen-Dasz herken je misschien wel uit de vriesschappen van sommige supermarkten. Vegan ijssmaken zijn hier (nog) niet, maar die zullen er uiteindelijk wel komen. Sterker nog, bij Target liggen ze er al een tijdje. Chocolate Salted Fudge Truffle, Coconut Caramel, Mocha Chocolate Cookie en Peanut Butter Chocolate Fudge: het klinkt hemels. Wij kunnen niet wachten! Ook hoorden we dat magnum binnenkort met een vegan variant zal komen. Sowieso zal Ikea in de zomer van 2019 met vegan softijs komen!

Vegan ijs buiten de deur

De bovenstaande ijsmerken liggen dus gewoon in de supermarkt (alleen dus nog niet allemaal in Nederland), maar in ijssalons is ook vegan ijs te verkrijgen. Vaak gaat het dan om sorbetijs en in sommige gevallen zelfs om roomijs. Denk aan Juicebrothers in Amsterdam, die sinds 2017 het geweldig lekkere ijs van Van Leeuwen aanbiedt, maar ook in verschillende restaurants wordt er vegan ijs geserveerd.

Voor een uitgebreid overzicht ga je naar onze Vegan Wiki. Mis je bepaalde smaken? Laat het ons weten!