Speciesisme

//Speciesisme
Speciesisme2019-09-23T15:33:33+02:00

Speciesisme is een term die je vast weleens voorbij hebt zien komen. Maar wat betekent het nu precies? Speciesisme is het idee dat we gelijke belangen (en behoeften) van individuen ongelijk behandelen op basis van soort. Zodra hiernaar gehandeld wordt, kan je spreken van discriminatie op basis van soort.

Dierenrechten

Wanneer het aankomt op mensenrechten zijn we resoluut. We willen mishandeling en andere vormen van onrecht niet ‘meer humaan’ maken of überhaupt tolereren. Wanneer we het hebben over niet-menselijke dieren, staan veel mensen echter open om schendingen van basale rechten van dieren op een ‘meer humane wijze’ voort te zetten. Denk bijvoorbeeld aan grotere stallen of ‘humaan slachten’. Of we vinden het acceptabel als we, bij wijze van spreke, op maandag plantaardig eten en de rest van de week dieren gebruiken. We behandelen fundamentele belangen van mensen en van niet-menselijke dieren verschillend, zoals het belang om niet gedood te worden en geen bezit te zijn. Dit is speciesisme in een notendop.

Voorbeelden van speciesisme

We behandelen de belangen en behoeften van mensen dus anders dan van niet-menselijke dieren. Maar ook bij diersoorten maken we onderscheid. Zo kan je een boete krijgen als je een hond schopt op straat, maar krijg je betaald als je een koe doodt in het slachthuis. Een ander voorbeeld van speciesisme is de massale verontwaardiging over het eten van honden en katten in bepaalde delen van de wereld, terwijl men het in Nederland wel normaal vindt om kippen en koeien te eten. Wat voor de een de norm is, is voor de ander verwerpelijk. Maar is het beide niet even moreel verwerpelijk als we geen dierlijke producten nodig hebben om gezond te kunnen leven?

Wat is er mis met speciesisme

Om te begrijpen wat mis is met speciesisme, zijn drie dingen van belang:

  1. Voor dierlijke producten worden dieren gefokt, gebruikt en gedood
  2. Dieren zijn voelende wezens met eigen belangen die niet dood willen
  3. We kunnen als mens uitstekend leven zonder dierlijke producten

Het ene leven is niet minder waard dan het andere leven. Door dierlijke producten of diensten te gebruiken, kiezen we ervoor om de behoeften en belangen van dieren, zoals niet dood willen, te negeren. Dr. Paul Farmer verwoordde het treffend:

The Idea that some lives matter less is the root of all that is wrong with the world.

Intersectionaliteit

Dieren bestaan niet op deze aarde voor mensen. Of zoals Alice Walker zei:

The animals of the world exist for their own reasons. They were not made for humans any more than blacks were made for whites, or women for men.

Vanuit die gedachte is het dan ook logisch om je uit te spreken tegen speciesisme, maar ook tegen andere vormen van onrecht, waaronder klassisme, validisme, seksisme, racisme en leeftijdsdiscriminatie. Net zoals bij speciesisme wordt een moreel irrelevante eigenschap (diersoort) gebruikt om de belangen van voelende wezens te degraderen en devalueren.

Alternatief

Om speciesisme te stoppen kunnen we gaan voor het alternatief: veganisme. Als veganist zie je af van het bijdragen aan exploitatie en wreedheid naar dieren. Niet voor je broodbeleg, niet voor schoenen en niet voor shampoo, om maar enkele voorbeelden te noemen. Op deze website vind je meer informatie over veganisme en hoe je veganist kan worden. Daarnaast hebben we andere handige websites voor je, zoals vegan producten op onze Vegan Wiki en vegan recepten op onze VeganChallenge website.