Het jaar 2022 is voor vegan studenten in Brabant goed begonnen: er werden maar liefst twee Vegan Student Associations (VSA’s) opgericht met financiële steun van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV): VSA Eindhoven en VSA Tilburg.

VSA Eindhoven: zo gek nog niet

Sinds kort is er in Eindhoven een studentenvereniging voor veganisten en studenten die interesse in veganisme hebben! Begin 2022 heeft het huidig vijftallig bestuur de Vegan Student Association Eindhoven, of kortweg VSA Eindhoven, zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, en daarmee de oprichting officieel gemaakt.

VSA Eindhoven wil een omgeving creëren waarin het gemakkelijk(er) is om veganistisch te leven. “De vereniging wil het veganisme meer stimuleren in Eindhoven, zowel op de campus als daarbuiten.” aldus Hilde van Esch, voorzitter van de vereniging. Zo zijn er in het afgelopen jaar al potlucks, een debat, clean-ups en een boulder sessies georganiseerd. “In de toekomst willen we bijvoorbeeld ook lezingen en (kook)workshops organiseren.”

De inschrijving is pas open sinds 4 maart, maar er zijn inmiddels al 19 nieuwe leden. De verwachting is dat dit nog wel even door blijft groeien. “Je ziet dat studenten het ontzettend fijn vinden om samen te zijn met gelijkgestemden, waarbij ze tips kunnen delen of even hun frustraties kunnen luchten”, aldus Eloy Overvelde, vice-voorzitter en hoofd communicatie.

Op 19 april organiseert de vereniging een potluck waarbij iedereen vegan eten meeneemt en dat met elkaar deelt.

Voor algemene informatie over Vegan Student Association Eindhoven (VSA Eindhoven) kun je kijken op hun sociale media kanalen:

Bestuur VSA Eindhoven

Bestuursleden VSA Eindhoven (foto’s: VSA Eindhoven)

VSA Tilburg: makkelijker vegan keuzes maken

Tilburg is volgens oprichter Pam Wijnans heel geschikt als locatie voor een vegan studentenvereniging. Het is een progressieve stad en steeds meer jongeren tonen interesse in het bijdragen aan een betere wereld waarin geen dieren gebruikt worden en er aandacht is voor de aarde. De tijd was dus rijp voor de oprichting van een vegan studentenvereniging. Pam begon al in 2021 met de eerste stappen. Inmiddels zijn er al meer dan 100 leden en klopte de vereniging ook bij de NVV aan voor financiële steun om de oprichting officieel te maken. Recentelijk schreven ze zich dan ook in bij de Kamer van Koophandel.

Pam Wijnans, oprichter van VSA Tilburg: “Ik ben inmiddels ook gekozen tot raadslid voor Partij voor de Dieren Tilburg en zal ik mij de komende 4 jaar nóg meer inzetten voor dierenwelzijn en de natuur. We zijn als vereniging enorm blij met de steun en support van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Zo goed dat wij allemaal met elkaar voor dezelfde doelen strijden en elkaar kunnen helpen.”

VSA Tilburg wil wekelijkse activiteiten om mensen bij elkaar te brengen. Iedereen met interesse in veganisme is welkom. Het doel is om zo studenten die al bewust bezig zijn te stimuleren om makkelijker vegan keuzes te maken. De kern van de vereniging is educatie en toegankelijkheid tot vegan leven vergroten. Leden krijgen ook korting bij een flink aantal restaurants en winkels.

Nu de meeste corona-maatregelen zijn opgeheven, zijn er weer voldoende mogelijkheden om bij elkaar te komen.

Meer algemene informatie over Vegan Student Association Tilburg (VSA Tilburg) vind je op de sociale media kanalen:

Emma Koning tekent de statuten

Bestuursleden VSA Tilburg (foto’s: VSA Tilburg)