Regeerakkoord: Verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen

Amsterdam, 29 oktober 2012 – VVD en PvdA gaan het gebruik van ‘wilde’ dieren in circussen verbieden. Dit staat in het maandag gepresenteerde regeerakkoord. Dierenbeschermingsvereniging Wilde Dieren de Tent Uit zette zich jarenlang in voor een verbod en is verheugd met deze diervriendelijke beslissing. Nederland is nu het derde Europese land dat ‘wilde’ dieren in circussen verbiedt. Directeur Leonie Vestering: “We zijn ontzettend blij! Eindelijk maakt Nederland een einde aan deze wrede vorm van dierenmishandeling. We zijn de VVD en PvdA enorm dankbaar.”

Wilde Dieren de Tent Uit ziet haar jarenlange inspanningen beloond en is erg blij dat het verbod ook daadwerkelijk is opgenomen in het regeerakkoord. “We helpen graag om de dieren te herplaatsen in een opvangcentrum waar het welzijn van de dieren wél is geborgd” aldus Vestering.

In 2008 was er bijna een Kamermeerderheid toen de PvdA een motie voor een verbod op ‘wilde’ dieren in circussen indiende. Sindsdien heeft PvdA Kamerlid Tjeerd van Dekken zich onafgebroken ingezet om dieren in circussen te beschermen. Het gebruik van andere dieren blijft helaas nog wel toegestaan. Ook het gebruik van deze dieren zou volgens de NVV verboden moeten worden.